Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Leo Tolstoy. Show all posts
Showing posts with label Leo Tolstoy. Show all posts

Një thënie për durimin dhe kohën nga Leo Tolstoy


Dy luftëtarët më të fuqishëm janë durimi dhe koha.

|Leo Tolstoy|


Thenie, Thenie per durimin, Thenie per kohen, Leo Tolstoy

Dy luftëtarët më të fuqishëm janë durimi dhe koha.

|Leo Tolstoy|


Thenie, Thenie per durimin, Thenie per kohen, Leo Tolstoy

Romani-Lufta dhe Paqja- analizë letrare apo kritikë letrare

Analiza e romanit historik “Lufta dhe paqja”
 
Ndërtimi: përbëhet prej IV vëllimeve.
 
I – Na njeh me aristokratët rusë : Andrea Bollkonski,Ellena Kurgini,Pjer Bezuhovi etj.
II – jep skena të kryeqytetit,sidomos të familjeve Bezuhov,Rostov dhe Bollkonski.
III dhe IV – jipen përshkrime të luftës së Borodinos,skena nga djegia e Moskës që përmbyllen me një skenë të qetë të familjes Bezuhov.
 
Tema: lufta patriotike e popullit rus kundër ushtrisë franceze të Bonapartës.
Ngjarjet janë prej 1805 nga lufta e Borodinos deri 1820 deri te kryengritja e Dekabristëve.
 
Jeta e personazhëve është dhënë bindshëm,portretet janë komplete deri në hollësi ndërsa gjuha është karakteristike: një është gjuha e aristokracisë,tjetër gjuha e spahinjve dhe e treta – gjuha fshatarëve.
 
Në vepër nuk ka personazh kryesor,sepse hero kryesor paraqitet vet populli.
Personazhët historikë(Napoleoni,Kutuzovi) janë vënë krahas atyre fiktiv të fisnikëve rusë si :
 
Knjaz Andrej Bollkonski – shok i mirë,kritik,racionalist i guximshëm që ngreh moralin e ushtarëve në luftë,por plaga në betejë shkakton ndryshime të botëkuptimeve për jetën dhe humb vullinetin për veprime të mëdha me çka bie në depression shpirtëror.
 
Pjer Bezuhovi- i drejtë,joegoist i cili sakrifikon ndjenjat e veta për lumturinë e të tjerëve.
Në fillim arsyeton çdo gjest të Bonapartës,por me zhvillimin e ngjarjeve ndërron mendim dhe don të bëjë atentat ndaj Bonapartës për ta shpëtuar Rusinë,por kapet nga armiqtë francezë.
 
Natasha Rostova – me fëmijëri pa brenga dhe e gëzuar në rini është në kërkim të lumturisë së vet me çka dashurohet në Bezuhovin dhe martohet me të duke arritur lumturinë e jetës.
 
Tushini-ushtar i vogël me vullnet të hatashëm,për të cilin lufta shëndrrohet në lojë,me çka gëzohet dhe enthuziazmohet praën të vdekurve në fushëbetejë ,por më vonë këndellet nga realiteti – urdhi për tërheqje nga lufta.Ptalon Karataevi- naiv i urtë,i qetë i cili asgjë të mirë nuk ka parë në jetë të vet dhe të keqen e ka pranuar si diçka shumë normale.


Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

lufta dhe paqja analize,lufta dhe paqja kritike letrare,kritike letrare per romanin lufta dhe paqja,lufta dhe paqja,kritika letrare per romanin lufta dhe paqja,romani lufta dhe paqja kritike letrare,Lev Nikollajeviç Tolstoi lufta dhe paqja,tolstoi lufta dhe paqja,analiza letrare
Analiza e romanit historik “Lufta dhe paqja”
 
Ndërtimi: përbëhet prej IV vëllimeve.
 
I – Na njeh me aristokratët rusë : Andrea Bollkonski,Ellena Kurgini,Pjer Bezuhovi etj.
II – jep skena të kryeqytetit,sidomos të familjeve Bezuhov,Rostov dhe Bollkonski.
III dhe IV – jipen përshkrime të luftës së Borodinos,skena nga djegia e Moskës që përmbyllen me një skenë të qetë të familjes Bezuhov.
 
Tema: lufta patriotike e popullit rus kundër ushtrisë franceze të Bonapartës.
Ngjarjet janë prej 1805 nga lufta e Borodinos deri 1820 deri te kryengritja e Dekabristëve.
 
Jeta e personazhëve është dhënë bindshëm,portretet janë komplete deri në hollësi ndërsa gjuha është karakteristike: një është gjuha e aristokracisë,tjetër gjuha e spahinjve dhe e treta – gjuha fshatarëve.
 
Në vepër nuk ka personazh kryesor,sepse hero kryesor paraqitet vet populli.
Personazhët historikë(Napoleoni,Kutuzovi) janë vënë krahas atyre fiktiv të fisnikëve rusë si :
 
Knjaz Andrej Bollkonski – shok i mirë,kritik,racionalist i guximshëm që ngreh moralin e ushtarëve në luftë,por plaga në betejë shkakton ndryshime të botëkuptimeve për jetën dhe humb vullinetin për veprime të mëdha me çka bie në depression shpirtëror.
 
Pjer Bezuhovi- i drejtë,joegoist i cili sakrifikon ndjenjat e veta për lumturinë e të tjerëve.
Në fillim arsyeton çdo gjest të Bonapartës,por me zhvillimin e ngjarjeve ndërron mendim dhe don të bëjë atentat ndaj Bonapartës për ta shpëtuar Rusinë,por kapet nga armiqtë francezë.
 
Natasha Rostova – me fëmijëri pa brenga dhe e gëzuar në rini është në kërkim të lumturisë së vet me çka dashurohet në Bezuhovin dhe martohet me të duke arritur lumturinë e jetës.
 
Tushini-ushtar i vogël me vullnet të hatashëm,për të cilin lufta shëndrrohet në lojë,me çka gëzohet dhe enthuziazmohet praën të vdekurve në fushëbetejë ,por më vonë këndellet nga realiteti – urdhi për tërheqje nga lufta.Ptalon Karataevi- naiv i urtë,i qetë i cili asgjë të mirë nuk ka parë në jetë të vet dhe të keqen e ka pranuar si diçka shumë normale.


Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

lufta dhe paqja analize,lufta dhe paqja kritike letrare,kritike letrare per romanin lufta dhe paqja,lufta dhe paqja,kritika letrare per romanin lufta dhe paqja,romani lufta dhe paqja kritike letrare,Lev Nikollajeviç Tolstoi lufta dhe paqja,tolstoi lufta dhe paqja,analiza letrare

Namazi

Syzat