Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Fakte shkencore. Show all posts
Showing posts with label Fakte shkencore. Show all posts

NASA DESHMON KURANIN (SUREN TARIK)

Skeletet gjigant nga populli i ADIT

Skeletet gjigant nga populli I ADIT janë zbuluar në shkretëtirën e Arabinsë Saudite
 
Shih madhësinë e skeletit dhe të imagjinojmë se si I dënoi All-llahu Fuqiplotë..

"Themudi dhe Adi pergenjeshtruan tronditjen (kijametin). {El-Hakka, 4}

"Ndersa Adi eshte shkaterruar me nje ere te forte, te pakufishme." {El-Hakka, 6}

"Ate Ai (Allahu) e leshoi kunder tyre shtate net e tete dite rresht, kur i shihje njerezit ne to te rrezuar si te ishin trupa hurmash te zgaveruara." {El-Hakka, 7}

KUR'AN DHE HADITH
Skeletet gjigant nga populli I ADIT janë zbuluar në shkretëtirën e Arabinsë Saudite
 
Shih madhësinë e skeletit dhe të imagjinojmë se si I dënoi All-llahu Fuqiplotë..

"Themudi dhe Adi pergenjeshtruan tronditjen (kijametin). {El-Hakka, 4}

"Ndersa Adi eshte shkaterruar me nje ere te forte, te pakufishme." {El-Hakka, 6}

"Ate Ai (Allahu) e leshoi kunder tyre shtate net e tete dite rresht, kur i shihje njerezit ne to te rrezuar si te ishin trupa hurmash te zgaveruara." {El-Hakka, 7}

KUR'AN DHE HADITH

Shkenctari i parë i cili vuri themelet e Kamerës moderne

Al-hazen - Ibn al Haytham - Shkenctari i parë i cili vuri themelet e Kamerës moderne

I njohur në perëndim si Al-hazen, Alhacen, ose Alhazeni, Abu Ali ibn el-Hasan ibn el-Haytham ishte personi i parë që testoi ...hipotezat me eksperimente të verifikueshme, zhvilloi metodën shkencore më shumë se 200 vjet para se dijetarët evropianë te mësonin prej tij -duke lexuar librat e tij. I lindur në Basra në vitin 965, Ibn al-Haitham studimet e para i kreu per teologji Islame.
Ibn el-Haitham pastaj ai kthyeu vëmendjen e tij në veprat e filozofëve dhe matematikanëve te lashtë grek , duke përfshirë Euklidin dhe Arkimedin. Ai përfundoi fragmetet Konike nga Apolloniusi i Pergas. Ibn al-Haitham ishte personi i parë që aplikoi në algjebër, gjeometri, themeloi degën e matematikës të njohur si Gjeometri analitike.

Si një mysliman i devotshëm qe ishte, Ibn el-Haitham besonte se qeniet njerëzore janë me të meta dhe vetëm Zoti është i përsosur.

Për të zbuluar të vërtetën në lidhje me natyrën, Ibn një-Haitham, e kishte për të eliminuar mendimin e njeriut dhe qe do të lejojë që universit të flas për veten përmes eksperimenteve fizike."Në studimin e tij masiv të dritës dhe të vizionit, Kitab el-Manâzir (Libri i Optikes), Ibn al-Haytham paraqiti çdo hipotezë për një test fizik ose provë matematike.

Për të testuar hipotezën e tij se "dritat dhe ngjyrat nuk përzihen në ajër," për shembull, Ibn al-Haytham hartoi për herë të parë në botë Kamerën e errët,e qe me vone u quajt si" Kamera Obscura" ku vërehet se çfarë ka ndodhur kur rrezet e dritës që ndërpriten në aperturen e saj, dhe regjistrohen rezultatet. Gjatë gjithë hetimeve të tij, Ibn al-Haytham ka ndjekur të gjitha hapat e metodës shkencore.Kitab al-Manazir (Libri i Optikës) ishte përkthyer në latinisht si " De Aspectibus" dhe atribuohet Alhazen në fund të shekullit të trembëdhjetë në Spanjë.

Kopje të librit të qarkulluar në të gjithë Evropën. Roger Bacon, i cili ndonjëherë është kredituar si shkencëtar e parë, ka shkruajtur një përmbledhje të Kitab el-Manazir të drejtë Perspectiva (Optika) rreth dyqind vjet pas vdekjes së dijetarit të njohur si Alhazen.Ibn al-Haytham kishte kryer shume nga eksperimentet e tij hetuar vetitë e dritës gjatë një periudhe dhjetë vjeçare.Alhazeni është njëri nga shkenctarët e mëdhenje që dolen pikrisht nga <Epoka e Artë te Islamit>.
Al-hazen - Ibn al Haytham - Shkenctari i parë i cili vuri themelet e Kamerës moderne

I njohur në perëndim si Al-hazen, Alhacen, ose Alhazeni, Abu Ali ibn el-Hasan ibn el-Haytham ishte personi i parë që testoi ...hipotezat me eksperimente të verifikueshme, zhvilloi metodën shkencore më shumë se 200 vjet para se dijetarët evropianë te mësonin prej tij -duke lexuar librat e tij. I lindur në Basra në vitin 965, Ibn al-Haitham studimet e para i kreu per teologji Islame.
Ibn el-Haitham pastaj ai kthyeu vëmendjen e tij në veprat e filozofëve dhe matematikanëve te lashtë grek , duke përfshirë Euklidin dhe Arkimedin. Ai përfundoi fragmetet Konike nga Apolloniusi i Pergas. Ibn al-Haitham ishte personi i parë që aplikoi në algjebër, gjeometri, themeloi degën e matematikës të njohur si Gjeometri analitike.

Si një mysliman i devotshëm qe ishte, Ibn el-Haitham besonte se qeniet njerëzore janë me të meta dhe vetëm Zoti është i përsosur.

Për të zbuluar të vërtetën në lidhje me natyrën, Ibn një-Haitham, e kishte për të eliminuar mendimin e njeriut dhe qe do të lejojë që universit të flas për veten përmes eksperimenteve fizike."Në studimin e tij masiv të dritës dhe të vizionit, Kitab el-Manâzir (Libri i Optikes), Ibn al-Haytham paraqiti çdo hipotezë për një test fizik ose provë matematike.

Për të testuar hipotezën e tij se "dritat dhe ngjyrat nuk përzihen në ajër," për shembull, Ibn al-Haytham hartoi për herë të parë në botë Kamerën e errët,e qe me vone u quajt si" Kamera Obscura" ku vërehet se çfarë ka ndodhur kur rrezet e dritës që ndërpriten në aperturen e saj, dhe regjistrohen rezultatet. Gjatë gjithë hetimeve të tij, Ibn al-Haytham ka ndjekur të gjitha hapat e metodës shkencore.Kitab al-Manazir (Libri i Optikës) ishte përkthyer në latinisht si " De Aspectibus" dhe atribuohet Alhazen në fund të shekullit të trembëdhjetë në Spanjë.

Kopje të librit të qarkulluar në të gjithë Evropën. Roger Bacon, i cili ndonjëherë është kredituar si shkencëtar e parë, ka shkruajtur një përmbledhje të Kitab el-Manazir të drejtë Perspectiva (Optika) rreth dyqind vjet pas vdekjes së dijetarit të njohur si Alhazen.Ibn al-Haytham kishte kryer shume nga eksperimentet e tij hetuar vetitë e dritës gjatë një periudhe dhjetë vjeçare.Alhazeni është njëri nga shkenctarët e mëdhenje që dolen pikrisht nga <Epoka e Artë te Islamit>.

El-Hava­riz­mi

Havarizmi: - Themelues i algje­b­rës konsiderohet El-Hava­riz­mi, i lindur më 786 në Havarizëm, në Kaukaz. 

Vepra e tij titullohet “Hisabul xhebri vel-mukabele”.

kush e themeloi algjebren,themeluesi i algjebres,cka eshte havarizmi 
Havarizmi: - Themelues i algje­b­rës konsiderohet El-Hava­riz­mi, i lindur më 786 në Havarizëm, në Kaukaz. 

