Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Pyetje nga Kimia. Show all posts
Showing posts with label Pyetje nga Kimia. Show all posts

Çka është miniumi si fitohet dhe për çka përdoret?

Çka është miniumi si fitohet dhe për çka përdoret?

Eshte oksid i Perzier ( 2PbO x PbO2) i cili përfitohet me nxehje të oksidit të plumbit(II) në formë të pluhurit në prani të ajrit në 500 C 6PbO + O2 ---> 2Pb3O4

Eshte pluhur kristalor me ngjyrë të kuqe që në ujë nuk tretet. I tretur në tretës organik përdoret për lyerje të sipërfaqeve të hekurit dhe çelikut.
loading...
Çka është miniumi si fitohet dhe për çka përdoret?

Eshte oksid i Perzier ( 2PbO x PbO2) i cili përfitohet me nxehje të oksidit të plumbit(II) në formë të pluhurit në prani të ajrit në 500 C 6PbO + O2 ---> 2Pb3O4

Eshte pluhur kristalor me ngjyrë të kuqe që në ujë nuk tretet. I tretur në tretës organik përdoret për lyerje të sipërfaqeve të hekurit dhe çelikut.

Në sa modifikime egziston oksidi i plumbit (II) PbO për çka perdoret dhe me çfarë emri njihet ?

Në sa modifikime egziston oksidi i plumbit (II) PbO për çka perdoret dhe me çfarë emri njihet ?

Në dy modifikime ( me ngjyrë të verdhë dhe kristale rombike dhe me ngjyr të kuqe dhe kristale tetragonale).

Perdoret si ngjyrë për pikturim me emër masikot.
loading...
Në sa modifikime egziston oksidi i plumbit (II) PbO për çka perdoret dhe me çfarë emri njihet ?

Në dy modifikime ( me ngjyrë të verdhë dhe kristale rombike dhe me ngjyr të kuqe dhe kristale tetragonale).

Perdoret si ngjyrë për pikturim me emër masikot.

Cilat janë komponimet e plumbit (shëno emrat dhe formulat)?

Cilat janë komponimet e plumbit (shëno emrat dhe formulat)?

Oksidi i plumbit (II) PbO , Karbonati bazik i plumbit ( II) Pb(OH)2 2PbCO3, Oksidi i plumbit (IV) PbO2 ,Miniumi (Pb3O4).
loading...
Cilat janë komponimet e plumbit (shëno emrat dhe formulat)?

Oksidi i plumbit (II) PbO , Karbonati bazik i plumbit ( II) Pb(OH)2 2PbCO3, Oksidi i plumbit (IV) PbO2 ,Miniumi (Pb3O4).

Cilat janë vetitë e plumbit ?

Cilat janë vetitë e plumbit ?

Plumbi është metal i rëndë me ngjyrë të bardhë në të kaltër.

Eshte shumë i butë prehet lehtë me thikë.

Në atmosfer me lagështi dhe në prani të oksidit te karbonit (IV) plumbi mbulohet shpejt me një shtresë të hollë të oksidit të plumbit e cila gradualisht shndërrohet në karbonat bazik të polumbit Pb(OH)2 x 2PbCO3 e cila mbron nga oksidimi i mëtutjeshëm .

Formon komponime me numra oksidues +2 dhe +4.
loading...
Cilat janë vetitë e plumbit ?

Plumbi është metal i rëndë me ngjyrë të bardhë në të kaltër.

Eshte shumë i butë prehet lehtë me thikë.

Në atmosfer me lagështi dhe në prani të oksidit te karbonit (IV) plumbi mbulohet shpejt me një shtresë të hollë të oksidit të plumbit e cila gradualisht shndërrohet në karbonat bazik të polumbit Pb(OH)2 x 2PbCO3 e cila mbron nga oksidimi i mëtutjeshëm .

Formon komponime me numra oksidues +2 dhe +4.

Çka është plumbi bruto dhe çfarë pastërtie ka dhe me çka bëhet pasurimi ?

Çka është plumbi bruto dhe çfarë pastërtie ka dhe me çka bëhet pasurimi ?

Plumbi i papërpunuar ose plumbi bruto ka pastërti 96-99%.

