Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Anton Pashku. Show all posts
Showing posts with label Anton Pashku. Show all posts

Anton Pashku - Krijimtaria letrare

Anton Pashku konsiderohet themelues i letërsisë moderne shqipe. 

Ka shkruar tregime, një roman dhe dy drama. 

Temat e tij ngrihen mbi tabanin e letërsisë dhe historisë kombëtare. 

Pashku nuk e lufton mitin, por e afirmon dhe krijon mite të reja. 

Në tregimet e tij dallohen tre rrathë tematik:  

dashuria, 

vetmia (ku shprehet dhembja për përmbysjen vlerave morale të njeriut) dhe 

dhuna (përshkruhet dhuna e luftës dhe shprehet qëndrimi injorues i autorit ndaj dhunës nëpërmjet ironisë,humorit të zi dhe groteskës). 

Postime të ngjashme:

Anton Pashku - Biografia

Lutjet e mbrëmjes
 

Analiza e tregimit "Klithma" nga Anton Pashku
 

Romani- Oh
 

Cilat janë veprat letrare të Anton Pashkut?Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

 Anton Pashku krijimtaria letrare,Anton Pashku analize,Anton Pashku krijimtaria letrare
Anton Pashku konsiderohet themelues i letërsisë moderne shqipe. 

Ka shkruar tregime, një roman dhe dy drama. 

Temat e tij ngrihen mbi tabanin e letërsisë dhe historisë kombëtare. 

Pashku nuk e lufton mitin, por e afirmon dhe krijon mite të reja. 

Në tregimet e tij dallohen tre rrathë tematik:  

dashuria, 

vetmia (ku shprehet dhembja për përmbysjen vlerave morale të njeriut) dhe 

dhuna (përshkruhet dhuna e luftës dhe shprehet qëndrimi injorues i autorit ndaj dhunës nëpërmjet ironisë,humorit të zi dhe groteskës). 

Postime të ngjashme:

Anton Pashku - Biografia

Lutjet e mbrëmjes
 

Analiza e tregimit "Klithma" nga Anton Pashku
 

Romani- Oh
 

Cilat janë veprat letrare të Anton Pashkut?Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

 Anton Pashku krijimtaria letrare,Anton Pashku analize,Anton Pashku krijimtaria letrare

Analiza e tregimit "Klithma" nga Anton Pashku


Analiza e tregimit "Klithma"


Te tregimi "Klithma" mozaiku dhe detajet janë pak më të bollshme: terri, hëna, kreshta e malit, lumi; të gjitha të mbërthyera nga telat e heshtjes. Heshtin qyqja dhe bulku, ndërsa lart, i paarritshëm, ylli.
Në këtë univers të ngujuar të acarit, shpërthen thekshëm klithja që çan hapësirën e tendosur nën ankthin e përgjithshëm. Dhe dëgjohet krrokama e korbit. Tundet gjithësia nga kjo klithje: paskësh ndodhur krimi! Hëna fshihet: të mos jetë dëshmitare. Hija e vdekjes e kaplon vendin (Truallin?)...

Në të dyja rastet, data në fund të tekstit është jo vetëm çast i rëndësishëm, por, do të thoshim, përbërës i barabartë në shumësinë narrative. Bëhet fjalë për jehonën e aksionit famëkeq, tragjik për Kosovën dhe shqiptarët: aksionin e UDB-së për mbledhjen e armëve, një nga terroret më të egra që u pasua me disa qindra mijëra shqiptarë të shpërngulur me dhunë drejt Anadollit të Turqisë. Ky krim, duke u artikuluar si shqetësim i shkrimtarit, mbetet si dëshmitari më i fuqishëm i kësaj tragjedie. Si çdo krijues i madh, Anton

Pashku ishte i pakapshëm për deshifrimet dhe interpretimet këqija të censurës komuniste antishqiptare. Në artin e vet letrar, gjatë tërë jetës, krimin e ushtruar në vendin e vet, në Kosovë, Pashku do ta stigmatizojë në shkallë universale, siç ndodh me artin e madh.

