Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Ethet hemorragjike Krime-Kongo. Show all posts
Showing posts with label Ethet hemorragjike Krime-Kongo. Show all posts

Sa është imuniteti pas kalimit të sëmundjes tek Ethet Hemorragjike Krime-Kongo ?

Sa është imuniteti pas kalimit të sëmundjes tek Ethet Hemorragjike Krime-Kongo ?

Pas kalimit të sëmundjes është 10 vjet apo përjetësisht.

Shih edhe: Imuniteti

 Sa është imuniteti pas kalimit të sëmundjes tek Ethet Hemorragjike Krime-Kongo ?

Pas kalimit të sëmundjes është 10 vjet apo përjetësisht.

Shih edhe: Imuniteti

 Ndjeshmëria tek Ethet Hemorragjike Krime-Kongo

Ndjeshmëria tek Ethet Hemorragjike Krime-Kongo

Sëmuren të gjithë personat pa marrë parasysh moshën dhe gjininë. 

Më shumë janë të rrezikuar fshataret, punëtorët e pyjeve, barinjtë dhe kampistët.
Ndjeshmëria tek Ethet Hemorragjike Krime-Kongo

Sëmuren të gjithë personat pa marrë parasysh moshën dhe gjininë. 

Më shumë janë të rrezikuar fshataret, punëtorët e pyjeve, barinjtë dhe kampistët.

Cilat janë masat parandaluese për Ethet Hemorragjike Krime-Kongo ?

Cilat janë masat parandaluese për Ethet Hemorragjike Krime-Kongo ?


Masat Parandaluese për Ethet Hemorragjike Krime-Kongo janë :

1. Lufta kundër rriqrave me insekticide në vatrat natyrore të infeksionit.

2. Në vatrat e infeksionit, personat duhet të vishen me rroba që e mbulojnë trupin, dhe lëkura të lyhet me repelent (autani Deet).

3. Nëse rriqra futet në trup, të nxirret, jo të shtrydhët, mesë miri është të lajmërohen të mjeku ku rriqra nxirret nga trupi pa u dëmtuar dhe shtrydhur ajo, ose vendi ku është ngjitur rriqra të lyhet me alkool ose me benzinë të pritet pakë kohë, dhe kur rriqra të tërhiqet vet nga lëkura, atëherë duhet të largohet me pincetë.


4. Përsonat nga vatrat epidemike për ethet hemorragjike të lajmërohen të mjeku patjetër pas çdo pickimi të rriqrës,qoftë ajo e infektuar apo jo.

5. Duhet kushtuar kujdes i veçantë gjësendeve të cilat janë përdorur nga i sëmuri d.m.th. të dezinfektohet sa më shpesh dhoma ku rrin i sëmuri, dhe ndërresat të pastrohen me kujdes (me dorëza).

Vaksina kundër etheve Krime-Kongo nuk është treguar e suksesshme, përveç në raste specifike aplikohet në zonat endemike.

Në raste të paraqitjes se epidemisë në Kosovë, me menaxhimin e situatës dhe hartimin e strategjisë për tejkalimin e situatës merret IKSHPK, ndërsa të sëmurët trajtohen në kliniken infektive, kur ekzistojnë kushtet për trajtim adekuat të këtyre të sëmurëve.

Ethet hemorragjike Krime-Kongo, Semundjet Infektive, Parandalimi, 
Cilat janë masat parandaluese për Ethet Hemorragjike Krime-Kongo ?


Masat Parandaluese për Ethet Hemorragjike Krime-Kongo janë :

1. Lufta kundër rriqrave me insekticide në vatrat natyrore të infeksionit.

2. Në vatrat e infeksionit, personat duhet të vishen me rroba që e mbulojnë trupin, dhe lëkura të lyhet me repelent (autani Deet).

3. Nëse rriqra futet në trup, të nxirret, jo të shtrydhët, mesë miri është të lajmërohen të mjeku ku rriqra nxirret nga trupi pa u dëmtuar dhe shtrydhur ajo, ose vendi ku është ngjitur rriqra të lyhet me alkool ose me benzinë të pritet pakë kohë, dhe kur rriqra të tërhiqet vet nga lëkura, atëherë duhet të largohet me pincetë.


4. Përsonat nga vatrat epidemike për ethet hemorragjike të lajmërohen të mjeku patjetër pas çdo pickimi të rriqrës,qoftë ajo e infektuar apo jo.

