Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Lajme. Show all posts
Showing posts with label Lajme. Show all posts

Fakultetet e sotme po kryhen me teste


Që kur filloi sistemi i provimit me shkrim ose me test filloi degradimi i shkollimit universitar ose fakultetit. Sot nuk ke nevojë më të mësosh për të ditur në të tashmen dhe në të ardhmen por ke nevojë për t'i mbajtur mend renditjen e pyetjeve e saktë a, e saktë b, e saktë c, e saktë d vetëm sa për kohën e provimit.

Ka ardhur koha që edhe nëse ke qenë nxënës i njëshave ose dyshave përsëri mund t'a përfundosh fakultetin. Ka me qindra raste ku derisa kanë qenë në shkollë fillore dhe shkollë të mesme e kanë kaluar klasën pa meritë nuk kanë ditur as të lexojnë e as të shkruajnë ndërsa sot tmerrohesh kur dëgjon që po ata persona sot kanë diplomuar në fakultetet tona shtetërore dhe janë bërë juristë,ekonomistë, edukatorë, gjeografë, historianë, infermierë, fizioterapeut, fizikantë,politikologë, biologë etj. Nuk ka ndryshuar asgjë, akoma këta të mjerë nuk dinë të shkruajnë dhe as të lexojnë pra sot edhe nëse je analfabet, nesër mund të dalësh i diplomuar. Por e keqja më e madhe e kësaj është që po këta njerëz sot mund t'a shkatërrojnë shtetin tonë edhe ashtu mjaft të shkatërruar.

Sot pothuajse në të gjitha fakultetet shtetërore(perveç Fakulteti i Mjekësisë drejtimi - Mjekësi e Përgjithshme ose Stomatologji dhe Fakulteti Teknik që akoma e kanë ruajtur cilësinë e studimeve) provimet po kryhen me test. Testet gjendet në çdo skriptore që gjenden afër çdo fakulteti. I blen testet i mëson përmendësh dhe e kalon provimin, provim të cilin pas 2 ose më shumë ditëve edhe mund t'a harrosh se çka ke mësuar. Pra provimet e fakultetit sot mund të krahasohen me provimin e autoshkollës, ku i ke pyetjet i mëson mekanikisht dhe e jep provimin. Krejt kjo situatë po ndodh para syve dhe veshëve të shtetit tonë dhe shteti nuk bën asgjë. Sot prodhohen 99% sasi dhe 1% cilësi e të diplomuarëve. Pra sot është shumë lehtë të marrësh një diplomë, mjafton t'a kesh dëshirën e parezistueshme të "Autoshkollës".

Shteti jonë po e degradon vazhdimisht sistemin e shkollimit dhe nuk brengoset aspak përkundrazi i jep hov institucional që të skëterrohet edhe më shumë.

Skriptoret e ndryshme që gjenden pranë fakulteteve përkatëse kanë krijuar aq shumë material(po këto skriptore po i shkelin edhe të drejtat autoriale duke printuar dhe kopjuar libra vazhdimisht për të cilat libra nuk kanë leje nga autori për kopjim ose printim) për çdo provim që veç nëse je "budall me letra" se përndryshe fakultetin herët ose vonë e kryen prandaj sot kemi kamarierë me fakultete sepse nuk ka sot cilësi por ka sasi. Sasia nuk e përcakton suksesin e askujt pos të mossuksesit. Sot çdo i dyti ose i treti i diplomuar është jurist ose ekonomist dhe megjithatë ekonominë e kemi zero poashtu edhe shtetin ligjor zero. Dhe do ta kemi zero deri në pafundësi nëse nuk ndryshon sistemi arsimor ku dituria matet me dituri dhe jo me padituri. 

Materialin e bollshëm, skriptoret e kanë siguruar nga vetë studentët ose studentet të cilët gjatë provimit i kanë fotografuar testet ose i kanë mbajtur mend pyetjet pas provimit, i kanë shkruar dhe i kanë dërguar në skriptore dhe janë depozituar aty si dosje. Ka edhe prej tyre që iu kanë dërguar pyetjet në email qoftë nga asistentët, profesorët ose dikush i afërt me profesorin dhe ai student i ka dërguar pastaj në skriptore ku janë depozituar dokumentet dhe pastaj janë shpërndarë te studentët tjerë. Po këta studentë i kanë shpërndarë edhe online në faqe të ndryshme, në rrjete sociale të ndryshme. Pra edhe studenti ka rol të rëndësishëm në këtë degradim të arsimit të lartë apo shkollimit universitar.

Sa i përket fakulteteve private ajo tashmë dihet, aty po të regjistrohet edhe gjyshi, gjyshja ose stërgjyshi dhe stërgjyshja dalin të diplomuar, atyre iu intereson vetëm paraja, nuk i intereson ti a mëson a nuk mëson kur të arrijë koha e diplomimit diplomën e merr.

Me kalimin e kohës fakulteti shtetëror po bëhet më i pavlerë se fakulteti privat. Deri kur kështu kjo situatë, duhet të ndryshoj kjo gjendje përndryshe do të vijë koha kur fakulteti do të konsiderohet "jashtëqitje mendore" dhe asgjë më shumë se kaq.

E di që shumë persona do të preken nga ky shkrim, ne nuk kemi për qëllim të ofendojmë askënd por kemi si synim të themi realitetin e tanishëm me shpresën se në të ardhmen do të ndryshoj për të mirë diçka.

Që kur filloi sistemi i provimit me shkrim ose me test filloi degradimi i shkollimit universitar ose fakultetit. Sot nuk ke nevojë më të mësosh për të ditur në të tashmen dhe në të ardhmen por ke nevojë për t'i mbajtur mend renditjen e pyetjeve e saktë a, e saktë b, e saktë c, e saktë d vetëm sa për kohën e provimit.

Ka ardhur koha që edhe nëse ke qenë nxënës i njëshave ose dyshave përsëri mund t'a përfundosh fakultetin. Ka me qindra raste ku derisa kanë qenë në shkollë fillore dhe shkollë të mesme e kanë kaluar klasën pa meritë nuk kanë ditur as të lexojnë e as të shkruajnë ndërsa sot tmerrohesh kur dëgjon që po ata persona sot kanë diplomuar në fakultetet tona shtetërore dhe janë bërë juristë,ekonomistë, edukatorë, gjeografë, historianë, infermierë, fizioterapeut, fizikantë,politikologë, biologë etj. Nuk ka ndryshuar asgjë, akoma këta të mjerë nuk dinë të shkruajnë dhe as të lexojnë pra sot edhe nëse je analfabet, nesër mund të dalësh i diplomuar. Por e keqja më e madhe e kësaj është që po këta njerëz sot mund t'a shkatërrojnë shtetin tonë edhe ashtu mjaft të shkatërruar.

Sot pothuajse në të gjitha fakultetet shtetërore(perveç Fakulteti i Mjekësisë drejtimi - Mjekësi e Përgjithshme ose Stomatologji dhe Fakulteti Teknik që akoma e kanë ruajtur cilësinë e studimeve) provimet po kryhen me test. Testet gjendet në çdo skriptore që gjenden afër çdo fakulteti. I blen testet i mëson përmendësh dhe e kalon provimin, provim të cilin pas 2 ose më shumë ditëve edhe mund t'a harrosh se çka ke mësuar. Pra provimet e fakultetit sot mund të krahasohen me provimin e autoshkollës, ku i ke pyetjet i mëson mekanikisht dhe e jep provimin. Krejt kjo situatë po ndodh para syve dhe veshëve të shtetit tonë dhe shteti nuk bën asgjë. Sot prodhohen 99% sasi dhe 1% cilësi e të diplomuarëve. Pra sot është shumë lehtë të marrësh një diplomë, mjafton t'a kesh dëshirën e parezistueshme të "Autoshkollës".

Shteti jonë po e degradon vazhdimisht sistemin e shkollimit dhe nuk brengoset aspak përkundrazi i jep hov institucional që të skëterrohet edhe më shumë.

Skriptoret e ndryshme që gjenden pranë fakulteteve përkatëse kanë krijuar aq shumë material(po këto skriptore po i shkelin edhe të drejtat autoriale duke printuar dhe kopjuar libra vazhdimisht për të cilat libra nuk kanë leje nga autori për kopjim ose printim) për çdo provim që veç nëse je "budall me letra" se përndryshe fakultetin herët ose vonë e kryen prandaj sot kemi kamarierë me fakultete sepse nuk ka sot cilësi por ka sasi. Sasia nuk e përcakton suksesin e askujt pos të mossuksesit. Sot çdo i dyti ose i treti i diplomuar është jurist ose ekonomist dhe megjithatë ekonominë e kemi zero poashtu edhe shtetin ligjor zero. Dhe do ta kemi zero deri në pafundësi nëse nuk ndryshon sistemi arsimor ku dituria matet me dituri dhe jo me padituri. 

Materialin e bollshëm, skriptoret e kanë siguruar nga vetë studentët ose studentet të cilët gjatë provimit i kanë fotografuar testet ose i kanë mbajtur mend pyetjet pas provimit, i kanë shkruar dhe i kanë dërguar në skriptore dhe janë depozituar aty si dosje. Ka edhe prej tyre që iu kanë dërguar pyetjet në email qoftë nga asistentët, profesorët ose dikush i afërt me profesorin dhe ai student i ka dërguar pastaj në skriptore ku janë depozituar dokumentet dhe pastaj janë shpërndarë te studentët tjerë. Po këta studentë i kanë shpërndarë edhe online në faqe të ndryshme, në rrjete sociale të ndryshme. Pra edhe studenti ka rol të rëndësishëm në këtë degradim të arsimit të lartë apo shkollimit universitar.

Sa i përket fakulteteve private ajo tashmë dihet, aty po të regjistrohet edhe gjyshi, gjyshja ose stërgjyshi dhe stërgjyshja dalin të diplomuar, atyre iu intereson vetëm paraja, nuk i intereson ti a mëson a nuk mëson kur të arrijë koha e diplomimit diplomën e merr.

Me kalimin e kohës fakulteti shtetëror po bëhet më i pavlerë se fakulteti privat. Deri kur kështu kjo situatë, duhet të ndryshoj kjo gjendje përndryshe do të vijë koha kur fakulteti do të konsiderohet "jashtëqitje mendore" dhe asgjë më shumë se kaq.

E di që shumë persona do të preken nga ky shkrim, ne nuk kemi për qëllim të ofendojmë askënd por kemi si synim të themi realitetin e tanishëm me shpresën se në të ardhmen do të ndryshoj për të mirë diçka.

Eksodi, rektori Gjata: Çdo ditë firmos kërkesa për largimin e mjekëve

 

 

Rektori i Universitetit të Mjekësisë Tiranë ngre shqetësimin se mjekët po braktisin vendin.

“Çdo ditë firmos letra për mjekët që bëjnë kërkesë për të ikur jashtë vendit”, – tregon rektori i Universitetit të Mjekësisë, Arben Gjata, për “Gazeta Shqiptare”, duke theksuar se situata do vijë duke u rënduar, pasi vendi do të mbetet pa mjekë të specializuar.
Po ashtu, rektori i UMT-së, Gjata, tregon se drejtuesit e UMT-së dhe dekanët kishin frikë se edhe për specializimet afatgjata në mjekësi nuk do të kishte kandidatë mjaftueshëm për të plotësuar 186 kuotat e miratuara.
“Aq shumë kërkesa mjekësh për t’u larguar kemi, sa në një moment patëm frikë se nuk do kemi mjaftueshëm kandidatë për të plotësuar kuotat e specializimeve”, – thekson Gjata.
Këtë vit, për herë të parë numri i kandidatëve që kanë aplikuar për specializimet në mjekësi është 350, ndërsa vitin e shkuar ishte rreth 900 kandidatë.
Zoti Gjata, sa mjekë kanë aplikuar për të hyrë në garën për specializimet afatgjata në mjekësi dhe kur do dalë lista e kandidatëve?
Këtë vit numri i aplikantëve është rreth 350 kandidatë për 186 kuota që janë miratuar. Pra i bie që gjysma e kandidatëve të shpallet fitues, pasi raporti i bie gati 1 me 2. Sa i përket listës së kandidatëve, ajo pritet të dalë të martën në mbrëmje, pasi po bëhet një verifikim i mesatareve të kandidatëve, sidomos ata që vijnë nga universitetet private, pasi nuk i kemi të dhënat e sakta, ose do të publikohet në 21 dhjetor, pra të mërkurën.
Në krahasim me vitin e shkuar, numri i kandidatëve është shumë i vogël; si është e mundur?
Është numër relativisht i vogël, por, të them të drejtën, ne kishim frikë se mos kishim më pak kandidatë sesa kuota kishim shpallur, pasi mjekët po e braktisin Shqipërinë. Si rektor i UMT-së, çdo ditë firmos letrat e mjekëve që bëjnë kërkesë për të ikur në vendet e BE-së, kryesisht në Gjermani. Prej një jave këtë gjë ia kam deleguar zv.rektorit, pasi kërkesat për të ikur po vijnë në rritje. Kjo gjë duhet parë me përparësi nga politikëbërësit, Ministria e Shëndetësisë, pasi situata do të vijë duke u rënduar, sepse do mbetet vendi pa mjekë të specializuar.
A keni statistika ju si universitet se sa mjekë po largohen nga vendi?
Mund të them se është situatë alarmante, pasi po na ikin më shumë mjekë sesa prodhojmë. Pra na ikin 200 mjekë të rinj, në një kohë që ne po kaq mjekë diplomojmë në Fakultetin e Mjekësisë. Nga të dhënat rezulton se në dy vitet e fundit kanë ikur 400 mjekë, për të mos llogaritur infermierët, që edhe ata kanë një numër shumë të lartë.
Përse po ndodh ky fenomen, profesor Gjata? 
E si të mos ndodhë?! Ne mjekët i shajmë, i kërcënojmë, i rrahim! U themi ‘hajdutë’, i paguajmë keq, me 40-50 mijë lekë. Punojnë në kushte të vështira dhe nën presion. Këto janë arsyet përse mjekët e rinj kanë zgjedhur të braktisin vendin, dhe e kanë shumë të lehtë të ikin, pasi dhe procedurat Gjermania i ka lehtësuar për mjekët dhe infermierët shqiptarë; ata mjafton të dinë gjuhën dhe andej japin vetëm një provim për licencim. Në shumë spitale gjermane mungojnë mjekët dhe personeli mjekësor, ndaj specialistët nga jashtë janë gjithmonë të mirëseardhur. Falë ligjit të ri gjerman për njohjen e kualifikimeve të fituara jashtë shtetit, që hyri në fuqi më 1 prill 2012, marrja e lejes për të punuar si mjek në Gjermani nuk lidhet më me shtetësinë e mjekut. Mjekët që shkojnë, mjafton të kenë nivelin e gjuhës B1, apo B2, dhe gjejnë punë menjëherë. Këtë gjë ma konfirmoi edhe ambasadorja gjermane në Tiranë, në një takim që kisha javën e shkuar me të, ku më tha që drejtuesit e landeve në Gjermani janë shumë të kënaqur nga mjekët shqiptarë, pasi janë të dedikuar në punë.

