Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Sterjo Spasse

Afërdita - Sterjo Spasse (Analiza)

Afërdita - Sterjo Spasse (Analiza) Tema : Romani '' Afërdita '' ka për temë kontributin e mësueses për edukimin dhe arsimimin e fshatarsisë. Subjekti i romanit '' Afërdita '' : Afërdita Skenderaj një mësuese fshati, në roman shpreh optimizmin , vullnetin e plotë dhe dëshirën e madhe për punë në përmirësimin e gjendjes edukative dhe arsimore të fshatarëve. Ngjarja vendoset në dy fshatra Grykas dhe Pishas, të armiqësuar vite më parë, në te cilin punon Afërdita . Pas shumë peripetive dhe mundimeve të shumta dhe të pakursyera ajo arrin me shumë sukses të kryej një mision shumë fisnik dhe të lartë duke bashkuar të dy fshatrat dhe duke zhdukur armiqësitë e moçme rreth një qëllimi të përbashkët dhe me ndihmën e tyre të madhe ndërton shkollën e re në mes dy fshatrave. Figura e idealizuar e Afërditës bëri që të bëj jehonë të madhe në qarqet intelektuale dhe ky roman të luaj rol pozitiv në punën pedagogjike apo arsimore të mësuesvë. Sh

Romani Pse - Sterjo Spasse - (Analiza)

Tema e romanit: Jeta, Dashuria, Vdekja. Romani Pse është një vepër me shenja autobiografike. Ai është shkruar në trajtën e ditarit të protagonistit, Gjon Zaverit. Fundi i tij i prapë është një letër e Zaverit, të cilën e kishte shkruar para se të vdiste. Kjo letër sqron shumëçka nga domethënia e romanit dhe bota e protagonistit. Letra shqyrton përfundimisht kuptimin e jetës duke e kaluar në rrafshin mendimtar filozofik dhe në rrafshin praktik. Tani Zaveri përmbys, kundërshton filozofët e shkrimtarët dhe parapëlqen jetën e thjeshtë të njeriut.Mirëpo, kthim për veten nuk ka. Letra tash merr kuptimin e testamentit të njeriut, që mendonte filozofikisht për jetën. Në këtë vështrim të fundit epilogu i romanit:                 Bota e Hiçit, prej Hiçit, për Hiçin,                 Rrotullohet rreth qëllimit të Hiçit  nuk është përfundim i autorit, por përfundim për jetën shpirtërore e mendore të protagonistit, Zaverit. Në këtë pikë shfaqet një dallim ndërmjet pikëpamj

Çka është ideja e veprёs letrare

Çka është ideja e veprёs letrare Ide e veprёs letrare ёshtё mendimi kryesor qё buron prej ngjarjeve, tё cilat shkrimtari i shkruan nё vepёr.   Çdo vepёr letrare pёrmban njё ide, tё cilёn lexuesi mund ta zbёrthejё vetë, por vetёm duke u zhytur nё analizёn e saj.  Kёshtu, duke lexuar romanin “ Afёrdita ” tё S. Spasses kuptojmё se ideja e atij romani ёshtё transformimi i njerёzve, çrrёnjosja e prapambeturisё, e cila arrihet nёpёrmjet tё arsimimit dhe edukimit tё njerёzve. cka eshte ideja e vepres letrare, cka eshte ide, qka domethene ideja, ideja dhe vepra letrare, cila eshte ideja e romanit aferdita, ideja dhe spase, ceshte ideja letrare, çeshte ideja letrare,

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more