5. Duhet kushtuar kujdes i veçantë gjësendeve të cilat janë përdorur nga i sëmuri d.m.th. të dezinfektohet sa më shpesh dhoma ku rrin i sëmuri, dhe ndërresat të pastrohen me kujdes (me dorëza).

Vaksina kundër etheve Krime-Kongo nuk është treguar e suksesshme, përveç në raste specifike aplikohet në zonat endemike.

Në raste të paraqitjes se epidemisë në Kosovë, me menaxhimin e situatës dhe hartimin e strategjisë për tejkalimin e situatës merret IKSHPK, ndërsa të sëmurët trajtohen në kliniken infektive, kur ekzistojnë kushtet për trajtim adekuat të këtyre të sëmurëve.

Ethet hemorragjike Krime-Kongo, Semundjet Infektive, Parandalimi, 

Kush janë si portë hyrëse tek Ethet Hemorragjike Krime-Kongo ?

Janë mukozat e dukshme (goja, sytë, hunda) dhe lëkura e lënduar (plagët e hapura në lëkurë kur bien në kontakt me gjakun e të sëmurit).

Porta hyrese, Ethet hemorragjike Krime-Kongo, Semundjet Infektive, 
Janë mukozat e dukshme (goja, sytë, hunda) dhe lëkura e lënduar (plagët e hapura në lëkurë kur bien në kontakt me gjakun e të sëmurit).

Porta hyrese, Ethet hemorragjike Krime-Kongo, Semundjet Infektive, 

Si përhapen Ethet hemorragjike Krime-Kongo ?


Si përhapen Ethet hemorragjike Krime-Kongo ?


Ethet hemorragjike Krime-Kongo përhapen  përmes:
 

1.Përmes pickimit të rriqrës. 

Rriqra fillimisht e thith gjakun nga shtaza, ose njeriu i infektuar, atë virus ajo e bart në organizmin e saj, dhe kur ajo e pickon dhe e thith gjakun e njeriut tjetër ajo bashkë me pickimin e bart edhe virusin. 

2.Gjatë ndrydhjes së rriqrës së infektuar. 

3.Me gjakun e personave të sëmurë. 

4. Përmes spërklave (gjatë teshtitjes) nga personi i infektuar.

Si përhapen Ethet hemorragjike Krime-Kongo ?


Ethet hemorragjike Krime-Kongo përhapen  përmes:
 

1.Përmes pickimit të rriqrës. 

Rriqra fillimisht e thith gjakun nga shtaza, ose njeriu i infektuar, atë virus ajo e bart në organizmin e saj, dhe kur ajo e pickon dhe e thith gjakun e njeriut tjetër ajo bashkë me pickimin e bart edhe virusin. 

2.Gjatë ndrydhjes së rriqrës së infektuar. 

3.Me gjakun e personave të sëmurë. 

4. Përmes spërklave (gjatë teshtitjes) nga personi i infektuar.

Si mjekohen Ethet hemorragjike Krime-Kongo ?


Mjekimi është simptomatik, me kompenzim të lëngjeve dhe gjakut.

Jepet dhe Ribavirina në fillim të sëmundjes.

Mjekimi është simptomatik, me kompenzim të lëngjeve dhe gjakut.

Jepet dhe Ribavirina në fillim të sëmundjes.

Trajtimi i Etheve hemorragjike Krime-Kongo

Trajtimi i Etheve hemorragjike Krime-Kongo

Kujdesi i përgjithshëm mbështetet në trajtimin e simptomave që është një qasje kryesore në menaxhimin e sëmundjes të Etheve hemorragjike Krime-Kongo, gjithashtu Ribavirina është një bari antiviral që përdoret në trajtimin e kësaj sëmundje.

Ende nuk ka një vaksinë që përdoret për ta parandaluar këtë sëmundje.
Trajtimi i Etheve hemorragjike Krime-Kongo

Kujdesi i përgjithshëm mbështetet në trajtimin e simptomave që është një qasje kryesore në menaxhimin e sëmundjes të Etheve hemorragjike Krime-Kongo, gjithashtu Ribavirina është një bari antiviral që përdoret në trajtimin e kësaj sëmundje.

Ende nuk ka një vaksinë që përdoret për ta parandaluar këtë sëmundje.

Namazi

Syzat