Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Subjekti. Show all posts
Showing posts with label Subjekti. Show all posts

Njeriu me top - analizë letrare apo kritikë letrare

Njeriu me top

Tema: Ka të bëj me luftën partizane.

Subjekti: Në qendër të vëmendjes është hakmarrja e kryepersonazhit Mato Gruda, i cili është "në
gjak" me fisin e Fizëve. 


Një ditë Mato gjen një top të braktisun nga ushtria italiane, të cilin e ruan për hakmarrje. 

Ai pas kapitulimit të Italisë fashiste strehon edhe një ushtar italian, Auguston, të cilin Mato e quan Agush. 

Prej tij mësohet ta përdor topin. 

Është kohë lufte. 

I kompleksuar nga hakmarrja, Matoja nuk është në gjendje të bëjë dasinë politike. 

Herën e parë gjuan shtëpinë e Fizëve, por nuk e godet dhe zhgënjehet. 

Herën e dytë, i zemëruar nga vrasja e shokut të tij Murat Shtagës, Mato lë anash interesin personal para interesave të larta kombëtare dhe i bashkohet partizanëve. 

Ai e tërheq topin zvarrë deri te vendi ku partizanët i kishin zënë pritën gjermanëve. 

Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare


Njeriu me top - analizë letrare apo kritikë letrare,njeriu me top analiza,njeriu me top kritike letrare, romani njeriu me top analize letrare, analiza letrare,analiza
Njeriu me top

Tema: Ka të bëj me luftën partizane.

Subjekti: Në qendër të vëmendjes është hakmarrja e kryepersonazhit Mato Gruda, i cili është "në
gjak" me fisin e Fizëve. 


Një ditë Mato gjen një top të braktisun nga ushtria italiane, të cilin e ruan për hakmarrje. 

Ai pas kapitulimit të Italisë fashiste strehon edhe një ushtar italian, Auguston, të cilin Mato e quan Agush. 

Prej tij mësohet ta përdor topin. 

Është kohë lufte. 

I kompleksuar nga hakmarrja, Matoja nuk është në gjendje të bëjë dasinë politike. 

Herën e parë gjuan shtëpinë e Fizëve, por nuk e godet dhe zhgënjehet. 

Herën e dytë, i zemëruar nga vrasja e shokut të tij Murat Shtagës, Mato lë anash interesin personal para interesave të larta kombëtare dhe i bashkohet partizanëve. 

Ai e tërheq topin zvarrë deri te vendi ku partizanët i kishin zënë pritën gjermanëve. 

Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare


Njeriu me top - analizë letrare apo kritikë letrare,njeriu me top analiza,njeriu me top kritike letrare, romani njeriu me top analize letrare, analiza letrare,analiza

Çka është subjekti i veprës letrare

Çka është subjekti i veprës letrare

Një vepër letrare ka këto përbërës: subjektin, kompozicionin, gjuhën artistike dhe stilin e shkrimtarit.
 
Me subjekt të veprës letrare kuptohet renditja e ngjarjeve në një vepër letrare.

Këto ngjarje përfshijnë marrëdhënie ndërmjet personazheve.

Për të pasur subjekt një vepër letrare duhet pasur lëvizje, ngjarje dhe personazhe.
 
Subjekt kanë veprat epike, epiko-lirike dhe dramatike, pra veprat që shtjellojnë ngjarje.
 
Çdo ngjarje në qendër ka një konflikt ndërmjet personazheve.
 
Natyrisht që çdo konflikt ka pikën e lindjes , të zhvillimit dhe të zgjidhjes. 

Sipas kësaj subjekti përbëhet prej disa elementesh të lidhura ngushtë ndërmjet tyre, si: parashtrimi, pika e lidhjes , zhvillimi, pika kulmore dhe zgjidhja. 

Njohjes me personazhet i themi parashtrimi,ndërsa pikën e  lidhjes e kemi kur fillon konflikti kryesor që paraqitet në veprën letrare.
 
Konflikti i saposhfaqur dhe që nis e shtjellohet quhet zhvillimi. 

Pika më e mprehtë e konflikteve quhet pika kulmore, ndërsa pas  këtij çasti vjen zgjidhja e cila është përfundimi i gjithë zhvillimit të ngjarjeve apo konfliktit, me ç’rast zbulohen edhe personazhet.

qka eshte subjekti,qka eshte subjekt,qfare kuptimi ka fjala subjekt,çka eshte subjekt,kompozicioni,parashtrimi,zhvillimi i vepres,kompozicioni i vepres,vepra letrare,si zhvillohet vepra letrare,gjuha artistike,qka eshte gjuha artistike,pika kulmore,personazhet,qka jane personazhet,cka eshte personazhi
Çka është subjekti i veprës letrare

Një vepër letrare ka këto përbërës: subjektin, kompozicionin, gjuhën artistike dhe stilin e shkrimtarit.
 
Me subjekt të veprës letrare kuptohet renditja e ngjarjeve në një vepër letrare.

Këto ngjarje përfshijnë marrëdhënie ndërmjet personazheve.

Për të pasur subjekt një vepër letrare duhet pasur lëvizje, ngjarje dhe personazhe.
 
Subjekt kanë veprat epike, epiko-lirike dhe dramatike, pra veprat që shtjellojnë ngjarje.
 
Çdo ngjarje në qendër ka një konflikt ndërmjet personazheve.
 
Natyrisht që çdo konflikt ka pikën e lindjes , të zhvillimit dhe të zgjidhjes. 

Sipas kësaj subjekti përbëhet prej disa elementesh të lidhura ngushtë ndërmjet tyre, si: parashtrimi, pika e lidhjes , zhvillimi, pika kulmore dhe zgjidhja. 

Njohjes me personazhet i themi parashtrimi,ndërsa pikën e  lidhjes e kemi kur fillon konflikti kryesor që paraqitet në veprën letrare.
 
Konflikti i saposhfaqur dhe që nis e shtjellohet quhet zhvillimi. 

Pika më e mprehtë e konflikteve quhet pika kulmore, ndërsa pas  këtij çasti vjen zgjidhja e cila është përfundimi i gjithë zhvillimit të ngjarjeve apo konfliktit, me ç’rast zbulohen edhe personazhet.

qka eshte subjekti,qka eshte subjekt,qfare kuptimi ka fjala subjekt,çka eshte subjekt,kompozicioni,parashtrimi,zhvillimi i vepres,kompozicioni i vepres,vepra letrare,si zhvillohet vepra letrare,gjuha artistike,qka eshte gjuha artistike,pika kulmore,personazhet,qka jane personazhet,cka eshte personazhi

Ç'është Subjekti?

                  Ç'është Subjekti
 

Çdo vepër letrare ka kompozicionin e vet. Në veprat epike (në prozë) paraqiten personazhe që flasin me gjuhën e tyre nëpërmjet dialogëve dhe monologëve. Në veprat lirike zotëron gjuha lirike e autorit, i cili shpreh botën e vet shpirtërore. Në gjininë dramatike zotëron gjuha e personazheve.

Subjekti është vargu i tërë ngjarjeve që sillen rreth një konflikti të caktuar, ku janë përfshirë personazhet e veprës letrare.

Subjekt kanë vetëm veprat e gjinisë epike, epiko-lirike e dramatike (skica, tregimi,novela, romani, poema, komedia, drama etj.).

Veprat poetike, meqë shprehin kryesisht botën e brendshme shpirtërore, ndjenjat e poetit nuk kanë subjekt, ose kanë vetëm disa elemente të veçanta subjekti.

Subjekti i shërben përmbajtjes, temës dhe idesë poetike të veprës.

qeshte subjekti, subjekti, qka eshte subjekti
                  Ç'është Subjekti
 

Çdo vepër letrare ka kompozicionin e vet. Në veprat epike (në prozë) paraqiten personazhe që flasin me gjuhën e tyre nëpërmjet dialogëve dhe monologëve. Në veprat lirike zotëron gjuha lirike e autorit, i cili shpreh botën e vet shpirtërore. Në gjininë dramatike zotëron gjuha e personazheve.

Subjekti është vargu i tërë ngjarjeve që sillen rreth një konflikti të caktuar, ku janë përfshirë personazhet e veprës letrare.

Subjekt kanë vetëm veprat e gjinisë epike, epiko-lirike e dramatike (skica, tregimi,novela, romani, poema, komedia, drama etj.).

Veprat poetike, meqë shprehin kryesisht botën e brendshme shpirtërore, ndjenjat e poetit nuk kanë subjekt, ose kanë vetëm disa elemente të veçanta subjekti.

Subjekti i shërben përmbajtjes, temës dhe idesë poetike të veprës.

qeshte subjekti, subjekti, qka eshte subjekti

Namazi

Syzat