Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Jakov Xoxa. Show all posts
Showing posts with label Jakov Xoxa. Show all posts

Lumi i vdekur nga Jakov XoxaLexo një analizë më të mirë kliko mbi  Lumi i vdekur


Jeta e vështirë e fshatit të Myzeqesë gjatë viteve 1938 - 1939

Fati i tri familjeve:

- Familja Shpiragu e dëbuar nga beu i vendit;


- Familja Tafilaj, kosovarë të dëbuar nga pushtuesi serb; - Familja e Koz Dynjasë, vendase nga fshati Trokth.

 
Linjat paralele:

- Vështirësitë e jetës e mbijetesës së fshatarëve përballë bejlerëve e


tregtarëve;

- Dashuria e Vitës me Adilin (një bashkim simbolik).

 
Zhvillimi i ngjarjeve:

- Dëbimi nga toka e vet e familjes së Shpiragajve;


- Vendosja e tyre në Trokth;

- Marrëveshja e Pilo Shpiragut me tregtarët e Fierit;

- Shpërthimi i lumit;

- Zhgënjimi i Pilo Shpiragut nga tregtarët;

- Marrëveshja e tij me beun;

- Arratisja e Adilit me Vitën.Personazhet kryesore:


- Pilo Shpiragu e Koz Dynjaja, që tipizojnë figurën e fshatarit shqiptar mes dilemave të kohës.


- Sylejman Tafili tipizon figurën e kosovarit të ikur nga serbët, por dhe të zhgënjyer nga raportet me fshatarët e Myzeqesë.

- Adili dhe Vita janë dy personazhe romantikë të dashuruarish, që autori i parapërgatit për ngjarjet e mëpasme të luftës.

 
Veçori të veprës:

- Ka unitet të brendshëm të qëndrueshëm, me anë të të cilit lidhen rrjedhat fabulare.


- Ndërhyrja e autorit për të bërë zgjidhje qëllimore. - Synimi për të rrëfyer bindshëm.

- Gjuha e pasur me frazeologji dhe filozofi popullore. Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

lumi i vdekur analize letrare, lumi i vdekur kritike letrare, kritike letrare nga Jakov Xoxa, Jakov Xoxa kritike letrare, kritika letrare nga Jakov Xoxa, kritike Jakov Xoxa, kritike per lumin e vdekur, lumi i vdekur kritike, analize lumi i vdekur, lumi i vdekur analize, kush e shkroi romanin lumi i vdekur, kush e shkroi vepren lumi i vdekur


Lexo një analizë më të mirë kliko mbi  Lumi i vdekur


Jeta e vështirë e fshatit të Myzeqesë gjatë viteve 1938 - 1939

Fati i tri familjeve:

- Familja Shpiragu e dëbuar nga beu i vendit;


- Familja Tafilaj, kosovarë të dëbuar nga pushtuesi serb; - Familja e Koz Dynjasë, vendase nga fshati Trokth.

 
Linjat paralele:

- Vështirësitë e jetës e mbijetesës së fshatarëve përballë bejlerëve e


tregtarëve;

- Dashuria e Vitës me Adilin (një bashkim simbolik).

 
Zhvillimi i ngjarjeve:

- Dëbimi nga toka e vet e familjes së Shpiragajve;


- Vendosja e tyre në Trokth;

- Marrëveshja e Pilo Shpiragut me tregtarët e Fierit;

- Shpërthimi i lumit;

- Zhgënjimi i Pilo Shpiragut nga tregtarët;

- Marrëveshja e tij me beun;

- Arratisja e Adilit me Vitën.Personazhet kryesore:


- Pilo Shpiragu e Koz Dynjaja, që tipizojnë figurën e fshatarit shqiptar mes dilemave të kohës.


- Sylejman Tafili tipizon figurën e kosovarit të ikur nga serbët, por dhe të zhgënjyer nga raportet me fshatarët e Myzeqesë.

- Adili dhe Vita janë dy personazhe romantikë të dashuruarish, që autori i parapërgatit për ngjarjet e mëpasme të luftës.

 
Veçori të veprës:

- Ka unitet të brendshëm të qëndrueshëm, me anë të të cilit lidhen rrjedhat fabulare.


- Ndërhyrja e autorit për të bërë zgjidhje qëllimore. - Synimi për të rrëfyer bindshëm.

- Gjuha e pasur me frazeologji dhe filozofi popullore. Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

lumi i vdekur analize letrare, lumi i vdekur kritike letrare, kritike letrare nga Jakov Xoxa, Jakov Xoxa kritike letrare, kritika letrare nga Jakov Xoxa, kritike Jakov Xoxa, kritike per lumin e vdekur, lumi i vdekur kritike, analize lumi i vdekur, lumi i vdekur analize, kush e shkroi romanin lumi i vdekur, kush e shkroi vepren lumi i vdekur

Jakov Xoxa (1923- 1979)-Biografia

Jakov Xoxa (1923- 1979)-Biografia

Jakov Xoxa në letërsinë shqipe është i njohur si romancier, novelist dhe tregimtar. 

Lindi në Fier ku mbaroi shkollën fillore, ndërsa të mesmen e kreu në Korçë.