 

 

Rektori i Universitetit të Mjekësisë Tiranë ngre shqetësimin se mjekët po braktisin vendin.

“Çdo ditë firmos letra për mjekët që bëjnë kërkesë për të ikur jashtë vendit”, – tregon rektori i Universitetit të Mjekësisë, Arben Gjata, për “Gazeta Shqiptare”, duke theksuar se situata do vijë duke u rënduar, pasi vendi do të mbetet pa mjekë të specializuar.
Po ashtu, rektori i UMT-së, Gjata, tregon se drejtuesit e UMT-së dhe dekanët kishin frikë se edhe për specializimet afatgjata në mjekësi nuk do të kishte kandidatë mjaftueshëm për të plotësuar 186 kuotat e miratuara.
“Aq shumë kërkesa mjekësh për t’u larguar kemi, sa në një moment patëm frikë se nuk do kemi mjaftueshëm kandidatë për të plotësuar kuotat e specializimeve”, – thekson Gjata.
Këtë vit, për herë të parë numri i kandidatëve që kanë aplikuar për specializimet në mjekësi është 350, ndërsa vitin e shkuar ishte rreth 900 kandidatë.
Zoti Gjata, sa mjekë kanë aplikuar për të hyrë në garën për specializimet afatgjata në mjekësi dhe kur do dalë lista e kandidatëve?
Këtë vit numri i aplikantëve është rreth 350 kandidatë për 186 kuota që janë miratuar. Pra i bie që gjysma e kandidatëve të shpallet fitues, pasi raporti i bie gati 1 me 2. Sa i përket listës së kandidatëve, ajo pritet të dalë të martën në mbrëmje, pasi po bëhet një verifikim i mesatareve të kandidatëve, sidomos ata që vijnë nga universitetet private, pasi nuk i kemi të dhënat e sakta, ose do të publikohet në 21 dhjetor, pra të mërkurën.
Në krahasim me vitin e shkuar, numri i kandidatëve është shumë i vogël; si është e mundur?
Është numër relativisht i vogël, por, të them të drejtën, ne kishim frikë se mos kishim më pak kandidatë sesa kuota kishim shpallur, pasi mjekët po e braktisin Shqipërinë. Si rektor i UMT-së, çdo ditë firmos letrat e mjekëve që bëjnë kërkesë për të ikur në vendet e BE-së, kryesisht në Gjermani. Prej një jave këtë gjë ia kam deleguar zv.rektorit, pasi kërkesat për të ikur po vijnë në rritje. Kjo gjë duhet parë me përparësi nga politikëbërësit, Ministria e Shëndetësisë, pasi situata do të vijë duke u rënduar, sepse do mbetet vendi pa mjekë të specializuar.
A keni statistika ju si universitet se sa mjekë po largohen nga vendi?
Mund të them se është situatë alarmante, pasi po na ikin më shumë mjekë sesa prodhojmë. Pra na ikin 200 mjekë të rinj, në një kohë që ne po kaq mjekë diplomojmë në Fakultetin e Mjekësisë. Nga të dhënat rezulton se në dy vitet e fundit kanë ikur 400 mjekë, për të mos llogaritur infermierët, që edhe ata kanë një numër shumë të lartë.
Përse po ndodh ky fenomen, profesor Gjata? 
E si të mos ndodhë?! Ne mjekët i shajmë, i kërcënojmë, i rrahim! U themi ‘hajdutë’, i paguajmë keq, me 40-50 mijë lekë. Punojnë në kushte të vështira dhe nën presion. Këto janë arsyet përse mjekët e rinj kanë zgjedhur të braktisin vendin, dhe e kanë shumë të lehtë të ikin, pasi dhe procedurat Gjermania i ka lehtësuar për mjekët dhe infermierët shqiptarë; ata mjafton të dinë gjuhën dhe andej japin vetëm një provim për licencim. Në shumë spitale gjermane mungojnë mjekët dhe personeli mjekësor, ndaj specialistët nga jashtë janë gjithmonë të mirëseardhur. Falë ligjit të ri gjerman për njohjen e kualifikimeve të fituara jashtë shtetit, që hyri në fuqi më 1 prill 2012, marrja e lejes për të punuar si mjek në Gjermani nuk lidhet më me shtetësinë e mjekut. Mjekët që shkojnë, mjafton të kenë nivelin e gjuhës B1, apo B2, dhe gjejnë punë menjëherë. Këtë gjë ma konfirmoi edhe ambasadorja gjermane në Tiranë, në një takim që kisha javën e shkuar me të, ku më tha që drejtuesit e landeve në Gjermani janë shumë të kënaqur nga mjekët shqiptarë, pasi janë të dedikuar në punë.

Mjekët po braktisin Kosovën

 

 

Shumë mantelbardhë nga Kosova po i japin fund kontratës së punës duke kërkuar punësim jashtë vendit.

Sipas statistikave të Ministrisë së Shëndetësisë deri me tani rreth 400 mjekë dhe infermierë nga Kosova,  janë larguar nga vendi dhe po ushtrojnë profesionin në vendet e Evropës.

Të dhënat e Ministrisë së Shëndetësisë tregojnë se interesimi për të punuar jashtë vendit në sektorin shëndetësor po shënon rritje. Për shumë infermierë nga Kosova, pikë referimi është Gjermania. Shumë nga ta kanë gjetur vend pune në institucionet publike shëndetësore të këtij vendi.

Njëra nga të interesuarat, njëherësh studente e infermierisë, tregon arsyet pse do ta lëshojë Kosovën.
“Arsyeja pse kemi ardhur të studiojmë në “Qeap Hemirer” është që të shkojmë të punojmë jashtë, kjo ka qenë edhe arsyeja e ime dhe e shumë kolegeve të mia. Për shkak të pagës dhe mungesës se vendeve të punës që ofron Kosova”.

Zëvendësministri i Shëndetësisë, Izet Sadiku,  i ka thënë Radio Kosovës se aktualisht në vendet e BE-së ka një numër të  madh të punëtorëve shëndetësorë.

Por,  Sadiku  po  shpreson se ata do të kthehen prapë në vendin e origjinës dhe eksperiencën e tyre ta bartin në Kosovë.

Ndërsa këtë javë në Kosovë u inaugurua Programi Gjermano-Kosovar për Arsim dhe Karrierë, të organizuar nga “Qeap-Heimerer”,i  cili ofron  punësim për 250 infermierë të rinj nga Kosova në Gjermani.

Ky program për Ministrin e  Punës dhe Mirëqenies Sociale, Arban Abrashi, është një imazh i mirë për Kosovën. Sipas tij, këtë herë kosovarët nuk po shkojnë si azilkërkues, por si profesionistë shëndetësorë.

 

 

Shumë mantelbardhë nga Kosova po i japin fund kontratës së punës duke kërkuar punësim jashtë vendit.

Sipas statistikave të Ministrisë së Shëndetësisë deri me tani rreth 400 mjekë dhe infermierë nga Kosova,  janë larguar nga vendi dhe po ushtrojnë profesionin në vendet e Evropës.

Të dhënat e Ministrisë së Shëndetësisë tregojnë se interesimi për të punuar jashtë vendit në sektorin shëndetësor po shënon rritje. Për shumë infermierë nga Kosova, pikë referimi është Gjermania. Shumë nga ta kanë gjetur vend pune në institucionet publike shëndetësore të këtij vendi.

Njëra nga të interesuarat, njëherësh studente e infermierisë, tregon arsyet pse do ta lëshojë Kosovën.
“Arsyeja pse kemi ardhur të studiojmë në “Qeap Hemirer” është që të shkojmë të punojmë jashtë, kjo ka qenë edhe arsyeja e ime dhe e shumë kolegeve të mia. Për shkak të pagës dhe mungesës se vendeve të punës që ofron Kosova”.

Zëvendësministri i Shëndetësisë, Izet Sadiku,  i ka thënë Radio Kosovës se aktualisht në vendet e BE-së ka një numër të  madh të punëtorëve shëndetësorë.

Por,  Sadiku  po  shpreson se ata do të kthehen prapë në vendin e origjinës dhe eksperiencën e tyre ta bartin në Kosovë.

Ndërsa këtë javë në Kosovë u inaugurua Programi Gjermano-Kosovar për Arsim dhe Karrierë, të organizuar nga “Qeap-Heimerer”,i  cili ofron  punësim për 250 infermierë të rinj nga Kosova në Gjermani.

Ky program për Ministrin e  Punës dhe Mirëqenies Sociale, Arban Abrashi, është një imazh i mirë për Kosovën. Sipas tij, këtë herë kosovarët nuk po shkojnë si azilkërkues, por si profesionistë shëndetësorë.

11 vende të çuditshme dhe të bukura në botë

1.Hidden Beach, Meksika
Image

2. Sentinels of the Arctic, FinlandaImage

3. Reed Flute Caves, Kina
Image

4.  Skaftafell Ice Cave, IslandaImage

5. Grand Prismatic Hot Spring, WyomingImage

6. Turquoise Ice, Lake Baikal, RusiaImage

7. Glowworm Caves, Waitomo, Zelanda e ReImage

8.  Caño Cristaler River, KolumbiaImage

9.  Zhangye Danxia Landform, Gansu, KinaImage

10.  Lake Natron, Tanzania
Image

11 Fingal’s cave, Skocia
Image
1.Hidden Beach, Meksika
Image

2. Sentinels of the Arctic, FinlandaImage

3. Reed Flute Caves, Kina
Image

4.  Skaftafell Ice Cave, IslandaImage

5. Grand Prismatic Hot Spring, WyomingImage

6. Turquoise Ice, Lake Baikal, RusiaImage

7. Glowworm Caves, Waitomo, Zelanda e ReImage

8.  Caño Cristaler River, KolumbiaImage

9.  Zhangye Danxia Landform, Gansu, KinaImage

10.  Lake Natron, Tanzania
Image

11 Fingal’s cave, Skocia
Image

Vëllau i Liburn Aliut formon parti, pasi largohet nga Vetëvendosje

 Vëllau i Liburn Aliut formon parti, pasi largohet nga Vetëvendosje

Një grupi i pakënaqur i anëtarëv të Lëvizjes Vetëvndosje po formojnë një parti të re, të cilën e kanë quajtur “Fraksion +”. Po përflitet se në pozitat udhëheqëse të kësaj parite do të jenë vëllau i Liburn Aliu-t – Fatos Aliu, Ajnishahe Halimi, Arben Gecaj (koordinator i VV-së në Deçan), Leon Duhanaj dhe Agim Lajthiza.

Disa prej tyre, si Ajnishahe Halimi tash e sa muaj kanë pasur debate dhe polemika të rënda me Vetëvendosjen, por asnjëherë nuk janë deklaruar se do të formojnë parti të re. 
 Vëllau i Liburn Aliut formon parti, pasi largohet nga Vetëvendosje

Një grupi i pakënaqur i anëtarëv të Lëvizjes Vetëvndosje po formojnë një parti të re, të cilën e kanë quajtur “Fraksion +”. Po përflitet se në pozitat udhëheqëse të kësaj parite do të jenë vëllau i Liburn Aliu-t – Fatos Aliu, Ajnishahe Halimi, Arben Gecaj (koordinator i VV-së në Deçan), Leon Duhanaj dhe Agim Lajthiza.

Disa prej tyre, si Ajnishahe Halimi tash e sa muaj kanë pasur debate dhe polemika të rënda me Vetëvendosjen, por asnjëherë nuk janë deklaruar se do të formojnë parti të re. 

Avionët luftarak turq rrëzojnë një avion të regjimit sirian


Mediat turke sot që kanë raportuar se një avion gjyetar turk F-16 ka rrëzuar një avion sirian.
Por, televizioni sirian ka mohuar këtë pohim, duke thënë se ajo ishte një dron të vogël për mbikëqyrje.
Avioni turk F-16 sot ka rrëzuar avion nga Siria i cili kishte kaluar hapësirën ajrore turke në provincën jugore Hatay, transmeton TetovaSot.

Qeveria turka ka bërë një deklaratë zyrtare dhe ka konfirmuar se në drejtim të fluturakes janë lansuar dy raketa. Fluturaken e kanë vërejtur disa avionë luftarakë turq.

