Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Kalifati Arab

Kalifati Arab

                                     Kalifati Arab Pas vdekjes së Muhamedit a.s, muslimanët përfunduan pushtimin e Gadishullit Arabik. Në krye të shtetit u vunë mëkërnbësit e Muhamedit a.s të cilët u quajtën kalifë. Në gjysmën e dytë të shekullit VII, arabët pushtuan Sirinë, Iranin Egjiptin dhe Afrikën Veriore. Në vitin 711 nëpër Grykën e Gjibraltarit kaluan në Spanjë dhe pushtuan gati gjithë Gadishullin Iberik. Në Lindje pushtuan territoret deri në Kinë dhe në veriperendim të Indisë. Në këtë mënyrë u krijua Kalifati Arab . Kalifët jetonin në luks përrallor dhe shpenzonin pa kufi. Me vendosjen e mardhënieve feudale, të varfërit dhe fshatarët ishin njerëz të varur nga aristokracia.   Kalifati i Bagdadit në fund të shekullit IX shënoi rënie. Shkak i dobësimit ishin revoltat e njerëzve të varfër të cilët jetonin në mjerim, për shkak të taksave shumë të larta, punës jo fitimprurëse etj. Shumë zotërime të Kalifatit u pavarësuan dhe qeveriseshin nga princat të cilët u quajtën

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more