Pasurimi apo rafinimi bëhet me metoda elektrolitike apo me rishkrirje.
loading...
Çka është plumbi bruto dhe çfarë pastërtie ka dhe me çka bëhet pasurimi ?

Plumbi i papërpunuar ose plumbi bruto ka pastërti 96-99%.

Pasurimi apo rafinimi bëhet me metoda elektrolitike apo me rishkrirje.

Si perfitohet plumbi me procesin e shkrirjes reduktuese (shëno reaksionin) ?

Si perfitohet plumbi me procesin e shkrirjes reduktuese (shëno reaksionin) ?

Ne procesin e shkrirjes reduktuese xehja e fërguar shkrihet me koks dhe shtues të tjerë në furra grykore në temperaturë 1100 – 1300 C.

Reduktimi kryhet me an te oksidit te karbonit (II) CO sipas reaksionit . PbO + CO ---> Pb + CO2
loading...
Si perfitohet plumbi me procesin e shkrirjes reduktuese (shëno reaksionin) ?

Ne procesin e shkrirjes reduktuese xehja e fërguar shkrihet me koks dhe shtues të tjerë në furra grykore në temperaturë 1100 – 1300 C.

Reduktimi kryhet me an te oksidit te karbonit (II) CO sipas reaksionit . PbO + CO ---> Pb + CO2

Në cilat procese përfitohet plumbi ?

Në cilat procese përfitohet plumbi ?

Plumbi mund te perfitohet me procesin e shkrirjes reduktuese dhe me procesin e shkrirjes reaktive ose me reaksion.
loading...
Në cilat procese përfitohet plumbi ?

Plumbi mund te perfitohet me procesin e shkrirjes reduktuese dhe me procesin e shkrirjes reaktive ose me reaksion.

Për çfarë qëllimi bëhet fërgimi i xeheve sulfure dhe shëno reaksionin ?

Për çfarë qëllimi bëhet fërgimi i xeheve sulfure dhe shëno reaksionin ?

 Fërgimi bëhet me qëllim të mënjanohet sulfuri nga xehja sulfure në sasi më të madhe dhe të fitohet rediment sa ma i lartë i plumbit :

2PbS + 3O2 ---> 2PbO + 2SO2
loading...
Për çfarë qëllimi bëhet fërgimi i xeheve sulfure dhe shëno reaksionin ?

 Fërgimi bëhet me qëllim të mënjanohet sulfuri nga xehja sulfure në sasi më të madhe dhe të fitohet rediment sa ma i lartë i plumbit :

2PbS + 3O2 ---> 2PbO + 2SO2

Si gjendet plumbi në natyrë dhe cilat janë xehet më të rëndësishme (formulat) ?

Si gjendet plumbi në natyrë dhe cilat janë xehet më të rëndësishme (formulat) ?

Plumbi nuk gjendet i lirë në natyrë por gjendet ne form të mineraleve të ndryshme.

Xeherori më i rëndësishëm i tij është galeniti PbS.

Në sasi me te vogla gjendet edhe ne formë të ceruzitit PbCO3,DHE ANGLEZITIT PbSO4.
loading...
Si gjendet plumbi në natyrë dhe cilat janë xehet më të rëndësishme (formulat) ?

Plumbi nuk gjendet i lirë në natyrë por gjendet ne form të mineraleve të ndryshme.

Xeherori më i rëndësishëm i tij është galeniti PbS.

Në sasi me te vogla gjendet edhe ne formë të ceruzitit PbCO3,DHE ANGLEZITIT PbSO4.

Si reagon bakri me acidin sulfurik (sheno reaksionin)?

Si reagon bakri me acidin sulfurik (sheno reaksionin)?

 Tretet ngadalë vetem kur eshte ne kontakt me oksigjenin e atmosferës:

 2Cu + 2H2SO4 + O2 ---> 2CuSO4 + 2H2O
loading...
Si reagon bakri me acidin sulfurik (sheno reaksionin)?

 Tretet ngadalë vetem kur eshte ne kontakt me oksigjenin e atmosferës:

 2Cu + 2H2SO4 + O2 ---> 2CuSO4 + 2H2O

Si reagon bakri me acidin nitrik(sheno reaksionin)?