“Kërkimi është në vazhdim për mbetjet e fluturakes dhe së shpejti do të dihet nëse ka qenë avion apo helikopter,” tha një nga zyrtarët e qeverisë për të përditshmen Hurriyet.

Mediat turke sot që kanë raportuar se një avion gjyetar turk F-16 ka rrëzuar një avion sirian.
Por, televizioni sirian ka mohuar këtë pohim, duke thënë se ajo ishte një dron të vogël për mbikëqyrje.
Avioni turk F-16 sot ka rrëzuar avion nga Siria i cili kishte kaluar hapësirën ajrore turke në provincën jugore Hatay, transmeton TetovaSot.

Qeveria turka ka bërë një deklaratë zyrtare dhe ka konfirmuar se në drejtim të fluturakes janë lansuar dy raketa. Fluturaken e kanë vërejtur disa avionë luftarakë turq.

“Kërkimi është në vazhdim për mbetjet e fluturakes dhe së shpejti do të dihet nëse ka qenë avion apo helikopter,” tha një nga zyrtarët e qeverisë për të përditshmen Hurriyet.

Plani i shërbimit sekret maqedonas / Ja si u mashtruan ish luftëtarët e UÇK-së

 

Zbulohen prapaskenat e infiltrimit të shërbimit sekret maqedonas dhe atij serb në grupin e armatosur që u bë shkak për sulmin çnjerëzor të Kumanovës më 9 maj, Një burim ndërkombëtar i portalit "tesheshi", i kyçur në organet e sigurisë rajonale, bëri të ditur se strumbullarët e lëvizjeve që solli skenarin makabër kanë qenë tre agjentë shqipfolës të shërbimit sekret të Maqedonisë, apo DSK që drejtohej deri para pak ditësh nga Sasho Mijakllov.

Njerëzit e infiltruar të DSK-së kanë joshur ish luftëtarë të UÇK-së, duke i "mashtruar" ata për gjendjen e vështirë të shqiptarëve për një sulm të policisë Maqedoni mbi shqiptarët ndërsa që pak vetave iu premtuan edhe para. Grupin e shqiptarëve agjentët maqedonas e dërguan në "Lagjen e Trimave" në Kumanovë, drejt vdekjes, masakrimit dhe arrestimi të tyre.

I tërë skenari famëkeq i vrasjeve dhe arrestimeve të shqiptarëve në Kumanovë është përgatitur me kujdes nga kryeministri i ish Republikës Jugosllave të Maqedonisë Nikolla Gruevski, Ministrja e Punëve të Brendshme, Gordana Jankullovska dhe shefi i shërbimit sekret maqedonas, Sasho Mijallkov", thonë për "tesheshi" burime nga institucionet ndërkombëtare që janë të vendosura në Kosovë.

Në tërë këtë operacion famëkeq kanë qenë të përzier direkt edhe disa shërbime sekrete të shteteve fqinjë që janë armiqësore ndaj shqiptarëve, ka thënë burimi duke mos dashur të preçizojë se për cilat shtete bëhet fjalë.

Në pyetjen se mos këtu bëhet fjalë për shërbime sekrete të Serbisë, Rusisë e Greqisë, burimi as nuk ka pohuar as nuk ka mohuar.

Tre agjentë shqiptarë të shërbimit sekret maqedonas kanë rekrutuar shqiptarë të Kosovës në këtë operacion me qëllim të inskenimit të një sulmi ndaj Institucioneve të Maqedonisë.

Ndërsa në opinionin ndërkombëtar të shkojë lajmi se shqiptarët e Kosovës dhe të Shqipëris, sulmuan Maqedoninë me qëllim destabilizimin e vendit, ndërsa në anën tjetër qeveria e Gruevskit të forconte pozitat e veta pas skandaleve të publikuara nga Zoran Zaev.

Gruevski, Jankullovska dhe Mijallkov iu kanë dhënë sasi të parave të pa kufizuara me qëllim të rekrutimit të shqiptarëve dhe formimin e Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare të re.

Operacioni "sekret" ka filluar në fund të muajit shtator dhe fillim të muajit tetor të vitit 2014, teksa një agjent shqiptar i shërbimit sekret të Maqedonisë ka kontaktuar shqiptarë të Kosovës, kryesisht ish luftëtarë të UÇK-së, pjesa më e madhe nga rajoni i Dukagjinit.

Djemve të UÇK-së, agjenti fillimisht iu është ankuar për gjendjen shumë të rendë në të cilën po kalojnë
shqiptarët e Maqedonisë, me mundësinë e një sulmi të policisë dhe Ushtrisë së këtij vendi mbi popullatën civile shqiptare.

Agjentet iu kanë kërkuar ish-pjesëtarëve të UÇK-së, që t’i ndihmojnë shqiptarët, gjë që edhe u pranua nga këta të fundit ka thënë burimi ndërkombëtar i portalit "tesheshi".

"Financiarisht nuk do të kemi asnjë problem pasi kemi edhe përkrahjen e Qeverive të Shqipërisë dhe
Kosovës si dhe të partive politike shqiptare të Maqedonisë", iu ka thënë agjenti ish ushtarëve të UÇK-së.
Në fillim janë kontaktuar krerët e këtij grupi diku rreth 3-4 veta, e që burimi nuk ka dashur t’i identifikojë se cilët janë ata, më pastaj janë rekrutuar edhe anëtarë të tjerë duke mos ditur se po shkojnë drejtë vdekjes dhe se janë të tradhtuar që në fillim. Për çdo bisedë që është kryer, agjenti maqedonas ka njoftuar Sasha Mijallkovin duke i dhënë të gjitha detajet rreth personit të rekrutuar.

Personave të rekrutuar agjenti i shërbimit Maqedon iu ka thënë se do t’iu japë nga 100 mijë euro, në mënyrë që ata të bëjnë biznes si dhe të garantojnë familjet e tyre në Kosovë në aspektin ekonomik. Se të arrestuarve në "Lagjen e Trimave" në Kumanove iu janë premtuar nga 100 mijë euro, e konfirmojnë edhe familjaret e tyre.

Burimi ndërkombëtar më tutje i ka thënë tesheshi se e tërë ngjarja ka filluar në fshatin Gushnicë. Sipas tij, Gushnica është fshat malor që ka diku rreth 10 shtëpi të banuar me shqiptarë dhe një post policore ku për çdo ndërrim kanë punuar nga 4 policë të shtetit të Maqedonisë.

Në këtë post policore në Gushnicë, sipas burimit kanë qenë të deponuara 4 armë automatike AK 47 si dhe 4 revole, 10 ditë para ndërhyrjes së grupit të Shqiptarëve në këtë postë policore janë dërguar nga Shërbimi Sekret i Maqedonisë 64 armë automatike AK 47 si dhe 64 revole, të cilat më pas janë marr nga grupi i shqiptarëve të rekrutuar nga maqedonët.

Në operacion e sulmit ndaj postës policore në Gushnicë ka marrë pjesë personalisht edhe pjesëtari i Shërbimit sekret maqedon, emri i të cilit është i njohur për redaksinë. Kryeministri i ish-Republikës Jugosllave të Maqedonisë Nikolla Gruevski, Ministrja e Punëve të Brendshme, Gordana Jankullovska dhe shefi i shërbimit sekret maqedon, Sasho Mijallkov, gjatë tërë kohës kanë qenë të njoftuar për gjoja sulmin në posten e Gushnicës si dhe për çdo lëvizje që ka bërë grupi në territorin Maqedonisë.

Agjenti shqiptar i Shërbimit Sekret Maqedonas, tri ditë më parë iu ka thënë grupit të Shqiptarëve se Policia dhe ushtria maqedonase do të sulmojë shqiptarët në Kumanove më 12 maj, ndërsa që ne kishte qenë mirë që të shkojmë në Kumanove, në mënyrë që djemtë të njihen me terrenin aty.

"Në ‘lagjen e Trimave’ në Kumanovë nga i tërë grupi kanë qenë të armatosur vetëm 14 veta me AK 47 si dhe me një sasi shumë të vogël të municionit, të tjerët kanë pasur ndonjë revole ose thikë. Mos marrja e armatimit nga të gjithë pjesëtarët e grupit është bërë me qëllim të gjoja të lëvizjes më të lehtë dhe pa rënë shumë në sy tek autoritete dhe popullata. Për këtë arsye ka ardhur deri tek dorëzimi i grupit, pasi që ata kanë ngelur pa municion, ndërsa që shumica e të arrestuarve as që kanë shkrepur ndonjë plumb, por ka edhe të atillë që fillimi i luftimeve i ka zënë në gjumë", ka thënë burimi i "tesheshi".

Grupi i shqiptarëve pas të shtënave të para ka kuptuar se janë të tradhtuar dhe kjo ka bërë që një pjesë e tyre e madhe të dorëzohen tek policia maqedonase. Krerët e Maqedonisë të informuar nga agjenti i tyre me hollësi për personat që gjendeshin në "Lagjen e Trimave", vendin ku ata janë strehuar dhe armatimin e pakët që e kanë me vete kanë filluar operacionin në kapjen dhe asgjësimin e grupit "terrorist" si e quanin ata.

Operacioni i forcave policore maqedonase që në fillim të tij, doli nga kontrolli pasi që hasën në një rezistencë nga grupi i shqiptarëve. Është shumë e paqartë se si janë vrarë policët maqedonas, shqiptarë e serbë bashkë, pasi që policia kishte të gjitha informacionet për grupin dhe nga sa plumba e municione i ka çdo njëri. Burimi ndërkombëtar ka theksuar se "ka dyshime të bazuara se policët maqedonas janë vrarë ndër vete sipas skenarit të policisë sekrete të Mijallkovit me qëllim që tek popullata të paraqesë se terroristet nuk kursejnë askënd".

Operacioni sekret i Gruevskit, Jankullovskës dhe Mijallkovit, që në ditë e para është dekonspiruar nga Shërbime të inteligjencës të NATO-së, KFOR-it, AKI-së, SHiSH-i i Shqipërisë etj, por mbetet mister mos parandalimi i këtij skenari.

Për të gjithakanë qenë të njoftuar si Prishtina ashtu edhe Tirana zyrtare ka thënë burimi ndërkombëtar për portalin "tesheshi".
 

Zbulohen prapaskenat e infiltrimit të shërbimit sekret maqedonas dhe atij serb në grupin e armatosur që u bë shkak për sulmin çnjerëzor të Kumanovës më 9 maj, Një burim ndërkombëtar i portalit "tesheshi", i kyçur në organet e sigurisë rajonale, bëri të ditur se strumbullarët e lëvizjeve që solli skenarin makabër kanë qenë tre agjentë shqipfolës të shërbimit sekret të Maqedonisë, apo DSK që drejtohej deri para pak ditësh nga Sasho Mijakllov.

Njerëzit e infiltruar të DSK-së kanë joshur ish luftëtarë të UÇK-së, duke i "mashtruar" ata për gjendjen e vështirë të shqiptarëve për një sulm të policisë Maqedoni mbi shqiptarët ndërsa që pak vetave iu premtuan edhe para. Grupin e shqiptarëve agjentët maqedonas e dërguan në "Lagjen e Trimave" në Kumanovë, drejt vdekjes, masakrimit dhe arrestimi të tyre.

I tërë skenari famëkeq i vrasjeve dhe arrestimeve të shqiptarëve në Kumanovë është përgatitur me kujdes nga kryeministri i ish Republikës Jugosllave të Maqedonisë Nikolla Gruevski, Ministrja e Punëve të Brendshme, Gordana Jankullovska dhe shefi i shërbimit sekret maqedonas, Sasho Mijallkov", thonë për "tesheshi" burime nga institucionet ndërkombëtare që janë të vendosura në Kosovë.

Në tërë këtë operacion famëkeq kanë qenë të përzier direkt edhe disa shërbime sekrete të shteteve fqinjë që janë armiqësore ndaj shqiptarëve, ka thënë burimi duke mos dashur të preçizojë se për cilat shtete bëhet fjalë.

Në pyetjen se mos këtu bëhet fjalë për shërbime sekrete të Serbisë, Rusisë e Greqisë, burimi as nuk ka pohuar as nuk ka mohuar.

Tre agjentë shqiptarë të shërbimit sekret maqedonas kanë rekrutuar shqiptarë të Kosovës në këtë operacion me qëllim të inskenimit të një sulmi ndaj Institucioneve të Maqedonisë.

Ndërsa në opinionin ndërkombëtar të shkojë lajmi se shqiptarët e Kosovës dhe të Shqipëris, sulmuan Maqedoninë me qëllim destabilizimin e vendit, ndërsa në anën tjetër qeveria e Gruevskit të forconte pozitat e veta pas skandaleve të publikuara nga Zoran Zaev.

Gruevski, Jankullovska dhe Mijallkov iu kanë dhënë sasi të parave të pa kufizuara me qëllim të rekrutimit të shqiptarëve dhe formimin e Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare të re.

Operacioni "sekret" ka filluar në fund të muajit shtator dhe fillim të muajit tetor të vitit 2014, teksa një agjent shqiptar i shërbimit sekret të Maqedonisë ka kontaktuar shqiptarë të Kosovës, kryesisht ish luftëtarë të UÇK-së, pjesa më e madhe nga rajoni i Dukagjinit.

Djemve të UÇK-së, agjenti fillimisht iu është ankuar për gjendjen shumë të rendë në të cilën po kalojnë
shqiptarët e Maqedonisë, me mundësinë e një sulmi të policisë dhe Ushtrisë së këtij vendi mbi popullatën civile shqiptare.

Agjentet iu kanë kërkuar ish-pjesëtarëve të UÇK-së, që t’i ndihmojnë shqiptarët, gjë që edhe u pranua nga këta të fundit ka thënë burimi ndërkombëtar i portalit "tesheshi".

