Skip to main content

Romani Pse - Sterjo Spasse - (Analiza)
Tema e romanit: Jeta, Dashuria, Vdekja.

Romani Pse është një vepër me shenja autobiografike.

Ai është shkruar në trajtën e ditarit të protagonistit, Gjon Zaverit.

Fundi i tij i prapë është një letër e Zaverit, të cilën e kishte shkruar para se të vdiste.

Kjo letër sqron shumëçka nga domethënia e romanit dhe bota e protagonistit.

Letra shqyrton përfundimisht kuptimin e jetës duke e kaluar në rrafshin mendimtar filozofik dhe në rrafshin praktik.

Tani Zaveri përmbys, kundërshton filozofët e shkrimtarët dhe parapëlqen jetën e thjeshtë të njeriut.Mirëpo, kthim për veten nuk ka.

Letra tash merr kuptimin e testamentit të njeriut, që mendonte filozofikisht për jetën.

Në këtë vështrim të fundit epilogu i romanit:

                Bota e Hiçit, prej Hiçit, për Hiçin,
                Rrotullohet rreth qëllimit të Hiçit

 nuk është përfundim i autorit, por përfundim për jetën shpirtërore e mendore të protagonistit, Zaverit.

Në këtë pikë shfaqet një dallim ndërmjet pikëpamjeve të autprit, që në fillim dukeshin të njejta me personazhin e romanit të tij.


Subjekti i romanit

Gjon Zaveri një fshatar i zgjuar e simpatik mbaron studimet e kthehet në fshatin e lindjes.

Prindërit fanatik, duke u nisur nga zakonet patriarkale të vendit, e fejojnë të birin me Afërditën, bashkëfshataren e tij.

Gjon Zaveri, pas shumë vuajtjesh shpirtërore dhe rropatjesh andej këndej pranon më në fund dhe i nënshtrohet zakonit.

Romani është shkruar në formë ditari dhe kjo mënyrë i përgjigjet karakterit të veprës dhe natyrës së heroit, i cili më shumë mendon e filozofon se sa vepron.


Dhe për fund të kësaj analize mund të themi se në këtë roman të Spasses fryn një erë mbytëse e pesimiste e fortë që arrin gjer në nihilizëm(mohimi i çdo gjëje).Gjon Zaveri është një tip patologjik dhe kjo ia heq menjëherë karakterin e socialitetit, i cili kërkon në konformizëm  që hedh në pah cilësinë e njeriut aristotelik.

Shih edhe:

Qytetari, politikani dhe shteti

Afërdita - Sterjo Spasse (Analiza)

 

 romani pse romani pse stereo spase romani nga jeta ne jet pse sterjo spase romani pse, analiza, nga jeta ne jete referat,referat i noveles pse,referat i romanit pse,sterjo spasse pse, romani pse, analize e romanit pse, permbledhje,personazhet e romanit pse,permbajtja e romanit pse, nga jeta ne jete,mendim kritik,mendime kritike,kritika,ese,ese e romanit pse
loading...

Lexo edhe:

Postimet e fundit


Popular posts from this blog

Vjershe per 28 nentorin nga Suhejla Topojani - Kaçanik

28 Nëntori

Shumë zemra rënkonin
Shumë lotë pikonin
Shumë fëmijë u vranë
Vetëm se ishin shqiptarë.

Tani erdhi paqja
Tani erdhi liria
Gëzohemi të gjithë
Se erdhi Pavarësia.

Mirë se erdhe Pavarësi
Mirë se erdhe 28 Nëntor
Jemi të gëzuar të gjithë
Të bashkuar e unik

Vjershe apo poezi nga Suhejla Topojani - Kaçanik


vjersha per 28 nentorin,28 nentori vjersha shqip,vjersha dhe poezi per 28 nentorin,28 nentori poezi shqip,vjersha te bukura per 28 nentorin,pavaresine e Shqiperise,shqipnise,

Ese per 8 marsin diten e nenes

Nje dite qe mbart respekt,dashuri te pafund,per ato qe na dhane jete nga jeta e tyre.Per ato qe naten e bene dite dhe na mekuan me qumesht nga gjiri i tyre. Per ato qe gjenden prane sado larg qe te jemi ,sa here zemrat tona deshperohen,sa here shpirtrat tane renkojne. Per ate krijese te Zotit,mbushur me kaq dashuri,me kaq miresi.Ndaj sot ne kete dite te shenuar po mbeshtes koken dhe mendimet e mija ne prehrin e nenes sime,ne prehrin e nenave tuaja,ne ate preher ku loti thahet si me magji,dhe brengat dhe trishtimet largohen. Aty ku paste diell, drite, paqe, lumturi, qofshin ngahera nenat tona. Gezuar festen e 8 Marsit per te gjitha nenat e botes,per ato me te dhemshurat,me te mirat, me te shtrenjtat. Dera e urimeve eshte e hapur, se ne shpirtin e nje nene nuk ka nevoje te trokasesh.

Burimi: http://www.mesoshqip.org/2013/02/ese-per-8-marsin-diten-e-nenes.html#ixzz4295n81u9
ese per 7-8 marsin ese per 7 dhe 8 marsin ese per 7dhe8 marsin poezi per nenen per 8 mars poezi per 7…

Macja në ëndërr

Macja paraqet botën e brendshme të njeriut në veçanti botën e pavetëdijshme.Pikërisht nëpër mes kësaj ëndrres mund ta rinjohësh botën tënde të brendshme,veset,instinktin dhe dilemat e saja konfliktuoze.Aty paraqiten vetite e tua të fshehta që tregohen mjaft agresive dhe të ngatshëme për të sulmuar.  Macja ne enderr simbolizon një frymë të pavarur, seksualitetin femëror, krijimtarisë,fuqine,shoqerine,misteriozen,te panjohuren etj
Macja mund te perfaqesoje deshiren dhe nevojen per me shume shoqeri intime.
Macja mund të tregojnë se dikush është duke u mashtrues ose të pabesë ndaj teje.
Nese macja eshte agresive, atëherë kjo tregon se keni probleme me aspektin femëror të vetes.Endrra mund te jete metafore se dikush eshte i lig me ju dhe me qellim te keq ndaj jush.Në qoftë se keni frikë nga macja në ëndërr tuaj, atëherë kjo tregon se ju jeni të frikësuar nga aspekti femeror i vetes.Një mace pa bisht,atëherë kjo nënkupton një humbje e pavarësisë dhe mungese e autonomisë.Nese macja …
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more