Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Kinetozat. Show all posts
Showing posts with label Kinetozat. Show all posts

Çka janë kinetozat

               Çka janë kinetozat

Kinetozat janë emërtim përmbledhës për çrregullimet e sistemit nervor vegjetativ, kurse parësisht i shkaktojnë lëvizjet e veçanta të trurit gjatë lundrimit (sëmundja e detit), udhëtimit me aeroplan jokomfor (sëmundja ajërore), apo udhëtimit tokësor (sëmundja automobilistike).
 
Gjatë këtyre udhëtimeve, shkaktohen lëvizje jo të rregullta të përsëritura posht-lartë, majtas-djathtas dhe para-prapa në të gjitha kombinimet. 

Edhe pse trupi (posaçërisht qafa) deri diku i neutralizon këto lëvizje, ato megjithatë shkaktojnë ngacmim të vazhdueshëm të receptorëve të utrikullës dhe kanaleve gjysmë të rrumbullakët. 

Kjo e ngacmon sistemin nervor vegjetativ, gjë që shprehet me tugë, vjellje, zbehje dhe djersitje. 

Në patogjenezën e kinetozave bënë pjesë edhe të pamurit.
 
Rrugët integrative nervore të këti çrregullimi nuk janë të njohura mirë. 

Mirret se për çrregullim të dërgimit “dalës” në sistemin nervor autonom janë përgjegjës lidhjet neuronike të bërthameve të poshtme vestibulare me fijet vegjetative të diencefalonit. 

Aktiviteti psikik (p.sh. stresi i fortë emotiv), mund të veprojë në ecurinë e kinetozave.

cka eshte kinetoza, qka osht kinetoza, cka jane kinetozat, qka osht kinetoza, cili eshte roli i kinetozave, ceshte kinetoza, c'eshte kinetoza, qfare eshte kinetoza, qka jane kinetozat, kinetoza mjekesi, kinetozat mjekesi
               Çka janë kinetozat

Kinetozat janë emërtim përmbledhës për çrregullimet e sistemit nervor vegjetativ, kurse parësisht i shkaktojnë lëvizjet e veçanta të trurit gjatë lundrimit (sëmundja e detit), udhëtimit me aeroplan jokomfor (sëmundja ajërore), apo udhëtimit tokësor (sëmundja automobilistike).
 
Gjatë këtyre udhëtimeve, shkaktohen lëvizje jo të rregullta të përsëritura posht-lartë, majtas-djathtas dhe para-prapa në të gjitha kombinimet. 

Edhe pse trupi (posaçërisht qafa) deri diku i neutralizon këto lëvizje, ato megjithatë shkaktojnë ngacmim të vazhdueshëm të receptorëve të utrikullës dhe kanaleve gjysmë të rrumbullakët. 

Kjo e ngacmon sistemin nervor vegjetativ, gjë që shprehet me tugë, vjellje, zbehje dhe djersitje. 

Në patogjenezën e kinetozave bënë pjesë edhe të pamurit.
 
Rrugët integrative nervore të këti çrregullimi nuk janë të njohura mirë. 

Mirret se për çrregullim të dërgimit “dalës” në sistemin nervor autonom janë përgjegjës lidhjet neuronike të bërthameve të poshtme vestibulare me fijet vegjetative të diencefalonit. 

Aktiviteti psikik (p.sh. stresi i fortë emotiv), mund të veprojë në ecurinë e kinetozave.

cka eshte kinetoza, qka osht kinetoza, cka jane kinetozat, qka osht kinetoza, cili eshte roli i kinetozave, ceshte kinetoza, c'eshte kinetoza, qfare eshte kinetoza, qka jane kinetozat, kinetoza mjekesi, kinetozat mjekesi

Namazi

Syzat