Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Pjetër Budi. Show all posts
Showing posts with label Pjetër Budi. Show all posts

Biografia - Pjetër Budi (1566 - 1622)

Biografia - Pjetër Budi (1566 - 1622)

Pjetër Budi lindi rreth vitit 1566 në fshatin Guri i Bardhë, rrethi i Matit.
 
Mësimet e para i bëri pranë klerit të vendit. 

Në moshën 21-vjeçare u emërua prift. 

Disa vjet punoi në vise të ndryshme të Kosovës, kurse në vitin 1599 u emërua vikar i përgjithshëm i Serbisë. 

Në vitin 1618 Budi arriti të nxjerrë nga shtypi librin e tij të parë “Doktrina e Krishtenë”. 

Në vitin 1621 ai botoi librin e dytë “Pasqyra e të rrëfyemit” dhe të tretin “Rituali roman”. 

Këta libra autori i firmos si peshkop i Zadrimës.
loading...
Biografia - Pjetër Budi (1566 - 1622)

Pjetër Budi lindi rreth vitit 1566 në fshatin Guri i Bardhë, rrethi i Matit.
 
Mësimet e para i bëri pranë klerit të vendit. 

Në moshën 21-vjeçare u emërua prift. 

Disa vjet punoi në vise të ndryshme të Kosovës, kurse në vitin 1599 u emërua vikar i përgjithshëm i Serbisë. 

Në vitin 1618 Budi arriti të nxjerrë nga shtypi librin e tij të parë “Doktrina e Krishtenë”. 

Në vitin 1621 ai botoi librin e dytë “Pasqyra e të rrëfyemit” dhe të tretin “Rituali roman”. 

Këta libra autori i firmos si peshkop i Zadrimës.

Pjetër Budi (1566 - 1622)

Pjetër Budi (1566 - 1622)

Pjetër Budi lindi rreth vitit 1566 në fshatin Guri i Bardhë, rrethi i Matit.
 
Mësimet e para i bëri pranë klerit të vendit. Në moshën 21-vjeçare u emërua prift. 

Disa vjet punoi në vise të ndryshme të Kosovës, kurse në vitin 1599 u emërua vikar i përgjithshëm i Serbisë. 

Në vitin 1618 Budi arriti të nxjerrë nga shtypi librin e tij të parë “Doktrina e Krishtenë”. 

Në vitin 1621 ai botoi librin e dytë “Pasqyra e të rrëfyemit” dhe të tretin “Rituali roman”. 

Këta libra autori i firmos si peshkop i Zadrimës.
loading...
Pjetër Budi (1566 - 1622)

Pjetër Budi lindi rreth vitit 1566 në fshatin Guri i Bardhë, rrethi i Matit.
 
Mësimet e para i bëri pranë klerit të vendit. Në moshën 21-vjeçare u emërua prift. 

Disa vjet punoi në vise të ndryshme të Kosovës, kurse në vitin 1599 u emërua vikar i përgjithshëm i Serbisë. 

Në vitin 1618 Budi arriti të nxjerrë nga shtypi librin e tij të parë “Doktrina e Krishtenë”. 

Në vitin 1621 ai botoi librin e dytë “Pasqyra e të rrëfyemit” dhe të tretin “Rituali roman”. 

Këta libra autori i firmos si peshkop i Zadrimës.

Ku janë ata djem të ri -Pjetër Budi

Ku janë ata djem të ri -Pjetër Budi

Ku janë ata pleq bujarë,
që qenë përpara ne,
e ata trima sqimatarë,
të shpejtë si rrufe?
 
Ku janë ata djelm të ri,
të bukur e të lulzuom,
që pate pamë me sy,
me ta folë e ligjëruom?
 
Ku janë ata zotërinj,
që dojin me zotënuam
ndë sqime e ndë madhështi,
këtë jetë tue shkuom?
 
Ku janë ata perandorë
gjithë shekull nalcuom,
në krye me një kunorë,
gurëshi të paçmuom?
 
Ku janë ata letërorë
t’urtë e dijes të ndëgjuom,
të bardhatë posi borë
letëra tue kënduom?
 
Ku janë ata gra e vasha
ndë sqimë e ndë madhështi,
me petëkat të mëndafshta
nolcuom mbë zotëni?
 
Gjithë mortja i rrëzoi
sikur i pret me shpatë,
për të ri si shukoi,
as të vobegë, as të begatë.
loading...
Ku janë ata djem të ri -Pjetër Budi

Ku janë ata pleq bujarë,
që qenë përpara ne,
e ata trima sqimatarë,
të shpejtë si rrufe?
 
Ku janë ata djelm të ri,
të bukur e të lulzuom,
që pate pamë me sy,
me ta folë e ligjëruom?
 
Ku janë ata zotërinj,
që dojin me zotënuam
ndë sqime e ndë madhështi,
këtë jetë tue shkuom?
 
Ku janë ata perandorë
gjithë shekull nalcuom,
në krye me një kunorë,
gurëshi të paçmuom?
 
Ku janë ata letërorë
t’urtë e dijes të ndëgjuom,
të bardhatë posi borë
letëra tue kënduom?
 
Ku janë ata gra e vasha
ndë sqimë e ndë madhështi,
me petëkat të mëndafshta
nolcuom mbë zotëni?
 
Gjithë mortja i rrëzoi
sikur i pret me shpatë,
për të ri si shukoi,
as të vobegë, as të begatë.

Namazi

Syzat