Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Veshka. Show all posts
Showing posts with label Veshka. Show all posts

Cila nga këto është jo e sakt për lobin e veshkës :

Cila nga këto është jo e sakt për lobin e veshkës :

a) përfaqëson njësinë që përbëhet nga LK dhe L.Medulare

b) projektohet në sipërfaqe të veshkës te një posalinduri

c) pjesa apikale medulare e tij arrin deri në kalicin e vogël

d) quhet ndryshe dhe piramida e Malpigit

e) te njeriu nuk ka kufij të qartë prej indi lidhor

Cila nga këto është jo e sakt për lobin e veshkës :

a) përfaqëson njësinë që përbëhet nga LK dhe L.Medulare

b) projektohet në sipërfaqe të veshkës te një posalinduri

c) pjesa apikale medulare e tij arrin deri në kalicin e vogël

d) quhet ndryshe dhe piramida e Malpigit

e) te njeriu nuk ka kufij të qartë prej indi lidhor

Barriera filtruese në veshkë përbëhet nga shtresat e mëposhtme, me përjashtim të njerës :

Barriera filtruese në veshkë përbëhet nga shtresat e mëposhtme, me përjashtim të njerës :

a) indi lidhor intersticial

b) lamina rara interna

c) lamina densa

d) lamina rara eksterna

e) podocitet R
Barriera filtruese në veshkë përbëhet nga shtresat e mëposhtme, me përjashtim të njerës :

a) indi lidhor intersticial

b) lamina rara interna

c) lamina densa

d) lamina rara eksterna

e) podocitet R

Cila prej këtyre komponenteve nuk hynë në përbërjen e nefroneve ?


Cila prej këtyre komponenteve nuk hynë në përbërjen e nefroneve ?

 

a) Anza e Henleut

a) Makula denza

b) Tubuli i përdredhur distal


c) Tubuli kolektor ( përbledhës)

Cila prej këtyre komponenteve nuk hynë në përbërjen e nefroneve ?

 

a) Anza e Henleut

a) Makula denza

b) Tubuli i përdredhur distal


c) Tubuli kolektor ( përbledhës)

Ku gjendet mezangiumi ?

Mezangiumi gjendet:

a) në glomerul

b) jashtë glomerulit

c) në dhe jashtë glomerulit
Mezangiumi gjendet:

a) në glomerul

b) jashtë glomerulit

c) në dhe jashtë glomerulit

Qelizat e tubulit proksimal:

Qelizat e tubulit proksimal:

a) formojnë macula densa

b) kanë mbulesë në formë furçe

c. kanë citoplazmën bazofile.
Qelizat e tubulit proksimal:

a) formojnë macula densa

b) kanë mbulesë në formë furçe

c. kanë citoplazmën bazofile.

Segmenti i hollë i anzës së Henleut është i mbuluar me:

Segmenti i hollë i anzës së Henleut është i mbuluar me:

a) epitel njështresor të sheshtë
 

b) epitel njështresor kubik

c) epitel njështresor cilindrik .
Segmenti i hollë i anzës së Henleut është i mbuluar me:

a) epitel njështresor të sheshtë
 

b) epitel njështresor kubik

c) epitel njështresor cilindrik .

Aparati jukstaglomerular përfshihet në funksionin e veshkëve si:

Aparati jukstaglomerular përfshihet në funksionin e veshkëve si:

a) mekanoreceptor

b) aparat për kontrol të shtypjes së gjakut
 

c) aparat për formimin e urinës.
Aparati jukstaglomerular përfshihet në funksionin e veshkëve si:

a) mekanoreceptor

b) aparat për kontrol të shtypjes së gjakut
 

c) aparat për formimin e urinës.

Çka janë podocitet ?


Podocitet janë :

a) qelizat e fletës parietale të kapsulës së Bowwmanit

b) qelizat e rrjetës kapilarike

c) qelizat e fletës viscerale të capsules së Bowmanit

Podocitet janë :

a) qelizat e fletës parietale të kapsulës së Bowwmanit

b) qelizat e rrjetës kapilarike

c) qelizat e fletës viscerale të capsules së Bowmanit

Nga kush përbëhet korpuskuli renal ?


