Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Thenie

Thënie të ndryshme - Fjalë të urta popullore

Daja dajë, djathi me pare Dajaku ka dalë nga Xheneti Dardha e ka bishtin prapa Dardhaxhisë, dardha mos i shit Darka e lehtë, gjumi i lehtë Dasëm pa mish nuk bëhet Dasma e shokëve dhe lufta e huaj, janë të lehta Delet që ndahen nga tufa, i han ujku Dembelin dhe fukarallëkun e gjen në një grazhd Dera e burgut çilet, ndërsa ajo e vorrit jo Derri qengja nuk pjell Deshi, s’deshi, qeshi Deti në këmbë s’kalohet Deti me shkop nuk turbullohet Detit i ka hije vala, burrit i ka hije fjala Dëbora është e bukur por të than këmbët Dëgjo ç’thotë i pari, por mos e harro të fundit Dëm i njërit, fitim i tjetrit Dëshira lind zotësinë Dëshira mund të kënaqet vetëm me anë të shpresës Dhëmbët e shëndoshë, pleqëria e fortë Dhia është lopa e fukarait Dhjamë nga pleshti s’nxirret Dija është dritë, padija terr Dikush përgjigjen e ka në gojë, dikush në xhep e dikush në shtëpi Dikush është fukara përjashta e zengin përbrenda Dikush është zengin përjashta e

15 thëniet epike të Esat Stavilecit

Akademiku tashmë i ndjerë Esat Stavileci, varrimi i të cilit do të bëhet sot pasdite, ka lënë pas vetës kontribute të çmueshëm shkencore e filozofike. Më poshtë janë të paraqitura 15-të thëniet e tij epike, të shkëputura nga ligjërata e tij Shkrimi i tij me rastin e daljes në pension si ligjërues në Universitetin e Prishtinës, i ngjanë ndonjë punimi të filozofit gjerman Friederich Nietzsche.Ata që kanë pasur rastin të lexojnë librat e Niçes, veçmas “Zarathrustën”, e dinë që në atë libër mund të nënvizohet gati çdo rresht. Njëjtë ngjan edhe me shkrime të caktuara të profesor Stavilecit, e veçmas në fjalimin e tij që tashmë po konsiderohet si testamenti tij. Më poshtë janë disa nga thëniet e tij më mbreslënëse. “E pranoj se kam lindur me fat. Fati më i madh i njeriut është të lindësh me fat! Me fat është ta meritosh lindjen! Kush e meriton lindjen, e ka të lehtë vdekjen”! “Nëse nuk di se kush je, nuk do të dish as kush do të jesh”. “Kam ecur nëpër një rrugë të mesme

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more