Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Inversioni. Show all posts
Showing posts with label Inversioni. Show all posts

Çka është inversioniÇka është inversioni

Inversioni është  ndërrimi i vendeve të zakonshme të gjymtyrëve në fjali ose Anasjellë.

një thëllëzë e bukur mbyllur në kafaz,
mbyllur në kafaz një thëllëzë e bukur
Inversioni ose e anasjella (greq. hyperbaton, lat. inversio – përmbysje) shquhet për rendin e kundërt me atë normal sintaksor të gjymtyrëve në fjali. Në vend që të ketë rendin normal: kryefjalë, kallëzues, kundrinor e rrethanor, ndërtimi sintaksor del i varur nga kërkesat kuptimore, shprehëse, dhe nga ato të intonacionit të veprës poetike.

                       
                        I dha erë trëndafilit,
                        i dha dritë bukurisë,
                        i dha këngët bilbilit,
                        i dha shije gjithësisë.
                                               
                                                N. Frashëri, Fyelli
 


figurat letrare,figura letrare,inverzioni ne letersi,inverzion,inverzioni,qka eshte inversioni cfare eshte inverzioni, çfare eshte inverzioni


Çka është inversioni

Inversioni është  ndërrimi i vendeve të zakonshme të gjymtyrëve në fjali ose Anasjellë.

një thëllëzë e bukur mbyllur në kafaz,
mbyllur në kafaz një thëllëzë e bukur
Inversioni ose e anasjella (greq. hyperbaton, lat. inversio – përmbysje) shquhet për rendin e kundërt me atë normal sintaksor të gjymtyrëve në fjali. Në vend që të ketë rendin normal: kryefjalë, kallëzues, kundrinor e rrethanor, ndërtimi sintaksor del i varur nga kërkesat kuptimore, shprehëse, dhe nga ato të intonacionit të veprës poetike.

                       
                        I dha erë trëndafilit,
                        i dha dritë bukurisë,
                        i dha këngët bilbilit,
                        i dha shije gjithësisë.
                                               
                                                N. Frashëri, Fyelli
 


figurat letrare,figura letrare,inverzioni ne letersi,inverzion,inverzioni,qka eshte inversioni cfare eshte inverzioni, çfare eshte inverzioni

Namazi

Syzat