 Pasi përfundoi studimet e larta për letërsi, një kohë punoi si gazetar dhe më vonë si profesor i letërsisë në shkollën e lartë. 

Nga viti 1965, Jakov Xoxa filloi të merret kryesisht me krijimtari letrare. 

Në fillim shkroi skica, reportazhe dhe tregime, të cilat janë pëmbledhur në “Novela” 1 dhe 2.

 Në letërsinë shqipe u bë i njohur me romanet: “Lumi i vdekur”, “Juga e bardhë” dhe “Lulja e kripës”.
 
Është marrë edhe me stilistikë dhe teori të letërsisë.
Jakov Xoxa (1923- 1979)-Biografia

Jakov Xoxa në letërsinë shqipe është i njohur si romancier, novelist dhe tregimtar. 

Lindi në Fier ku mbaroi shkollën fillore, ndërsa të mesmen e kreu në Korçë.

 Pasi përfundoi studimet e larta për letërsi, një kohë punoi si gazetar dhe më vonë si profesor i letërsisë në shkollën e lartë. 

Nga viti 1965, Jakov Xoxa filloi të merret kryesisht me krijimtari letrare. 

Në fillim shkroi skica, reportazhe dhe tregime, të cilat janë pëmbledhur në “Novela” 1 dhe 2.

 Në letërsinë shqipe u bë i njohur me romanet: “Lumi i vdekur”, “Juga e bardhë” dhe “Lulja e kripës”.
 
Është marrë edhe me stilistikë dhe teori të letërsisë.

Lumi i vdekur i Jakov Xoxes

Koha, atë mëngjes, aty qante, aty qeshte.

Karvani dy qerresh i të zbuarve posa kishte lënë pas mullirin e beut, kodrën e

Shkozës dhe kishte hyrë në Fier. Qerret ndaluan përpara urës së gurtë e të ngushtë

të Gjanikës dhe po pritshin të kalonte përtej vargu i gjatë i grave. Me kanistrat

bosh në duar, po me gojën plot llafe, ato kthehesin nga kisha e Shën-Gjergjit për në

shtëpi. Shiu sa kishte pushuar, megjithatë, nga ijet e teruara të buajve, nga halat

e gjata të qepallave të tyre, nga lelet e shkurtëra, nga veshët llapushë të qenit që

kishte zënë vend atje poshtë qerres, rrëshqisnin rrëke të holla uji që vinin e binin

mbi llucën e rrugës. Rrogozet prej kashte frytje, që mbulonin qerret dhe ruanin robt

e plaçkat nga kullimi i reve, si kishin pirë e ishin fryrë tërë rrugës me shi, të

ngopur, po villnin tani ujët e tepërt. Lart, në qiell, nga një dritare e madhe hapur

përmes reve, dielli po vërviste mbi qytet tufën e rrezeve të tija, që ngjanin me

vandakë zhukash të thata, të arta, që një dorë e fshehtë i flakë poshtë në fushë.

-Tyt, të marrtë djalli, të marrtë!... foli Pilo Shpiragu, në krye të qerres, kur

bishti i kaut, ngarkuar me një baltë, i spërkati mustaqet. Po kafsha s'i kishte faj.

Një mizë kali, e kishte gudulitur keq nën vehte.

Qetë, sikur t'u kishte folur njeri në gjuhën e tyre, morën përpara. Qerrja hyri në

urë. Gratë, që ndjenë në vithe frytjen e vakët të kafshëve, bënë mënjanë të

lemerosura. Një kanistër fluturoi në lumë. Një tufë borziloku mbetur nga gjithë

ç'pati ena e përshpëritjes, shkoi të pagëzohet në ujët e turbullt të Gjanicës.

-Po këta të flamosur nuk shikojnë njëherë ç'kanë përpara, po çajnë kështu si të

ndërliqur!... foli një nuse duke hequr mënjanë vjehrën.

-Sikur i preu gjëkafshë, që i preftë pika, i preftë!... mallkoi plaka.

- Na hodhët në lumë, o të mallkuar, që më ju hedhtë perëndia në ndonjë hendek, o

zot!... Që mos i vafshi të gjallë, O Shënmëri!... truante e nëmte një tjetër, duke u

mbajtur fort pas telave të çkundisur të parmakëve të urës, kur Gjanica e trubullt,

që shkonte atje poshtë, po ia mirrte mëntë me vehte.

Qerret vazhduan në udhë të tyre, si lumi atje nën urë, që shkon pa i vënë veshin

njeriut. Vetëm kur dolën përtej e morën drejt rrugën e Semanit, Piloja hoqi frymë e

mërmëriti me vehte, sikur në qerre të mos kishte tjetër veç tij:

- Qëkur na mallkoi zoti, s'kanë ç'na bëjnë munxët e robit... - Mos, mos, o bir, mos

truaj dhe ti; kemi nusen në të dhëmburat e lindjes e s'është mirë... S'bën të na

gjejë ajo orë me mallkim në buzë.

Kjo që foli ishte plaka e Pilos.

