Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Scodra

Poema Scodra nga Ndre Mjeda -kritikë apo analizë letrare

I përkushtohet qytetit më të lashtë ,Shkodrës.
Në këtë vepër dominon gojëdhana dhe mitologjia.
Lashtësia e qytetit në vepër argumentohet me pasqyrim të jetës mitologjike dhe me pasqyrimin e një shkëlqimi të jashtëzakonshëm pastaj me futjen e qenieve të jashtëzakonshme si objekte sakrale dhe publike që u ngjasojnë përrallave ose përfytyrohen si Orakuj dhe perëndi që kundërshtohen si në Olymp.
Poeti ndërfut malin e Taraboshit që paraqet malin e shenjtë shqiptar në krahinën e Shkodrës dhe dëshminë më besnike të mitit.Në këtë mal ishin zhvilluar edhe luftëra mes ilirëve dhe grekëve në anën e të cilëve kishin qenë perënditë greke.
Tipari klasik i Mjedës shprehet me atë se ,,kërkon flijim për themelimin e qytetit‟‟ sidomos me shembullin ,, Afërdita për fli Rozafën lyp‟‟. 


Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

Poema Scodra nga Ndre Mjeda -kritikë apo analizë letrare ,Poema Shkodra nga Ndre Mjeda,Ndre Mjeda poema Shkodra,Poema Shkodra Analize letrare,Poema Shkodra Ana…

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more