Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Ernest Koliqi

Ernest Koliqi - Biografia

Ernest Koliqilindi më 20 maj,1903 në Shkodër.

Familje: patriotike.

Shkollimi:1918-1921- kolegj të Bergamos dhe Milano-Itali.

1933-regjistrohet në Universitetin e Padovës.

1937-diplomon me temën “Epika popullore shqiptare”.

Aktivitete:1923- me Anton Harapin,Nush Topallin themelon revistën “Ora e maleve”.

1924-pjesëmarrës në Shoqërinë patriotike “Bashkimi” krijuar nga Avni Rrustemi.

Strehoi Norbert Joklin(albanalog austriak) nga duart e nazistëve.

1940-themelon revistën “Shkëndija”-Tiranë.

1957-1973- ndihmon botimin e revistës letrare“Shejzat”-Romë(botohet 16 vjet rradhazi)

U internua 5 vite në Tuzlë,B.e Hercegovinë,se ishte në listën e revolucionerëve të ndjekur nga forcat e Ahmet Zogut.

Punoi: sekretar personal i Luigj Gurakuqit,sekretar në Ministrinë e Brendshme,mësues në Shkollë tregtare –Vlorë,professor në gjimnazin Shkodër.

1939-emërohet në katedrën në gjuhë dhe letërsi shqipe – Romë,pastaj ishte ministër i arsimit dhe hap shkolla shqipe në Kosovë,Maqedoni Shqipëri. 71…

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more