Në qerren e parë të karvanit, ngushtuar nga rregullinat e shtëpisë, përveç Pilos që

e ngiste, ishte edhe e reja me të vjehrën. Plaka e ndënjur te koka e nuses, te koka

i thënçin, se gruaja që po çaplehej në të dhëmburat e hidhura të lindjes (ku vinte

kokën, s'vinte këmbët) kishte kryqosur duart në krahëror me një pikëllim të madh dhe

s'dinte ç'të bënte. Vetëm kur ranë kambanat e Shën-Gjergjit, që lajmëronin se po

dilte kisha, plakës iu kujtua zoti i madh dhe filloi t'i lutej shenjtit t'i

lehtësonte dhëmbjet së resë e t'i ipte lirim të mbarë. Me gjithë të keqtë e atij

çasti nuk harroi të falej që t'i gëzonte shtëpinë me një djalë.

Të gjithë këto i bëri me mënt e saj, vetëm këtë të fundit e tha me zë, sikur

kërkonte që ta dëgjonte dhe e reja.

Nusja që kishte rënë një hop në atë qetim të shkurtër në të cilin bien rëndom gratë

shtatzëna kur janë duke mbledhur fuqi për shtërzimin e fundit, u dha buzëve të

mavijosura një fije gazi të hidhur. -Ashtu, vërtet, moj nënë, djalë qoftë, çupë mos

u bëftë, se ne gratë na ka nëmur zoti qëkur na bëri gra...

Qerrja që hidhej sa më një krah, më një krah nga një herë në tjetrën, po bënte të

sajën, lehtësonte dhe afronte orën e madhe të dritës e të qetësisë.

Atë hop, kur Piloja shpoi rëndë kazilin që të bënte djathtas e të linte mënjanë një

pellg të thellë me ujë, nusja lëshoi një klithmë të thekëshme:

- Uf, nëno moj! - sikur hosteni të ishte ngulur në trup të saj e jo në lëkurën e

argasur të kaut.

Kio ndjenjë e çuditshme e zaptoi menjëherë Pilon, që në hop hoqi hostenin nga vithet

e kafshës dhe ktheu kokën të shikonte ç'kishte e shoqja. Qetë, lënë në punë të tyre,

i ranë lerës përmes.

Shtatzëna në të dhëmbura e sipër, u shpëtoi duarve të plakës që e mbanin të mos

briste e ta dëgjonin bota dhe u kthye më krah, sikur ashtu do të gjente lehtësimin

që kërkonte. Gjunjët, mbledhur mbi bark, iu përpoqën në faqen e një dengu me plaçka.


Rrangullat e shtëpisë u rrokullisën nëpër qerre dhe një trastë shkau e ra në tokë.

Trahanaja e imët dhe e thatë kërckë u përhap mbi baltë.

-Uaha kazil, uaha kuqo! U foli Piloja qeve që të ndalojnë dhe vetë, si pështeti

hostenin në tokë, u hodh poshtë.

Edhe qerrja e dytë pushoi së qari. Qetë duke shfryrë jashtë avullin e dendur e të

ngrohtë, zhytën turinjtë në trahana dhe nisën të përtypen me qejf. Një shkumë e

bardhë filloi t'u rrjedhë si zlnxhir i hollë nga të dy anët e bulgive.

Nga bishti i qerres së pasme kërceu në rrugë dhe ndau drejt së parës një vajzë nja

gjashtëmbëdhjetë vjeçe. Pa ngjeruar asgjëkundi, i ra baltës përmes dhe doli në krye

të karvanit. Ishte Vita, çupa e madhe e Pilos.

- Ç'kërkon, moj bijë, që erdhe!... i foli gjyshja. - Nuk bën të rrish, këtu, po

shko... je çupë e rritur tashti...

-Nëna, ç'ka nëna?,...

Prindi, pasi u vuri qeve përpara e më këmbë hostenin e gjatë, si shënjë që s'duhej

të lëviznin nga vendi, i ra qerres rrotull dhe doli në bisht të saj.

_Po ty, moj, kush të thirri të vish?

Kur vajza pa t'anë kaq të ngrysur e tek vetulla e mëngjër i epte fët-fët poshtë e

lart si për kohë të lirë, uli kokën dhe mërmëriti:

-Erdha se mos më do gjëkafshë nëna... dhe, sikur të kishte në duar ndonjë palë

kriga, kapërceu gishtërinjtë me njëri-tjetrin pa ditur ç'të bëjë tjetër.

-Shko, shko te qerrja, se s'mbeti jot'ëmë për ndihmën tënde! i foli i ati, duke i

bërë me kokë, sikur kërkonte ta shtynte tutje.

Si u largua çupa, Piloja iu afrua s'ëmës.

-E, plakë, si duket puna, a do të mbajë dot gjer në Seman?

-Zor, o bir.. Më duket se po e mundojmë e po hyjmë në gjynah me zotin dhe me të...

Ktheje më mirë qerren për në Bishtanakë, tek hani. Gjyshja ngriti kokën dhe pa të

birin në sy, si për t'i zgjidhur mendjen.

-Ma desh zemra të lindte fëmija në dhè të ri, se, kush e di, mund të na sillte të

mbarë... Po, nejse, kur s'do perëndia, s'ka ç'bën robi... - tundi kokën dhe u largua

drejt kreut të karvanit. Mori hostenin, hodhi lart dhe shpoi kuqon që të kthente, më

të djathtë.