"Financiarisht nuk do të kemi asnjë problem pasi kemi edhe përkrahjen e Qeverive të Shqipërisë dhe
Kosovës si dhe të partive politike shqiptare të Maqedonisë", iu ka thënë agjenti ish ushtarëve të UÇK-së.
Në fillim janë kontaktuar krerët e këtij grupi diku rreth 3-4 veta, e që burimi nuk ka dashur t’i identifikojë se cilët janë ata, më pastaj janë rekrutuar edhe anëtarë të tjerë duke mos ditur se po shkojnë drejtë vdekjes dhe se janë të tradhtuar që në fillim. Për çdo bisedë që është kryer, agjenti maqedonas ka njoftuar Sasha Mijallkovin duke i dhënë të gjitha detajet rreth personit të rekrutuar.

Personave të rekrutuar agjenti i shërbimit Maqedon iu ka thënë se do t’iu japë nga 100 mijë euro, në mënyrë që ata të bëjnë biznes si dhe të garantojnë familjet e tyre në Kosovë në aspektin ekonomik. Se të arrestuarve në "Lagjen e Trimave" në Kumanove iu janë premtuar nga 100 mijë euro, e konfirmojnë edhe familjaret e tyre.

Burimi ndërkombëtar më tutje i ka thënë tesheshi se e tërë ngjarja ka filluar në fshatin Gushnicë. Sipas tij, Gushnica është fshat malor që ka diku rreth 10 shtëpi të banuar me shqiptarë dhe një post policore ku për çdo ndërrim kanë punuar nga 4 policë të shtetit të Maqedonisë.

Në këtë post policore në Gushnicë, sipas burimit kanë qenë të deponuara 4 armë automatike AK 47 si dhe 4 revole, 10 ditë para ndërhyrjes së grupit të Shqiptarëve në këtë postë policore janë dërguar nga Shërbimi Sekret i Maqedonisë 64 armë automatike AK 47 si dhe 64 revole, të cilat më pas janë marr nga grupi i shqiptarëve të rekrutuar nga maqedonët.

Në operacion e sulmit ndaj postës policore në Gushnicë ka marrë pjesë personalisht edhe pjesëtari i Shërbimit sekret maqedon, emri i të cilit është i njohur për redaksinë. Kryeministri i ish-Republikës Jugosllave të Maqedonisë Nikolla Gruevski, Ministrja e Punëve të Brendshme, Gordana Jankullovska dhe shefi i shërbimit sekret maqedon, Sasho Mijallkov, gjatë tërë kohës kanë qenë të njoftuar për gjoja sulmin në posten e Gushnicës si dhe për çdo lëvizje që ka bërë grupi në territorin Maqedonisë.

Agjenti shqiptar i Shërbimit Sekret Maqedonas, tri ditë më parë iu ka thënë grupit të Shqiptarëve se Policia dhe ushtria maqedonase do të sulmojë shqiptarët në Kumanove më 12 maj, ndërsa që ne kishte qenë mirë që të shkojmë në Kumanove, në mënyrë që djemtë të njihen me terrenin aty.

"Në ‘lagjen e Trimave’ në Kumanovë nga i tërë grupi kanë qenë të armatosur vetëm 14 veta me AK 47 si dhe me një sasi shumë të vogël të municionit, të tjerët kanë pasur ndonjë revole ose thikë. Mos marrja e armatimit nga të gjithë pjesëtarët e grupit është bërë me qëllim të gjoja të lëvizjes më të lehtë dhe pa rënë shumë në sy tek autoritete dhe popullata. Për këtë arsye ka ardhur deri tek dorëzimi i grupit, pasi që ata kanë ngelur pa municion, ndërsa që shumica e të arrestuarve as që kanë shkrepur ndonjë plumb, por ka edhe të atillë që fillimi i luftimeve i ka zënë në gjumë", ka thënë burimi i "tesheshi".

Grupi i shqiptarëve pas të shtënave të para ka kuptuar se janë të tradhtuar dhe kjo ka bërë që një pjesë e tyre e madhe të dorëzohen tek policia maqedonase. Krerët e Maqedonisë të informuar nga agjenti i tyre me hollësi për personat që gjendeshin në "Lagjen e Trimave", vendin ku ata janë strehuar dhe armatimin e pakët që e kanë me vete kanë filluar operacionin në kapjen dhe asgjësimin e grupit "terrorist" si e quanin ata.

Operacioni i forcave policore maqedonase që në fillim të tij, doli nga kontrolli pasi që hasën në një rezistencë nga grupi i shqiptarëve. Është shumë e paqartë se si janë vrarë policët maqedonas, shqiptarë e serbë bashkë, pasi që policia kishte të gjitha informacionet për grupin dhe nga sa plumba e municione i ka çdo njëri. Burimi ndërkombëtar ka theksuar se "ka dyshime të bazuara se policët maqedonas janë vrarë ndër vete sipas skenarit të policisë sekrete të Mijallkovit me qëllim që tek popullata të paraqesë se terroristet nuk kursejnë askënd".

Operacioni sekret i Gruevskit, Jankullovskës dhe Mijallkovit, që në ditë e para është dekonspiruar nga Shërbime të inteligjencës të NATO-së, KFOR-it, AKI-së, SHiSH-i i Shqipërisë etj, por mbetet mister mos parandalimi i këtij skenari.

Për të gjithakanë qenë të njoftuar si Prishtina ashtu edhe Tirana zyrtare ka thënë burimi ndërkombëtar për portalin "tesheshi".

Këta janë 16 njerëzit me fuqi të vërteta mbinatyrore

Në botë sot ka njerëz të çuditshëm por janë disa që konsiderohen me fuqi mbinatyrore.

1. Shikim me rrezet X

Natasha Demkina është një grua nga Rusia e cila shprehet se mund të shohë brenda trupit të njeriut. Njëlloj si një aparaturë me rrezet X, ajo mund t’i gjejë problemet në brendësi të trupit të njeriut dhe të përcaktojë diagnozën gjithashtu. Sipas mamasë së saj, Natasha ishte një fëmijë mëse normal deri në moshën dhjetë vjeçare. Në këto moshë aftësitë e saj filluan të shfaqen.

2. Trupi magnetik

Liew Thow Lin është një burrë nga Malajzia i cili mund të ngjisë objekte metalike në trupin e tij. Megjithëse shkencëtaret nuk kanë zbuluar asgjë jashtë normales me magnetiken e trupit të tij, ai mund të mbajë dhe balancojë një peshë të konsiderueshme objektesh metali mbi lëkurën e tij.

3. Memoria mbinjerëzore

Daniel Temmet mund të mbajë mend sasi të mëdha informacioni. Për shembull, ai bëri të mundur përsëritjen e numrit pi deri në 22,514 shifra brenda 5 orëve dhe 9 minutave me 14 Mars të vitit 2004. Shumica e të diturve nuk janë në gjendje t’i shpjegojnë aftësitë e tyre të mrekullueshme por Danieli është ndryshe. Ai shpjegon se në mendjen e tij çdo numër i plotë deri në 10,000 ka cilësinë, ngjyrën, formën dhe ndjesinë e tij unike. Kjo gjë e ka ndihmuar atë ti memorizojë gjërat më mirë se një njeri normal.

4. S’ka nevojë për gjumë

Al Herpin ishte një njeri i cili e dinte se çdo të thotë kjo gjë. Ai pretendonte se kishte një sëmundje të rrallë pagjumësie dhe nuk kishte fare nevojë të flinte. Në një pikë të jetës së tij ai kishte qëndruar për më shumë se rreth 10 vjet pa fjetur. Kjo gjë tërhoqi vëmendjen e mjekëve profesional të cilët e shqyrtuan më tej këtë çështje. Ata nuk gjetën asnjë shtrat ose dhomë gjumi në shtëpinë e tij. Ai është shprehur se shkonte në punë dhe kur kthehej ulej dhe lexonte deri në orarin kur i duhej të shkonte përsëri në punë ditën tjetër. Ai ishte një njeri i shëndetshëm i cili vdiq në moshën 94 vjeçare.

5. Stomak prej çeliku

Michel Lotito është njohur për aftësinë e tij për të ngrënë objekte që nuk treten mirë pa i shkaktuar asnjë dëm. Ai është parë duke ngrënë xham, metal, gomë dhe objekte të tjera. Mos e provoni këtë gjë në shtëpi.

6. Aftësi gjuhëfolëse mbinjerëzore

Mesatarja e të folurit të disa gjuhëve e të gjithë njerëzve në botë është 1.69. Harold Williams, në anën tjetër mund të fliste 58 gjuhë të ndryshme. Harold-i ishte një fëmijë normal deri në moshën 7 vjeçare kur ai u shpreh se kishte pësuar një “shpërthim në tru”. Pasi mësoi latinisht, e cila është baza e shumë gjuhëve ai nuk u ngop dot. Ai e kaloi jetën e tij duke udhëtuar nëpër vende të ndryshme në mënyrë që të mësonte sa më shumë gjuhë.

7. Shikim shqiponje

Veronica Seider mban rekordin e shikimit e objektit më të vogël pa ndihmë teknologjike. Ajo ka një mprehtësi të të shikuarit 20 herë më të mirë se të një njeriu normal. Ajo është në gjendje të identifikojë një person në një largësi prej 1.6 km.

8. Vizion hidrolokator

Ben Underwood është një person i jashtëzakonshëm i cili mund të shikojë (orientohet) duke përdorur tingullin e objekteve ose personave përreth tij. Ben humbi shikimin e tij nga kanceri dhe është plotësisht i verbër. Por sidoqoftë duke përdorur një seri zhurmash kërcitëse ai është në gjendje analizojë botën përreth tij.

9. Tolerancë të lartë ndaj dhimbjes

Kemi parë njerëz që kanë përdorur meditimin për të lehtësuar dhimbjen e lindjes së një fëmije, por Trim Cridland ka vendosur që ta përdorë tolerancën e tij të lartë ndaj dhimbjes si mjet performance dhe argëtimi.
“Nuk ka asgjë jashtë normales për sa i përket trupit tim. Çdo gjë që kam bërë, ka qenë për shkak të stërvitjes sime. Do të thosha se unë po jap disa shembuj ekstrem të asaj çfarë ne mund të bëjmë me mendjen tonë të kombinuar me trupin”.

10. Komunikimi me kafshët

Kevin Richardson është një stërvitës kafshësh i cili është pranuar në disa tufa luanësh dhe klane hienash. Ai ka thyer pothuajse çdo rregull sigurie dhe shprehet se ai fokusohet më shumë tek intuita sesa tek metodat tradicionale kur bëhet fjalë për bashkëveprim me kafshët. Imagjinoni një botë ku të gjithë ne do të mund të jetonim në harmoni me kafshët përreth nesh.

11. Aftësi ndijore dhe njohja e muzikës

Arthur Lintgen është një fizikant amerikan i cili mund t’i njohë këngët që përmban një gramafon vetëm duke e parë atë. Ai gjithashtu mund të dallojë nëse volumi i këngës është i lartë apo i ulët duke u bazuar në disa detaje të vogla të disqeve.

12. Njeriu kompjuter

Shakuntala Devi është një grua nga India e cila mund të llogarisë numra përtej aftësive normale të njeriut. Ajo është testuar disa herë dhe ka qenë e aftë t’i bëjë të gjitha llogaritjet në mendjen e saj. Kur ajo u testua nga Universiteti i Kalifornisë asaj iu kërkua të llogariste rrënjën katrore të 61,629,875 gjë që ishte shumë e lehtë për të.

13. Memorie fotografike

Stephen Wiltshere është një arkitekt britanik i cili e shikon një peizazh njëherë dhe mund ta vizatojë atë me saktësi perfekte. Ai shpeshherë vizaton planimetritë e qyteteve vetëm duke i parë ato për një kohë shumë të shkurtër nga një helikopter. Njëherë ai vizatoi 10 km2 të qytetit të Londrës me një saktësi të detajuar vetëm nga një xhiro e shkurtër me helikopter.


14. Vrapim në distanca të largëta

Në veri-perëndim të Meksikës gjendet një grup vendasish të cilët quhen njerëzit Tarahumara dhe kanë aftësinë të vrapojnë në distanca shumë të largëta. Ato deklarojnë se vrapojnë në një distancë prej 230km pa ndalim për një kohëzgjatje 2 ditore.

15. “Njeriu prej akulli”

Wiceim Hof është një burrë 50 vjeçar i cili ka thyer limitet e të ftohtit në të gjithë botën. Në 35 vitet e fundit ai ka realizuar sfida të ndryshme duke mbajtur kështu 20 rekorde Guiness. Wim përdor një teknikë meditimi për frymëmarrje e cila bën të mundur që ai të mos e ndjejë të ftohtin si gjithë ne të tjerët.

16. Reflekse të mbinatyrshme

Isao Machii është një mjeshtër laido-je i cili ka reflekset më të shpejta në botë. Ai mban shumë rekorde botërore për aftësitë e tij të shpejta me shpatë.

Në botë sot ka njerëz të çuditshëm por janë disa që konsiderohen me fuqi mbinatyrore.

1. Shikim me rrezet X

Natasha Demkina është një grua nga Rusia e cila shprehet se mund të shohë brenda trupit të njeriut. Njëlloj si një aparaturë me rrezet X, ajo mund t’i gjejë problemet në brendësi të trupit të njeriut dhe të përcaktojë diagnozën gjithashtu. Sipas mamasë së saj, Natasha ishte një fëmijë mëse normal deri në moshën dhjetë vjeçare. Në këto moshë aftësitë e saj filluan të shfaqen.