Vepra e tij titullohet “Hisabul xhebri vel-mukabele”.

kush e themeloi algjebren,themeluesi i algjebres,cka eshte havarizmi 

Prodhimi Energjisë diellore

Forma të shumta të energjisë burojnë nga dielli

Kjo energji është burim i  qëndrueshëm që mundëson që njerëzit të jetojnë në Tokë

Prodhimi i kësaj energjie  fillon në berthamen  e diellit

Dielli, si shumica e yjeve, është i përbërë kryesisht nga hidrogjeni.

Berthama e tij  është aq e nxehtë dhe e ngjeshur saqë sasi të mëdha të atomevehidrogjenit qëndrojnë së bashku. 

Këto atome kthehen në helium, në një proces të quajtur fuzion apo fuzionim atomik apo bërthamorë. 

Ky transformim prodhon sasi të madhe të energjisë

Energjia e prodhuar në qendër të diellit, atëherë del  jashtë nga bërthama.

Shkëlqimi i diellit apo rrezet e diellit si dhe ngrohja rezultojnë nga ky proces.


Lexo më shumë:  Si e prodhon energjinë Dielli?

Forma të shumta të energjisë burojnë nga dielli

Kjo energji është burim i  qëndrueshëm që mundëson që njerëzit të jetojnë në Tokë

Prodhimi i kësaj energjie  fillon në berthamen  e diellit

Dielli, si shumica e yjeve, është i përbërë kryesisht nga hidrogjeni.

Berthama e tij  është aq e nxehtë dhe e ngjeshur saqë sasi të mëdha të atomevehidrogjenit qëndrojnë së bashku. 

Këto atome kthehen në helium, në një proces të quajtur fuzion apo fuzionim atomik apo bërthamorë. 

Ky transformim prodhon sasi të madhe të energjisë

Energjia e prodhuar në qendër të diellit, atëherë del  jashtë nga bërthama.

Shkëlqimi i diellit apo rrezet e diellit si dhe ngrohja rezultojnë nga ky proces.


Lexo më shumë:  Si e prodhon energjinë Dielli?

Energjia diellore në Tokë

Energjia që rrjedh nga fuzionimi bërthamor në diell prodhon shumicen e energjisë në Tokë. 

Pasi kjo energji arrinë  në Tokë, mund të përdoret për energji elektrike dhe ngrohje. 

Energjia elektrike mund të përfitohet duke u konvertuar rrezet e diellit apo fotonet nga qelizat diellore (te quajtura fotovoltaike ), ose nëpërmjet impianteve të energjisë diellore. 

Impiantet e energjisë diellore shendrrojnë energjine diellore  në avuj në mënyrë që të gjenerojne energji  për shtëpitë dhe bizneset. 

Ngrohja nga dielli është gjithashtu një burim i dobishëm i energjisë. 

Energjia fotonike mblidhet nga  qelizat diellore dhe shendrrohet më pas ne energji per  ngrohje.

Lexo më shumë:  Si e prodhon energjinë Dielli?

Energjia që rrjedh nga fuzionimi bërthamor në diell prodhon shumicen e energjisë në Tokë. 

Pasi kjo energji arrinë  në Tokë, mund të përdoret për energji elektrike dhe ngrohje. 

Energjia elektrike mund të përfitohet duke u konvertuar rrezet e diellit apo fotonet nga qelizat diellore (te quajtura fotovoltaike ), ose nëpërmjet impianteve të energjisë diellore. 

Impiantet e energjisë diellore shendrrojnë energjine diellore  në avuj në mënyrë që të gjenerojne energji  për shtëpitë dhe bizneset. 

Ngrohja nga dielli është gjithashtu një burim i dobishëm i energjisë. 

Energjia fotonike mblidhet nga  qelizat diellore dhe shendrrohet më pas ne energji per  ngrohje.

Lexo më shumë:  Si e prodhon energjinë Dielli?

Transferimi i energjisë diellore në Tokë

Dielli gjithashtu e siguron energjine për njerëzit që të funksionojnë në mënyrë optimale. 

Energjia që fillon me proceset atomike në diell,   më vonë transferohet nga një forme e energjise në një tjetër në Tokë. 

Energjia e diellit i ndihmon bimët të rriten. 

Këto bimë me pastaj  konsumohen nga kafshët apo njerëzit, duke u dhënë atyre energji qe të funksionojne. 

Kafshët që hanë bimët gjithashtu prodhojnë ushqim shtesë për njerëzit qe e konsumojnë në mënyrë të drejtpërdrejtë ose të tërthortë. 

Për shembull, bari që rritet nga rrezet e diellit i jep lopëve një burim të ushqimit. 

Ky ushqim siguron energji për lopët për të prodhuar qumësht per njerezit per ta pire dhe mish për ta ngrënë, të cilat janë janë  burime të rendesishme te  energjisë.
 
 
Dielli gjithashtu e siguron energjine për njerëzit që të funksionojnë në mënyrë optimale. 

Energjia që fillon me proceset atomike në diell,   më vonë transferohet nga një forme e energjise në një tjetër në Tokë. 

Energjia e diellit i ndihmon bimët të rriten. 

Këto bimë me pastaj  konsumohen nga kafshët apo njerëzit, duke u dhënë atyre energji qe të funksionojne. 

Kafshët që hanë bimët gjithashtu prodhojnë ushqim shtesë për njerëzit qe e konsumojnë në mënyrë të drejtpërdrejtë ose të tërthortë. 

Për shembull, bari që rritet nga rrezet e diellit i jep lopëve një burim të ushqimit. 

Ky ushqim siguron energji për lopët për të prodhuar qumësht per njerezit per ta pire dhe mish për ta ngrënë, të cilat janë janë  burime të rendesishme te  energjisë.
 
 

Lëndët djegëse fosile dhe energjia diellore

Benzina apo gazolina ​​është një produkt i energjise se diellit. 

Benzina ​​është krijuar nga lëndët djegëse fosile. 

Lëndët djegëse fosile janë mbetjet e kafshëve dhe bimëve që kanë jetuar shumë kohë më parë. 

Këto bimë dhe kafshë  që dikur kane ekzistuar kane marrë energji nga dielli. 

Njerëzit gjithashtu përdorin energjinë e diellit në formë të lëndëve djegëse fosile të tjera të tilla si gazi natyror dhe nafta.
Benzina apo gazolina ​​është një produkt i energjise se diellit. 

Benzina ​​është krijuar nga lëndët djegëse fosile. 

Lëndët djegëse fosile janë mbetjet e kafshëve dhe bimëve që kanë jetuar shumë kohë më parë. 

Këto bimë dhe kafshë  që dikur kane ekzistuar kane marrë energji nga dielli. 

Njerëzit gjithashtu përdorin energjinë e diellit në formë të lëndëve djegëse fosile të tjera të tilla si gazi natyror dhe nafta.

Çka është shpejtësia e dritës dhe sa është shpejtësia e saj ?

Shpejtësia e dritës shënohet zakonisht si c, e cila është një fushat fizike e vazhdueshme. 

Vlera e saj është pikërisht 299.792.458 metra në sekondë. 

Në teorinë e relativitetit, c lidh hapësirën dhe kohën, dhe shfaqet në ekuacionin e famshëm të energjisë në mase E=mc2. 

 Shpejtësia e Dritës është shpejtësia e të gjitha grimcave dhe fushave të lidhura në vakum, dhe ajo është parashikuar nga teoria e tanishme të jetë sh.

sa eshte shpejtesia e drites,shpejtesia e drites shqip,sa eshte shpejtesia e drites,shpejtesia e drites shqip,cfare eshte shpejtesia e drites,sa eshte shpejtsia e drites
Shpejtësia e dritës shënohet zakonisht si c, e cila është një fushat fizike e vazhdueshme. 