Qerrja e parë u nis. Me të luajti nga vendi dhe mori rrugën edhe e dyta.

Vita, si ngriti fustanin nja një pëllëmbë mbi gju, pështeti kërcinë mbi kapitalin e

pramë, mbërtheu shtizën e madhe, i dha vehtes dhe u hodh brenda. Mori pastaj në dorë

tërkuzën me të cilën ishte pas rrapinës lopa e vetme e shtëpisë dhe e tërhoqi për të

shkurtuar pashin e lirë. Qerrja po kthente udhë dhe ishte frlkë mos lopa mirrte

nëpër hendek.

-Pse qan ata, mos e rrahu tata?... pyeti vëllai i vogël zgjuar në kohën kur qerrja

kishte pushuar së tunduri e përkunduri.

-jo, vëllaçko, nuk qan ata, por prit dhe pak, të shohësh se kush do të qajë:vëllai

apo motra... iu përgjigj Vita, duke tërhequr me një dorë tërkuzën e lopës dhe me

tjetrën duke shtrirë të vëllanë.

Qerrja filloi të lëkundej përsëri dhe boshti i palyer ia nisi vajit të tij:

"criu-criu flq..." avaz që po e mbante që atë mëngjes kur i zoti i harroi, apo s'pat

nge, t'hedhë masën e katranit. Kjo e qarë zvarrëzvarrë, si ajo tërkuza e lëshuar e

lopës që Vita e kish lënë nga dora, shiu i imët i fushës së Myzeqesë, që s'priti

gjersa karvani të zinte Kilin e vogël. Koka, lëshuar gjumit dhe ëndrrave, po i

shkonte sa mënjanë nga troshitja.

Reja e dëndur e shiut, që sa vinte e po afrohej qerreve që çanin në mes të fushës së

shkretë, kishte mbuluar si në një shparg me thekë të thinjtë gjithë ç'la pas karvani

atë mëngjes: Tomorin, Shpiragun, Shën-Kollin, Fierin. Sytë e vajzës, si kaluan një

çast vështrimin e plogët e të qullët të kafshës që vinte pas, u mbushën përnjëherë

me lot. Bulzat e ujit mbi faqen e një pellgu të rrahur nga shiu, dukeshin si barka

të vogla që kishin ngritur velat për udhëtim, ashtu si lotët e vajzës që kishin

marrë teposhtë faqeve. Kapur fort pas hunjve të qerres, kokën pështetur mbi faqen e

rrogëzit që mbulonte plaçkat dhe binte gjer poshtë, vështrimin mbytur në atë re të

madhe shiu, as Vita s'e kuptonte dot kush ja ndillte gjithë këtë trazim e pikëllim:

arratia nga fshati ku kishte lerë e ishte rritur, lëngimi dhe dhembjet e nënës, apo

ndonjë duf i ri që s'e pati ndierë gjer atë ditë në kufijt e fshatit të saj, në

gjerdhet e kasolles së saj.

Vita, si të gjitha vajzat e bujqve myzeqarë, ishte rritur në mes të pocaqisë dhe

varfërisë. Po jeta ka rrugën e vet, që e ka filluar kush e di se ku e kush e di se

si, saqë njeriu ngre supet përpara çudive të saj. Grizarakja ishte zhvilluar aq

mirë, sa që të kujtonte atë lekoin e bukur të kënetës, që çel si për mrekulli të

botës mbi ujët e pocaqisur të moçalit.

Shtatin e kishte pak si më të vërvitur për moshën e saj dhe për kockën pakëz të

shkurtër të femrës myzeqare. Këmbët e gjata, (ja, tani, atje, në buzë të qerres,

kërcinjtë e saj të varur jashtë sa nuk mirrnin dhè), i dukeshin akoma më gjatë nën

fustanin e vjetër, shkurtuar shumë, se shumë ishte rritur brënda këtij viti të

fundit. Thimkat e gjinjëve të vegjël, si ai bisku i fasules që ngre kokën e fryn

tokën e ardhur nga vakësia e pranverës, ia kishin hedhur kraharorin përpjetë. Vetëm

kurrizi i mirrte pak përpara, sikur t'i ishte thyer nga barra e punëve të shtëpisë.

Po jo, në këtë moshë, s'ka çi bën puna shtait të një vajze si Vita. Shpatullat e

mbledhura varfërisht e sipër të futur e të fshehur nën vehte krahërorin e përhedhur,

do të kenë ndonjë shkak tjetër.

