Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Analiza e poemës '' Scodra''. Show all posts
Showing posts with label Analiza e poemës '' Scodra''. Show all posts

Poema Scodra nga Ndre Mjeda -kritikë apo analizë letrare

I përkushtohet qytetit më të lashtë ,Shkodrës.

Në këtë vepër dominon gojëdhana dhe mitologjia.

Lashtësia e qytetit në vepër argumentohet me pasqyrim të jetës mitologjike dhe me pasqyrimin e një shkëlqimi të jashtëzakonshëm pastaj me futjen e qenieve të jashtëzakonshme si objekte sakrale dhe publike që u ngjasojnë përrallave ose përfytyrohen si Orakuj dhe perëndi që kundërshtohen si në Olymp.

Poeti ndërfut malin e Taraboshit që paraqet malin e shenjtë shqiptar në krahinën e Shkodrës dhe dëshminë më besnike të mitit.Në këtë mal ishin zhvilluar edhe luftëra mes ilirëve dhe grekëve në anën e të cilëve kishin qenë perënditë greke.

Tipari klasik i Mjedës shprehet me atë se ,,kërkon flijim për themelimin e qytetit‟‟ sidomos me shembullin ,, Afërdita për fli Rozafën lyp‟‟. 


Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare 

Poema Scodra nga Ndre Mjeda -kritikë apo analizë letrare ,Poema Shkodra nga Ndre Mjeda,Ndre Mjeda poema Shkodra,Poema Shkodra Analize letrare,Poema Shkodra Analiza,Analiza e poemes Shkodra,Poema Shkodra kritika letrare,Poema Shkodra koment,Koment per Poemen Shkodra nga Ndre Mjeda,Ndre Mjeda,Kritika letrare Ndre Mjeda,Ndre Mjeda analiza
I përkushtohet qytetit më të lashtë ,Shkodrës.

Në këtë vepër dominon gojëdhana dhe mitologjia.

Lashtësia e qytetit në vepër argumentohet me pasqyrim të jetës mitologjike dhe me pasqyrimin e një shkëlqimi të jashtëzakonshëm pastaj me futjen e qenieve të jashtëzakonshme si objekte sakrale dhe publike që u ngjasojnë përrallave ose përfytyrohen si Orakuj dhe perëndi që kundërshtohen si në Olymp.

Poeti ndërfut malin e Taraboshit që paraqet malin e shenjtë shqiptar në krahinën e Shkodrës dhe dëshminë më besnike të mitit.Në këtë mal ishin zhvilluar edhe luftëra mes ilirëve dhe grekëve në anën e të cilëve kishin qenë perënditë greke.

Tipari klasik i Mjedës shprehet me atë se ,,kërkon flijim për themelimin e qytetit‟‟ sidomos me shembullin ,, Afërdita për fli Rozafën lyp‟‟. 


Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare 

Poema Scodra nga Ndre Mjeda -kritikë apo analizë letrare ,Poema Shkodra nga Ndre Mjeda,Ndre Mjeda poema Shkodra,Poema Shkodra Analize letrare,Poema Shkodra Analiza,Analiza e poemes Shkodra,Poema Shkodra kritika letrare,Poema Shkodra koment,Koment per Poemen Shkodra nga Ndre Mjeda,Ndre Mjeda,Kritika letrare Ndre Mjeda,Ndre Mjeda analiza

Namazi

Syzat