Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Ali Podrimja. Show all posts
Showing posts with label Ali Podrimja. Show all posts

Krijimtaria letrare nga Ali Podrimja - Analiza

Vargu i tij orientohet drejt simbolit e alegorisë.

Poezia e tij është poezi lirike e frymëzuar nga problemi i ekzistencës së popullit shqiptar, e lidhur thellësisht me fatin historik e politik të njeriut shqiptar.


Përpunon tri fusha tematike, të cilat i përgjigjen tre faktorëve: dy janë të jashtëm-të huajtë (njëri është fqiu pushtues, i cili me vete sjell dhunë; kurse tjetri është i trupëzuar në indiferencën dhe dyfytyrësinë e Evropës plakë) dhe një i brendshëm (që janë puthadorët, gjarpërinjtë, kameleonët, minjtë, ushujzat e larot e tyre, të cilët për një rrotë veture-thotë poeti,shesin fatin e kombit.). Përballë të këtyre tri kategorive të së keqes Ali Podrimja vendos qëndresën heroike shqiptare. Në veprimtarinë e tij dallohen tri faza krijuese: nismëtare, të formimit e të kalitjes dhe fazën e pjekurisë artistike.


I. Thirrje, Shamijat e përshëndetjeve, Dhimbë e bukur. Në këto vëllime autori është i magjepsur nga e kaluara historike e kombit. Preken edhe probleme si: mërgimi politik dhe ekonomik, problemi social, i punës, etj.


II. Sampo, Torzo, Folja, Credo, Sampo 2, Drejtpeshimi, Lum Lumi. Autori është gjithnjë i preokupuar me fatet e kombit dhe të Kosovës. Në këtë fazë gërshetohen përjetimet intime të përditshmërisë së poetit. Shprehja poetike e Podrimes pasurohet edhe me ironi dhe groteskë.


Lum Lumi - përmbledhje me poezi. Poeti është i preokupuar me problemin e të keqes në histori, me çka dëshmon se ajo nuk është zbulim i të sotmes, por trashëgim nga lashtësia.

Të jetosh - Shqetësohet për dekadencën morale të njeriut në ditët e sotme. Podrimja është i prirur drejt dëshirës për krijimin dhe afirmimin e mitit të qëndrueshmërisë. Të keqeno - i kushtohet motivit të dashurisë.


Nuk kam bërë kurrgjë për Lumin - është karakteristike për pleksjen e personales dhe kolektives në një ind të vetëm. Autori e ndjen veten të fajshëm se nuk ka bërë të pamundurën për Lumin, të birin, edhe pse është përpjekur të bëjë gjithçka që është e mundshme. Ky është edhe një qortim i prindit, i cili kurrë nuk kënaqet me ato që ka bër për pasardhësin e vet.

III. Fund i gëzuar, Zari, Në bisht të sorrës, Buzëqeshje në kafaz, Burgu i hapur, Harakiri, Ishulli Aabania, Dielli i zi, Libri që nuk mbyllet.


Fund i gëzuar - e kaluara jepet përballë të sotmes. Përmes të kaluarës poeti synon të ndikojë në të sotmen dhe të ardhmen. Objekt trajtimi janë fati, krenaria, drama dhe tragjika e popullit shqiptar, e njeriut tonë në histori.


Poezi


1961-"Thirrje"

1963-"Shamijat e përshëndetjeve"

1967-"Dhimbë e bukur"

1969-"Sampo"

1971-"Torzo" / "Hija e tokës"

1973-"Foleja" 1976-"Credo" 1978-"Poema"

1980-"Sampo 2"

1981-"Drejtpeshimi"

1982-"Lum Lumi"

1988-"Fund i gëzuar"

1990-"Zari"

1994-"Në bisht të sorrës" / "Buzëqeshje në kafaz"

1998-"Burgu i hapur"

1999-"Hrakiri" / "Ishulli Albani"

2000-"Dielli i zi"

2001-"Libri që nuk mbyllet" Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

Ali Podrimja-krijimtaria letrare - analizë letrare apo kritikë letrare, Ali Podrimja analize,Ali Podrimja kritikë letrare,kritika letrare Ali Podrimja,Ali Podrimja kritika letrare,kritika letrare Ali Podrimja, Poezia e Ali Podrimjes kritike letrare,Ali Podrimja analize
Vargu i tij orientohet drejt simbolit e alegorisë.

Poezia e tij është poezi lirike e frymëzuar nga problemi i ekzistencës së popullit shqiptar, e lidhur thellësisht me fatin historik e politik të njeriut shqiptar.