Vlera e saj është pikërisht 299.792.458 metra në sekondë. 

Në teorinë e relativitetit, c lidh hapësirën dhe kohën, dhe shfaqet në ekuacionin e famshëm të energjisë në mase E=mc2. 

 Shpejtësia e Dritës është shpejtësia e të gjitha grimcave dhe fushave të lidhura në vakum, dhe ajo është parashikuar nga teoria e tanishme të jetë sh.

sa eshte shpejtesia e drites,shpejtesia e drites shqip,sa eshte shpejtesia e drites,shpejtesia e drites shqip,cfare eshte shpejtesia e drites,sa eshte shpejtsia e drites

Nanoteknologjia dhe mrekullitë e saj

Popularizimi i fjales Nanoteknologji ka filluar qe ne vitin 1980 nga K Eric Drexler, ideja e te cilit ishe ndertimi i makinerive ne shkalle molekulare, motoreve me gjeresi vetem pak nanometra. [Nanometer: Shume me i vogel se nje mikron.1e bilionta e metrit, apo perafersisht gjeresia e 3 deri ne 6 atome te radhitura pas njeri tjetrit, apo gjeresia e nje DNA'je te vetme] ndertimin e kraheve robotike, madje ndertimin e komjutrave me madhesi teper me te vogel se nje cell.Drexler ka konsumuar rreth 10 vite duke analizuar dhe pershkruar keto mjete te te mrekullueshme dhe duke u pergjigjur akuzave per Sci-Fiction.

Shume nga krijimet e diteve te sotme qe mbajne emrin "Nanoteknologji" nuk eshte ne fakt Nanoteknologji nga burimi origjinal i kuptimit te tij. Kuptimi tradicional i fjales Nanoteknologji eshte ndertimi i objekteve fund e krye ne baze te nje precizioni atomik! Kjo mundesi teorike eshte hedhur qe ne vitin 1959 nga fizikanti Richard Feynman.


Une dua te ndertoj biliona fabrika te vogla, modele te njera tjetres, te cilat prodhojne pambarismisht. Ligjet e fizikes, me c'fare shikoj....nuk flasin kundra mundesise se manovrimit te gjerave atom me atom! Nuk eshte perpjekje per te shkelur ndonje ligj: eshte dicka qe ne baze te ligjeve te fizikes mund te behet, por ne praktike nuk eshte bere pasi ne jemi teper te medhenj ------- Richard Feynman, fitues i qmimit Nobel ne fizike.Tekologji e synimit te pergjithsem


Nanoteknologji shpeshhere referohet si teknologji e synimit te pergjithshem.Kjo per arsye se vete forma e saj e avancuar do kete nje impakt te rendesishem ne pothuajse te gjitha industrite dhe fushat e jetes. Do ofroje struktura te ndertuara me mire, me jetegjate, me te pastra, me te sigurta, me te avancuara, per shtepi, transport, komunikim, medikamente, agrokulture dhe industri te pergjitheshme.


Imagjino nje aparature medikale qe deperton ne mbrendesi te trupit te njeriut per te kerkuar dhe shkaterruar formimet e vogla te qelizave kanceroze perpara sesa te perhapen neper trup!Apo perberje jo me te madhe se nje kubik sheqeri qe permban nje librari te tere me informacione!


Teknologji e dyfishte!


Ashtu si elektriciteti apo kumpjuterat me perpara, nanoteknologjia do ofroje nje dobi me te madhe dhe te permiresuar ne te gjitha aspektet e jetes.Por si teknologji e synimit te pergjithshem, do kete perdorimte dyfishte...duke nenkuptuar se do kete perdorime nga ana komerciale e po ashtu nga ana ushtarake duke krijuar arme jashtezakonisht shume me te forta dhe me te sofistikuara. Kjo prezanton jo vetem nje dobi te jashtezakonte per njerezimin, por gjithashtu dhe nje kercenim te jashtezakonte!!


Qelesi per te kuptuar me mire nanoteknologjine eshte se....jo vetem se mundeson prodhimin e produkteve me te mira, por gjithashtu thjeshtezon dhe permireson menyren e prodhimit te ketyre produkteve. Mund te jete vetem qeshtje e nje kohe te shkurter deri kur krijimi i prdukteve do kete nje kosto po aq sa nje fotokopje!Ky eshte kuptimi i vertete i nanoteknologjise.


Nga gjykimi im personal, nanoteknologjia ka potencial per ta ndryshuar Ameriken nje nje shkalle te njejte, per mos te thene me te madhe se revolucioni kompjuterik — U.S. Senator Ron Wyden


Burimi:http://www.forumishqiptar.com 
Popularizimi i fjales Nanoteknologji ka filluar qe ne vitin 1980 nga K Eric Drexler, ideja e te cilit ishe ndertimi i makinerive ne shkalle molekulare, motoreve me gjeresi vetem pak nanometra. [Nanometer: Shume me i vogel se nje mikron.1e bilionta e metrit, apo perafersisht gjeresia e 3 deri ne 6 atome te radhitura pas njeri tjetrit, apo gjeresia e nje DNA'je te vetme] ndertimin e kraheve robotike, madje ndertimin e komjutrave me madhesi teper me te vogel se nje cell.Drexler ka konsumuar rreth 10 vite duke analizuar dhe pershkruar keto mjete te te mrekullueshme dhe duke u pergjigjur akuzave per Sci-Fiction.

Shume nga krijimet e diteve te sotme qe mbajne emrin "Nanoteknologji" nuk eshte ne fakt Nanoteknologji nga burimi origjinal i kuptimit te tij. Kuptimi tradicional i fjales Nanoteknologji eshte ndertimi i objekteve fund e krye ne baze te nje precizioni atomik! Kjo mundesi teorike eshte hedhur qe ne vitin 1959 nga fizikanti Richard Feynman.


Une dua te ndertoj biliona fabrika te vogla, modele te njera tjetres, te cilat prodhojne pambarismisht. Ligjet e fizikes, me c'fare shikoj....nuk flasin kundra mundesise se manovrimit te gjerave atom me atom! Nuk eshte perpjekje per te shkelur ndonje ligj: eshte dicka qe ne baze te ligjeve te fizikes mund te behet, por ne praktike nuk eshte bere pasi ne jemi teper te medhenj ------- Richard Feynman, fitues i qmimit Nobel ne fizike.Tekologji e synimit te pergjithsem


Nanoteknologji shpeshhere referohet si teknologji e synimit te pergjithshem.Kjo per arsye se vete forma e saj e avancuar do kete nje impakt te rendesishem ne pothuajse te gjitha industrite dhe fushat e jetes. Do ofroje struktura te ndertuara me mire, me jetegjate, me te pastra, me te sigurta, me te avancuara, per shtepi, transport, komunikim, medikamente, agrokulture dhe industri te pergjitheshme.


Imagjino nje aparature medikale qe deperton ne mbrendesi te trupit te njeriut per te kerkuar dhe shkaterruar formimet e vogla te qelizave kanceroze perpara sesa te perhapen neper trup!Apo perberje jo me te madhe se nje kubik sheqeri qe permban nje librari te tere me informacione!


Teknologji e dyfishte!


Ashtu si elektriciteti apo kumpjuterat me perpara, nanoteknologjia do ofroje nje dobi me te madhe dhe te permiresuar ne te gjitha aspektet e jetes.Por si teknologji e synimit te pergjithshem, do kete perdorimte dyfishte...duke nenkuptuar se do kete perdorime nga ana komerciale e po ashtu nga ana ushtarake duke krijuar arme jashtezakonisht shume me te forta dhe me te sofistikuara. Kjo prezanton jo vetem nje dobi te jashtezakonte per njerezimin, por gjithashtu dhe nje kercenim te jashtezakonte!!


