Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Romani- Oh - Analizë letrare apo kritikë letrare

Në këtë roman komunikojnë koha aktuale, koha mitike dhe një kohë e ardhme si utopi negative.

Romani "Oh" ndihmoi shprishje e konvencave tradicionale të ndërtimit të rrëfimit në prozën tregimtare dhe ndërtimin e figurshëm të realitetit përshkrimorë. 

I mungojnë shumë karakteristika të prozës rrëfimore klasike: fibula, lidhja syzheore, rrjedha njëdimensionale e rrëfimit, këndvështrimi i fiksuar i autorit, kategoria e mirëfiklltë e kohës. 

Romani është i shkruar në vetën e parë. 

Rrëfimi i ngjarjeve strukturohet si dialog i Burrit-rrëfimtarit me bashkëbiseduesen "e pranishme".

Dallojmë dy kohë: kohën e personazhit-subjektive (koha e ndodhive të romanit, e gjatë 1 ditë) dhe kohën e botës rrëfimore të romanit-objektive (koha e ndodhirave në botën romaneske, që kap periudhë kohore dymijëvjeçre).

Romani "Oh" është roman "hermetik", apo antiroman.

Subjekti: 

Njeriu i vetmuar, në dhomën e errët, është kredhur në mendime. 

Në dhomë është gruaja por ajo nuk merr pjësë në shqetësimin e tij.

Tragjika dhe absurdi dalin në Iliri dhe manifestohen përmes tradhëtisë, vrasjes, e vëllavrasjes, shpifjeve. 

Ato përsëriten edhe në periudhat e mëvonshme historike.

Ideja: Me anë të këtij romani autori synon ta godasë vetëdijen kombëtare. 


 Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare


Romani- Oh- Analizë letrare apo kritikë letrare,kritika letrare,Romani Oh analiza,Romani nga Anton Pashku Oh analiza letrare,kritika letrare,permbajtja e romanit Oh analiza letrare
loading...
Në këtë roman komunikojnë koha aktuale, koha mitike dhe një kohë e ardhme si utopi negative.

Romani "Oh" ndihmoi shprishje e konvencave tradicionale të ndërtimit të rrëfimit në prozën tregimtare dhe ndërtimin e figurshëm të realitetit përshkrimorë. 

I mungojnë shumë karakteristika të prozës rrëfimore klasike: fibula, lidhja syzheore, rrjedha njëdimensionale e rrëfimit, këndvështrimi i fiksuar i autorit, kategoria e mirëfiklltë e kohës. 

Romani është i shkruar në vetën e parë. 

Rrëfimi i ngjarjeve strukturohet si dialog i Burrit-rrëfimtarit me bashkëbiseduesen "e pranishme".

Dallojmë dy kohë: kohën e personazhit-subjektive (koha e ndodhive të romanit, e gjatë 1 ditë) dhe kohën e botës rrëfimore të romanit-objektive (koha e ndodhirave në botën romaneske, që kap periudhë kohore dymijëvjeçre).

Romani "Oh" është roman "hermetik", apo antiroman.

Subjekti: 

Njeriu i vetmuar, në dhomën e errët, është kredhur në mendime. 

Në dhomë është gruaja por ajo nuk merr pjësë në shqetësimin e tij.

Tragjika dhe absurdi dalin në Iliri dhe manifestohen përmes tradhëtisë, vrasjes, e vëllavrasjes, shpifjeve. 

Ato përsëriten edhe në periudhat e mëvonshme historike.

Ideja: Me anë të këtij romani autori synon ta godasë vetëdijen kombëtare. 


 Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare


Romani- Oh- Analizë letrare apo kritikë letrare,kritika letrare,Romani Oh analiza,Romani nga Anton Pashku Oh analiza letrare,kritika letrare,permbajtja e romanit Oh analiza letrare
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat