Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Analiza e veprës '' Prometeu i mbërthyer''

Ismail Kadare- Prometeu- koment

Prometeu është një skicë. 
Përmes saj autori, tashmë i larguar nga poezia deklarative, himnizuese, erotike ; e i kthyer kah proza psiko-analitike; duke shfrytëzuar mitologjinë greke ripunon idenë e protestës, urrejtjes e mosnënshtrimit ndaj diktatorit. 
Urrejtja që shpreh populli ndaj diktatorit është e njejtë si urrejtja e Prometeut ndaj Zeusit. 


Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

Prometeu i mbërthyer-analizë letrare apo kritikë letrare

Tema: Flet për kundërshtimin e Zeusit nga Prometeu, që të mos zhdukë racën njerëzore.
Subjekti- Prometeu është një nga titanët e mëdhenj që ia mbajti anën Zeusit deri në momentin kur Zeusi dëshiroj të sjellë një racë tjetër të njerëzve dhe në atë moment e kundërshtoi Zeusin.
Zeusi e angazhoi Hefesin, të birin, perëndinë e zjarrit. 
Zeusi i dhuroi 2 veçori alegorike: Pushtetin dhe Forcën. 
Prometeu lidhet për shkëmbi, rri si rojtar i vetmuar dhe në një pozitë shumë të keqe.
Prometeu i dhuroi njerëzimit zjarrin, i bëri njerëzit që të njohin ciklet natyrore, i bëri njerëzit që të shohin edhe pse kishin sy, të dëgjojnë, zbuloi numrat me të cilat i dha mundësi të zhvillohet shkenca, zbuti kafshët etj, të gjitha këto përkundër dëshirës së Zeusit.
Zeusi me gjithë forcat e tij ngriti një stuhi, e cila stuhi e rrëzoi shkëmbin ku ishte lidhur prometeu dhe ra në det.
Zeusi u tregua i vrazhdë edhe ndaj gruas së tij -Herës
Figura simbolike: Prometeu ka simbolikë njeriun që lufton kundër tiranisë për…

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more