Përpunon tri fusha tematike, të cilat i përgjigjen tre faktorëve: dy janë të jashtëm-të huajtë (njëri është fqiu pushtues, i cili me vete sjell dhunë; kurse tjetri është i trupëzuar në indiferencën dhe dyfytyrësinë e Evropës plakë) dhe një i brendshëm (që janë puthadorët, gjarpërinjtë, kameleonët, minjtë, ushujzat e larot e tyre, të cilët për një rrotë veture-thotë poeti,shesin fatin e kombit.). Përballë të këtyre tri kategorive të së keqes Ali Podrimja vendos qëndresën heroike shqiptare. Në veprimtarinë e tij dallohen tri faza krijuese: nismëtare, të formimit e të kalitjes dhe fazën e pjekurisë artistike.


I. Thirrje, Shamijat e përshëndetjeve, Dhimbë e bukur. Në këto vëllime autori është i magjepsur nga e kaluara historike e kombit. Preken edhe probleme si: mërgimi politik dhe ekonomik, problemi social, i punës, etj.


II. Sampo, Torzo, Folja, Credo, Sampo 2, Drejtpeshimi, Lum Lumi. Autori është gjithnjë i preokupuar me fatet e kombit dhe të Kosovës. Në këtë fazë gërshetohen përjetimet intime të përditshmërisë së poetit. Shprehja poetike e Podrimes pasurohet edhe me ironi dhe groteskë.


Lum Lumi - përmbledhje me poezi. Poeti është i preokupuar me problemin e të keqes në histori, me çka dëshmon se ajo nuk është zbulim i të sotmes, por trashëgim nga lashtësia.

Të jetosh - Shqetësohet për dekadencën morale të njeriut në ditët e sotme. Podrimja është i prirur drejt dëshirës për krijimin dhe afirmimin e mitit të qëndrueshmërisë. Të keqeno - i kushtohet motivit të dashurisë.


Nuk kam bërë kurrgjë për Lumin - është karakteristike për pleksjen e personales dhe kolektives në një ind të vetëm. Autori e ndjen veten të fajshëm se nuk ka bërë të pamundurën për Lumin, të birin, edhe pse është përpjekur të bëjë gjithçka që është e mundshme. Ky është edhe një qortim i prindit, i cili kurrë nuk kënaqet me ato që ka bër për pasardhësin e vet.

III. Fund i gëzuar, Zari, Në bisht të sorrës, Buzëqeshje në kafaz, Burgu i hapur, Harakiri, Ishulli Aabania, Dielli i zi, Libri që nuk mbyllet.


Fund i gëzuar - e kaluara jepet përballë të sotmes. Përmes të kaluarës poeti synon të ndikojë në të sotmen dhe të ardhmen. Objekt trajtimi janë fati, krenaria, drama dhe tragjika e popullit shqiptar, e njeriut tonë në histori.


Poezi


1961-"Thirrje"

1963-"Shamijat e përshëndetjeve"

1967-"Dhimbë e bukur"

1969-"Sampo"

1971-"Torzo" / "Hija e tokës"

1973-"Foleja" 1976-"Credo" 1978-"Poema"

1980-"Sampo 2"

1981-"Drejtpeshimi"

1982-"Lum Lumi"

1988-"Fund i gëzuar"

1990-"Zari"

1994-"Në bisht të sorrës" / "Buzëqeshje në kafaz"

1998-"Burgu i hapur"

1999-"Hrakiri" / "Ishulli Albani"

2000-"Dielli i zi"

2001-"Libri që nuk mbyllet" Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

Ali Podrimja-krijimtaria letrare - analizë letrare apo kritikë letrare, Ali Podrimja analize,Ali Podrimja kritikë letrare,kritika letrare Ali Podrimja,Ali Podrimja kritika letrare,kritika letrare Ali Podrimja, Poezia e Ali Podrimjes kritike letrare,Ali Podrimja analize

Ali Podrimja 1942- Biografia

Ali Podrimja 1942-        Biografia


Ali Podrimja lindi në Gjakovë më 1942. 

Këtu mbaroi shkollën fillore dhe të mesme, kurse studimet i kreu në Prishtinë (Dega e Gjuhës dhe e Letërsisë Shqiptare).

 Punoi në gazetën “Rilindja”, pastaj kaloi në redaksinë e Botimeve të “Rilindjes”, ku vazhdon të punojë edhe tash. Ali Podrimja shkruan kryesisht poezi. 

Përveç librit të tregimeve “Loja në diell” (1967), botoi këto përmbledhje me poezi: “Thirrje” (1961), “Shamijat e përshëndetjeve” (1963), “Dhi mbë e bukur” (1967), “Sampo” (1969), “Lum Lumi” (1982), “Fundi i gëzuar” (1988), “Zari” (1990), “Në bisht të sorrës” (1994) etj.
Ali Podrimja 1942-        Biografia


Ali Podrimja lindi në Gjakovë më 1942. 

