Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Analiza e komedisë ''Bretkosat''. Show all posts
Showing posts with label Analiza e komedisë ''Bretkosat''. Show all posts

Komedia bretkosat - analizë letrare apo kritikë letrare

Paraqitet në kohën e shkatërrimit të shtetit detar Athinës pas luftës së Peloponezit.

Tema: Problemin e kritikës letrare, mes Eskilit dhe Euripidit në prezencë të Dionisit.


Subjekti: Secili i bën shkurt vërejtje estetike-letrare, ku secili mbrohet me kundërargumente.


Euripidi e kritikon Eskilin mbi psikologjinë e personazheve, ku pozixioni i tyre gjithmonë është i mbuluar, me fytyra të mbuluara, të heshtur, Eskili i përgjigjet se në tragjedinë e Euripidit dalin persona të këputur, me rrecka, gojëprishur e çalamanë.


Euripidi thotë se Eskili i lë pa subjekt si në tragjedinë Orestia, Eskili hedhë poshtë këtë vlerësim duke cituar 3 vargjet e para. 


Euripidi konstaton se në ato 3 vargje ka më shumë se 20 gabime. 

Në fund sipas vlerësimit të Dionizit, në rolin e gjykatësit, dueli përfundon me fitore të Eskilit.


Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

Komedia bretkosat analize,analiza bretkosat,Komedia bretkocat kritike letrare,kritika letrare komedia bretkosat,bretkosa analiza,bretkocat analiza,Komedia Bretkocat komedi,komedia bretkocat,analiza letrare shqip 
Paraqitet në kohën e shkatërrimit të shtetit detar Athinës pas luftës së Peloponezit.

Tema: Problemin e kritikës letrare, mes Eskilit dhe Euripidit në prezencë të Dionisit.


Subjekti: Secili i bën shkurt vërejtje estetike-letrare, ku secili mbrohet me kundërargumente.


Euripidi e kritikon Eskilin mbi psikologjinë e personazheve, ku pozixioni i tyre gjithmonë është i mbuluar, me fytyra të mbuluara, të heshtur, Eskili i përgjigjet se në tragjedinë e Euripidit dalin persona të këputur, me rrecka, gojëprishur e çalamanë.


Euripidi thotë se Eskili i lë pa subjekt si në tragjedinë Orestia, Eskili hedhë poshtë këtë vlerësim duke cituar 3 vargjet e para. 


Euripidi konstaton se në ato 3 vargje ka më shumë se 20 gabime. 

Në fund sipas vlerësimit të Dionizit, në rolin e gjykatësit, dueli përfundon me fitore të Eskilit.


Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

Komedia bretkosat analize,analiza bretkosat,Komedia bretkocat kritike letrare,kritika letrare komedia bretkosat,bretkosa analiza,bretkocat analiza,Komedia Bretkocat komedi,komedia bretkocat,analiza letrare shqip 

Namazi

Syzat