Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Simboli

Ç’është Simboli

Ç’është Simboli
Simboliështë figurë me domethënie të dyfishtë, në të cilën përgjithësohen dukuri të rëndësishme të realitetit që mishërohen në mënyrë konkrete nëpërmjet heronjve, ngjarjeve, sendeve etj.(P.sh. tek poezia “Vaji i bylbilit”, simboli i bylbylit dhe i kafazit)

Ose ja edhe një shembull tjetër:
Simboli. Shpesh, në vend të emërtimit të një sendi, përdoret emri i një sendi tjetër që ka lidhje ngjashmërie me të.Në këtë rast përdoret simboli.
               Manushaqe, bukuroshe,
                        pse s’ngre kryet përpjetë?
                        …………………………,
                        Shpendëra, hithëra, ferra,
                        përsipër të kanë rënë
                        dhe dritën ta kanë zënë….etj.
N. Frashëri,Manushaqja


Me fjalën “manushaqe” nënkuptojmë Shqipërinë; me fjalët “shpendëra, hithëra, ferra” nënkuptojmë pushtuesin dhe tradhtarët e kohës së Naimit, që e mbanin në robëri Shqipërinë. Ndërmjet këtyre fjalëve poeti kërkon të vendosë një lidhje ngjashmërie.

Simboli përd…

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more