2. Trupi magnetik

Liew Thow Lin është një burrë nga Malajzia i cili mund të ngjisë objekte metalike në trupin e tij. Megjithëse shkencëtaret nuk kanë zbuluar asgjë jashtë normales me magnetiken e trupit të tij, ai mund të mbajë dhe balancojë një peshë të konsiderueshme objektesh metali mbi lëkurën e tij.

3. Memoria mbinjerëzore

Daniel Temmet mund të mbajë mend sasi të mëdha informacioni. Për shembull, ai bëri të mundur përsëritjen e numrit pi deri në 22,514 shifra brenda 5 orëve dhe 9 minutave me 14 Mars të vitit 2004. Shumica e të diturve nuk janë në gjendje t’i shpjegojnë aftësitë e tyre të mrekullueshme por Danieli është ndryshe. Ai shpjegon se në mendjen e tij çdo numër i plotë deri në 10,000 ka cilësinë, ngjyrën, formën dhe ndjesinë e tij unike. Kjo gjë e ka ndihmuar atë ti memorizojë gjërat më mirë se një njeri normal.

4. S’ka nevojë për gjumë

Al Herpin ishte një njeri i cili e dinte se çdo të thotë kjo gjë. Ai pretendonte se kishte një sëmundje të rrallë pagjumësie dhe nuk kishte fare nevojë të flinte. Në një pikë të jetës së tij ai kishte qëndruar për më shumë se rreth 10 vjet pa fjetur. Kjo gjë tërhoqi vëmendjen e mjekëve profesional të cilët e shqyrtuan më tej këtë çështje. Ata nuk gjetën asnjë shtrat ose dhomë gjumi në shtëpinë e tij. Ai është shprehur se shkonte në punë dhe kur kthehej ulej dhe lexonte deri në orarin kur i duhej të shkonte përsëri në punë ditën tjetër. Ai ishte një njeri i shëndetshëm i cili vdiq në moshën 94 vjeçare.

5. Stomak prej çeliku

Michel Lotito është njohur për aftësinë e tij për të ngrënë objekte që nuk treten mirë pa i shkaktuar asnjë dëm. Ai është parë duke ngrënë xham, metal, gomë dhe objekte të tjera. Mos e provoni këtë gjë në shtëpi.

6. Aftësi gjuhëfolëse mbinjerëzore

Mesatarja e të folurit të disa gjuhëve e të gjithë njerëzve në botë është 1.69. Harold Williams, në anën tjetër mund të fliste 58 gjuhë të ndryshme. Harold-i ishte një fëmijë normal deri në moshën 7 vjeçare kur ai u shpreh se kishte pësuar një “shpërthim në tru”. Pasi mësoi latinisht, e cila është baza e shumë gjuhëve ai nuk u ngop dot. Ai e kaloi jetën e tij duke udhëtuar nëpër vende të ndryshme në mënyrë që të mësonte sa më shumë gjuhë.

7. Shikim shqiponje

Veronica Seider mban rekordin e shikimit e objektit më të vogël pa ndihmë teknologjike. Ajo ka një mprehtësi të të shikuarit 20 herë më të mirë se të një njeriu normal. Ajo është në gjendje të identifikojë një person në një largësi prej 1.6 km.

8. Vizion hidrolokator

Ben Underwood është një person i jashtëzakonshëm i cili mund të shikojë (orientohet) duke përdorur tingullin e objekteve ose personave përreth tij. Ben humbi shikimin e tij nga kanceri dhe është plotësisht i verbër. Por sidoqoftë duke përdorur një seri zhurmash kërcitëse ai është në gjendje analizojë botën përreth tij.

9. Tolerancë të lartë ndaj dhimbjes

Kemi parë njerëz që kanë përdorur meditimin për të lehtësuar dhimbjen e lindjes së një fëmije, por Trim Cridland ka vendosur që ta përdorë tolerancën e tij të lartë ndaj dhimbjes si mjet performance dhe argëtimi.
“Nuk ka asgjë jashtë normales për sa i përket trupit tim. Çdo gjë që kam bërë, ka qenë për shkak të stërvitjes sime. Do të thosha se unë po jap disa shembuj ekstrem të asaj çfarë ne mund të bëjmë me mendjen tonë të kombinuar me trupin”.

10. Komunikimi me kafshët

Kevin Richardson është një stërvitës kafshësh i cili është pranuar në disa tufa luanësh dhe klane hienash. Ai ka thyer pothuajse çdo rregull sigurie dhe shprehet se ai fokusohet më shumë tek intuita sesa tek metodat tradicionale kur bëhet fjalë për bashkëveprim me kafshët. Imagjinoni një botë ku të gjithë ne do të mund të jetonim në harmoni me kafshët përreth nesh.

11. Aftësi ndijore dhe njohja e muzikës

Arthur Lintgen është një fizikant amerikan i cili mund t’i njohë këngët që përmban një gramafon vetëm duke e parë atë. Ai gjithashtu mund të dallojë nëse volumi i këngës është i lartë apo i ulët duke u bazuar në disa detaje të vogla të disqeve.

12. Njeriu kompjuter

Shakuntala Devi është një grua nga India e cila mund të llogarisë numra përtej aftësive normale të njeriut. Ajo është testuar disa herë dhe ka qenë e aftë t’i bëjë të gjitha llogaritjet në mendjen e saj. Kur ajo u testua nga Universiteti i Kalifornisë asaj iu kërkua të llogariste rrënjën katrore të 61,629,875 gjë që ishte shumë e lehtë për të.

13. Memorie fotografike

Stephen Wiltshere është një arkitekt britanik i cili e shikon një peizazh njëherë dhe mund ta vizatojë atë me saktësi perfekte. Ai shpeshherë vizaton planimetritë e qyteteve vetëm duke i parë ato për një kohë shumë të shkurtër nga një helikopter. Njëherë ai vizatoi 10 km2 të qytetit të Londrës me një saktësi të detajuar vetëm nga një xhiro e shkurtër me helikopter.


14. Vrapim në distanca të largëta

Në veri-perëndim të Meksikës gjendet një grup vendasish të cilët quhen njerëzit Tarahumara dhe kanë aftësinë të vrapojnë në distanca shumë të largëta. Ato deklarojnë se vrapojnë në një distancë prej 230km pa ndalim për një kohëzgjatje 2 ditore.

15. “Njeriu prej akulli”

Wiceim Hof është një burrë 50 vjeçar i cili ka thyer limitet e të ftohtit në të gjithë botën. Në 35 vitet e fundit ai ka realizuar sfida të ndryshme duke mbajtur kështu 20 rekorde Guiness. Wim përdor një teknikë meditimi për frymëmarrje e cila bën të mundur që ai të mos e ndjejë të ftohtin si gjithë ne të tjerët.

16. Reflekse të mbinatyrshme

Isao Machii është një mjeshtër laido-je i cili ka reflekset më të shpejta në botë. Ai mban shumë rekorde botërore për aftësitë e tij të shpejta me shpatë.

Gruaja e Genc Sefës, të arrestuar në Maqedoni letër prekëse Presidetes Jahjaga

​Gruaja e Genc Sefës, të arrestuar në Maqedoni letër prekëse Presidetes Jahjaga

Dashurie Uksmajli, bashkëshortja e Genc Sefës – një prej të arrestuarve në Kumanovë me dyshimet për përfshirje në shkëmbim armësh me autoritetet policore, i ka dërguar një letër Presidentes së Republikës, Atifete Jahjaga.

Letra tregon dëshpërimin e kësaj zonje për të kontaktuar me burrin e saj dhe injorimin total që po ia bën shteti i Kosovës qytetarëve të vetë.

Lexojeni të plotë letrën e zonjës Dashurie Uksmajli.

Zonja Presindente qysh jeni? A po lodhesh duke shetit neper botë me taksat e qytetareve te Kosoves, per te cilet s'ndjen pergjegjesi, as morale e as njerezore te pakten!!! Si po ndjehesh pas lajmit skandaloz qe sapo konfirmoi Milaim Zeka per RTK...ai foli per tortura ç'njerëzore mbi te arrestuarit ne Maqedoni!!! A e di, që mbi gjakun e burrit tim dhe shokeve te tij eshte ndertuar ky Shtet, presidente e te cilit je ti sot!

Lexova dje reagimin tend edhe ashtu te vonshëm, më shume ishit shqetesuar per prishjen e qetesise se Maqedonise dhe "harmonise" se etnive qe bashkejetojne atje, teresishte te PABARABARTE!

Nuk kishe marrë mundimin te kerkoje asgje te mesoje rreth trajtimit te tyre dhe gjendjes shendetesore, ose te pakten te bëje APEL te mos shkelen te drejtat e te burgosurve te luftes te cilat i percakton konventa nderkombetare?! A mund ta marrësh me mend qe pas 40 ore luftimesh ata te gjithe kane pasur nevoje per ndihmë mjeksore?

Dhe sot u konfirmua qe edhe te plagosur ne gjendje te rende, pa ushqim, jane marrë në pyetje e jane keqtrajtuar per 24 ore..!!!

Këta zemer-luanë kane shkuar atje me nje mision shume me madhor dhe fisnik se sa per të bërë gjenocid apo masakra, siq bën forcat maqedonase!

Ata fatkeqesishte u tradhëtuan dhe s'paten rruge tjeter veq ti kapin armet e te luftonin me nje ushtri dhe artileri te tere ushtarake, atyre besoj nuk u mbeti rrugëzgjidhje tjeter! Ne baze te asaj qe po shohim e degjojme, ata u tradhetuan edhe kur pranuan te dorezoheheshin ne dore te OSBE-se sipas premtimit te Ali Ahmetit, por jashte u perballen vetem me nje polici dhe xhandarmeri!

Por une dua te besoj deshperimishte...se Avni Rrustema ka ende shqipëtaria! Jam e terrorizuar kur e di cfare kane kaluar e po kalojne keta njerez ne keto ore kritike! A a di neper cfare po kalojne momentalisht familjet e te vrareve?!!! Nga ti asnje fjalë....!!! Maqdonia kerkoje 2 dite zie kombetare per policet e saj te vrare qe e nisen vet luften?! A e dini qe do vije nje dite, kur keta djem historia do ti njoh si HERONJE e ju si nje presidente KUKULLË ose Marionete qe flet vetem fjalët cfare i thone të tjerët?!
​Gruaja e Genc Sefës, të arrestuar në Maqedoni letër prekëse Presidetes Jahjaga

Dashurie Uksmajli, bashkëshortja e Genc Sefës – një prej të arrestuarve në Kumanovë me dyshimet për përfshirje në shkëmbim armësh me autoritetet policore, i ka dërguar një letër Presidentes së Republikës, Atifete Jahjaga.

Letra tregon dëshpërimin e kësaj zonje për të kontaktuar me burrin e saj dhe injorimin total që po ia bën shteti i Kosovës qytetarëve të vetë.

Lexojeni të plotë letrën e zonjës Dashurie Uksmajli.

Zonja Presindente qysh jeni? A po lodhesh duke shetit neper botë me taksat e qytetareve te Kosoves, per te cilet s'ndjen pergjegjesi, as morale e as njerezore te pakten!!! Si po ndjehesh pas lajmit skandaloz qe sapo konfirmoi Milaim Zeka per RTK...ai foli per tortura ç'njerëzore mbi te arrestuarit ne Maqedoni!!! A e di, që mbi gjakun e burrit tim dhe shokeve te tij eshte ndertuar ky Shtet, presidente e te cilit je ti sot!

Lexova dje reagimin tend edhe ashtu te vonshëm, më shume ishit shqetesuar per prishjen e qetesise se Maqedonise dhe "harmonise" se etnive qe bashkejetojne atje, teresishte te PABARABARTE!

Nuk kishe marrë mundimin te kerkoje asgje te mesoje rreth trajtimit te tyre dhe gjendjes shendetesore, ose te pakten te bëje APEL te mos shkelen te drejtat e te burgosurve te luftes te cilat i percakton konventa nderkombetare?! A mund ta marrësh me mend qe pas 40 ore luftimesh ata te gjithe kane pasur nevoje per ndihmë mjeksore?

Dhe sot u konfirmua qe edhe te plagosur ne gjendje te rende, pa ushqim, jane marrë në pyetje e jane keqtrajtuar per 24 ore..!!!

Këta zemer-luanë kane shkuar atje me nje mision shume me madhor dhe fisnik se sa per të bërë gjenocid apo masakra, siq bën forcat maqedonase!

Ata fatkeqesishte u tradhëtuan dhe s'paten rruge tjeter veq ti kapin armet e te luftonin me nje ushtri dhe artileri te tere ushtarake, atyre besoj nuk u mbeti rrugëzgjidhje tjeter! Ne baze te asaj qe po shohim e degjojme, ata u tradhetuan edhe kur pranuan te dorezoheheshin ne dore te OSBE-se sipas premtimit te Ali Ahmetit, por jashte u perballen vetem me nje polici dhe xhandarmeri!

Por une dua te besoj deshperimishte...se Avni Rrustema ka ende shqipëtaria! Jam e terrorizuar kur e di cfare kane kaluar e po kalojne keta njerez ne keto ore kritike! A a di neper cfare po kalojne momentalisht familjet e te vrareve?!!! Nga ti asnje fjalë....!!! Maqdonia kerkoje 2 dite zie kombetare per policet e saj te vrare qe e nisen vet luften?! A e dini qe do vije nje dite, kur keta djem historia do ti njoh si HERONJE e ju si nje presidente KUKULLË ose Marionete qe flet vetem fjalët cfare i thone të tjerët?!

Serbia dërgon qindra policë në Maqedoni. Nga Shqipëria s’lëviz asnjë njeri

Serbia dërgon qindra policë në Maqedoni. Nga Shqipëria s’lëviz asnjë njeri

Serbia ka dërguar forca shtesë policore në kufi me Maqedoninë.

