Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Endokrinologjia. Show all posts
Showing posts with label Endokrinologjia. Show all posts

Çka është tiroiditi Hashimoto dhe si manifestohet?

 Çka është tiroiditi  Hashimoto dhe si manifestohet?

Është fjala për inflamacion kronik të gjëndrës tiroide e cila për shkak të dëmtimit fillimisht në mënyrë kompensatore zmadhohet, e pastaj kalon në hipotireozë të vërtetë .

Autoimuniteti është thelbësorë në patogjenezën e sëmundjes, mirëpo nuk është e sigurt nëse është faktor i saj shkaktues apo pasojëbe lirimit të antigjeneve në gjak.

Sido qoftë, te i sëmuri mund të gjenden kundërtrupa ndaj katër antigjeneve të gjëndrës së përmendur: tiroglobulinë (kundërtrupat IgG i prodhojnë plazmocitet të cilat infiltrojnë tiroidenë), antigjenet citoplazmatike mikrozomale (antigjeni i cakut është një lipoproteinë mikrozomale), antigjeni tjetër koloidal (shkurtesa angl. CA2) që gjendet në folikula dhe antigjeni tireocit që gjendet në membranën e tireociteve.

cka eshte tiroiditi Hashimoto, cfare eshte tiroiditi Hashimoto, qka osht tiroiditi Hashimoto, cfare eshte tiroiditi Hashimoto, qka osht tiroiditi,
 Çka është tiroiditi  Hashimoto dhe si manifestohet?

Është fjala për inflamacion kronik të gjëndrës tiroide e cila për shkak të dëmtimit fillimisht në mënyrë kompensatore zmadhohet, e pastaj kalon në hipotireozë të vërtetë .

Autoimuniteti është thelbësorë në patogjenezën e sëmundjes, mirëpo nuk është e sigurt nëse është faktor i saj shkaktues apo pasojëbe lirimit të antigjeneve në gjak.

Sido qoftë, te i sëmuri mund të gjenden kundërtrupa ndaj katër antigjeneve të gjëndrës së përmendur: tiroglobulinë (kundërtrupat IgG i prodhojnë plazmocitet të cilat infiltrojnë tiroidenë), antigjenet citoplazmatike mikrozomale (antigjeni i cakut është një lipoproteinë mikrozomale), antigjeni tjetër koloidal (shkurtesa angl. CA2) që gjendet në folikula dhe antigjeni tireocit që gjendet në membranën e tireociteve.

cka eshte tiroiditi Hashimoto, cfare eshte tiroiditi Hashimoto, qka osht tiroiditi Hashimoto, cfare eshte tiroiditi Hashimoto, qka osht tiroiditi,

Namazi

Syzat