Postime të ngjashme:

Anton Pashku - Biografia
Lutjet e mbrëmjes
 

Anton Pashku - Krijimtaria letrare 
Romani- Oh
 

Cilat janë veprat letrare të Anton Pashkut?

Analiza e tregimit "Klithma"


Te tregimi "Klithma" mozaiku dhe detajet janë pak më të bollshme: terri, hëna, kreshta e malit, lumi; të gjitha të mbërthyera nga telat e heshtjes. Heshtin qyqja dhe bulku, ndërsa lart, i paarritshëm, ylli.
Në këtë univers të ngujuar të acarit, shpërthen thekshëm klithja që çan hapësirën e tendosur nën ankthin e përgjithshëm. Dhe dëgjohet krrokama e korbit. Tundet gjithësia nga kjo klithje: paskësh ndodhur krimi! Hëna fshihet: të mos jetë dëshmitare. Hija e vdekjes e kaplon vendin (Truallin?)...

Në të dyja rastet, data në fund të tekstit është jo vetëm çast i rëndësishëm, por, do të thoshim, përbërës i barabartë në shumësinë narrative. Bëhet fjalë për jehonën e aksionit famëkeq, tragjik për Kosovën dhe shqiptarët: aksionin e UDB-së për mbledhjen e armëve, një nga terroret më të egra që u pasua me disa qindra mijëra shqiptarë të shpërngulur me dhunë drejt Anadollit të Turqisë. Ky krim, duke u artikuluar si shqetësim i shkrimtarit, mbetet si dëshmitari më i fuqishëm i kësaj tragjedie. Si çdo krijues i madh, Anton

Pashku ishte i pakapshëm për deshifrimet dhe interpretimet këqija të censurës komuniste antishqiptare. Në artin e vet letrar, gjatë tërë jetës, krimin e ushtruar në vendin e vet, në Kosovë, Pashku do ta stigmatizojë në shkallë universale, siç ndodh me artin e madh.

Postime të ngjashme:

Anton Pashku - Biografia
Lutjet e mbrëmjes
 

Anton Pashku - Krijimtaria letrare 
Romani- Oh
 

Cilat janë veprat letrare të Anton Pashkut?

Lutjet e mbrëmjes - Komenti dhe Analiza - Anton Pashku
Tek tregimi  ''Lutjet e mbrëmjes'' kemi në shpalim të sinqertë të botës shumë të ndërlikuar të Asaj, femrës me një pamje të shëmtuar, e cila është aq rëndë e zhytur në kompleksin e saj.

Ajo botën e vrojton për dritare, nga dhoma e saj, rrethuar me gjëra të rëndomta, me ëndërrimet për jetën dhe bukurinë e saj, nga vetmia që ia vret shpirtin.

Meditimin dhe monologun e saj e plotësojnë bukur përshkrimet që i bëhen atmosferës dhe përjetimit të saj. 

Mjafton të shihet përfundimi i këtij tregimi: ''Kurse mjaullima e maces, duke trazuar gjolin e qetësisë në dhomë, e bënte edhe më shurdhuese tërë atë zhurmë të heshtjes së saj.'' dhe të shohim sa përputhet ky përshkrim me figuracion aq të pasur me gjendjen shpirtërore të personazhit

Ndalohet rreptësisht kopjimi dhe postimi në një faqe tjetër.  


Postime të ngjashme:


Anton Pashku - Krijimtaria letrare
 

Anton Pashku - Biografia
 

Analiza e tregimit "Klithma" nga Anton Pashku
 

Romani- Oh
 

Cilat janë veprat letrare të Anton Pashkut?


lutjet e mbremjes anton pashku ,lutjet e mbremjes referat ,lutjet e mbremjes anton pashku permbajtja ,lutjet e mbremjes wikipedia ,lutjet e mbremjes anton pashku analiza ,lutjet e mbremjes anton pashku referat, lutjet e mbremjes Analiza, Anton Pashku analiza lutjet e mbremjesTek tregimi  ''Lutjet e mbrëmjes'' kemi në shpalim të sinqertë të botës shumë të ndërlikuar të Asaj, femrës me një pamje të shëmtuar, e cila është aq rëndë e zhytur në kompleksin e saj.