Kjo është konfirmuar për Shërbimin e Ballkanit të Radios Evropa e Lirë nga vetë zyrtarë të Ministrisë së Brendshme serbe.

Është thënë se në një stacion të policisë në jug të Serbisë ka shkuar edhe ministri serb i Mbrojtjes, Nebojsha Stefanoviq.

Policia e Maqedonisë ka ndërmarrë sot një aksion në një lagje të Kumanovës, në kërkim të, siç ka thënë, personave të armatosur.

Flitet për pasoja në njerëz, por ende nuk ka konfirmime zyrtare mbi numrin e viktimave eventuale.

Kryeministri i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, për shkak të zhvillimeve në Maqedoni, ka thirrur për nesër një takim të Byrosë së Koordinimit të Shërbimeve.
Serbia dërgon qindra policë në Maqedoni. Nga Shqipëria s’lëviz asnjë njeri

Serbia ka dërguar forca shtesë policore në kufi me Maqedoninë.

Kjo është konfirmuar për Shërbimin e Ballkanit të Radios Evropa e Lirë nga vetë zyrtarë të Ministrisë së Brendshme serbe.

Është thënë se në një stacion të policisë në jug të Serbisë ka shkuar edhe ministri serb i Mbrojtjes, Nebojsha Stefanoviq.

Policia e Maqedonisë ka ndërmarrë sot një aksion në një lagje të Kumanovës, në kërkim të, siç ka thënë, personave të armatosur.

Flitet për pasoja në njerëz, por ende nuk ka konfirmime zyrtare mbi numrin e viktimave eventuale.

Kryeministri i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, për shkak të zhvillimeve në Maqedoni, ka thirrur për nesër një takim të Byrosë së Koordinimit të Shërbimeve.

Ekipi nga Kosova afër fitores në NASA

Ekipi Natev nga Kosova është në garë të ngushtë për vendin e parë në garën prestigjioze të NASA-së. Se kush fiton varet nga Vota çdo secilit prej ju!

Projekti i tyre u përzgjodh nga juria e NASA nga 950 projekte të 133 shteteve të ndryshëm.

https://2015.spaceappschallenge.org/award/#peopleschoice
Ekipi Natev nga Kosova është në garë të ngushtë për vendin e parë në garën prestigjioze të NASA-së. Se kush fiton varet nga Vota çdo secilit prej ju!

Projekti i tyre u përzgjodh nga juria e NASA nga 950 projekte të 133 shteteve të ndryshëm.

https://2015.spaceappschallenge.org/award/#peopleschoice

Krijohet ‘Facebooku i shqiptarëve’

Krijohet ‘Facebooku i shqiptarëve’

Këto ditë, një grup i të rinjve nga Prizreni kanë krijuar një rrjet të ri social të quajtur “ShqipTALK”.

Ky rrjet social ka për qëllim që t’i bashkojë të gjithë shqiptarët anë e mbanë botës, për të komunikuar shqip.

Për më tepër, ky rrjet social është shumë i ngjashëm me Facebook, pasi që edhe në të mund të dërgoni mesazhe, kërkesa për miqësi, të hapni faqe, grupe etj.

“Ky rrjet social deri më tani ka arritur të mbledhë shumë regjistrues dhe besohet se do të marrë edhe shumë të tjerë”, thotë për gazetën Lajm, Edison Boqaj – njëri prej themeluesve të kësaj faqe.
Krijohet ‘Facebooku i shqiptarëve’

Këto ditë, një grup i të rinjve nga Prizreni kanë krijuar një rrjet të ri social të quajtur “ShqipTALK”.

Ky rrjet social ka për qëllim që t’i bashkojë të gjithë shqiptarët anë e mbanë botës, për të komunikuar shqip.

Për më tepër, ky rrjet social është shumë i ngjashëm me Facebook, pasi që edhe në të mund të dërgoni mesazhe, kërkesa për miqësi, të hapni faqe, grupe etj.

“Ky rrjet social deri më tani ka arritur të mbledhë shumë regjistrues dhe besohet se do të marrë edhe shumë të tjerë”, thotë për gazetën Lajm, Edison Boqaj – njëri prej themeluesve të kësaj faqe.

Ditë më të nxehta do të vijnë


Për Anglinë Qendrore, viti i kaluar ishte më i nxehti, që nga fillimi i regjistrimeve. Por studiuesit parashikojnë se, vendi i shiut e vranësirave do të ngrohet edhe më shumë, dhe kjo për shkak të efektit serë, që i bën verat e tanishme mjaft më të ashpra, se ato të një shekulli më parë.

Rrezet përvëluese të diellit, siç janë parë shpesh kohët e fundit në Britani, mund të kthehen në një fenomen të zakontë. Analizat e detajuara të tabelave të “Central England Temperature”, përmbledhja e gjatë e të dhënave të temperaturave nëpër botë, me shënimet e para që datojnë në 1659-n, tregon se aktivitetet njerëzore kanë një influencë të jashtëzakonshme mbi valët e të nxehtit të regjistruara në këtë vend.

Është raportuar se gjatë 60 viteve të fundit ka pasur një ngrohje të shpejtë, e cila vitin e kaluar solli edhe një mesatare rekord të temperaturave vjetore në Angli prej 10.93 gradësh. Duke përdorur krahasimin e të dhënave në dekada dhe simulimet kompjuterike, shkencëtarët kanë dalë në përfundimin se, edhe Europa në tërësi duhet të përgatitet për vite më të nxehta.

Kërkimet e fundit dëshmojnë se ndryshimet klimaterike të shkaktuara prej vetë njeriut shtojnë ndjeshëm mundësitë e përjetimit të temperaturave rekord anembanë globit. Vetëm për Mbretërinë e Bashkuar, rreziku i valëve rekord të të nxehtit është rritur më 10 herë.

Sipas CET-së, 2014-a ishte viti më i ngrohtë i të gjitha kohërave për Anglinë Qendrore, me temperaturat që shënonin 1,1 gradë mbi mesataren afatgjatë.

Për Anglinë Qendrore, viti i kaluar ishte më i nxehti, që nga fillimi i regjistrimeve. Por studiuesit parashikojnë se, vendi i shiut e vranësirave do të ngrohet edhe më shumë, dhe kjo për shkak të efektit serë, që i bën verat e tanishme mjaft më të ashpra, se ato të një shekulli më parë.

Rrezet përvëluese të diellit, siç janë parë shpesh kohët e fundit në Britani, mund të kthehen në një fenomen të zakontë. Analizat e detajuara të tabelave të “Central England Temperature”, përmbledhja e gjatë e të dhënave të temperaturave nëpër botë, me shënimet e para që datojnë në 1659-n, tregon se aktivitetet njerëzore kanë një influencë të jashtëzakonshme mbi valët e të nxehtit të regjistruara në këtë vend.

Është raportuar se gjatë 60 viteve të fundit ka pasur një ngrohje të shpejtë, e cila vitin e kaluar solli edhe një mesatare rekord të temperaturave vjetore në Angli prej 10.93 gradësh. Duke përdorur krahasimin e të dhënave në dekada dhe simulimet kompjuterike, shkencëtarët kanë dalë në përfundimin se, edhe Europa në tërësi duhet të përgatitet për vite më të nxehta.

Kërkimet e fundit dëshmojnë se ndryshimet klimaterike të shkaktuara prej vetë njeriut shtojnë ndjeshëm mundësitë e përjetimit të temperaturave rekord anembanë globit. Vetëm për Mbretërinë e Bashkuar, rreziku i valëve rekord të të nxehtit është rritur më 10 herë.

Sipas CET-së, 2014-a ishte viti më i ngrohtë i të gjitha kohërave për Anglinë Qendrore, me temperaturat që shënonin 1,1 gradë mbi mesataren afatgjatë.

IBM krijon energji të pastër për gjithë planetin

Një ekip nga IBM kohët e fundit ka arritur të krijojë të ashtuquajturin sistem termik të përqëndrimit të lartë fotovoltaik (HCPVT), i aftë të grumbullojë energjinë e 2000 diejve.

Procesi i kapjes së dritës së diellit prodhon ujë i cili mund të përdoret për të prodhuar ujë të pijshëm të filtruar apo për sistemet e prodhimit të ajrit të kondicionuar.

Shkencëtarët parashikojnë që sistemi HCPVT mund të sigurojë energji të qëndrueshme dhe ujë të freskët për komunitetet në të gjithë botën.

“Çdo cip, me sipërfaqe 1 x 1 cm mund të konvertojë dhe të prodhojë mesatarisht 200-250 wat energji gjatë një dite tipike 8 orëshe me diell. Në sistemin HCPVT, në vend të ngrohjes së ndërtesës, uji në 90 gradë celcius kalon përmes një sistemi distilimi me membranë poroze ku ai avullon dhe shkripëzohet. Një sistem i tillë mund të sigurojë rreth 30-40 litra ujë të pijshëm për metër katror të sipërfaqes së sistemit thithës në ditë, ndërkohë që ende prodhohet energji me kapacitet më shumë se 2 kiloëat orë për ditë.”

Sipas Greenpeace, kjo teknologji mund të cilëoshet si lojtari i tretë më i madh në industrinë e prodhimit të energjisë së qëndrueshme. Ata vlerësojnë se do të duhen vetëm 2% të sipërfaqes së shkretëtirës së Saharasë për të plotësuar të gjitha nevojat për energji të planetit.

Një problem kolektorëve modern të energjisë diellore është se ata mund të thithin vetëm një sasi të vogël e minimale të energjisë, ndërsa pjesa më e madhe humbet e nuk mund të shfrytëzohet. Teknologjia në fjalë e eleminon këtë problem. Panelet diellore arrijnë të thithin aq shumë enegji sa, në raste të caktuara, rrezikojnë të shkrijnë vetveten nga sasia e madhe e energjisë së thithur.

Ky projekt është financuar nga Komisioni Zviceran për Inovacionin dhe Teknologjinë, me një investim prej 2.4 milion dollarësh për zhvillimin e teknologjisë. Prototipët e parë janë krijuar dhe po testohen.
Një ekip nga IBM kohët e fundit ka arritur të krijojë të ashtuquajturin sistem termik të përqëndrimit të lartë fotovoltaik (HCPVT), i aftë të grumbullojë energjinë e 2000 diejve.

Procesi i kapjes së dritës së diellit prodhon ujë i cili mund të përdoret për të prodhuar ujë të pijshëm të filtruar apo për sistemet e prodhimit të ajrit të kondicionuar.

Shkencëtarët parashikojnë që sistemi HCPVT mund të sigurojë energji të qëndrueshme dhe ujë të freskët për komunitetet në të gjithë botën.

“Çdo cip, me sipërfaqe 1 x 1 cm mund të konvertojë dhe të prodhojë mesatarisht 200-250 wat energji gjatë një dite tipike 8 orëshe me diell. Në sistemin HCPVT, në vend të ngrohjes së ndërtesës, uji në 90 gradë celcius kalon përmes një sistemi distilimi me membranë poroze ku ai avullon dhe shkripëzohet. Një sistem i tillë mund të sigurojë rreth 30-40 litra ujë të pijshëm për metër katror të sipërfaqes së sistemit thithës në ditë, ndërkohë që ende prodhohet energji me kapacitet më shumë se 2 kiloëat orë për ditë.”

Sipas Greenpeace, kjo teknologji mund të cilëoshet si lojtari i tretë më i madh në industrinë e prodhimit të energjisë së qëndrueshme. Ata vlerësojnë se do të duhen vetëm 2% të sipërfaqes së shkretëtirës së Saharasë për të plotësuar të gjitha nevojat për energji të planetit.

Një problem kolektorëve modern të energjisë diellore është se ata mund të thithin vetëm një sasi të vogël e minimale të energjisë, ndërsa pjesa më e madhe humbet e nuk mund të shfrytëzohet. Teknologjia në fjalë e eleminon këtë problem. Panelet diellore arrijnë të thithin aq shumë enegji sa, në raste të caktuara, rrezikojnë të shkrijnë vetveten nga sasia e madhe e energjisë së thithur.

Ky projekt është financuar nga Komisioni Zviceran për Inovacionin dhe Teknologjinë, me një investim prej 2.4 milion dollarësh për zhvillimin e teknologjisë. Prototipët e parë janë krijuar dhe po testohen.

Mediat evropiane shkruajnë lajme nën presionin e CIA-s


Gazetari gjerman dhe kryeredaktori Udo Ulfkotte ka dhënë një intervistë ekskluzive ku ka deklaruar se mediat evropiane shkruajnë lajme pro-amerikane nën presionin e CIA-s.

Ai ka treguar se u detyrua të botojë veprat e agjentëve të inteligjencës nën emrin e tij pasi i frikësohej shkarkimit nga puna.

"Unë kam botuar artikuj me emrin tim të shkruar nga agjentët e CIA-s dhe shërbimeve të tjera të inteligjencës, sidomos të shërbimit sekret gjerman," tha Ulfkotte në median britanike.

"Një ditë BND (agjencia e inteligjencës së jashtme gjermane), erdhi në zyrën time në Allgemeine Frankfurter në Frankfurt. Ata kërkonin prej meje të shkruaja një artikull në lidhje me Libinë dhe Kolonel Muamar Gadafin . Ata më dhanë të gjithë informacionin sekret dhe këkrkonin prej meje të nënshkruaja artikullin në emrin tim, "tha Ulfkotte për RT.

"Ky artikull ishte në lidhje me Gaddafin dh etregonte se si ai përpiqej të fshehte ndërtimin e një fabrike gazi me helm. Kjo ishte një histori propaganda që u shpërnda në mbarë botën dy ditë më vonë. "

Ulfkotte zbulon edhe më shumë rreth kësaj çështje në librin e tij "Gazetarët e Blerë," ku ai përmend se ai ndihet i turpëruar për atë që ai ka bërë në të kaluarën.