Korpuskuli renal përbëhet nga :

a) poli vaskular dhe urinar

b) poli sinusoid dhe biliar

c) poli vaskular dhe apikal

Korpuskuli renal përbëhet nga :

a) poli vaskular dhe urinar

b) poli sinusoid dhe biliar

c) poli vaskular dhe apikal

Çka është glomerulusi ?

Glomerulus është:

a) rrjetë e kapilarëve sinusoidë

b) rrjetë e kapilarëve arterial të fenestruar

c) rrjetë e kapilarëve të fenestruar venoz.
Glomerulus është:

a) rrjetë e kapilarëve sinusoidë

b) rrjetë e kapilarëve arterial të fenestruar

c) rrjetë e kapilarëve të fenestruar venoz.

Si ndahen nefronet sipas pozitës ?

Nefronet sipas pozitës ndahen në:
a) jukstamedulare, jukstaglomerulare

b) jukstaglomerulare dhe kortikale 


c) jukstamedulare, intermediare dhe kortikale
Nefronet sipas pozitës ndahen në:
a) jukstamedulare, jukstaglomerulare

b) jukstaglomerulare dhe kortikale 


c) jukstamedulare, intermediare dhe kortikale

Kush e formon lobusin renal ?


Lobusin renal e formojnë : 

a) medula piramidale

b) medula piramidale me pjesën përkatëse të korteksit
 

c) medula piramidale me piramidet e Ferreinit.

Lobusin renal e formojnë : 

a) medula piramidale

b) medula piramidale me pjesën përkatëse të korteksit
 

c) medula piramidale me piramidet e Ferreinit.

Medulla e veshkës formohet nga :

Medulla e veshkës formohet nga :

a) striae medullares dhe columne renalis,

b) medulla piramidale dhe rrezet medulare

c) piramidet dhe shtyllat e veshkës
Medulla e veshkës formohet nga :

a) striae medullares dhe columne renalis,

b) medulla piramidale dhe rrezet medulare

c) piramidet dhe shtyllat e veshkës

Pjesa tubulare e nefronit :

Pjesa tubulare e nefronit :

a) G.P.A. gjithmonë në L.K.

b) G.P.L. gjendet gjithmonë në L.K.

c) Ansa e Henleit zhytet gjitmonë në drejtim të medullës

d) Gypi urinar i nefronit nuk bashkohet kurrë me gypat e tjerë urinare

e) të gjitha janë të sakta


Pjesa tubulare e nefronit :

a) G.P.A. gjithmonë në L.K.

b) G.P.L. gjendet gjithmonë në L.K.

c) Ansa e Henleit zhytet gjitmonë në drejtim të medullës

d) Gypi urinar i nefronit nuk bashkohet kurrë me gypat e tjerë urinare

e) të gjitha janë të sakta


Lënda kortikale e veshkës :

Lënda kortikale e veshkës :
 

a) ka pamje kokrizore

b) depërton thellë midis piramideve

c) vendosen në te vetëm disa pjesë të nefroneve

d) gjenden të gjitha korpuskulat (trupëzat) renale.


e)të gjitha janë të sakta
Lënda kortikale e veshkës :
 

a) ka pamje kokrizore

b) depërton thellë midis piramideve

c) vendosen në te vetëm disa pjesë të nefroneve

d) gjenden të gjitha korpuskulat (trupëzat) renale.


e)të gjitha janë të sakta

Kapilarët e glomerulit renal :

Kapilarët e glomerulit renal :

a) kanë laminë bazale

b) vishen me endotel me pore

c) mblidhen në atreriolën eferente

d) përfaqësojnë vendin e diapedezës.e)të gjitha janë të sakta

Kapilarët e glomerulit renal :

a) kanë laminë bazale

b) vishen me endotel me pore

c) mblidhen në atreriolën eferente

d) përfaqësojnë vendin e diapedezës.e)të gjitha janë të sakta

Korteksi i veshkës formohet nga këto pjesë:

Korteksi i veshkës formohet nga këto pjesë:
a) cortex corticis (zona periferike), columne renalis dhe zona juxtamedullaris
 

b) cortex corticis, strie medullaris dhe zona juxtamedullaris

c) cortex corticis, zona juxtamedullaris dhe piramidet e Ferrein –it
Korteksi i veshkës formohet nga këto pjesë:
a) cortex corticis (zona periferike), columne renalis dhe zona juxtamedullaris
 

b) cortex corticis, strie medullaris dhe zona juxtamedullaris

c) cortex corticis, zona juxtamedullaris dhe piramidet e Ferrein –it

Si të evitoni sëmundjet e veshkave


VESHKAT

Si të evitoni sëmundjet e veshkave:
-Evitoni kripën e tepërt.
-Pini sa më shumë lëngje.
-Konsumoni çaj nga trëndafili i egër.
-Konsumoni lëng kumbulle.
-Pini më shumë se 1 litër e gjysmë ujë mineral në ditë


Burimi : Mjekesia Islame

VESHKAT

Si të evitoni sëmundjet e veshkave:
-Evitoni kripën e tepërt.
-Pini sa më shumë lëngje.
-Konsumoni çaj nga trëndafili i egër.
-Konsumoni lëng kumbulle.
-Pini më shumë se 1 litër e gjysmë ujë mineral në ditë


Burimi : Mjekesia Islame

Çka është anuria?

Çka është anuria?

Anuria  është ndërprerje e plotë e sekrecionit të veshkave. 

Shkaqet janë të njëjta me ato që shkaktojnë oligurinë, por të shkallës më të rëndë. 

Duhet dalluar anurinë nga retencioni i urinës që paraqitet te pareza e fshikëzës urinare, gjendjet pa
vetëdije dhe sëmundjet e rënda infektive.


cka eshte anuria, ceshte anuria, cfare eshte anuria, cka kuptojme me anuri, anuria kuptimi, cfare kuptojme me anuri, anuria kuptimi i saj, anuri
Çka është anuria?

Anuria  është ndërprerje e plotë e sekrecionit të veshkave. 

Shkaqet janë të njëjta me ato që shkaktojnë oligurinë, por të shkallës më të rëndë. 

Duhet dalluar anurinë nga retencioni i urinës që paraqitet te pareza e fshikëzës urinare, gjendjet pa
vetëdije dhe sëmundjet e rënda infektive.


cka eshte anuria, ceshte anuria, cfare eshte anuria, cka kuptojme me anuri, anuria kuptimi, cfare kuptojme me anuri, anuria kuptimi i saj, anuri

Çka është Izostenuria ?

 Çka është Izostenuria ?

Izostenuria është humbja e plotë e aftësisë koncentruese të veshkës që përcillet me ekskretim të urinës me peshë konstante specifike të njëjtë me atë të urinës primare (rreth 1010). 

Paraqitet te sëmundjet e rënda të veshkave në stadin e avansuar të nefritit kronik dhe të nefrosklerozës.

cka eshte izostenuria, cfare eshte izostenuria, ceshte izostenuria, c'eshte izostenuria, cka eshte izostenuri, izostenuria shqip, izostenuri definicion, izostenuria mjekesi, mjeksi izostenuria stenuria, qeshte izostenuria, aftesia koncentruese e veshkes, nefriti kronik, nefroskleroza
 Çka është Izostenuria ?

Izostenuria është humbja e plotë e aftësisë koncentruese të veshkës që përcillet me ekskretim të urinës me peshë konstante specifike të njëjtë me atë të urinës primare (rreth 1010). 

Paraqitet te sëmundjet e rënda të veshkave në stadin e avansuar të nefritit kronik dhe të nefrosklerozës.

cka eshte izostenuria, cfare eshte izostenuria, ceshte izostenuria, c'eshte izostenuria, cka eshte izostenuri, izostenuria shqip, izostenuri definicion, izostenuria mjekesi, mjeksi izostenuria stenuria, qeshte izostenuria, aftesia koncentruese e veshkes, nefriti kronik, nefroskleroza

Namazi

Syzat