Qelesi per te kuptuar me mire nanoteknologjine eshte se....jo vetem se mundeson prodhimin e produkteve me te mira, por gjithashtu thjeshtezon dhe permireson menyren e prodhimit te ketyre produkteve. Mund te jete vetem qeshtje e nje kohe te shkurter deri kur krijimi i prdukteve do kete nje kosto po aq sa nje fotokopje!Ky eshte kuptimi i vertete i nanoteknologjise.


Nga gjykimi im personal, nanoteknologjia ka potencial per ta ndryshuar Ameriken nje nje shkalle te njejte, per mos te thene me te madhe se revolucioni kompjuterik — U.S. Senator Ron Wyden


Burimi:http://www.forumishqiptar.com 

Mrekullia në Hekur

Hekuri është njëri ndër elementet e theksuara në Kuran. Në suren al-Hadid, që do të thotë hekur, ne jemi informuar:
Ne e kemi zbritur edhe hekurin që në të ka forcë të fortë dhe dobi për njerëz…(Kuran, 57:25)
Fjala “anzalna”, përkthehet si “është zbritur” dhe është përdorur për hekurin në këtë ajet, mund të mendohej se ka kuptim metaforik për të shpjeguar se hekuri i është dhënë si dhuratë njerëzve. Mirëpo, kur merret parasysh kuptimi letrar i fjalës, i cili është, “i zbritur në mënyrë fizike nga qielli”, si në rastin e shiut apo të rrezeve të diellit, ne e kuptojmë se ky ajet nënkupton një mrekulli domethënëse shkencore. Sepse, zbulimet moderne astronomike kanë zbuluar se hekuri në fjalë ka ardhur nga yjet vigane në hapësirën kozmike.  1.
Jo vetëm hekuri në tokë, por gjithashtu hekuri në gjithë Sistemin Solar, vije nga hapësira kozmike, pasi që temperatura në Diell është jo e mjaftueshme për formimin e hekurit. Temperatura e Diellit në sipërfaqe është 6,000 shkallë Celsius, dhe temperatura e bërthamës përafërsisht 20 milion shkallë. Derisa hekuri mund të prodhohet vetëm në yje më të mëdha se Dielli, temperatura e të cilëve arrin disa qindra shkallë. Kur sasia e hekurit në një yll kalon një sasi të nivelit, ylli nuk mund të jetë më i përshtatshëm për të, kështu që përfundimisht shpërthen në të ashtuquajturën “nova” apo “supernova”(ylli i ri). Këto shpërthime ia mundësojnë hekurit që të shpërndahet nëpër hapësirë. 2
Lidhur me këtë temë një burim shkencor ofron informatat si më poshtë:
Ekzistojnë të dhëna për ngjarje më të vjetra për supernova (super yllin e ri): nivele të rritura të hekurit-60 në thellësi të fundit të detit  janë interpretuar si indikacione që një ish-shpërthim supernova është paraqitur brenda 90-vite-drite të diellit para mese 5 milion vitesh. Hekuri-60 është një izotop radioaktive i hekurit, e formuar në shpërthimet supernova, i cili prishet (shkatërrohet) me një gjysmë jete të 1.5 milion viteve. Një prezencë e shtuar e këtij izotopi në një shtresë gjeologjike dëshmon nukleosintezën e tanishme të elementeve në hapësirën e afërt dhe mbartjen pasuese të tyre në tokë (ndoshta si pjesë e grimcave të pluhurit). 3
E tëra kjo tregon se hekuri nuk është i formuar në Tokë, por është mbartur nga Supernovat, dhe është “zbritur poshtë”, siç thuhet në ajet. Është e qartë se ky fakt nuk ka qenë e mundur të jetë i njohur në shekullin VII, kur ishte shpallur Kurani, fjala e Allahut, Ai që përmbledh të gjitha gjërat në dijen e Tij të pakufishme.
Astronomia ka zbuluar se edhe elementet tjera janë formuar jashtë Tokës. Në shprehjen “Ne e kemi zbritur edhe hekurin” në ajet, dhe fjala “edhe” mund ti referohet edhe idesë së tillë. Sidoqoftë, fakti se ajeti në mënyrë të veçantë e zë në fjalë hekurin është mjaftë mahnitës, duke marrë parasysh se këto zbulime janë bërë në fund të shekulli XX. Në librin e tij Fati i Natyrës, mikrobiologu i mirënjohur Majkëll Denton thekson rendësin e hekurit:
Nga të gjitha metalet nuk ka element më të domosdoshëm në jetë se hekuri. Është akumulim i hekurit në qendër të një ylli i cili shkrepë shpërthimin e një supernova dhe shpërndarjen pasuese të atomeve vitale për jetën nëpër tërë kozmosin. Ajo ishte tërheqja nga graviteti i atomeve të hekurit drejtë qendrës së tokës së hershme e që ka prodhuar nxehtësi e cila ka shkaktuar shformimin inicial kimik të tokës, nxjerrjen e gazit nga atmosfera e hershme, dhe përfundimisht formimin e hidrosferës. Është hekuri i shkrirë në qendër të tokës i cili, duke luajtur rolin e një gjeneratori gjigant, prodhon fusha magnetike të tokës, e që si kundërvlerë prodhon brezat e rrezatimit radioaktiv Van Allen që e mbron sipërfaqen e tokës nga depërtimi i energjisë së lartë shkatërruese radioaktive kozmike dhe e mbron shtresën e rëndësishme të ozonit nga rrezet shkatërruese kozmike…
Pa atomin hekur, nuk do të kishte jetë të bazuar në karbon në kozmos;
Pa supernova, s’ka ngrohje të botës primitive, s’ka atmosferë apo hidrosferë. Nuk do të kishte fushë mbrojtëse magnetike, s’do kishte breza radioaktiv Van Allen, s’do kishte shtresë ozoni, s’do kishte metal për të bërë hemoglobinën [në gjakun e njerëzve], s’do kishte metal për ta zbutur reaktivitetin e oksigjenit dhe s’do kishte metabolizëm.
Marrëdhëniet intime intriguese ndërmjet jetës dhe hekurit, ndërmjet ngjyrës së kuqe të gjakut dhe zhdukjes (vdekjes) së disa yjeve të largët, jo vetë që dëshmojnë lidhjen e metaleve në biologji por gjithashtu edhe të bio-centricitetit   të kozmosit…4
Kjo e dhënë dëshmon qartë rendësin e atomit të hekurit. Fakti se vëmendje e posaçme është tërhequr drejt hekurit në Kuran, gjithashtu vë në pah rëndësinë e elementit. Përveç kësaj, në Kuran ekziston edhe një e vërtet tjetër e fshehur e cila e tërheq vëmendjen drejt rëndësisë në hekurit: Kaptina al-Hadid 25, e cila i referohet hekurit, përmban edhe dy kode interesante matematikore.
“Al-Hadid” është kaptina 57 në Kuran. Shkronja e fjalës “Al-Hadid” në arabisht, kur vlera numerike e këtyre shkronjave rritet, është gjithashtu 57.
Vlera numerike e fjalës “hadid” vetëm është 26. Dhe 26 është numri atomik i hekurit.
Për më tepër, copëzat e oksidit të hekurit janë përdorur në një trajtim të kancerit vetëm para disa muajsh dhe janë vërejtur zhvillime pozitive. Ekipi i udhëhequr nga Dr. Andreas Xhordan, në Spitalin e njohur botëror Charité Hospital në Gjermani, kanë pasur sukses në shkatërrimin e qelizave të kancerit me këtë teknikë të re të zhvilluar për trajtimin e kancerit – lëngu magnetik hipertermia (likuidi magnetik i temperaturës së lartë). Si rezultat i kësaj teknike, i përdorur për herë të parë tek 26 vjeçari Nikolaus H.,  ku në tre muajt pasues tek pacienti nuk janë vërejtur më qeliza të reja të kancerit.
Kjo metodë e trajtimit mund të përmblidhet si më poshtë:
1. Lëngu me përmbajtje copëzash oksid hekuri është injektuar në tumor me mjete pompe speciale. Këto copëza janë shpërndarë nëpër tërë qelizat e tumorit. Ky lëngë përmban mijëra miliona copëzash, 1,000 herë më të vogla se rruazat e kuqe të gjakut, të oksidit të hekurit në 1 cm3 që lehtë mund të rrëshqasin nëpërmjet të gjitha enëve të gjakut. 5
2, Pacienti është vendosur në një makinë me fushë të fuqishme magnetike.
3, Kjo fushë magnetike, e përdorur nga jashtë, fillon ti ve në lëvizje copëzat e hekurit në tumor. Gjatë kësaj kohe temperatura në tumor i cili përmban copëza oksid hekuri ngrihet deri në 45 shkallë.
4, Brenda disa minutave qelizat e kancerit, të pamundësuara ta mbrojnë veten e tyre nga të nxehtit, ose dobësohen ose shkatërrohen. Më pas tumori mund të çrrënjoset tërësisht me kemi-terapi pasuese. 6
Gjatë këtij trajtimi me anë të fushës magnetike prekën vetëm qelizat e kancerit, pasi që vetëm ato janë të cilat përmbajnë copëza oksid hekuri. Përhapja e kësaj teknike është përparimi më i madh në trajtimin e kësaj sëmundje me pasoja vdekjeprurëse. Në trajtimin e sëmundjes aq të përhapur të kancerit, përdorimin e shprehjes “hekurin që në të ka forcë të fortë dhe dobi për njerëz” (Kuran, 57:25) në Kuran është me rëndësi të posaçme. Në të vërtet, në atë ajet, Kurani mund të tregon përfitimet nga hekuri për shëndetin e njeriut. (Allahu e dinë më mirë).

