Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Epilepsia. Show all posts
Showing posts with label Epilepsia. Show all posts

Historiku i EpilepsiseEpilepsia është më e vjetër se njerëzimi dhe u takon sëmundjeve më të shpeshta kronike.

 Jo rrallë gjatë historisë personat me epilepsi u stigmatizuan nga shoqëria. P.sh. gjatë kohës së nacional-socializmit në Gjermaninë e Luftës së Dytë Botërore, personat me epilepsi konsideroheshin si “persona me jetë pa vlerë”!

Personat me kete lloj semundje jane te pushtuar nga streset e perditshme qe vijne si rezultat i perceptimit te kufizuar.

Ajo eshte nje semundje qe shkaktohet nga traumat si dhe nga demtimet e ndryshme te trurit.

Kjo semundje shoqerohet me humbje te ndergjegjes dridhje, humbje te kujteses dhe shfaqje te imazheve te paqena(halucinacione).

Historiku i Epilepsise,Epilepsia Historia e saj,Epilepsi historiku i saj,me cka shoqerohet epilepsia,epilepsia dhe shoqerimi i saj


Epilepsia është më e vjetër se njerëzimi dhe u takon sëmundjeve më të shpeshta kronike.

 Jo rrallë gjatë historisë personat me epilepsi u stigmatizuan nga shoqëria. P.sh. gjatë kohës së nacional-socializmit në Gjermaninë e Luftës së Dytë Botërore, personat me epilepsi konsideroheshin si “persona me jetë pa vlerë”!

Personat me kete lloj semundje jane te pushtuar nga streset e perditshme qe vijne si rezultat i perceptimit te kufizuar.

Ajo eshte nje semundje qe shkaktohet nga traumat si dhe nga demtimet e ndryshme te trurit.

Kjo semundje shoqerohet me humbje te ndergjegjes dridhje, humbje te kujteses dhe shfaqje te imazheve te paqena(halucinacione).

Historiku i Epilepsise,Epilepsia Historia e saj,Epilepsi historiku i saj,me cka shoqerohet epilepsia,epilepsia dhe shoqerimi i saj

Si mjekohet Epilepsia ?


Epilepsia mjekohet me medikamente kundër ngërçit (përpëlitjes, spazmës) – Antikonvulsiv/Antiepileptikë:

Gjatë sulmit epileptik akut si dhe gjatë sulmit të rëndë (Status epilepticus) përdoren: Benzodiazepina (Lorazepam, Diazepam, Clonazepam, Midazolam dhe Nitrazepam)

Për të parandaluar sulmet (si monoterapi): Valproat, Carbamazepin, Oxcarbazepin.

Po ashtu për të parandaluar sulmet, mirëpo si medikamente të dorës së dyte, pasi që kanë shume ndikime të padëshiruara: Phenytoin, Phenobarbital dhe Primidon.

Pasi që monoterapia (terapia me vetëm një medikament) te një numër i pacientëve nuk ka rezultate të kënaqshme, mund të merret parasysh edhe terapia duke kombinuar dy medikamente të ndryshme. Në këtë rast mund të përdoren: Gabapentin, Tiagabin, Vigabatrin, Mesuximid, Ethosuximid, Lamotrigin, Felbamat dhe Topiramat

Kirurgjia e epilepsisë


Stimulimi i Nervus Vagus

Mirepo nuk perjashtohet as sherimi me kendimin e Kuranit ndaj personit qe eshte i semure pasi qe ne 90% te rasteve mund te jete i prekur nga xhindet.
 Si mjekohet Epilepsia ?,Terapia tek epilepsia,epilepsia dhe terapia e saj,si behet trajtimi i epilepsise,trajtimi medikamentoz i epilepsise

Epilepsia mjekohet me medikamente kundër ngërçit (përpëlitjes, spazmës) – Antikonvulsiv/Antiepileptikë:

Gjatë sulmit epileptik akut si dhe gjatë sulmit të rëndë (Status epilepticus) përdoren: Benzodiazepina (Lorazepam, Diazepam, Clonazepam, Midazolam dhe Nitrazepam)

Për të parandaluar sulmet (si monoterapi): Valproat, Carbamazepin, Oxcarbazepin.

Po ashtu për të parandaluar sulmet, mirëpo si medikamente të dorës së dyte, pasi që kanë shume ndikime të padëshiruara: Phenytoin, Phenobarbital dhe Primidon.

Pasi që monoterapia (terapia me vetëm një medikament) te një numër i pacientëve nuk ka rezultate të kënaqshme, mund të merret parasysh edhe terapia duke kombinuar dy medikamente të ndryshme. Në këtë rast mund të përdoren: Gabapentin, Tiagabin, Vigabatrin, Mesuximid, Ethosuximid, Lamotrigin, Felbamat dhe Topiramat

Kirurgjia e epilepsisë


Stimulimi i Nervus Vagus

Mirepo nuk perjashtohet as sherimi me kendimin e Kuranit ndaj personit qe eshte i semure pasi qe ne 90% te rasteve mund te jete i prekur nga xhindet.
 Si mjekohet Epilepsia ?,Terapia tek epilepsia,epilepsia dhe terapia e saj,si behet trajtimi i epilepsise,trajtimi medikamentoz i epilepsise

Cilat jane format kryesore te epilepsise ?


Cilat jane format kryesore te epilepsise ?

Epilepsia fokale (e pjesërishme)

Epilepsia e gjeneralizuar (e përgjithshme)

Cilat jane format kryesore te epilepsise ?,Epilepsia format e saj,kush jane format e epilepsise

Cilat jane format kryesore te epilepsise ?

Epilepsia fokale (e pjesërishme)

Epilepsia e gjeneralizuar (e përgjithshme)

Cilat jane format kryesore te epilepsise ?,Epilepsia format e saj,kush jane format e epilepsise

Cilet ishin personalitete e njohura që vuanin nga epilepsia ?


Cilet ishin personalitete e njohura që vuanin nga epilepsia ? 

Personalitete e njohura që vuanin nga epilepsia ishin:

Leka i Madh, Julius Caesar, Napoleoni, Gustave Flaubert, Dostojewski, Agatha Christie, Molière, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Vincent van Gogh, Georg Friedrich Händel, Paganini, Alfred Nobel, Papa Pius IX etj.

Cilet ishin personalitetet  e njohura që vuanin nga epilepsia ? ,Kush ishin personalitete me te njohura qe vuanin nga epilepsia

Cilet ishin personalitete e njohura që vuanin nga epilepsia ? 

Personalitete e njohura që vuanin nga epilepsia ishin:

Leka i Madh, Julius Caesar, Napoleoni, Gustave Flaubert, Dostojewski, Agatha Christie, Molière, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Vincent van Gogh, Georg Friedrich Händel, Paganini, Alfred Nobel, Papa Pius IX etj.

Cilet ishin personalitetet  e njohura që vuanin nga epilepsia ? ,Kush ishin personalitete me te njohura qe vuanin nga epilepsia

Çka është epilepsia ?

 Çka është epilepsia ?


Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme,kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,epilepsia,epilepsite,epilepsia,epilepsi

 Çka është epilepsia ?


Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme,kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,epilepsia,epilepsite,epilepsia,epilepsi

Namazi

Syzat