"Kjo që kam bërë në të kaluarën nuk është fare e drejtë dhe nuk ndjehem fare mirë për këtë. Për të manipuluar njerëzit, për të bërë propagandë. Dhe kjo nuk është e drejtë ajo që kolegët e mi nuk e kanë bërë në të kaluarën për shkak se ata janë të korruptuar të tradhëtojnë njerëzit jo vetëm në Gjermani, por në të gjithë Evropën, "tha ai për RT. "Unë kam qenë një gazetar për 25 vjet dhe unë kam qenë edukuar të gënjejë, ta tradhtoja , dhe të mos them të vërtetën për publikun."

Burimi:www.explorerunivers.com

Gazetari gjerman dhe kryeredaktori Udo Ulfkotte ka dhënë një intervistë ekskluzive ku ka deklaruar se mediat evropiane shkruajnë lajme pro-amerikane nën presionin e CIA-s.

Ai ka treguar se u detyrua të botojë veprat e agjentëve të inteligjencës nën emrin e tij pasi i frikësohej shkarkimit nga puna.

"Unë kam botuar artikuj me emrin tim të shkruar nga agjentët e CIA-s dhe shërbimeve të tjera të inteligjencës, sidomos të shërbimit sekret gjerman," tha Ulfkotte në median britanike.

"Një ditë BND (agjencia e inteligjencës së jashtme gjermane), erdhi në zyrën time në Allgemeine Frankfurter në Frankfurt. Ata kërkonin prej meje të shkruaja një artikull në lidhje me Libinë dhe Kolonel Muamar Gadafin . Ata më dhanë të gjithë informacionin sekret dhe këkrkonin prej meje të nënshkruaja artikullin në emrin tim, "tha Ulfkotte për RT.

"Ky artikull ishte në lidhje me Gaddafin dh etregonte se si ai përpiqej të fshehte ndërtimin e një fabrike gazi me helm. Kjo ishte një histori propaganda që u shpërnda në mbarë botën dy ditë më vonë. "

Ulfkotte zbulon edhe më shumë rreth kësaj çështje në librin e tij "Gazetarët e Blerë," ku ai përmend se ai ndihet i turpëruar për atë që ai ka bërë në të kaluarën.

"Kjo që kam bërë në të kaluarën nuk është fare e drejtë dhe nuk ndjehem fare mirë për këtë. Për të manipuluar njerëzit, për të bërë propagandë. Dhe kjo nuk është e drejtë ajo që kolegët e mi nuk e kanë bërë në të kaluarën për shkak se ata janë të korruptuar të tradhëtojnë njerëzit jo vetëm në Gjermani, por në të gjithë Evropën, "tha ai për RT. "Unë kam qenë një gazetar për 25 vjet dhe unë kam qenë edukuar të gënjejë, ta tradhtoja , dhe të mos them të vërtetën për publikun."

Burimi:www.explorerunivers.com

9 shpikje fëmijërore që përmirësojnë Botën

9 shpikje fëmijërore që përmirësojnë Botën

 

Kur gjenialiteti vjen nga fëmijët duhet të përgatitemi që me siguri të presim diçka sa të thjeshtë në formë, aq edhe fantaziste në ide. Madje janë ngandonjëherë aq të thjeshta sa që në të rriturit jemi gati të themi “Si nuk na ka shkuar mendja me parë”.

Pak kohë më parë, ishte Brower Youth Awards që kurorëzoi disa prej shpikësve të vegjël dhe sukseset e tyre dhe ne më poshtë po përshkruajmë disa prej tyre:

1. Nikita Rafikov. Shpikja e 11 vjeçarit kishte të bënte me futjen në përmbajtje të xhamave të dritareve të një proteina fluoreshente të gjelbër, që do të shërbente për të përmirësuar sasinë e dritës që hynte prej tyre. Kjo lloj proteina përmbahet në disa meduza deti, dhe duke e futur atë në përmbajtje të xhamit, mund të rritej sasie e ndriçimit duke kursyer përdorimin e energjisë elektrike.

2. Sean Russell. Në moshën 6 vjeçare ai ideoi projektin Stow E-non Throw It, që synon ruajtjen e ekuilibrave detarë dhe posaçërisht ruajtjen e faunës.

3. Ana Humphrey. E pasionuar pas matematikes, ajo ka shpikur një lloj kalkulatori, e cila është ne gjendje të largojë bakteret. I quajtur ndryshme edhe WANBRC, ky aplikacion shërben për të matur lagështinë e zonave të caktuara dhe ndihmon në mbajtjen pastër të ujërave që rrjedhin aty, dhe në këtë mënyrë duke bërë të mundur kështu parandalimin e kolerës në vendet problematike.

4. Doorae Shin. Kjo ndoshta është më e rritura në këtë listë dhe është e njohur për kundërshtimin e saj në përdorimin e polisterolit, si fillim në hapësirat e kampusit të Universitetit Manoa në Hawaii. Pas fitores në kampusin e Universitetit, beteja u shtri për të mundësuar ndalimin e përdorimit të kësaj lëndë edhe në të gjithë shtetin.

5. Sahil Doshi. 14 vjeçja është e njohur për shpikjen e saj PolluCell, që është një bateri që shfrytëzon dyoksidin e karbonit dhe materiale të tjera, duke ofruar kështu një alternative për vendet në zhvillim në përfitimin e energjisë elektrike me kosto të ulet.

6. Tiffany Carey. Qëllimi i saj është ruajtja e ambientit. Carey ka zhvilluar një mënyrë testimi për tq matur nivelin e polenit në ajër dhe ndikimin e saj në personat astmatike në zonat urbane.

7. Lynnae Shuck. Pasioni i saj lidhet me mësimin e fëmijëve ndërmjet 8 dhe 11 vjeçare dhe nxitjen e tyre për të marre pjesë nëpër prova dhe analiza laboratorike, si dhe nëpër ekskursione për t’u njohur me mënyrat e mbrojtjes dhe të ruajtjes se specieve në zhdukje.

8. David Cohen. Projekti i tij synon që të mësojë fëmijët për të menduar në mënyrë alternative. Kështu ai ka motivuar fëmijët që të studiojnë aplikacione për kërkimin e viktimave pas një zjarri, një tërmeti, apo shpërthimi vullkanik. Ma pas ai ka shpikur një kod që është i lexueshëm nga robotët në gjendje të futen në vende ku njerëzit apo edhe qentë e shpëtimit e kanë të pamundur të ndërhyjnë.

9. Jai Kumar. Është vetëm 12 vjeçar dhe ka zhvilluar një diapozitiv të ushqyer me energji diellore që shërben për të filtruar ajrin. Kjo mendohet se do të jetë shumë e rëndësishme për vendet në zhvillim ku ndotja e mjedisit është kthyer në një problem të mprehtë social.

9 shpikje fëmijërore që përmirësojnë Botën

 

Kur gjenialiteti vjen nga fëmijët duhet të përgatitemi që me siguri të presim diçka sa të thjeshtë në formë, aq edhe fantaziste në ide. Madje janë ngandonjëherë aq të thjeshta sa që në të rriturit jemi gati të themi “Si nuk na ka shkuar mendja me parë”.

Pak kohë më parë, ishte Brower Youth Awards që kurorëzoi disa prej shpikësve të vegjël dhe sukseset e tyre dhe ne më poshtë po përshkruajmë disa prej tyre:

1. Nikita Rafikov. Shpikja e 11 vjeçarit kishte të bënte me futjen në përmbajtje të xhamave të dritareve të një proteina fluoreshente të gjelbër, që do të shërbente për të përmirësuar sasinë e dritës që hynte prej tyre. Kjo lloj proteina përmbahet në disa meduza deti, dhe duke e futur atë në përmbajtje të xhamit, mund të rritej sasie e ndriçimit duke kursyer përdorimin e energjisë elektrike.

2. Sean Russell. Në moshën 6 vjeçare ai ideoi projektin Stow E-non Throw It, që synon ruajtjen e ekuilibrave detarë dhe posaçërisht ruajtjen e faunës.

3. Ana Humphrey. E pasionuar pas matematikes, ajo ka shpikur një lloj kalkulatori, e cila është ne gjendje të largojë bakteret. I quajtur ndryshme edhe WANBRC, ky aplikacion shërben për të matur lagështinë e zonave të caktuara dhe ndihmon në mbajtjen pastër të ujërave që rrjedhin aty, dhe në këtë mënyrë duke bërë të mundur kështu parandalimin e kolerës në vendet problematike.

4. Doorae Shin. Kjo ndoshta është më e rritura në këtë listë dhe është e njohur për kundërshtimin e saj në përdorimin e polisterolit, si fillim në hapësirat e kampusit të Universitetit Manoa në Hawaii. Pas fitores në kampusin e Universitetit, beteja u shtri për të mundësuar ndalimin e përdorimit të kësaj lëndë edhe në të gjithë shtetin.

5. Sahil Doshi. 14 vjeçja është e njohur për shpikjen e saj PolluCell, që është një bateri që shfrytëzon dyoksidin e karbonit dhe materiale të tjera, duke ofruar kështu një alternative për vendet në zhvillim në përfitimin e energjisë elektrike me kosto të ulet.

6. Tiffany Carey. Qëllimi i saj është ruajtja e ambientit. Carey ka zhvilluar një mënyrë testimi për tq matur nivelin e polenit në ajër dhe ndikimin e saj në personat astmatike në zonat urbane.

7. Lynnae Shuck. Pasioni i saj lidhet me mësimin e fëmijëve ndërmjet 8 dhe 11 vjeçare dhe nxitjen e tyre për të marre pjesë nëpër prova dhe analiza laboratorike, si dhe nëpër ekskursione për t’u njohur me mënyrat e mbrojtjes dhe të ruajtjes se specieve në zhdukje.

8. David Cohen. Projekti i tij synon që të mësojë fëmijët për të menduar në mënyrë alternative. Kështu ai ka motivuar fëmijët që të studiojnë aplikacione për kërkimin e viktimave pas një zjarri, një tërmeti, apo shpërthimi vullkanik. Ma pas ai ka shpikur një kod që është i lexueshëm nga robotët në gjendje të futen në vende ku njerëzit apo edhe qentë e shpëtimit e kanë të pamundur të ndërhyjnë.

9. Jai Kumar. Është vetëm 12 vjeçar dhe ka zhvilluar një diapozitiv të ushqyer me energji diellore që shërben për të filtruar ajrin. Kjo mendohet se do të jetë shumë e rëndësishme për vendet në zhvillim ku ndotja e mjedisit është kthyer në një problem të mprehtë social.

Kush është 007 shqiptar, Iliaz Bazna, mbret i spiunazhit botëror (Video)

Një nga çështjet më të famshme të spiunazhit gjatë Luftës së Dytë Botërore është ajo e një shqiptari nga Kosova më emrin Iliaz Bazna, ose me pseudonimin e tij “Cicero” apo 007 shqiptar, që vazhdon të jetë një temë kryesore në mesin e historianëve dhe shkrimtarëve në lidhje me rolin dhe ndikimin e tij gjatë një prej ngjarjeve më të mëdha në botë, raporton agjencia e lajmeve Presheva Jonë duke  referuar burimeve të CIA-s

Po kush është 007 shqiptar me renome botërore ?

Iliaz Bazna alias “Cicero” ka lindur në një familje shqiptarë në Prishtinë në vitin 1904, në atë kohë e njohur si Perandoria Osmane. Përveç kësaj, sipas dokumenteve të CIA-s (Central Intelligence Agency), konfirmohet që çështja “Cicero” është një nga historitë më të famshme të spiunazhesh të epokës sonë. Kur Lufta e Dytë Botërore filloi në vitin 1939, gjermanët dhe italianët pushtuan Ballkanin, duke okupuar të gjitha vendet përfshirë edhe Shqipërinë dhe zonat e banuara me shqiptarë.

Turqia ishte i vetmi vend në Ballkan që nuk ka marre pjesë gjatë Luftës së Dytë Botërore, pasi që vendosi të mbetet neutral. Në vitin 1939, në kryeqytetin e Turqisë, Ankara, britanezët angazhuan “Ciceron” si një asistent personal të ambasadorit britanik Sir Hughe Montgomery Knatchbull-Hugessen.

Megjithatë, në të njëjtën periudhë, britanezët nuk ishin në dijeni se edhe Hitleri kishte angazhuar spiunin shqiptar për të ofruar shërbimit e tij për gjermanët. Ndërsa britanezët u përpoqën për të përfituar nga shërbimet e “Ciceros”, spiuni shqiptar vodhi dokumentet sekrete dhe konfidenciale në ambasadën britanike në Turqi, të cilën ai më pas i dorëzoi gjermanëve.

Si rezultat, “Cicero” është paguar shuma të mëdha, kryesisht në funta britanike të falsifikuara, rreth 100.000, për shërbimet e tij. Në atë periudhë, kjo ka qenë një shumë mjaft e konsiderueshme.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, përdorimi i parave të falsifikuara ka qenë një element kyç në përpjekjet e Hitlerit për të shkatërruar dhe për të destabilizuar ekonominë e Britanisë duke përdorur para të falsifikuara për të krijuar inflacion, siç argumentohet nga gazetari i mirënjohur amerikan, John K. Cooley, në librin e tij “Currency Wars”, ku ai gjithashtu i kushton disa seksione për spiunin shqiptar. Veç kësaj, gjermanët nuk e vlerësuan çdo informacion që u komunikua nga “Cicero”, pasi ata kishin frikë se ai ishte një spiun britanik.
Megjithatë, “Cicero” ofroi informacione shumë të vlefshme për gjermanët, të cilat mund të kishin ndihmuar Gjermaninë naziste për ta kthyer rezultatin e Luftës së Dytë Botërore në favor të tyre. Sipas shumë burimeve, “Cicero” paralajmëroi për zbarkimin e aleatëve në Normandi në Francë (Operation Overlord), një betejë historike dhe një pjesë thelbësore për t’i dhënë fund Luftës së Dytë Botërore, të cilën gjermanët e konsideruan si dezinformatë.