Si reagon bakri me acidin nitrik(sheno reaksionin)?

Me acidin nitrik tretet shpejt duke liruar oksid azoti

Cu + 4HNO3 ----> Cu(NO3)2 +2NO +2H2O
loading...
Si reagon bakri me acidin nitrik(sheno reaksionin)?

Me acidin nitrik tretet shpejt duke liruar oksid azoti

Cu + 4HNO3 ----> Cu(NO3)2 +2NO +2H2O

Cilat janë vetitë e bakrit ?

 Bakri ne gjendje te paster ka ngjyrë të kuqërremtë të çelët. Ka temperaturë të shkrirjes 1083C dhe dendesitet 8,93 kg/m3(meterkub).Eshte mjaftë i fortë por më i butë se hekuri shumë i telëzueshëm dhe i petëzueshëm. Qëndrueshmëria kimike e bakrit rredh nga pozicioni i tij ne vargun elektrokimik te elementeve ku gjendet pas hidrogjenit.
loading...
 Bakri ne gjendje te paster ka ngjyrë të kuqërremtë të çelët. Ka temperaturë të shkrirjes 1083C dhe dendesitet 8,93 kg/m3(meterkub).Eshte mjaftë i fortë por më i butë se hekuri shumë i telëzueshëm dhe i petëzueshëm. Qëndrueshmëria kimike e bakrit rredh nga pozicioni i tij ne vargun elektrokimik te elementeve ku gjendet pas hidrogjenit.

Cilat janë aliazhet e bakrit ?

Cilat janë aliazhet e bakrit ?

Aliazhet e tipit te bronzeve janë aliazhe te bakrit me kallajin.Aliazhet e bakrit te cilat permbajn zink dhe me pak se 78% baker quhen tungje.

Argjendi i ri eshte aliazh i bakrit nikelit e i zinkut.

Metalet kryesore me te cilat bakri formon aliazhe janë : Plumbi,zinku,kallaji,nikeli ,ari etj.
loading...
Cilat janë aliazhet e bakrit ?

Aliazhet e tipit te bronzeve janë aliazhe te bakrit me kallajin.Aliazhet e bakrit te cilat permbajn zink dhe me pak se 78% baker quhen tungje.

Argjendi i ri eshte aliazh i bakrit nikelit e i zinkut.

Metalet kryesore me te cilat bakri formon aliazhe janë : Plumbi,zinku,kallaji,nikeli ,ari etj.

100 pyetje me zgjidhje nga Kimia - Test nga Kimia me zgjidhje
Kliko mbi:  100 pyetje me zgjidhje nga Kimia


Test nga Kimia, Pyetje nga Kimia, Kimia pyetje online, Pyetje nga Kimia dhe Biologjia, Teste online, Teste shqip, Teste nga Kimia shqip, Pyetje me pergjigje nga Kimia, Matura shtetërore, Teste të Maturës, Teste të mjekësisë, Matura shtetrore teste, Shkarko Teste, Teste me zgjidhje, Teste te zgjidhura,Teste për provim pranues në mjekësi, Teste për provim pranues, Teste per provim pranues ne Mjekesi

loading...Kliko mbi:  100 pyetje me zgjidhje nga Kimia


Test nga Kimia, Pyetje nga Kimia, Kimia pyetje online, Pyetje nga Kimia dhe Biologjia, Teste online, Teste shqip, Teste nga Kimia shqip, Pyetje me pergjigje nga Kimia, Matura shtetërore, Teste të Maturës, Teste të mjekësisë, Matura shtetrore teste, Shkarko Teste, Teste me zgjidhje, Teste te zgjidhura,Teste për provim pranues në mjekësi, Teste për provim pranues, Teste per provim pranues ne Mjekesi

Çka është bakri blister ?

Çka është bakri blister ?

Bakri blister (i parafinuar) përmban 98-99% Cu. Ai nuk mund te perdoret per qellime industriale. Qe bakri te perdoret ne teknik pastertia e tij duhet te arrij me se 99.5% kurse bakri per perdorimi elektroteknike duhet te kete pasterti 99.9%. Bakri blister permban sulfurin dhe hekurin si papasterti kryesore. Perveq ketyre ai permban edhe argjend edhe ari. Prandaj bakri blister i nenshtrohet procesit te rafinimit qe zakonisht kryhet me elektrolize.
loading...
Çka është bakri blister ?