Ajo botën e vrojton për dritare, nga dhoma e saj, rrethuar me gjëra të rëndomta, me ëndërrimet për jetën dhe bukurinë e saj, nga vetmia që ia vret shpirtin.

Meditimin dhe monologun e saj e plotësojnë bukur përshkrimet që i bëhen atmosferës dhe përjetimit të saj. 

Mjafton të shihet përfundimi i këtij tregimi: ''Kurse mjaullima e maces, duke trazuar gjolin e qetësisë në dhomë, e bënte edhe më shurdhuese tërë atë zhurmë të heshtjes së saj.'' dhe të shohim sa përputhet ky përshkrim me figuracion aq të pasur me gjendjen shpirtërore të personazhit

Ndalohet rreptësisht kopjimi dhe postimi në një faqe tjetër.  


Postime të ngjashme:


Anton Pashku - Krijimtaria letrare
 

Anton Pashku - Biografia
 

Analiza e tregimit "Klithma" nga Anton Pashku
 

Romani- Oh
 

Cilat janë veprat letrare të Anton Pashkut?


lutjet e mbremjes anton pashku ,lutjet e mbremjes referat ,lutjet e mbremjes anton pashku permbajtja ,lutjet e mbremjes wikipedia ,lutjet e mbremjes anton pashku analiza ,lutjet e mbremjes anton pashku referat, lutjet e mbremjes Analiza, Anton Pashku analiza lutjet e mbremjes

Drama Gof - Analizë letrare apo kritike letrare

 Drama Gof


Subjekti: 

Ngjarja e dramës ''Gof'' vendoset në vitin 1939, në kohën e pushtimit fashist në Shqipëri.

Autori veçon tri veti reagimesh individuale: Lulashin, Luluan dhe Lulanin. 

Kur pushtohet atdheu ata mbesin të ngujuar në një shtëpi të braktisur dhe aty reagojnë secili në mënyrën e vet.

I pari është në agoni, i dyti i dehur dhe i treti lucid. 

Personazhet denoncojnë njëri-tjetrin për ligësi dhe zihen për të gjetur shtegdalje. 


 Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare


Drama Gof,analize letrare,Gof Analiza letrare
 Drama Gof


Subjekti: 

Ngjarja e dramës ''Gof'' vendoset në vitin 1939, në kohën e pushtimit fashist në Shqipëri.

Autori veçon tri veti reagimesh individuale: Lulashin, Luluan dhe Lulanin. 

Kur pushtohet atdheu ata mbesin të ngujuar në një shtëpi të braktisur dhe aty reagojnë secili në mënyrën e vet.

I pari është në agoni, i dyti i dehur dhe i treti lucid. 

Personazhet denoncojnë njëri-tjetrin për ligësi dhe zihen për të gjetur shtegdalje. 


 Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare


Drama Gof,analize letrare,Gof Analiza letrare

Romani- Oh - Analizë letrare apo kritikë letrare

Në këtë roman komunikojnë koha aktuale, koha mitike dhe një kohë e ardhme si utopi negative.

Romani "Oh" ndihmoi shprishje e konvencave tradicionale të ndërtimit të rrëfimit në prozën tregimtare dhe ndërtimin e figurshëm të realitetit përshkrimorë. 

I mungojnë shumë karakteristika të prozës rrëfimore klasike: fibula, lidhja syzheore, rrjedha njëdimensionale e rrëfimit, këndvështrimi i fiksuar i autorit, kategoria e mirëfiklltë e kohës. 

Romani është i shkruar në vetën e parë. 

Rrëfimi i ngjarjeve strukturohet si dialog i Burrit-rrëfimtarit me bashkëbiseduesen "e pranishme".

