Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Ateroskleroza

FAKTORET E RIZKUT TE ATEROSKLEROZES

Faktoret e rezikut te atelosklerozes jane ata faktor prania e te cileve rrit rezikun per zhvillimin e semundjes kurse eleminimi i tyre e ul kete rrezik.Nder faktoret madhoor te aterosklerozes jane: 1.Dislipidemia Ka te beje me crregullimin e perdorimit te yndyrnave ne gjak.Yndyrat ne gjak transportohen te shoqeruara me proteina me komplexe lipoproteinike.Si pas densitetit dhe burimeve te tyre lipoproteinat ndodhen ne: a.Kilomikone--permbajne yndyra te thithura ne zorre. b.VLDL--jane lipoproteina me densitet shume te ulet dhe sintetizohen ne melqi nga yndyrat endogjene. c.LDL--jane lipoproteina me densitet te ulet. d.HDL--jane lipoproteina te cilat largojne kolesterolin nga indet dhe cojne ne melci. Sipas studimeve te sotme LDL eshe lipoproteine madhore atenogjene.Pasi ajo eshte transportusja kryesore e kolesterolit i cili eshte faktor kyq ne formimin e aterosklerozez. HDL--kur eshte ne nivel te larte mund te mbroje nga ateroskleroza pasi ajo largon kolesterolin

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more