Bakri blister (i parafinuar) përmban 98-99% Cu. Ai nuk mund te perdoret per qellime industriale. Qe bakri te perdoret ne teknik pastertia e tij duhet te arrij me se 99.5% kurse bakri per perdorimi elektroteknike duhet te kete pasterti 99.9%. Bakri blister permban sulfurin dhe hekurin si papasterti kryesore. Perveq ketyre ai permban edhe argjend edhe ari. Prandaj bakri blister i nenshtrohet procesit te rafinimit qe zakonisht kryhet me elektrolize.

Çka është metalina dhe çka përmban?

Çka është metalina dhe çka përmban?

Masa e shkrirë e sulfureve përmban kryesisht sulfur bakri dhe sulfur hekuri (Cu2S x nFeS). Kjo përbërje quhet metalinë ose guror i bakrit.
loading...
Çka është metalina dhe çka përmban?

Masa e shkrirë e sulfureve përmban kryesisht sulfur bakri dhe sulfur hekuri (Cu2S x nFeS). Kjo përbërje quhet metalinë ose guror i bakrit.

Sa shtresa të lëngëta formohen gjatë shkrirjes së xeheve në furra të ndryshme ?

Sa shtresa të lëngëta formohen gjatë shkrirjes së xeheve në furra të ndryshme ?

Formohen dy shtresa të lëngëta që nuk treten në njëra-tjetrën , shtresa e poshtme e sulfureve dhe shtresa e sipërme e oksideve.
loading...
Sa shtresa të lëngëta formohen gjatë shkrirjes së xeheve në furra të ndryshme ?

Formohen dy shtresa të lëngëta që nuk treten në njëra-tjetrën , shtresa e poshtme e sulfureve dhe shtresa e sipërme e oksideve.

Cilat procese i përfshin përfitimi i bakrit nga xehet sulfure me metodën pirometalurgjike?

Cilat procese i përfshin përfitimi i bakrit nga xehet sulfure me metodën pirometalurgjike?

Përfshin këto procese a)shkrirja deri në metalinë ; b)përpunimi i metalinës në bakër blister ; c) rafinimi i bakrit .
loading...
Cilat procese i përfshin përfitimi i bakrit nga xehet sulfure me metodën pirometalurgjike?

Përfshin këto procese a)shkrirja deri në metalinë ; b)përpunimi i metalinës në bakër blister ; c) rafinimi i bakrit .

Si përfitohet bakri nga kalkopirit (shëno reaksionin)?

Si përfitohet bakri nga kalkopirit (shëno reaksionin)?

Gjatë përfitimit të bakrit nga kalkopirit xehja më parë fërgohet në ajër që mund të paraqitet në mënyrë të thjeshtuar

8CuFeS2 + 11O2 ---> 4Cu2S + 4FeS +2Fe2O3 + 8SO2
loading...
Si përfitohet bakri nga kalkopirit (shëno reaksionin)?

Gjatë përfitimit të bakrit nga kalkopirit xehja më parë fërgohet në ajër që mund të paraqitet në mënyrë të thjeshtuar

8CuFeS2 + 11O2 ---> 4Cu2S + 4FeS +2Fe2O3 + 8SO2

Si fitohet bakri nga xehet okside dhe në cilin proces bazohet (shëno reaksionin )?

Si fitohet bakri nga xehet okside dhe në cilin proces bazohet (shëno reaksionin )?

Bakri fitohet me reduktim të xeheve okside dhe atyre sulfure.

Nga xehet okside , bakri përfitohet me reduktim të tyre me koks në temperaturë të lartë :

Cu2O + C ---> 2Cu + CO

Bazohet në procese pirometalurgjike.
loading...
Si fitohet bakri nga xehet okside dhe në cilin proces bazohet (shëno reaksionin )?

Bakri fitohet me reduktim të xeheve okside dhe atyre sulfure.

Nga xehet okside , bakri përfitohet me reduktim të tyre me koks në temperaturë të lartë :

Cu2O + C ---> 2Cu + CO

Bazohet në procese pirometalurgjike.

Namazi

Syzat