Vita ishte vajza më e madhe e shtëpisë së Shpiragajve. Si vajza më e rritur në mes

atyre djemve në moshë, ajo ndjente një lloj drojtje, turpi, për ato shenjat e femrës

që me ditë po i piqeshin e me orë po i shquheshin. Andaj nisi, një nga një, t'ia

fshehë botës: në fillim, nën qepallat e gjata, si halë gruri, mbuloi sytë levarashë,

pastaj zgjati fustanin nja dy gisht, për të fshehur kufíjtë e kofshëve dhe më vonë,

kur pa se s'po ia dilte me të ndrydhur e me të shtypur të gjoksit që po shpërthente

pa e pyetur atë, përktheu kurrizin përpara dhe mundi, një farë kohe, t'i bëjë ballë

sulmit të moshës së bukur, po të paturpshme. Po a e dini? ... Vita sikur t'i kishte

bërë të gjitha këto për të hequr më tepër sytë e botës: Qerpikët e ulur përgjysmë

mbi gropëzat e syve, që lëshuan mbi mollëzat e faqeve një hije të lehtë, thelluan

akoma më tepër gjallërinë e bebzave të saj të zjarrtë, pothua ashtu si thellon e

nxinë nata grykën e pusit; teksa kurrizi, përkulur pakëz përpara e pajtuar aq mirë

me sytë e ulur përgjysmë, i mësoi një të ecur të drojtur, që mori, me kohë, hijen e

nazes.

Gjithë djelmuria e Grizës shkallonte pas asaj çupe. Duke fshehur bukuritë që natyra

ia kishte falur me të dy duart ajo shtonte akoma më shumë, pa e ditur, nepsin e

çapkënëve dhe remashëve të fshatit. Por gjer ahere asnjë s'ia kishte ngritur dot

sytë dhe shtatin: siç duket, qerpikët e Vitës kishin qëlluar shumë të rëndë.

Çuditej e linte mëndjen vajza me ato çupat e qytetit: Si bajamet e pranverës edhe

ato... që s'presin sa të çelin lulet e para, për të ndjellur në gjirin e tyre bletët

që do t'i trazojnë dhe gudulitin!...

Kurse ajo?... Ajo turpërohej edhe nga njerëzit e shtëpisë, edhe nga vehtja e saj.

Po gjer kur do ta fshihte e ndrydhte kraharorin?...

Ja pse buza e poshtme, shpërveshur posi fiera e njomë e trëndafilit në pisk të

vapës, po i mirrej atë kohë; ja pse po i mbusheshin me lot atë orë. Shiu i dendur që

po fshinte qiellin, fushën, rrugën, thua se donte ta shuante nga bebëzat e vajzës

gjithçka që kishte gëzuar e jetuar gjer atë ditë, (njëlloj si shuhen nga dërrasa e

zezë, me një të fshirë, shkronjat e bardha) i bëhej se po ja ndrydhte akoma më shumë

gjirin, zemrën.

Më duket sikur po e marrim kot nëpër gojë myzeqarkën e vogël. Gjer më sot asaj s'i

kishte rrahur zemra për asnjë nga djemtë e fshatit...

Po ah!... Kjo drita e bardhë e dashurisë së parë është posi rrezia e yllit të ditës:

duket në qiell e mbush botën me dritë edhe pa dalë dielli mirë...

Karvani i qerreve qëndron përpara hanit të Bishtanakës.

E ku kuptohet ndonjëherë nga çastisin rrëketë që mbushin lumin dhe e bëjnë të buçasë

nga shtrati dhe udha e tij!...


Lexo edhe: Lumi i vdekur Analiza
 


jakov xoxa, lumi i vdekur referate, referate romanesh, referat lumi i vdekur, referate per romane, romane shqipe, libra shqip, libra ne gjuhen shqipe, gjuha shqipe, libra shqipe, gjuha jone, lektyre, jakov xoxa, xoxaj, novela shqipe, libraria shqipe, kritika shqipe, kritika letrare
Koha, atë mëngjes, aty qante, aty qeshte.

Karvani dy qerresh i të zbuarve posa kishte lënë pas mullirin e beut, kodrën e

Shkozës dhe kishte hyrë në Fier. Qerret ndaluan përpara urës së gurtë e të ngushtë

të Gjanikës dhe po pritshin të kalonte përtej vargu i gjatë i grave. Me kanistrat

bosh në duar, po me gojën plot llafe, ato kthehesin nga kisha e Shën-Gjergjit për në

shtëpi. Shiu sa kishte pushuar, megjithatë, nga ijet e teruara të buajve, nga halat

e gjata të qepallave të tyre, nga lelet e shkurtëra, nga veshët llapushë të qenit që

kishte zënë vend atje poshtë qerres, rrëshqisnin rrëke të holla uji që vinin e binin

mbi llucën e rrugës. Rrogozet prej kashte frytje, që mbulonin qerret dhe ruanin robt

e plaçkat nga kullimi i reve, si kishin pirë e ishin fryrë tërë rrugës me shi, të

ngopur, po villnin tani ujët e tepërt. Lart, në qiell, nga një dritare e madhe hapur

përmes reve, dielli po vërviste mbi qytet tufën e rrezeve të tija, që ngjanin me

vandakë zhukash të thata, të arta, që një dorë e fshehtë i flakë poshtë në fushë.

-Tyt, të marrtë djalli, të marrtë!... foli Pilo Shpiragu, në krye të qerres, kur

bishti i kaut, ngarkuar me një baltë, i spërkati mustaqet. Po kafsha s'i kishte faj.

Një mizë kali, e kishte gudulitur keq nën vehte.

