Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Çka është subjekti i veprës letrare

Çka është subjekti i veprës letrare

Një vepër letrare ka këto përbërës: subjektin, kompozicionin, gjuhën artistike dhe stilin e shkrimtarit.
 
Me subjekt të veprës letrare kuptohet renditja e ngjarjeve në një vepër letrare.

Këto ngjarje përfshijnë marrëdhënie ndërmjet personazheve.

Për të pasur subjekt një vepër letrare duhet pasur lëvizje, ngjarje dhe personazhe.
 
Subjekt kanë veprat epike, epiko-lirike dhe dramatike, pra veprat që shtjellojnë ngjarje.
 
Çdo ngjarje në qendër ka një konflikt ndërmjet personazheve.
 
Natyrisht që çdo konflikt ka pikën e lindjes , të zhvillimit dhe të zgjidhjes. 

Sipas kësaj subjekti përbëhet prej disa elementesh të lidhura ngushtë ndërmjet tyre, si: parashtrimi, pika e lidhjes , zhvillimi, pika kulmore dhe zgjidhja. 

Njohjes me personazhet i themi parashtrimi,ndërsa pikën e  lidhjes e kemi kur fillon konflikti kryesor që paraqitet në veprën letrare.
 
Konflikti i saposhfaqur dhe që nis e shtjellohet quhet zhvillimi. 

Pika më e mprehtë e konflikteve quhet pika kulmore, ndërsa pas  këtij çasti vjen zgjidhja e cila është përfundimi i gjithë zhvillimit të ngjarjeve apo konfliktit, me ç’rast zbulohen edhe personazhet.

qka eshte subjekti,qka eshte subjekt,qfare kuptimi ka fjala subjekt,çka eshte subjekt,kompozicioni,parashtrimi,zhvillimi i vepres,kompozicioni i vepres,vepra letrare,si zhvillohet vepra letrare,gjuha artistike,qka eshte gjuha artistike,pika kulmore,personazhet,qka jane personazhet,cka eshte personazhi
loading...

Related Posts :Namazi

Syzat