Hekuri është njëri ndër elementet e theksuara në Kuran. Në suren al-Hadid, që do të thotë hekur, ne jemi informuar:
Ne e kemi zbritur edhe hekurin që në të ka forcë të fortë dhe dobi për njerëz…(Kuran, 57:25)
Fjala “anzalna”, përkthehet si “është zbritur” dhe është përdorur për hekurin në këtë ajet, mund të mendohej se ka kuptim metaforik për të shpjeguar se hekuri i është dhënë si dhuratë njerëzve. Mirëpo, kur merret parasysh kuptimi letrar i fjalës, i cili është, “i zbritur në mënyrë fizike nga qielli”, si në rastin e shiut apo të rrezeve të diellit, ne e kuptojmë se ky ajet nënkupton një mrekulli domethënëse shkencore. Sepse, zbulimet moderne astronomike kanë zbuluar se hekuri në fjalë ka ardhur nga yjet vigane në hapësirën kozmike.  1.
Jo vetëm hekuri në tokë, por gjithashtu hekuri në gjithë Sistemin Solar, vije nga hapësira kozmike, pasi që temperatura në Diell është jo e mjaftueshme për formimin e hekurit. Temperatura e Diellit në sipërfaqe është 6,000 shkallë Celsius, dhe temperatura e bërthamës përafërsisht 20 milion shkallë. Derisa hekuri mund të prodhohet vetëm në yje më të mëdha se Dielli, temperatura e të cilëve arrin disa qindra shkallë. Kur sasia e hekurit në një yll kalon një sasi të nivelit, ylli nuk mund të jetë më i përshtatshëm për të, kështu që përfundimisht shpërthen në të ashtuquajturën “nova” apo “supernova”(ylli i ri). Këto shpërthime ia mundësojnë hekurit që të shpërndahet nëpër hapësirë. 2
Lidhur me këtë temë një burim shkencor ofron informatat si më poshtë:
Ekzistojnë të dhëna për ngjarje më të vjetra për supernova (super yllin e ri): nivele të rritura të hekurit-60 në thellësi të fundit të detit  janë interpretuar si indikacione që një ish-shpërthim supernova është paraqitur brenda 90-vite-drite të diellit para mese 5 milion vitesh. Hekuri-60 është një izotop radioaktive i hekurit, e formuar në shpërthimet supernova, i cili prishet (shkatërrohet) me një gjysmë jete të 1.5 milion viteve. Një prezencë e shtuar e këtij izotopi në një shtresë gjeologjike dëshmon nukleosintezën e tanishme të elementeve në hapësirën e afërt dhe mbartjen pasuese të tyre në tokë (ndoshta si pjesë e grimcave të pluhurit). 3
E tëra kjo tregon se hekuri nuk është i formuar në Tokë, por është mbartur nga Supernovat, dhe është “zbritur poshtë”, siç thuhet në ajet. Është e qartë se ky fakt nuk ka qenë e mundur të jetë i njohur në shekullin VII, kur ishte shpallur Kurani, fjala e Allahut, Ai që përmbledh të gjitha gjërat në dijen e Tij të pakufishme.
Astronomia ka zbuluar se edhe elementet tjera janë formuar jashtë Tokës. Në shprehjen “Ne e kemi zbritur edhe hekurin” në ajet, dhe fjala “edhe” mund ti referohet edhe idesë së tillë. Sidoqoftë, fakti se ajeti në mënyrë të veçantë e zë në fjalë hekurin është mjaftë mahnitës, duke marrë parasysh se këto zbulime janë bërë në fund të shekulli XX. Në librin e tij Fati i Natyrës, mikrobiologu i mirënjohur Majkëll Denton thekson rendësin e hekurit:
Nga të gjitha metalet nuk ka element më të domosdoshëm në jetë se hekuri. Është akumulim i hekurit në qendër të një ylli i cili shkrepë shpërthimin e një supernova dhe shpërndarjen pasuese të atomeve vitale për jetën nëpër tërë kozmosin. Ajo ishte tërheqja nga graviteti i atomeve të hekurit drejtë qendrës së tokës së hershme e që ka prodhuar nxehtësi e cila ka shkaktuar shformimin inicial kimik të tokës, nxjerrjen e gazit nga atmosfera e hershme, dhe përfundimisht formimin e hidrosferës. Është hekuri i shkrirë në qendër të tokës i cili, duke luajtur rolin e një gjeneratori gjigant, prodhon fusha magnetike të tokës, e që si kundërvlerë prodhon brezat e rrezatimit radioaktiv Van Allen që e mbron sipërfaqen e tokës nga depërtimi i energjisë së lartë shkatërruese radioaktive kozmike dhe e mbron shtresën e rëndësishme të ozonit nga rrezet shkatërruese kozmike…
Pa atomin hekur, nuk do të kishte jetë të bazuar në karbon në kozmos;
Pa supernova, s’ka ngrohje të botës primitive, s’ka atmosferë apo hidrosferë. Nuk do të kishte fushë mbrojtëse magnetike, s’do kishte breza radioaktiv Van Allen, s’do kishte shtresë ozoni, s’do kishte metal për të bërë hemoglobinën [në gjakun e njerëzve], s’do kishte metal për ta zbutur reaktivitetin e oksigjenit dhe s’do kishte metabolizëm.
Marrëdhëniet intime intriguese ndërmjet jetës dhe hekurit, ndërmjet ngjyrës së kuqe të gjakut dhe zhdukjes (vdekjes) së disa yjeve të largët, jo vetë që dëshmojnë lidhjen e metaleve në biologji por gjithashtu edhe të bio-centricitetit   të kozmosit…4
Kjo e dhënë dëshmon qartë rendësin e atomit të hekurit. Fakti se vëmendje e posaçme është tërhequr drejt hekurit në Kuran, gjithashtu vë në pah rëndësinë e elementit. Përveç kësaj, në Kuran ekziston edhe një e vërtet tjetër e fshehur e cila e tërheq vëmendjen drejt rëndësisë në hekurit: Kaptina al-Hadid 25, e cila i referohet hekurit, përmban edhe dy kode interesante matematikore.
“Al-Hadid” është kaptina 57 në Kuran. Shkronja e fjalës “Al-Hadid” në arabisht, kur vlera numerike e këtyre shkronjave rritet, është gjithashtu 57.
Vlera numerike e fjalës “hadid” vetëm është 26. Dhe 26 është numri atomik i hekurit.
Për më tepër, copëzat e oksidit të hekurit janë përdorur në një trajtim të kancerit vetëm para disa muajsh dhe janë vërejtur zhvillime pozitive. Ekipi i udhëhequr nga Dr. Andreas Xhordan, në Spitalin e njohur botëror Charité Hospital në Gjermani, kanë pasur sukses në shkatërrimin e qelizave të kancerit me këtë teknikë të re të zhvilluar për trajtimin e kancerit – lëngu magnetik hipertermia (likuidi magnetik i temperaturës së lartë). Si rezultat i kësaj teknike, i përdorur për herë të parë tek 26 vjeçari Nikolaus H.,  ku në tre muajt pasues tek pacienti nuk janë vërejtur më qeliza të reja të kancerit.
Kjo metodë e trajtimit mund të përmblidhet si më poshtë:
1. Lëngu me përmbajtje copëzash oksid hekuri është injektuar në tumor me mjete pompe speciale. Këto copëza janë shpërndarë nëpër tërë qelizat e tumorit. Ky lëngë përmban mijëra miliona copëzash, 1,000 herë më të vogla se rruazat e kuqe të gjakut, të oksidit të hekurit në 1 cm3 që lehtë mund të rrëshqasin nëpërmjet të gjitha enëve të gjakut. 5
2, Pacienti është vendosur në një makinë me fushë të fuqishme magnetike.
3, Kjo fushë magnetike, e përdorur nga jashtë, fillon ti ve në lëvizje copëzat e hekurit në tumor. Gjatë kësaj kohe temperatura në tumor i cili përmban copëza oksid hekuri ngrihet deri në 45 shkallë.
4, Brenda disa minutave qelizat e kancerit, të pamundësuara ta mbrojnë veten e tyre nga të nxehtit, ose dobësohen ose shkatërrohen. Më pas tumori mund të çrrënjoset tërësisht me kemi-terapi pasuese. 6
Gjatë këtij trajtimi me anë të fushës magnetike prekën vetëm qelizat e kancerit, pasi që vetëm ato janë të cilat përmbajnë copëza oksid hekuri. Përhapja e kësaj teknike është përparimi më i madh në trajtimin e kësaj sëmundje me pasoja vdekjeprurëse. Në trajtimin e sëmundjes aq të përhapur të kancerit, përdorimin e shprehjes “hekurin që në të ka forcë të fortë dhe dobi për njerëz” (Kuran, 57:25) në Kuran është me rëndësi të posaçme. Në të vërtet, në atë ajet, Kurani mund të tregon përfitimet nga hekuri për shëndetin e njeriut. (Allahu e dinë më mirë).