Qetë, sikur t'u kishte folur njeri në gjuhën e tyre, morën përpara. Qerrja hyri në

urë. Gratë, që ndjenë në vithe frytjen e vakët të kafshëve, bënë mënjanë të

lemerosura. Një kanistër fluturoi në lumë. Një tufë borziloku mbetur nga gjithë

ç'pati ena e përshpëritjes, shkoi të pagëzohet në ujët e turbullt të Gjanicës.

-Po këta të flamosur nuk shikojnë njëherë ç'kanë përpara, po çajnë kështu si të

ndërliqur!... foli një nuse duke hequr mënjanë vjehrën.

-Sikur i preu gjëkafshë, që i preftë pika, i preftë!... mallkoi plaka.

- Na hodhët në lumë, o të mallkuar, që më ju hedhtë perëndia në ndonjë hendek, o

zot!... Që mos i vafshi të gjallë, O Shënmëri!... truante e nëmte një tjetër, duke u

mbajtur fort pas telave të çkundisur të parmakëve të urës, kur Gjanica e trubullt,

që shkonte atje poshtë, po ia mirrte mëntë me vehte.

Qerret vazhduan në udhë të tyre, si lumi atje nën urë, që shkon pa i vënë veshin

njeriut. Vetëm kur dolën përtej e morën drejt rrugën e Semanit, Piloja hoqi frymë e

mërmëriti me vehte, sikur në qerre të mos kishte tjetër veç tij:

- Qëkur na mallkoi zoti, s'kanë ç'na bëjnë munxët e robit... - Mos, mos, o bir, mos

truaj dhe ti; kemi nusen në të dhëmburat e lindjes e s'është mirë... S'bën të na

gjejë ajo orë me mallkim në buzë.

Kjo që foli ishte plaka e Pilos.

Në qerren e parë të karvanit, ngushtuar nga rregullinat e shtëpisë, përveç Pilos që

e ngiste, ishte edhe e reja me të vjehrën. Plaka e ndënjur te koka e nuses, te koka

i thënçin, se gruaja që po çaplehej në të dhëmburat e hidhura të lindjes (ku vinte

kokën, s'vinte këmbët) kishte kryqosur duart në krahëror me një pikëllim të madh dhe

s'dinte ç'të bënte. Vetëm kur ranë kambanat e Shën-Gjergjit, që lajmëronin se po

dilte kisha, plakës iu kujtua zoti i madh dhe filloi t'i lutej shenjtit t'i

lehtësonte dhëmbjet së resë e t'i ipte lirim të mbarë. Me gjithë të keqtë e atij

çasti nuk harroi të falej që t'i gëzonte shtëpinë me një djalë.

Të gjithë këto i bëri me mënt e saj, vetëm këtë të fundit e tha me zë, sikur

kërkonte që ta dëgjonte dhe e reja.

Nusja që kishte rënë një hop në atë qetim të shkurtër në të cilin bien rëndom gratë

shtatzëna kur janë duke mbledhur fuqi për shtërzimin e fundit, u dha buzëve të

mavijosura një fije gazi të hidhur. -Ashtu, vërtet, moj nënë, djalë qoftë, çupë mos

u bëftë, se ne gratë na ka nëmur zoti qëkur na bëri gra...

Qerrja që hidhej sa më një krah, më një krah nga një herë në tjetrën, po bënte të

sajën, lehtësonte dhe afronte orën e madhe të dritës e të qetësisë.

Atë hop, kur Piloja shpoi rëndë kazilin që të bënte djathtas e të linte mënjanë një

pellg të thellë me ujë, nusja lëshoi një klithmë të thekëshme:

- Uf, nëno moj! - sikur hosteni të ishte ngulur në trup të saj e jo në lëkurën e

argasur të kaut.

Kio ndjenjë e çuditshme e zaptoi menjëherë Pilon, që në hop hoqi hostenin nga vithet

e kafshës dhe ktheu kokën të shikonte ç'kishte e shoqja. Qetë, lënë në punë të tyre,

i ranë lerës përmes.

Shtatzëna në të dhëmbura e sipër, u shpëtoi duarve të plakës që e mbanin të mos

briste e ta dëgjonin bota dhe u kthye më krah, sikur ashtu do të gjente lehtësimin

që kërkonte. Gjunjët, mbledhur mbi bark, iu përpoqën në faqen e një dengu me plaçka.


Rrangullat e shtëpisë u rrokullisën nëpër qerre dhe një trastë shkau e ra në tokë.

Trahanaja e imët dhe e thatë kërckë u përhap mbi baltë.

-Uaha kazil, uaha kuqo! U foli Piloja qeve që të ndalojnë dhe vetë, si pështeti

hostenin në tokë, u hodh poshtë.

Edhe qerrja e dytë pushoi së qari. Qetë duke shfryrë jashtë avullin e dendur e të

ngrohtë, zhytën turinjtë në trahana dhe nisën të përtypen me qejf. Një shkumë e

bardhë filloi t'u rrjedhë si zlnxhir i hollë nga të dy anët e bulgive.

Nga bishti i qerres së pasme kërceu në rrugë dhe ndau drejt së parës një vajzë nja

gjashtëmbëdhjetë vjeçe. Pa ngjeruar asgjëkundi, i ra baltës përmes dhe doli në krye

të karvanit. Ishte Vita, çupa e madhe e Pilos.

