Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Dante Aligeri - biografia

Lindi: 1265,Firencë.

Familje: intelektuale dhe të pasur.

Shkollimi: studimet i kreu në vendlindje,interesohet për letërsinë e antikitetit si : Homeri,Sokrai,Ovidi,Virgjili etj.

Italia në kohën e Aligierit ishte e përçarë në principata,në Firencë zhvillohej luftë politike mes Guelfëve - që mbronin pushtetin e Papës dhe Gibelinët - mbronin pushtetin perandorak. 


Lufta përfundoi me fitoren e guelfëve.

Ato ndahen në 2 grupe të tjera : të zinj(ithtarë të papës) dhe të bardhë(ithtarë të perandorit) që përfundon me fitoren e të zinjve,me çka e detyron Aligerin të largohet nga Firenca për 20 vjet për të mos u kthyer më. 


Vdes: 1321,Ravenë. 

Dante Aligeri - biografia,kur lindi Dante Aligeri,ku lindi Dante Aligeri,Dante Aligeri shqip,Dante Aligeri,kur vdiq Dante Aligeri,Ku vdiq Dante Aligeri,jeta,Dante Aligeri jeta,Dante Aligeri biografia
Lindi: 1265,Firencë.

Familje: intelektuale dhe të pasur.

Shkollimi: studimet i kreu në vendlindje,interesohet për letërsinë e antikitetit si : Homeri,Sokrai,Ovidi,Virgjili etj.

Italia në kohën e Aligierit ishte e përçarë në principata,në Firencë zhvillohej luftë politike mes Guelfëve - që mbronin pushtetin e Papës dhe Gibelinët - mbronin pushtetin perandorak. 


Lufta përfundoi me fitoren e guelfëve.

Ato ndahen në 2 grupe të tjera : të zinj(ithtarë të papës) dhe të bardhë(ithtarë të perandorit) që përfundon me fitoren e të zinjve,me çka e detyron Aligerin të largohet nga Firenca për 20 vjet për të mos u kthyer më. 


Vdes: 1321,Ravenë. 

Dante Aligeri - biografia,kur lindi Dante Aligeri,ku lindi Dante Aligeri,Dante Aligeri shqip,Dante Aligeri,kur vdiq Dante Aligeri,Ku vdiq Dante Aligeri,jeta,Dante Aligeri jeta,Dante Aligeri biografia
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat