Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Dielli. Show all posts
Showing posts with label Dielli. Show all posts

Dielli mund ta shkatërrojë tokën

Dielli mund ta shkatërrojë tokën

Dielli mund të lëshojë rreze jashtëzakonisht të fuqishme që do të shkaktonin kaos në Tokë, varësisht nga teknologjia. Këtë e tregon një hulumtim i ri.

Dielli lëshon rreze me energji të lartë, por mund të lëshojë edhe super-rreze të cilat vijnë nga yjet e largëta. Këto super-rreze janë me mijëra herë më të fuqishme se rrezet e rëndomta."Rezultati mbështet hipotezën që Dielli ka aftësinë të prodhojë super-rreze me rrezik potencial", deklaroi për mediat njëra nga autoret e hulumtimit, En Mari Brumhal nga Universiteti në Uaruik, Angli.Hulumtuesit kanë mbikqyrur yje më të largëta, duke përdorur teleskopin "Kepler" dhe kanë vënë re ngjashmëri të rëndësishme me erupcionet e Diellit tonë. Erupcionet e fuqishme diellore do të mund të shkaktojnë pengesa të përkohshme të radiovalëve dhe shpesh ndiqen nga eksplozione gjigante të plazmës solare, që mund të nxisë stuhi gjeomagnetike të cilat ndikojnë mbi navigacionin GPS, radiolidhjet dhe energjisë elektrike në periudha të gjata kohore.Por, shkencëtarët thonë që nuk duhet të brengosemi aq shumë sepse "kushtet për paraqitjen e erupcioneve të tilla në Diell janë të pavolitshme, duke u bazuar mbi mbikqyrjet e mëparshme."
Dielli mund ta shkatërrojë tokën

Dielli mund të lëshojë rreze jashtëzakonisht të fuqishme që do të shkaktonin kaos në Tokë, varësisht nga teknologjia. Këtë e tregon një hulumtim i ri.

Dielli lëshon rreze me energji të lartë, por mund të lëshojë edhe super-rreze të cilat vijnë nga yjet e largëta. Këto super-rreze janë me mijëra herë më të fuqishme se rrezet e rëndomta."Rezultati mbështet hipotezën që Dielli ka aftësinë të prodhojë super-rreze me rrezik potencial", deklaroi për mediat njëra nga autoret e hulumtimit, En Mari Brumhal nga Universiteti në Uaruik, Angli.Hulumtuesit kanë mbikqyrur yje më të largëta, duke përdorur teleskopin "Kepler" dhe kanë vënë re ngjashmëri të rëndësishme me erupcionet e Diellit tonë. Erupcionet e fuqishme diellore do të mund të shkaktojnë pengesa të përkohshme të radiovalëve dhe shpesh ndiqen nga eksplozione gjigante të plazmës solare, që mund të nxisë stuhi gjeomagnetike të cilat ndikojnë mbi navigacionin GPS, radiolidhjet dhe energjisë elektrike në periudha të gjata kohore.Por, shkencëtarët thonë që nuk duhet të brengosemi aq shumë sepse "kushtet për paraqitjen e erupcioneve të tilla në Diell janë të pavolitshme, duke u bazuar mbi mbikqyrjet e mëparshme."

Çka është Dielli?