Këtu mbaroi shkollën fillore dhe të mesme, kurse studimet i kreu në Prishtinë (Dega e Gjuhës dhe e Letërsisë Shqiptare).

 Punoi në gazetën “Rilindja”, pastaj kaloi në redaksinë e Botimeve të “Rilindjes”, ku vazhdon të punojë edhe tash. Ali Podrimja shkruan kryesisht poezi. 

Përveç librit të tregimeve “Loja në diell” (1967), botoi këto përmbledhje me poezi: “Thirrje” (1961), “Shamijat e përshëndetjeve” (1963), “Dhi mbë e bukur” (1967), “Sampo” (1969), “Lum Lumi” (1982), “Fundi i gëzuar” (1988), “Zari” (1990), “Në bisht të sorrës” (1994) etj.

Fatet- poezi nga Ali Podrimja

Fatet
E kalova Murin e Berlinit
në majë të gishtërinjve
me një trëndafil në dorë.
Frikësohesha se lëndoj
shpirtrat e rënë,
Kur deshta ta kapërcej
edhe Murin shqiptar,
para këmbëve më ra
koka ime në gjak e larë.
Një grua veshur me të zeza
kodrave, fushave
ma kërkon varrin,
e trupin tim.
Çdo ditë zgjohet në mes jush
një torzo i tmerrshëm i qytetërimit.
A nuk ju shqetëson
se gjymtimi im akuzon?
Ali Podrimja

Poezi nga Ali Podrimja, Ali Podrimja, poezi e ali podrimes
Fatet
E kalova Murin e Berlinit
në majë të gishtërinjve
me një trëndafil në dorë.
Frikësohesha se lëndoj
shpirtrat e rënë,
Kur deshta ta kapërcej
edhe Murin shqiptar,
para këmbëve më ra
koka ime në gjak e larë.
Një grua veshur me të zeza
kodrave, fushave
ma kërkon varrin,
e trupin tim.
Çdo ditë zgjohet në mes jush
një torzo i tmerrshëm i qytetërimit.
A nuk ju shqetëson
se gjymtimi im akuzon?
Ali Podrimja

Poezi nga Ali Podrimja, Ali Podrimja, poezi e ali podrimes

Poezia e Ali Podrimjes-Kritikë letrare apo analizë letrare

                             Poezia e Ali Podrimjes-Kritikë letrare apo analizë letrare
Ali Podrimja

Poeti Ali Podrimja është një shpirt kërkues.

Atë nuk e josh as nuk e mashtron shfaqja e shndritshme e fenomenit të dhënë, por e tërheq thelbi i përmbajtjes së fenomenit dhe përpiqet të depërtojë tek ai me tërë mendimin dhe ndjeshmërinë që e karakterizon. 

Duke lexuar poezinë e tij na vijnë në kujtesë disa çaste më shprehëse të poezisë shqiptare të viteve ‘30 me Migjenin në krye. 

Nga pikëpamja filozofike dhe etike poeti ka vënë në qendër të motiveve heroin e vet lirik, njeriun e truallit të vet. Poeti i drejtohet me shumë anës vizuele, se sa anës akustike. 

Fjalori i tij është një fjalor i peshuar nga aspekti semantik dhe çdo fjalë synon të ketë një domethënie, një koncentrat ideje. 

Poeti nuk analizon, por sintetizon. 

Organizimi ritmik i vargut përbën një tipar mjaft origjinal të vjershërimit të tij. 

Përballë rrëfimit ai vë një rrëfim fort të ngjeshur, një ,,gdhendje në gur”. Imazhi i tij poetik duhet shpaluar, në radhë të parë si pamje figurative dhe, pastaj, si mendim që vesh një pamje. 

E folura e anasjelltë apo e tërthortë e poetit  duhet kuptuar esencialisht në bazë të domethënies së çdo fjale dhe,  pastaj në kuadrin e tërë kontekstit.

Në fjalorin e tij, në vallen e simboleve poetike, takojmë disa fjalë posaçerisht të preferuara.

 Nga njëra anë, gur, është pjesa me e qëndrueshme e kurmit të zotit të atij trualli. 

Sampo-ja (kështjella-mulli) është simboli tradicional në gojdhënën nordike, si Rozafati shqiptar, gjel është lajmëtari i agimit, lejlek është shpeza e së mirës, diell është drita e së ardhmes, etj. 