Dallojmë dy kohë: kohën e personazhit-subjektive (koha e ndodhive të romanit, e gjatë 1 ditë) dhe kohën e botës rrëfimore të romanit-objektive (koha e ndodhirave në botën romaneske, që kap periudhë kohore dymijëvjeçre).

Romani "Oh" është roman "hermetik", apo antiroman.

Subjekti: 

Njeriu i vetmuar, në dhomën e errët, është kredhur në mendime. 

Në dhomë është gruaja por ajo nuk merr pjësë në shqetësimin e tij.

Tragjika dhe absurdi dalin në Iliri dhe manifestohen përmes tradhëtisë, vrasjes, e vëllavrasjes, shpifjeve. 

Ato përsëriten edhe në periudhat e mëvonshme historike.

Ideja: Me anë të këtij romani autori synon ta godasë vetëdijen kombëtare. 


 Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare


Romani- Oh- Analizë letrare apo kritikë letrare,kritika letrare,Romani Oh analiza,Romani nga Anton Pashku Oh analiza letrare,kritika letrare,permbajtja e romanit Oh analiza letrare
Në këtë roman komunikojnë koha aktuale, koha mitike dhe një kohë e ardhme si utopi negative.

Romani "Oh" ndihmoi shprishje e konvencave tradicionale të ndërtimit të rrëfimit në prozën tregimtare dhe ndërtimin e figurshëm të realitetit përshkrimorë. 

I mungojnë shumë karakteristika të prozës rrëfimore klasike: fibula, lidhja syzheore, rrjedha njëdimensionale e rrëfimit, këndvështrimi i fiksuar i autorit, kategoria e mirëfiklltë e kohës. 

Romani është i shkruar në vetën e parë. 

Rrëfimi i ngjarjeve strukturohet si dialog i Burrit-rrëfimtarit me bashkëbiseduesen "e pranishme".

Dallojmë dy kohë: kohën e personazhit-subjektive (koha e ndodhive të romanit, e gjatë 1 ditë) dhe kohën e botës rrëfimore të romanit-objektive (koha e ndodhirave në botën romaneske, që kap periudhë kohore dymijëvjeçre).

Romani "Oh" është roman "hermetik", apo antiroman.

Subjekti: 

Njeriu i vetmuar, në dhomën e errët, është kredhur në mendime. 

Në dhomë është gruaja por ajo nuk merr pjësë në shqetësimin e tij.

Tragjika dhe absurdi dalin në Iliri dhe manifestohen përmes tradhëtisë, vrasjes, e vëllavrasjes, shpifjeve. 

Ato përsëriten edhe në periudhat e mëvonshme historike.

Ideja: Me anë të këtij romani autori synon ta godasë vetëdijen kombëtare. 


 Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare


Romani- Oh- Analizë letrare apo kritikë letrare,kritika letrare,Romani Oh analiza,Romani nga Anton Pashku Oh analiza letrare,kritika letrare,permbajtja e romanit Oh analiza letrare

Anton Pashku - Biografia


Lindi: më 8 janar 1937 në Grazhdanik, Prizren.

Shkollimi: filloren në vendlindje, të mesmen në Prishtinë.

Aktivitetet: gazetar, më vonë edhe redaktor i rubrikës së kulturës dhe redaktor i botimeve, në Rilindje.

Vdiq: 1 nëntor 1995 në Prishtinë dhe u varros në vendlindje.

 Anton Pashku - Biografia,Anton Pashku,Biografia Anton Pashku,Anton Pashku jeta

Lindi: më 8 janar 1937 në Grazhdanik, Prizren.

Shkollimi: filloren në vendlindje, të mesmen në Prishtinë.

Aktivitetet: gazetar, më vonë edhe redaktor i rubrikës së kulturës dhe redaktor i botimeve, në Rilindje.

Vdiq: 1 nëntor 1995 në Prishtinë dhe u varros në vendlindje.

 Anton Pashku - Biografia,Anton Pashku,Biografia Anton Pashku,Anton Pashku jeta

Namazi

Syzat