Proporcioni i shiut

Një nga informacionet e dhëna në Kur’an rreth shiut është se ai bie në Tokë në sasinë e duhur. Kjo përmendet në suren ez-Zuhruf si më poshtë:
Dhe është Ai që lëshon nga qielli ujë me masë. Ne i japim me të jetë një toke të vdekur. Ja, kështu edhe ju do të ngriheni (nga vdekja)
(Sure Ez-Zuhruf: 11)

Kjo sasi e përcaktuar e shiut është zbuluar përsëri nga kërkimet e sotme moderne. Është vlerësuar se në një sekondë avullojnë afërsisht 16 milion ton ujë nga Toka. Kjo sasi shkon në 513 trilion ton në vit. Ky numër është i njëjtë me sasinë e shiut që bie në Tokë në një vit. Kjo do të thotë se uji qarkullon vazhdimisht në një cikël të ekulibruar, në një “masë” të caktuar. Jeta në Tokë varet nga ky cikël i ujit. Sikur njerëzit të përdornin të gjithë teknologjinë e mundshme, nuk do të mundnin të riprodhojnë këtë cikël artificialisht.
 
Një shmangie sado e vogël e këtij ekuilibri do të sillte shumë shpejt një çrregullim të madh ekologjik që do t’i jepte fund jetës në Tokë. Por kjo nuk ndodh asnjëherë dhe shiu vazhdon të bjerë çdo vit në të njëjtën sasi ashtu siç na u zbulua dhe nga Kur’ani.
Proporcioni i rënies së shiut nuk ka të bëjë thjesht me sasinë e tij, por gjithashtu edhe me shpejtësinë e rënies së pikave të shiut. Shpejtësia e pikave të shiut, pavarësisht nga madhësia e tyre, nuk e kalon një limit të caktuar.
 
Filip Lenard, një fizikant gjerman fitues i çmimit Nobel, përcaktoi se shpejtësia me të cilën bien pikat e shiut rritet sipas diametrit deri në një madhësi 4,5 mm. Megjithatë, për pika më të mëdha, shpejtësia e rënies nuk rritet më shumë se 8 metër për sekondë. 67) Kjo për shkak të formës së pikave, e cila bën të rritet rezistenca e tyre ndaj ajrit gjë që pengon rritjen e shpejtësisë së tyre.
 
Siç mund të shihet, në Kur’an tërhiqet vëmendja ndaj një rregullimi delikat të shiut i cili nuk ka mundur të dihet 1400 vjet më parë.

Proporcioni i shiut,shiu dhe proporcioni,shiu dhe te verteta,te vertetat e shiut

Një nga informacionet e dhëna në Kur’an rreth shiut është se ai bie në Tokë në sasinë e duhur. Kjo përmendet në suren ez-Zuhruf si më poshtë:
Dhe është Ai që lëshon nga qielli ujë me masë. Ne i japim me të jetë një toke të vdekur. Ja, kështu edhe ju do të ngriheni (nga vdekja)
(Sure Ez-Zuhruf: 11)

Kjo sasi e përcaktuar e shiut është zbuluar përsëri nga kërkimet e sotme moderne. Është vlerësuar se në një sekondë avullojnë afërsisht 16 milion ton ujë nga Toka. Kjo sasi shkon në 513 trilion ton në vit. Ky numër është i njëjtë me sasinë e shiut që bie në Tokë në një vit. Kjo do të thotë se uji qarkullon vazhdimisht në një cikël të ekulibruar, në një “masë” të caktuar. Jeta në Tokë varet nga ky cikël i ujit. Sikur njerëzit të përdornin të gjithë teknologjinë e mundshme, nuk do të mundnin të riprodhojnë këtë cikël artificialisht.
 
Një shmangie sado e vogël e këtij ekuilibri do të sillte shumë shpejt një çrregullim të madh ekologjik që do t’i jepte fund jetës në Tokë. Por kjo nuk ndodh asnjëherë dhe shiu vazhdon të bjerë çdo vit në të njëjtën sasi ashtu siç na u zbulua dhe nga Kur’ani.
Proporcioni i rënies së shiut nuk ka të bëjë thjesht me sasinë e tij, por gjithashtu edhe me shpejtësinë e rënies së pikave të shiut. Shpejtësia e pikave të shiut, pavarësisht nga madhësia e tyre, nuk e kalon një limit të caktuar.
 
Filip Lenard, një fizikant gjerman fitues i çmimit Nobel, përcaktoi se shpejtësia me të cilën bien pikat e shiut rritet sipas diametrit deri në një madhësi 4,5 mm. Megjithatë, për pika më të mëdha, shpejtësia e rënies nuk rritet më shumë se 8 metër për sekondë. 67) Kjo për shkak të formës së pikave, e cila bën të rritet rezistenca e tyre ndaj ajrit gjë që pengon rritjen e shpejtësisë së tyre.
 
Siç mund të shihet, në Kur’an tërhiqet vëmendja ndaj një rregullimi delikat të shiut i cili nuk ka mundur të dihet 1400 vjet më parë.

Proporcioni i shiut,shiu dhe proporcioni,shiu dhe te verteta,te vertetat e shiut

Orbitat

Duke iu referuar Kuranit, Dielli dhe Hëna lëvizin në një orbitë të
caktuar:
”Zoti krijoi natën e ditën, diellin e hënën dhe secili prej tyre noton në orbitë.” (El Enbija 33)

Në një ajet tjetër është përmendur se Dielli nuk është i palëvizshëm, por lëviz në një orbitë të caktuar.