Kështu, duke zbuluar nëntekstin, arrijmë ta kuptojmë shprehjen alegorike: Po guri im ç’ka që rri pezull mbi botë (,,Po guri im ç’ka?”) ose: hudh gurin në hapësi (hapësi çpon e çpon) e kohëra përgjak) dhe mund Sizifin plak (,,Guri” ose Dikush ndezi llampën në kullë ( dhe s’u kthye më) ne gdhendëm një emër në gur. (,,Emri i gdhendur në gur”). 

Simboli i gurit, për të cilin u ndalëm më sipër, nuk është i vetmi në poezinë e Podrimjes. 

Teksti i tij poetik ka shumë simbole e metafora të tjera.
Ali Podrimja është në procesin e rritjes së individualitetit të vet artistik dhe me talentin që ka do ta thellojë edhe më tepër kërkesën për një poezi me figuracion poetik, cfarë rralle haset në letërsinë tonë.

ali podrimja, kritika letrare, poezia nga ali podrimja, Analize letrare per poezine e Ali Podrimjes, analize per poezi, analiza e poezi ali podrimes, veprat e ali podrimes, Poezia e Ali Podrimjes-Kritikë letrare apo analizë letrare,kritika per poezite e ali podrimes, ali podrimja kritike, kritika letrare per veprat e ali podrimjes, ali podrimja poezi analize, ali podrimja analiza, poezi analize e ali podrimjes,
                             Poezia e Ali Podrimjes-Kritikë letrare apo analizë letrare
Ali Podrimja

Poeti Ali Podrimja është një shpirt kërkues.

Atë nuk e josh as nuk e mashtron shfaqja e shndritshme e fenomenit të dhënë, por e tërheq thelbi i përmbajtjes së fenomenit dhe përpiqet të depërtojë tek ai me tërë mendimin dhe ndjeshmërinë që e karakterizon. 

Duke lexuar poezinë e tij na vijnë në kujtesë disa çaste më shprehëse të poezisë shqiptare të viteve ‘30 me Migjenin në krye. 

Nga pikëpamja filozofike dhe etike poeti ka vënë në qendër të motiveve heroin e vet lirik, njeriun e truallit të vet. Poeti i drejtohet me shumë anës vizuele, se sa anës akustike. 

Fjalori i tij është një fjalor i peshuar nga aspekti semantik dhe çdo fjalë synon të ketë një domethënie, një koncentrat ideje. 

Poeti nuk analizon, por sintetizon. 

Organizimi ritmik i vargut përbën një tipar mjaft origjinal të vjershërimit të tij. 

Përballë rrëfimit ai vë një rrëfim fort të ngjeshur, një ,,gdhendje në gur”. Imazhi i tij poetik duhet shpaluar, në radhë të parë si pamje figurative dhe, pastaj, si mendim që vesh një pamje. 

E folura e anasjelltë apo e tërthortë e poetit  duhet kuptuar esencialisht në bazë të domethënies së çdo fjale dhe,  pastaj në kuadrin e tërë kontekstit.

Në fjalorin e tij, në vallen e simboleve poetike, takojmë disa fjalë posaçerisht të preferuara.

 Nga njëra anë, gur, është pjesa me e qëndrueshme e kurmit të zotit të atij trualli. 

Sampo-ja (kështjella-mulli) është simboli tradicional në gojdhënën nordike, si Rozafati shqiptar, gjel është lajmëtari i agimit, lejlek është shpeza e së mirës, diell është drita e së ardhmes, etj. 

Kështu, duke zbuluar nëntekstin, arrijmë ta kuptojmë shprehjen alegorike: Po guri im ç’ka që rri pezull mbi botë (,,Po guri im ç’ka?”) ose: hudh gurin në hapësi (hapësi çpon e çpon) e kohëra përgjak) dhe mund Sizifin plak (,,Guri” ose Dikush ndezi llampën në kullë ( dhe s’u kthye më) ne gdhendëm një emër në gur. (,,Emri i gdhendur në gur”). 

Simboli i gurit, për të cilin u ndalëm më sipër, nuk është i vetmi në poezinë e Podrimjes. 

Teksti i tij poetik ka shumë simbole e metafora të tjera.
Ali Podrimja është në procesin e rritjes së individualitetit të vet artistik dhe me talentin që ka do ta thellojë edhe më tepër kërkesën për një poezi me figuracion poetik, cfarë rralle haset në letërsinë tonë.

ali podrimja, kritika letrare, poezia nga ali podrimja, Analize letrare per poezine e Ali Podrimjes, analize per poezi, analiza e poezi ali podrimes, veprat e ali podrimes, Poezia e Ali Podrimjes-Kritikë letrare apo analizë letrare,kritika per poezite e ali podrimes, ali podrimja kritike, kritika letrare per veprat e ali podrimjes, ali podrimja poezi analize, ali podrimja analiza, poezi analize e ali podrimjes,

Namazi

Syzat