- Ç'kërkon, moj bijë, që erdhe!... i foli gjyshja. - Nuk bën të rrish, këtu, po

shko... je çupë e rritur tashti...

-Nëna, ç'ka nëna?,...

Prindi, pasi u vuri qeve përpara e më këmbë hostenin e gjatë, si shënjë që s'duhej

të lëviznin nga vendi, i ra qerres rrotull dhe doli në bisht të saj.

_Po ty, moj, kush të thirri të vish?

Kur vajza pa t'anë kaq të ngrysur e tek vetulla e mëngjër i epte fët-fët poshtë e

lart si për kohë të lirë, uli kokën dhe mërmëriti:

-Erdha se mos më do gjëkafshë nëna... dhe, sikur të kishte në duar ndonjë palë

kriga, kapërceu gishtërinjtë me njëri-tjetrin pa ditur ç'të bëjë tjetër.

-Shko, shko te qerrja, se s'mbeti jot'ëmë për ndihmën tënde! i foli i ati, duke i

bërë me kokë, sikur kërkonte ta shtynte tutje.

Si u largua çupa, Piloja iu afrua s'ëmës.

-E, plakë, si duket puna, a do të mbajë dot gjer në Seman?

-Zor, o bir.. Më duket se po e mundojmë e po hyjmë në gjynah me zotin dhe me të...

Ktheje më mirë qerren për në Bishtanakë, tek hani. Gjyshja ngriti kokën dhe pa të

birin në sy, si për t'i zgjidhur mendjen.

-Ma desh zemra të lindte fëmija në dhè të ri, se, kush e di, mund të na sillte të

mbarë... Po, nejse, kur s'do perëndia, s'ka ç'bën robi... - tundi kokën dhe u largua

drejt kreut të karvanit. Mori hostenin, hodhi lart dhe shpoi kuqon që të kthente, më

të djathtë.

Qerrja e parë u nis. Me të luajti nga vendi dhe mori rrugën edhe e dyta.

Vita, si ngriti fustanin nja një pëllëmbë mbi gju, pështeti kërcinë mbi kapitalin e

pramë, mbërtheu shtizën e madhe, i dha vehtes dhe u hodh brenda. Mori pastaj në dorë

tërkuzën me të cilën ishte pas rrapinës lopa e vetme e shtëpisë dhe e tërhoqi për të

shkurtuar pashin e lirë. Qerrja po kthente udhë dhe ishte frlkë mos lopa mirrte

nëpër hendek.

-Pse qan ata, mos e rrahu tata?... pyeti vëllai i vogël zgjuar në kohën kur qerrja

kishte pushuar së tunduri e përkunduri.

-jo, vëllaçko, nuk qan ata, por prit dhe pak, të shohësh se kush do të qajë:vëllai

apo motra... iu përgjigj Vita, duke tërhequr me një dorë tërkuzën e lopës dhe me

tjetrën duke shtrirë të vëllanë.

Qerrja filloi të lëkundej përsëri dhe boshti i palyer ia nisi vajit të tij:

"criu-criu flq..." avaz që po e mbante që atë mëngjes kur i zoti i harroi, apo s'pat

nge, t'hedhë masën e katranit. Kjo e qarë zvarrëzvarrë, si ajo tërkuza e lëshuar e

lopës që Vita e kish lënë nga dora, shiu i imët i fushës së Myzeqesë, që s'priti

gjersa karvani të zinte Kilin e vogël. Koka, lëshuar gjumit dhe ëndrrave, po i

shkonte sa mënjanë nga troshitja.

Reja e dëndur e shiut, që sa vinte e po afrohej qerreve që çanin në mes të fushës së

shkretë, kishte mbuluar si në një shparg me thekë të thinjtë gjithë ç'la pas karvani

atë mëngjes: Tomorin, Shpiragun, Shën-Kollin, Fierin. Sytë e vajzës, si kaluan një

çast vështrimin e plogët e të qullët të kafshës që vinte pas, u mbushën përnjëherë

me lot. Bulzat e ujit mbi faqen e një pellgu të rrahur nga shiu, dukeshin si barka

të vogla që kishin ngritur velat për udhëtim, ashtu si lotët e vajzës që kishin

marrë teposhtë faqeve. Kapur fort pas hunjve të qerres, kokën pështetur mbi faqen e

rrogëzit që mbulonte plaçkat dhe binte gjer poshtë, vështrimin mbytur në atë re të

madhe shiu, as Vita s'e kuptonte dot kush ja ndillte gjithë këtë trazim e pikëllim:

arratia nga fshati ku kishte lerë e ishte rritur, lëngimi dhe dhembjet e nënës, apo

ndonjë duf i ri që s'e pati ndierë gjer atë ditë në kufijt e fshatit të saj, në

gjerdhet e kasolles së saj.

Vita, si të gjitha vajzat e bujqve myzeqarë, ishte rritur në mes të pocaqisë dhe

varfërisë. Po jeta ka rrugën e vet, që e ka filluar kush e di se ku e kush e di se

si, saqë njeriu ngre supet përpara çudive të saj. Grizarakja ishte zhvilluar aq

mirë, sa që të kujtonte atë lekoin e bukur të kënetës, që çel si për mrekulli të

botës mbi ujët e pocaqisur të moçalit.

