Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Martesa

DOBITË E MARTESËS

1. Martesa është synet i vërtetuar nga i Dërguari i Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të. 2. Martesa jep qetësi shpirtërore dhe i jep stabilitet personalitetit të njeriut. 3. Martesa është sebep që njeriun e udhëheq drejt suksesit dhe përparimit. 4. Martesa kontribuon në lidhjen dhe afrimit e njëri-tjetrit në shoqëri. 5. Martesa i plotëson kërkesat epshore dhe ato emocionale. 6. Martesa e shton riskun. 7. Martesa e plotëson gjysmën e fesë. 8. Martesa është sebep i riskut me fëmi dhe trashëgimtarë. 9. Martesa është shëndet dhe mbrojte e trupit. 10. Martesa është dashuri dhe mëshirë. Allahu i Madhëruar thotë: "Dhe një prej shenjave të Tij është që prej jush krijoi për ju bashkëshortet tuaja, që të qetësoheni pranë tyre, duke vënë ndërmjet jush dashuri dhe mëshirë. Me të vërtetë, në këtë ka shenja, për njerëzit që mendojnë". Rum 21.

Mos u marto motër…

Mos u marto motër, para se të mësosh të drejtat e burrit dhe pozitën që ka ai në islam . Mos u marto motër, para se të mësosh si ta ndërtosh mbretërinë tënde edhe nëse jeton në kasolle…dhe si të edukosh fëmijët e tu sipas ligjit të Allahut . Mos u marto motër, nëse mendon se martesa i përngjanë tregimeve të dashurisë që shfaqen në telenovela. Martesa është një realitet, ndërsa ajo që shfaqin ata është iluzion , mashtrim dhe shkatërrim. Mos u marto motër, nëse mendon se martesa është një eksperiment , i cili edhe pse dështon nuk tërheq shumë pasoja. Dhe të mendosh se nuk ka dallim mes jetës tënde në familje dhe në shtëpinë e burrit. Përshtati: Valdet Kamberi Shih edhe: Gruaja martohet për katër arsye Martesa eshte Sunet Martesa dhe llojet e saj DOBITË E MARTESËS 3 thënie për martesën sygjeruar nga Blertina Bislimi

Martesa dhe llojet e saj ?

Martesa dhe llojet e saj ? Me kalimin ne monogami martesa merr formen e plote te institucionit shoqëror. Martesa e parahistorise ka kaluar ne etapa: Martesa grupore (endogamia, ekzogamia), Martesa poligamike (Poligonia, poliandria) dhe Martesa monogamike.  Me endogami nënkuptojmë marrëdhëniet martesore brenda fisit dikur gjinisë apo klasit.  Egzogamia është formë e marrëdhënieve të mashkullit dhe femrës që nuk i takojnë një fisi.  Me martesën poligamike nënkuptojmë formën martesore kur burri ka shumë partnere për të hyrë në marrëdhënie martesore. Poligamia është martesë e një mashkulli me shumë gra. Poliandrior është martesa e një gruaje me shumë burra. Bigamia është institucion martesor i një burri me dy gra.  Biandria është institucion martesor i një gruaje me dy burra. Sororati është institucion martesor kur burri martohet me motren e gruas. Lavirati është institucion martesor kur vëllai i gjallë apo mashkulli i familjes së vëllait të

Cilat janë llojet e martesave ?

Cilat janë llojet e martesave ? EGZOGAMI – është martesë e cila lidhet jashtë fisit. ENDOGAMIA – është marrëdhënie martesore brenda fisit. POLIGAMIA – është formë martesore, kur buri ka shumë partnere për të hyrë në marrëdhënie martesore. PLOIGJINIA – është martesa e një mashkulli me shumë gra. POLIANDRIA – është lidhja e bashkësisë seksuale e një gruaje me shumë burra. BIGAMIA – është martesa e një burri me dy gra. BIANDRIA – është martesa e një gruaje me dy burra. SORORATI – është institucion i tillë martesor, kur burri martohet me motrën e gruas. LEVIRATI – është institucion martesor, kur vëllai i gjallë apo ndonjë mashkull tjetër i familjes së vëllait të vdekur, “Kthen gruan” martohet me gruan e vëllait të vdekur. cka eshte egzogamia, ceshte egzogamia, cfare eshte egzogamia ,cfare eshte egzogami, egzogamia definicioni, qka eshte endogamia, cka eshte endogami, cfare eshte endogamia, endogamia shqip,cka eshte poligamia, cfare eshte poligamia, qka osht poligamia, qeshte

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more