Kjo doli të jetë një gabim shumë të kushtueshme, pasi që më 6 qershor 1944, aleatët zbarkuan me sukses në brigjet e Normandisë në Francë dhe filluan çlirimin e Evropës.

Roli i shqiptarit, Iliaz Bazna, ende nuk është harruar – shumë filma dhe libra janë shkruar rreth tij, si filmi “Five Fingers”, ku një actor, duke luajtur rolin si Iliaz, përmend ndërsa ka një bisedë me një zonjë se ai është shqiptar (53:39) kur ai përgjigjet në pyetjen rreth origjinës së tij, dhe më tutje libri “The Cicero Spy Affair: German Access to British Secrets in World War II” e cila është në dispozicion në portalin të mirënjohur Amazon.

Së fundi, pasi që Lufta e Dytë Botërore përfundoi më 2 shtator 1945, burime të ndryshme konfirmojnë që “Cicero” u zhduk dhe vazhdoi jetën e tij në Turqi si një njeri i varfër dhe jo më një spiun, transmeton agjencia e lajmeve Presheva Jonë.

ImageImageImage
Një nga çështjet më të famshme të spiunazhit gjatë Luftës së Dytë Botërore është ajo e një shqiptari nga Kosova më emrin Iliaz Bazna, ose me pseudonimin e tij “Cicero” apo 007 shqiptar, që vazhdon të jetë një temë kryesore në mesin e historianëve dhe shkrimtarëve në lidhje me rolin dhe ndikimin e tij gjatë një prej ngjarjeve më të mëdha në botë, raporton agjencia e lajmeve Presheva Jonë duke  referuar burimeve të CIA-s

Po kush është 007 shqiptar me renome botërore ?

Iliaz Bazna alias “Cicero” ka lindur në një familje shqiptarë në Prishtinë në vitin 1904, në atë kohë e njohur si Perandoria Osmane. Përveç kësaj, sipas dokumenteve të CIA-s (Central Intelligence Agency), konfirmohet që çështja “Cicero” është një nga historitë më të famshme të spiunazhesh të epokës sonë. Kur Lufta e Dytë Botërore filloi në vitin 1939, gjermanët dhe italianët pushtuan Ballkanin, duke okupuar të gjitha vendet përfshirë edhe Shqipërinë dhe zonat e banuara me shqiptarë.

Turqia ishte i vetmi vend në Ballkan që nuk ka marre pjesë gjatë Luftës së Dytë Botërore, pasi që vendosi të mbetet neutral. Në vitin 1939, në kryeqytetin e Turqisë, Ankara, britanezët angazhuan “Ciceron” si një asistent personal të ambasadorit britanik Sir Hughe Montgomery Knatchbull-Hugessen.

Megjithatë, në të njëjtën periudhë, britanezët nuk ishin në dijeni se edhe Hitleri kishte angazhuar spiunin shqiptar për të ofruar shërbimit e tij për gjermanët. Ndërsa britanezët u përpoqën për të përfituar nga shërbimet e “Ciceros”, spiuni shqiptar vodhi dokumentet sekrete dhe konfidenciale në ambasadën britanike në Turqi, të cilën ai më pas i dorëzoi gjermanëve.

Si rezultat, “Cicero” është paguar shuma të mëdha, kryesisht në funta britanike të falsifikuara, rreth 100.000, për shërbimet e tij. Në atë periudhë, kjo ka qenë një shumë mjaft e konsiderueshme.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, përdorimi i parave të falsifikuara ka qenë një element kyç në përpjekjet e Hitlerit për të shkatërruar dhe për të destabilizuar ekonominë e Britanisë duke përdorur para të falsifikuara për të krijuar inflacion, siç argumentohet nga gazetari i mirënjohur amerikan, John K. Cooley, në librin e tij “Currency Wars”, ku ai gjithashtu i kushton disa seksione për spiunin shqiptar. Veç kësaj, gjermanët nuk e vlerësuan çdo informacion që u komunikua nga “Cicero”, pasi ata kishin frikë se ai ishte një spiun britanik.
Megjithatë, “Cicero” ofroi informacione shumë të vlefshme për gjermanët, të cilat mund të kishin ndihmuar Gjermaninë naziste për ta kthyer rezultatin e Luftës së Dytë Botërore në favor të tyre. Sipas shumë burimeve, “Cicero” paralajmëroi për zbarkimin e aleatëve në Normandi në Francë (Operation Overlord), një betejë historike dhe një pjesë thelbësore për t’i dhënë fund Luftës së Dytë Botërore, të cilën gjermanët e konsideruan si dezinformatë.

Kjo doli të jetë një gabim shumë të kushtueshme, pasi që më 6 qershor 1944, aleatët zbarkuan me sukses në brigjet e Normandisë në Francë dhe filluan çlirimin e Evropës.

Roli i shqiptarit, Iliaz Bazna, ende nuk është harruar – shumë filma dhe libra janë shkruar rreth tij, si filmi “Five Fingers”, ku një actor, duke luajtur rolin si Iliaz, përmend ndërsa ka një bisedë me një zonjë se ai është shqiptar (53:39) kur ai përgjigjet në pyetjen rreth origjinës së tij, dhe më tutje libri “The Cicero Spy Affair: German Access to British Secrets in World War II” e cila është në dispozicion në portalin të mirënjohur Amazon.

Së fundi, pasi që Lufta e Dytë Botërore përfundoi më 2 shtator 1945, burime të ndryshme konfirmojnë që “Cicero” u zhduk dhe vazhdoi jetën e tij në Turqi si një njeri i varfër dhe jo më një spiun, transmeton agjencia e lajmeve Presheva Jonë.

ImageImageImage

Deputeti i Kuvendit të Kosovës, Ramiz Kelmendi, Ibrahim Bucaliu, pronari i rrjetit të shitjes së derivateve “HIB Petrol”, “Coca-Cola”

ZERI: Deputeti i Kuvendit të Kosovës, Ramiz Kelmendi, Ibrahim Bucaliu, pronari i rrjetit të shitjes së derivateve “HIB Petrol”, “Coca-Cola”, si dhe kompania për distribuimin e energjisë elektrike në Kosovë, KEDS, janë top importuesit e produkteve serbe në Kosovë gjatë vitit 2014.

Koment: Çdo cent qe shkon ne Serbi financon perpjekjen e shtetit serb per ta minu pavaresine e Kosoves dhe per ta cenu lirine popullit te saj! Ndaloni importet nga Serbia!!

Burimi: Ylli Hoxha
ZERI: Deputeti i Kuvendit të Kosovës, Ramiz Kelmendi, Ibrahim Bucaliu, pronari i rrjetit të shitjes së derivateve “HIB Petrol”, “Coca-Cola”, si dhe kompania për distribuimin e energjisë elektrike në Kosovë, KEDS, janë top importuesit e produkteve serbe në Kosovë gjatë vitit 2014.

Koment: Çdo cent qe shkon ne Serbi financon perpjekjen e shtetit serb per ta minu pavaresine e Kosoves dhe per ta cenu lirine popullit te saj! Ndaloni importet nga Serbia!!

Burimi: Ylli Hoxha

Pensionistët udhëtojnë falas me autobusët e Trafikut Urban

Pensionistët udhëtojnë falas me autobusët e Trafikut Urban

Nga java e ardhshme, pensionistët do të mund të udhëtojnë pa para me autobusët e linjës 3 dhe 4 të Trafikut Urban. Ky ka qenë premtim i kryetarit Shpend Ahmeti, i cili do të nis së funksionuari nga muaji i ardhshëm.

Ky premtim është konfirmuar në emisionin 038 të KTV-së, nga vet kryetari i komunës, Shpend Ahmeti.
Të moshuarit që udhëtojnë çdo mëngjes për në parkun e “Gërmisë” me linjën 4, kanë thënë se janë të lumtur që kryetari Ahmeti ka mbajtur premtimin dhe se do ishte mirë që rregulli në të ardhmen të vlejë edhe për linjat tjera.

E kjo mund të ndodh vetëm kur të bëhet riformatizimi i tërë Trafikut Urban, një prej premtimeve kryesore të kryetarit Ahmeti

Pensionistët udhëtojnë falas me autobusët e Trafikut Urban

Nga java e ardhshme, pensionistët do të mund të udhëtojnë pa para me autobusët e linjës 3 dhe 4 të Trafikut Urban. Ky ka qenë premtim i kryetarit Shpend Ahmeti, i cili do të nis së funksionuari nga muaji i ardhshëm.

Ky premtim është konfirmuar në emisionin 038 të KTV-së, nga vet kryetari i komunës, Shpend Ahmeti.
Të moshuarit që udhëtojnë çdo mëngjes për në parkun e “Gërmisë” me linjën 4, kanë thënë se janë të lumtur që kryetari Ahmeti ka mbajtur premtimin dhe se do ishte mirë që rregulli në të ardhmen të vlejë edhe për linjat tjera.

E kjo mund të ndodh vetëm kur të bëhet riformatizimi i tërë Trafikut Urban, një prej premtimeve kryesore të kryetarit Ahmeti

Kur Vetvendosje...


Kur i rrotullojke VV kerret e EULEX-it, u qartshe, se shih çka po bajnë këta barabat. Sot qe çka na doli EULEX-i.

Kur i rrotullojke VV kamionat me mall Serbie, këqyrshe shtrembët. Sot miliardat vazhdojnë me i shkue ekonomisë së Serbisë, e cila i përdor kundër teje.

Kur e rrotullojke VV qytetin se negociatat s'bajnë, na u idhnojshe që po ta prishim teraqellëkun n'terasë të kafiqit. Sot Serbia hala zullimin s'ta ndalë.

Kur i rrotullojshin deputetët e VV-së dajak nëpër asfallt sa dojshin me e parandalue shitjen e KEDS, u bajshe kishe s'po sheh. Sot po të sillet dhoma kur po të vjen fatura e rrymës.

Kur i rrotullojke VV do tulla me i thye 2-3 xhama, që ti me i pa hajnat brenda institucioneve kah i vjedhin milionat, ti na shajshe qe po e dëmtojmë pronën publike, që nuk e ka tejkalue kurrë ma shume se 300-400 euro. Hajt, qe, 1000 euro. Qe bre edhe 5000. Sot qata hajna ta kanë bllokue shtetin.

Edhe sa fatkeqësi duhen me i ndodhë këtij vendi të shkretë, ma, të cilat VV i ka parashikue disa vjet ma parë, por ti i ke shti veshtë në lesh qatherë, e sot e vuen çdo gja që ka mujtë me u parandalue shumë moti? Plus hala me vazhdue me thanë që VV s'po i din gjanat? Ma, breh!

Pikërisht pse VV po i din këto gjana, po i parasheh edhe po ofron zgjidhje për çdo problem 4-5 vjet pa u paraqitë vetë problemi, ti ishe dashtë me e përbi qat krenari, me e gjuejtë qat inat në kantë të bërllogut, me i mbathë këpucët edhe me ardhë te zyra e VV-së, me u anëtarësue, edhe bashkë me punue pa u ndalë deri ta kfillim këtë vend.

Vetë s'kemi me mujtë as ti, as na.

Burimi: Fisnik Ismaili

Kur i rrotullojke VV kerret e EULEX-it, u qartshe, se shih çka po bajnë këta barabat. Sot qe çka na doli EULEX-i.

Kur i rrotullojke VV kamionat me mall Serbie, këqyrshe shtrembët. Sot miliardat vazhdojnë me i shkue ekonomisë së Serbisë, e cila i përdor kundër teje.

Kur e rrotullojke VV qytetin se negociatat s'bajnë, na u idhnojshe që po ta prishim teraqellëkun n'terasë të kafiqit. Sot Serbia hala zullimin s'ta ndalë.

Kur i rrotullojshin deputetët e VV-së dajak nëpër asfallt sa dojshin me e parandalue shitjen e KEDS, u bajshe kishe s'po sheh. Sot po të sillet dhoma kur po të vjen fatura e rrymës.

Kur i rrotullojke VV do tulla me i thye 2-3 xhama, që ti me i pa hajnat brenda institucioneve kah i vjedhin milionat, ti na shajshe qe po e dëmtojmë pronën publike, që nuk e ka tejkalue kurrë ma shume se 300-400 euro. Hajt, qe, 1000 euro. Qe bre edhe 5000. Sot qata hajna ta kanë bllokue shtetin.

Edhe sa fatkeqësi duhen me i ndodhë këtij vendi të shkretë, ma, të cilat VV i ka parashikue disa vjet ma parë, por ti i ke shti veshtë në lesh qatherë, e sot e vuen çdo gja që ka mujtë me u parandalue shumë moti? Plus hala me vazhdue me thanë që VV s'po i din gjanat? Ma, breh!

Pikërisht pse VV po i din këto gjana, po i parasheh edhe po ofron zgjidhje për çdo problem 4-5 vjet pa u paraqitë vetë problemi, ti ishe dashtë me e përbi qat krenari, me e gjuejtë qat inat në kantë të bërllogut, me i mbathë këpucët edhe me ardhë te zyra e VV-së, me u anëtarësue, edhe bashkë me punue pa u ndalë deri ta kfillim këtë vend.

Vetë s'kemi me mujtë as ti, as na.

Burimi: Fisnik Ismaili

Namazi

Syzat