”Edhe dielli lëviz drejt kufirit të tij përfundimtar. Ajo lëvizje është përcaktim i të Plotfuqishmit, të Diturit.” (Ja Sin 38)

Këto argumente të komunikuara në Kuran u zbuluan prej vëzhgimeve
astronomike shumë shekuj më vonë. Sipas llogaritjeve të ekspertëve të astronomisë, Dielli udhëton me një shpejtësi marramendëse prej 720.000 km në orë në drejtim të yllit Vega në një orbitë të vetme të quajtur Maja Diellore. Kjo do të thotë se Dielli përshkon afërsisht 17.280.000 km në ditë.

Bashkë me Diellin, të gjitha planetet dhe satelitët brenda sistemit
gravitacional të Diellit përshkojnë gjithashtu të njëjtën distancë. Për më tepër, të gjitha yjet në univers bëjnë një lëvizje të ngjashme.
 
Në Kuran është shpallur se i tërë universi është i mbushur plot me rrugë e orbita si ajo e diellit:
”Betohem në qiellin plot rrugë.” (Edh-Dharijat 7)

Në univers ndodhen rreth 200 miliardë galaktika dhe secila prej tyre pëmban rreth 200 miliardë yje. Pjesa më e madhe e këtyre yjeve kanë planete dhe pjesa më e madhe e këtyre planeteve kanë satelitë. Këta trupa gjigandë lëvizin në orbita të caktuara, sipas një lëvizjeje të përllogaritur në mënyrë preçize. Për miliona vite me radhë, të gjithë këta trupa “notojnë” në orbitën e tyre në një harmoni dhe rregull të përkryer. Për më tepër, një numër i madh kometash lëvizin në orbitat e përcaktuara për to.

Orbitat në univers nuk janë karakteristikë vetëm e trupave qiellorë.
 
Edhe vetë galaktikat udhëtojnë me një shpejtësi marramendëse në orbita të projektuara për to. Gjatë kësaj lëvizjeje, asnjë prej trupave qiellorë nuk i zë rrugën, apo përplaset me të tjerët.

Sigurisht që në kohën e shpalljes së Kuranit njerëzimi nuk zotëronte teleskopë elektronikë apo teknologjinë e avancuar të vëzhgimit të trupave miliona kilometra në hapësirë, ashtu siç nuk dispononte njohuritë e sotme të fizikës apo astronomisë.
 
Ndaj në atë kohë nuk ishte e mundur të zbulohej në mënyrë shkencore se hapësira është “plot me rrugë dhe orbita”, siç është shpallur në ajetin kuranor…
 
Si shumë kometa të tjera në univers, edhe kometa Halley (lart) lëviz në një orbitë të përcaktuar. Ajo ka një orbitë specifike dhe lëviz në harmoni të plotë me trupat e tjerë qiellorë.

Të gjithë trupat qiellorë, duke përfshirë edhe planetet, satelitet, yjet, madje dhe galaktikat, kanë orbitat e tyre, të përcaktuara me llogaritje tepër delikate. 

Ai që vendosi këtë rregull dhe ekuilibër të përkryer është Zoti, Krijuesi i universit.

Duke iu referuar Kuranit, Dielli dhe Hëna lëvizin në një orbitë të
caktuar:
”Zoti krijoi natën e ditën, diellin e hënën dhe secili prej tyre noton në orbitë.” (El Enbija 33)

Në një ajet tjetër është përmendur se Dielli nuk është i palëvizshëm, por lëviz në një orbitë të caktuar.

”Edhe dielli lëviz drejt kufirit të tij përfundimtar. Ajo lëvizje është përcaktim i të Plotfuqishmit, të Diturit.” (Ja Sin 38)

Këto argumente të komunikuara në Kuran u zbuluan prej vëzhgimeve
astronomike shumë shekuj më vonë. Sipas llogaritjeve të ekspertëve të astronomisë, Dielli udhëton me një shpejtësi marramendëse prej 720.000 km në orë në drejtim të yllit Vega në një orbitë të vetme të quajtur Maja Diellore. Kjo do të thotë se Dielli përshkon afërsisht 17.280.000 km në ditë.

Bashkë me Diellin, të gjitha planetet dhe satelitët brenda sistemit
gravitacional të Diellit përshkojnë gjithashtu të njëjtën distancë. Për më tepër, të gjitha yjet në univers bëjnë një lëvizje të ngjashme.
 
Në Kuran është shpallur se i tërë universi është i mbushur plot me rrugë e orbita si ajo e diellit:
”Betohem në qiellin plot rrugë.” (Edh-Dharijat 7)

Në univers ndodhen rreth 200 miliardë galaktika dhe secila prej tyre pëmban rreth 200 miliardë yje. Pjesa më e madhe e këtyre yjeve kanë planete dhe pjesa më e madhe e këtyre planeteve kanë satelitë. Këta trupa gjigandë lëvizin në orbita të caktuara, sipas një lëvizjeje të përllogaritur në mënyrë preçize. Për miliona vite me radhë, të gjithë këta trupa “notojnë” në orbitën e tyre në një harmoni dhe rregull të përkryer. Për më tepër, një numër i madh kometash lëvizin në orbitat e përcaktuara për to.

Orbitat në univers nuk janë karakteristikë vetëm e trupave qiellorë.
 
Edhe vetë galaktikat udhëtojnë me një shpejtësi marramendëse në orbita të projektuara për to. Gjatë kësaj lëvizjeje, asnjë prej trupave qiellorë nuk i zë rrugën, apo përplaset me të tjerët.

Sigurisht që në kohën e shpalljes së Kuranit njerëzimi nuk zotëronte teleskopë elektronikë apo teknologjinë e avancuar të vëzhgimit të trupave miliona kilometra në hapësirë, ashtu siç nuk dispononte njohuritë e sotme të fizikës apo astronomisë.
 
Ndaj në atë kohë nuk ishte e mundur të zbulohej në mënyrë shkencore se hapësira është “plot me rrugë dhe orbita”, siç është shpallur në ajetin kuranor…
 
Si shumë kometa të tjera në univers, edhe kometa Halley (lart) lëviz në një orbitë të përcaktuar. Ajo ka një orbitë specifike dhe lëviz në harmoni të plotë me trupat e tjerë qiellorë.

Të gjithë trupat qiellorë, duke përfshirë edhe planetet, satelitet, yjet, madje dhe galaktikat, kanë orbitat e tyre, të përcaktuara me llogaritje tepër delikate. 

Ai që vendosi këtë rregull dhe ekuilibër të përkryer është Zoti, Krijuesi i universit.

Cili është roli i ozonit si mbështjellës i tokës ?

Cili është roli i ozonit si mbështjellës i tokës ?

Ky mbështjellës i planetit Tokë, është filtri kryesor i cili pengon që në sipërfaqen e Tokës të mos arrijnë sasi të mëdha të rrezeve ultraviolete, që kanë ndikim të përgjithshëm negativ në organizmat e gjallë.

Në rajonet mbi të cilat kjo shtresë është dëmtuar ka paraqitje më të shpeshtë të sëmundjeve të lëkurës te njerëzit. 

Çdo vit, përmes matjeve të cilat bëhen, është vërtetuar se dëmtimet e kësaj shtrese ozonike janë gjithnjë e më të mëdha. 

Dëmtimet e tilla janë quajtur vrimat e ozonit.

cili eshte roli i ozonit, ceshte ozoni, qka osht ozoni, cfare eshte ozoni, roli i ozonit, cfare eshte ozoni,c'eshte ozoni, ozoni dhe toka, roli ozonit,cka eshte ozoni, cka osht ozoni,çka eshte ozoni
Cili është roli i ozonit si mbështjellës i tokës ?