Dielli ynë është yll i klasifikuar në kategorinë G2, një prej më shumë se 100 miliard yjeve në galaksinë tone.
Diametri : 1.390.000 km.
Masa : 1.989e30 kg
Temperatura : 5537 °C në sipërfaqe
Temperatura : 15.000.000 °C në bërthame
Dielli është quajtur në mitologji me emra të ndryshëm : Greket e quajtën atë Helios kurse Romaket e quajtën atë Sol.
Dielli është objekti më i madh në sistemin diellor. Ai përmban më shumë se 99,8 % të masës totale të Sistemit Diellor (Jupiteri përmban pjesën tjetër). Është thëne shpesh se Dielli është një yll. Kjo është e vërtete në kuptimin, që ka shumë të tjerë të ngjashme me atë.
Kuptimi dhe Jeta e Diellit në të kaluarën + ardhmen e tije
1: Lindja 4,5 Miliard Vjet më Parë
4.5: Dielli i kohëve të tanishme
5/8: Rritje e vogël Graduale
9: Rritje e dukshme
10: Transformim në Gjigant të Kuq
11: Transformim në Re Molekulare [Nebula Cloud = Mjegullnaje Molekulare Gazi]
12: Transformim në Xhuxh të Bardhe [White Dwarf = xhuxh i bardhë]
13/4: Humbje të masës në një përqindje të vogël [White Dwarf = xhuxh i bardhë]qka eshte dielli ,ceshte dielli , cka eshte dielli , cfare eshte dielli , qka quajm diell , kuptimi dielli , definicioni i diellit , qka domethene diell, çfare eshte dielli ,Çka është dielli   
Dielli ynë është yll i klasifikuar në kategorinë G2, një prej më shumë se 100 miliard yjeve në galaksinë tone.
Diametri : 1.390.000 km.
Masa : 1.989e30 kg
Temperatura : 5537 °C në sipërfaqe
Temperatura : 15.000.000 °C në bërthame
Dielli është quajtur në mitologji me emra të ndryshëm : Greket e quajtën atë Helios kurse Romaket e quajtën atë Sol.
Dielli është objekti më i madh në sistemin diellor. Ai përmban më shumë se 99,8 % të masës totale të Sistemit Diellor (Jupiteri përmban pjesën tjetër). Është thëne shpesh se Dielli është një yll. Kjo është e vërtete në kuptimin, që ka shumë të tjerë të ngjashme me atë.
Kuptimi dhe Jeta e Diellit në të kaluarën + ardhmen e tije
1: Lindja 4,5 Miliard Vjet më Parë
4.5: Dielli i kohëve të tanishme
5/8: Rritje e vogël Graduale
9: Rritje e dukshme
10: Transformim në Gjigant të Kuq
11: Transformim në Re Molekulare [Nebula Cloud = Mjegullnaje Molekulare Gazi]
12: Transformim në Xhuxh të Bardhe [White Dwarf = xhuxh i bardhë]
13/4: Humbje të masës në një përqindje të vogël [White Dwarf = xhuxh i bardhë]qka eshte dielli ,ceshte dielli , cka eshte dielli , cfare eshte dielli , qka quajm diell , kuptimi dielli , definicioni i diellit , qka domethene diell, çfare eshte dielli ,Çka është dielli   

Çka është gjithësia, planeti, teleskopi ?

Çka është gjithësia ?

Gjithësia është tërësia e të gjithë trupave qiellorë në hapsirë.

Çka është planeti ?

Planeti është trup qiellor që sillet rreth diellit.

Çka është teleskopi ? 

Teleskopi është mjet zmadhues për vrojtimin e trupave qiellorë.

c ka eshte gjithesia, ceshte gjithesia, cka eshte planeti, ceshte teleskopi, cka eshte teleskop, cfare eshte teleskopi, cka kuptojme me fjalen teleskop, cka eshte fjala teleskop, cfare eshte gjithesia, gjithesia shqip, teleskopi shqip, gjithesia shqip, planeti shqip, cka jane planetet, ceshte planeti, planeti,planet ne shqip
Çka është gjithësia ?

Gjithësia është tërësia e të gjithë trupave qiellorë në hapsirë.

Çka është planeti ?

Planeti është trup qiellor që sillet rreth diellit.

Çka është teleskopi ? 

Teleskopi është mjet zmadhues për vrojtimin e trupave qiellorë.

c ka eshte gjithesia, ceshte gjithesia, cka eshte planeti, ceshte teleskopi, cka eshte teleskop, cfare eshte teleskopi, cka kuptojme me fjalen teleskop, cka eshte fjala teleskop, cfare eshte gjithesia, gjithesia shqip, teleskopi shqip, gjithesia shqip, planeti shqip, cka jane planetet, ceshte planeti, planeti,planet ne shqip

Çka është Dielli ?Dielli
Çka është Dielli ?


Dielli është ylli më i afërt i tokës.

krahasim me yjet e tjerë, është shumë i vogël.

Dielli është një lëmsh i gazët dhe i zjarrtë.

Dielli nga brendia lëshon një nxehtësi dhe dritë shumë të madhe. Kështu ai ngroh të gjithë planetët rreth tij.

Pa Diell në Tokë nuk do të kishte jetë.Toka do të ishte e errët, e ftohtë, pa bimë, pa njerëz, pa kafshë dhe pa gjallesa të tjera.Ajo do të ishte e vdekur.

Dielli është larg nga toka 150 milionë kilometra.

