Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Syri

Çka është Astigmatizmi ?

Astigmatizmi (gr: a = pa, stigma = (pike, pickim-) njollë, pra pa pikë, astigmatizmi është defekt që karakterizohet nga çrregullimi i harmonisë së thjerrëzës, kjo e fundit reflekton në mënyrë të pa rregullt rrezet që duhet të mbërrijnë në retinë kështu që vëzhgimi i personit nuk është i qartë. Kjo e metë mund të korrigjohet me përdorimin e syzeve me thjerrëza speciale. Kirurgjia është një tjetër menyrë për të zgjidhur këtë problem. qka eshte Astigmatizmi,cka eshte Astigmatizmi ,ceshte Astigmatizmi ,qfare eshte Astigmatizmi ,pse shkaktohet Astigmatizmi ,pse paraqitet Astigmatizmi ,etiologjia Astigmatizmi ,kush e shkakton Astigmatizmin,me qka korigjohet Astigmatizmi ,me qfare syze korigjohet Astigmatizmi ,me cilat lloje te syzave korigjohet astigmatizmi  

Kush e bëri operacionin e parë të syrit ?

Amari nga Mosuli para 1000 vjetëve ka shkruar librin “Mbi mënyrën e shërimit të sëmundjeve të syrit”. Në veprën e tij Amari në mënyrë shumë koncize dhe të detajuar trajton problemet e anatomisë dhe patologjisë së syrit, kurse kishte përshkruar gjashtë raste të operimit të kataraktit (patologji e syrit) dhe nevritisit (pezmatim i nervit të syrit) të cilat janë shkaqet më të shpeshta të verbërisë. Amari praktikoi operacionin e kataraktit duke përdorur gjilpërën.  Në atë kohë kjo metodë ishte shumë e suksesshme.   Madhështia e veprës së Amarit vërehet edhe sot e kësaj dite, ngase thuaj se përafërsisht në mënyrë të njëjtë bëhet operacioni i kataraktit apo ndërrimi i thjerrëzës së syrit që vjen si pasojë e ndryshimeve metabolike në organizëm, më së shpeshti te personat e moshuar, humb providencën e saj natyrore dhe bëhet e turbullt, çka me përparimin e sëmundjes çon deri në verbëri të plotë.  Amari në udhëtimet e tij prej Egjipti deri në Ar

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more