Ky mbështjellës i planetit Tokë, është filtri kryesor i cili pengon që në sipërfaqen e Tokës të mos arrijnë sasi të mëdha të rrezeve ultraviolete, që kanë ndikim të përgjithshëm negativ në organizmat e gjallë.

Në rajonet mbi të cilat kjo shtresë është dëmtuar ka paraqitje më të shpeshtë të sëmundjeve të lëkurës te njerëzit. 

Çdo vit, përmes matjeve të cilat bëhen, është vërtetuar se dëmtimet e kësaj shtrese ozonike janë gjithnjë e më të mëdha. 

Dëmtimet e tilla janë quajtur vrimat e ozonit.

cili eshte roli i ozonit, ceshte ozoni, qka osht ozoni, cfare eshte ozoni, roli i ozonit, cfare eshte ozoni,c'eshte ozoni, ozoni dhe toka, roli ozonit,cka eshte ozoni, cka osht ozoni,çka eshte ozoni

Si e prodhon energjine Dielli?                             Prodhimi Energjisë diellore

  Forma të shumta të energjisë burojnë nga dielli. Kjo energji është burim i  qëndrueshëm që mundëson q
ë njerëzit të jetojnë në Tokë. Prodhimi i kësaj energjie  fillon në berthamen  e diellit. Dielli, si shumica e yjeve, është i përbërë kryesisht nga hidrogjeni.Berthama e tij  është aq e nxehtë dhe e ngjeshur saqë sasi të mëdha të atomevehidrogjenit qëndrojnë së bashku. Këto atome kthehen në helium, në një proces të quajtur fuzion apo fuzionim atomik apo bërthamorë. Ky transformim prodhon sasi të madhe të energjisë. Energjia e prodhuar në qendër të diellit, atëherë del  jashtë nga bërthama.Shkëlqimi i diellit apo rrezet e diellit si dhe ngrohja rezultojnë nga ky proces.
   

                          Energjia diellore në Tokë

    Energjia që rrjedh nga fuzionimi bërthamordiell prodhon shumicen e energjisëTokë. Pasi kjo energji arrinë  në Tokë, mund të përdoret për energji elektrike dhe ngrohje. Energjia elektrike mund të përfitohet duke u konvertuar rrezet e diellit apo fotonet nga qelizat diellore (te quajtura fotovoltaike ), ose nëpërmjet impianteve të energjisë diellore. Impiantet e energjisë diellore shendrrojnë energjine diellore  në avuj në mënyrë që të gjenerojne energji  për shtëpitë dhe bizneset. Ngrohja nga dielli është gjithashtu një burim i dobishëm i energjisë. Energjia fotonike mblidhet nga  qelizat diellore dhe shendrrohet më pas ne energji per  ngrohje.
    

                 Transferimi i energjisë diellore në Tokë

   Dielli gjithashtu e siguron energjine për njerëzit që të funksionojnë në mënyrë optimale. Energjia që fillon me proceset atomike në diell,   më vonë transferohet nga një forme e energjise në një tjetër në Tokë. Energjia e diellit i ndihmon bimët të rriten. Këto bimë me pastaj  konsumohen nga kafshët apo njerëzit, duke u dhënë atyre energji qe të funksionojne. Kafshët që hanë bimët gjithashtu prodhojnë ushqim shtesë për njerëzit qe e konsumojnë në mënyrë të drejtpërdrejtë ose të tërthortë. Për shembull, bari që rritet nga rrezet e diellit i jep lopëve një burim të ushqimit. Ky ushqim siguron energji për lopët për të prodhuar qumësht per njerezit per ta pire dhe mish për ta ngrënë, të cilat janë janë  burime të rendesishme te  energjisë.
    
                 Lëndët djegëse fosile dhe energjia diellore

  Benzina apo gazolina
​​është një produkt i energjisë së diellit. Benzina ​​është krijuar nga lëndët djegëse fosile. Lëndët djegëse fosile janë mbetjet e kafshëve dhe bimëve që kanë jetuar shumë kohë më parë. Këto bimë dhe kafshë  që dikur kane ekzistuar kane marrë energji nga dielli. Njerëzit gjithashtu përdorin energjinë e diellit në formë të lëndëve djegëse fosile të tjera të tilla si gazi natyror dhe nafta.


energjia diellore, panelet solare, fito energji me diell, krijo energji solare, energjia solare, nderto panel solar, dielli, energjia e diellit, lendet djeges, lendet fosile, burimet e energjise, energjia si  burim,fotosinteza,


                             Prodhimi Energjisë diellore

  Forma të shumta të energjisë burojnë nga dielli. Kjo energji është burim i  qëndrueshëm që mundëson q
ë njerëzit të jetojnë në Tokë. Prodhimi i kësaj energjie  fillon në berthamen  e diellit. Dielli, si shumica e yjeve, është i përbërë kryesisht nga hidrogjeni.Berthama e tij  është aq e nxehtë dhe e ngjeshur saqë sasi të mëdha të atomevehidrogjenit qëndrojnë së bashku. Këto atome kthehen në helium, në një proces të quajtur fuzion apo fuzionim atomik apo bërthamorë. Ky transformim prodhon sasi të madhe të energjisë. Energjia e prodhuar në qendër të diellit, atëherë del  jashtë nga bërthama.Shkëlqimi i diellit apo rrezet e diellit si dhe ngrohja rezultojnë nga ky proces.
   

                          Energjia diellore në Tokë

    Energjia që rrjedh nga fuzionimi bërthamordiell prodhon shumicen e energjisëTokë. Pasi kjo energji arrinë  në Tokë, mund të përdoret për energji elektrike dhe ngrohje. Energjia elektrike mund të përfitohet duke u konvertuar rrezet e diellit apo fotonet nga qelizat diellore (te quajtura fotovoltaike ), ose nëpërmjet impianteve të energjisë diellore. Impiantet e energjisë diellore shendrrojnë energjine diellore  në avuj në mënyrë që të gjenerojne energji  për shtëpitë dhe bizneset. Ngrohja nga dielli është gjithashtu një burim i dobishëm i energjisë. Energjia fotonike mblidhet nga  qelizat diellore dhe shendrrohet më pas ne energji per  ngrohje.
    

                 Transferimi i energjisë diellore në Tokë

   Dielli gjithashtu e siguron energjine për njerëzit që të funksionojnë në mënyrë optimale. Energjia që fillon me proceset atomike në diell,   më vonë transferohet nga një forme e energjise në një tjetër në Tokë. Energjia e diellit i ndihmon bimët të rriten. Këto bimë me pastaj  konsumohen nga kafshët apo njerëzit, duke u dhënë atyre energji qe të funksionojne. Kafshët që hanë bimët gjithashtu prodhojnë ushqim shtesë për njerëzit qe e konsumojnë në mënyrë të drejtpërdrejtë ose të tërthortë. Për shembull, bari që rritet nga rrezet e diellit i jep lopëve një burim të ushqimit. Ky ushqim siguron energji për lopët për të prodhuar qumësht per njerezit per ta pire dhe mish për ta ngrënë, të cilat janë janë  burime të rendesishme te  energjisë.
    
                 Lëndët djegëse fosile dhe energjia diellore

  Benzina apo gazolina
​​është një produkt i energjisë së diellit. Benzina ​​është krijuar nga lëndët djegëse fosile. Lëndët djegëse fosile janë mbetjet e kafshëve dhe bimëve që kanë jetuar shumë kohë më parë. Këto bimë dhe kafshë  që dikur kane ekzistuar kane marrë energji nga dielli. Njerëzit gjithashtu përdorin energjinë e diellit në formë të lëndëve djegëse fosile të tjera të tilla si gazi natyror dhe nafta.


energjia diellore, panelet solare, fito energji me diell, krijo energji solare, energjia solare, nderto panel solar, dielli, energjia e diellit, lendet djeges, lendet fosile, burimet e energjise, energjia si  burim,fotosinteza,

Namazi

Syzat