Shtatin e kishte pak si më të vërvitur për moshën e saj dhe për kockën pakëz të

shkurtër të femrës myzeqare. Këmbët e gjata, (ja, tani, atje, në buzë të qerres,

kërcinjtë e saj të varur jashtë sa nuk mirrnin dhè), i dukeshin akoma më gjatë nën

fustanin e vjetër, shkurtuar shumë, se shumë ishte rritur brënda këtij viti të

fundit. Thimkat e gjinjëve të vegjël, si ai bisku i fasules që ngre kokën e fryn

tokën e ardhur nga vakësia e pranverës, ia kishin hedhur kraharorin përpjetë. Vetëm

kurrizi i mirrte pak përpara, sikur t'i ishte thyer nga barra e punëve të shtëpisë.

Po jo, në këtë moshë, s'ka çi bën puna shtait të një vajze si Vita. Shpatullat e

mbledhura varfërisht e sipër të futur e të fshehur nën vehte krahërorin e përhedhur,

do të kenë ndonjë shkak tjetër.

Vita ishte vajza më e madhe e shtëpisë së Shpiragajve. Si vajza më e rritur në mes

atyre djemve në moshë, ajo ndjente një lloj drojtje, turpi, për ato shenjat e femrës

që me ditë po i piqeshin e me orë po i shquheshin. Andaj nisi, një nga një, t'ia

fshehë botës: në fillim, nën qepallat e gjata, si halë gruri, mbuloi sytë levarashë,

pastaj zgjati fustanin nja dy gisht, për të fshehur kufíjtë e kofshëve dhe më vonë,

kur pa se s'po ia dilte me të ndrydhur e me të shtypur të gjoksit që po shpërthente

pa e pyetur atë, përktheu kurrizin përpara dhe mundi, një farë kohe, t'i bëjë ballë

sulmit të moshës së bukur, po të paturpshme. Po a e dini? ... Vita sikur t'i kishte

bërë të gjitha këto për të hequr më tepër sytë e botës: Qerpikët e ulur përgjysmë

mbi gropëzat e syve, që lëshuan mbi mollëzat e faqeve një hije të lehtë, thelluan

akoma më tepër gjallërinë e bebzave të saj të zjarrtë, pothua ashtu si thellon e

nxinë nata grykën e pusit; teksa kurrizi, përkulur pakëz përpara e pajtuar aq mirë

me sytë e ulur përgjysmë, i mësoi një të ecur të drojtur, që mori, me kohë, hijen e

nazes.

Gjithë djelmuria e Grizës shkallonte pas asaj çupe. Duke fshehur bukuritë që natyra

ia kishte falur me të dy duart ajo shtonte akoma më shumë, pa e ditur, nepsin e

çapkënëve dhe remashëve të fshatit. Por gjer ahere asnjë s'ia kishte ngritur dot

sytë dhe shtatin: siç duket, qerpikët e Vitës kishin qëlluar shumë të rëndë.

Çuditej e linte mëndjen vajza me ato çupat e qytetit: Si bajamet e pranverës edhe

ato... që s'presin sa të çelin lulet e para, për të ndjellur në gjirin e tyre bletët

që do t'i trazojnë dhe gudulitin!...

Kurse ajo?... Ajo turpërohej edhe nga njerëzit e shtëpisë, edhe nga vehtja e saj.

Po gjer kur do ta fshihte e ndrydhte kraharorin?...

Ja pse buza e poshtme, shpërveshur posi fiera e njomë e trëndafilit në pisk të

vapës, po i mirrej atë kohë; ja pse po i mbusheshin me lot atë orë. Shiu i dendur që

po fshinte qiellin, fushën, rrugën, thua se donte ta shuante nga bebëzat e vajzës

gjithçka që kishte gëzuar e jetuar gjer atë ditë, (njëlloj si shuhen nga dërrasa e

zezë, me një të fshirë, shkronjat e bardha) i bëhej se po ja ndrydhte akoma më shumë

gjirin, zemrën.

Më duket sikur po e marrim kot nëpër gojë myzeqarkën e vogël. Gjer më sot asaj s'i

kishte rrahur zemra për asnjë nga djemtë e fshatit...

Po ah!... Kjo drita e bardhë e dashurisë së parë është posi rrezia e yllit të ditës:

duket në qiell e mbush botën me dritë edhe pa dalë dielli mirë...

Karvani i qerreve qëndron përpara hanit të Bishtanakës.

E ku kuptohet ndonjëherë nga çastisin rrëketë që mbushin lumin dhe e bëjnë të buçasë

nga shtrati dhe udha e tij!...


Lexo edhe: Lumi i vdekur Analiza
 


jakov xoxa, lumi i vdekur referate, referate romanesh, referat lumi i vdekur, referate per romane, romane shqipe, libra shqip, libra ne gjuhen shqipe, gjuha shqipe, libra shqipe, gjuha jone, lektyre, jakov xoxa, xoxaj, novela shqipe, libraria shqipe, kritika shqipe, kritika letrare

Namazi

Syzat