Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Dante Aligeri

''Komedia Hyjnore'' - Referat apo analizë letrare

 "Komedia Hyjnore''

1.Krijimi dhe burimi i veprës

Danteja këtë vepër e koncipoi në Firencë,por intensivisht e punoi në mërgim që nga viti 1315 deri më 1321.


E quajti komedi sepse në kohën kur jetoi Dante kështu quheshin të gjitha ato vepra që fillonin me peripeci dhe mbaronin me hepiend.

Vepra u quajt hyjnore jo ngaqë në të kishte ndërhyrje ferare-shenjtore por nga ajo se pas 2 shekujsh ende nuk ka arritur ndonjë shkrimtar të paraqesë një vepër aq të menduar e komplete si ajo prandaj iu dha epiteti hyjnore.

Këtë komedi e cilësojnë dy komponenta krijuese 1) origjinaliteti përmbajtësor dhe stilistik dhe 2)gërshetimi mjeshtëror e shkrirja në një tërësi e burimeve që Aligieri i ka pasur nga antikiteti apo lashtësia , nga filozofia e antikitetit , filozofia bashkëkohore,nga platforma politike e lëvizjes bashkëkohore ku ka qenë pjemarrës edhe Danteja.

2.Ndërtimi formësor

''Komedia Hyjnore'' është e ndarë në 3 pjesë të barabarta : Ferri , Purgatori dhe Parajsa.


Secila …

Dante Aligeri - biografia

Lindi: 1265,Firencë.

Familje: intelektuale dhe të pasur.

Shkollimi: studimet i kreu në vendlindje,interesohet për letërsinë e antikitetit si : Homeri,Sokrai,Ovidi,Virgjili etj.

Italia në kohën e Aligierit ishte e përçarë në principata,në Firencë zhvillohej luftë politike mes Guelfëve - që mbronin pushtetin e Papës dhe Gibelinët - mbronin pushtetin perandorak. 


Lufta përfundoi me fitoren e guelfëve.

Ato ndahen në 2 grupe të tjera : të zinj(ithtarë të papës) dhe të bardhë(ithtarë të perandorit) që përfundon me fitoren e të zinjve,me çka e detyron Aligerin të largohet nga Firenca për 20 vjet për të mos u kthyer më. 


Vdes: 1321,Ravenë. 

Dante Aligeri - biografia,kur lindi Dante Aligeri,ku lindi Dante Aligeri,Dante Aligeri shqip,Dante Aligeri,kur vdiq Dante Aligeri,Ku vdiq Dante Aligeri,jeta,Dante Aligeri jeta,Dante Aligeri biografia

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more