Dielli është 1 milion e treqind mijë herë më i madh se Toka.

cka eshte dielli, cfare eshte dielli, ceshte dielli, dielli fakte, fakte shkencore per diellin, fakte per diellin, qka osht dielli, dielli shqip, sa eshte larg dielli nga toka, sa larg eshte dielli nga toka, sa i madh eshte dielli, dielli fakte, fakte mbi diellin, te dhena per diellin, te dhena per diell, dielli faktet, cfare eshte diell, c'eshte dielli


Dielli
Çka është Dielli ?


Dielli është ylli më i afërt i tokës.

krahasim me yjet e tjerë, është shumë i vogël.

Dielli është një lëmsh i gazët dhe i zjarrtë.

Dielli nga brendia lëshon një nxehtësi dhe dritë shumë të madhe. Kështu ai ngroh të gjithë planetët rreth tij.

Pa Diell në Tokë nuk do të kishte jetë.Toka do të ishte e errët, e ftohtë, pa bimë, pa njerëz, pa kafshë dhe pa gjallesa të tjera.Ajo do të ishte e vdekur.

Dielli është larg nga toka 150 milionë kilometra.

Dielli është 1 milion e treqind mijë herë më i madh se Toka.

cka eshte dielli, cfare eshte dielli, ceshte dielli, dielli fakte, fakte shkencore per diellin, fakte per diellin, qka osht dielli, dielli shqip, sa eshte larg dielli nga toka, sa larg eshte dielli nga toka, sa i madh eshte dielli, dielli fakte, fakte mbi diellin, te dhena per diellin, te dhena per diell, dielli faktet, cfare eshte diell, c'eshte dielli

Si e prodhon energjine Dielli?                             Prodhimi Energjisë diellore

  Forma të shumta të energjisë burojnë nga dielli. Kjo energji është burim i  qëndrueshëm që mundëson q
ë njerëzit të jetojnë në Tokë. Prodhimi i kësaj energjie  fillon në berthamen  e diellit. Dielli, si shumica e yjeve, është i përbërë kryesisht nga hidrogjeni.Berthama e tij  është aq e nxehtë dhe e ngjeshur saqë sasi të mëdha të atomevehidrogjenit qëndrojnë së bashku. Këto atome kthehen në helium, në një proces të quajtur fuzion apo fuzionim atomik apo bërthamorë. Ky transformim prodhon sasi të madhe të energjisë. Energjia e prodhuar në qendër të diellit, atëherë del  jashtë nga bërthama.Shkëlqimi i diellit apo rrezet e diellit si dhe ngrohja rezultojnë nga ky proces.
   

                          Energjia diellore në Tokë

    Energjia që rrjedh nga fuzionimi bërthamordiell prodhon shumicen e energjisëTokë. Pasi kjo energji arrinë  në Tokë, mund të përdoret për energji elektrike dhe ngrohje. Energjia elektrike mund të përfitohet duke u konvertuar rrezet e diellit apo fotonet nga qelizat diellore (te quajtura fotovoltaike ), ose nëpërmjet impianteve të energjisë diellore. Impiantet e energjisë diellore shendrrojnë energjine diellore  në avuj në mënyrë që të gjenerojne energji  për shtëpitë dhe bizneset. Ngrohja nga dielli është gjithashtu një burim i dobishëm i energjisë. Energjia fotonike mblidhet nga  qelizat diellore dhe shendrrohet më pas ne energji per  ngrohje.
    

                 Transferimi i energjisë diellore në Tokë

   Dielli gjithashtu e siguron energjine për njerëzit që të funksionojnë në mënyrë optimale. Energjia që fillon me proceset atomike në diell,   më vonë transferohet nga një forme e energjise në një tjetër në Tokë. Energjia e diellit i ndihmon bimët të rriten. Këto bimë me pastaj  konsumohen nga kafshët apo njerëzit, duke u dhënë atyre energji qe të funksionojne. Kafshët që hanë bimët gjithashtu prodhojnë ushqim shtesë për njerëzit qe e konsumojnë në mënyrë të drejtpërdrejtë ose të tërthortë. Për shembull, bari që rritet nga rrezet e diellit i jep lopëve një burim të ushqimit. Ky ushqim siguron energji për lopët për të prodhuar qumësht per njerezit per ta pire dhe mish për ta ngrënë, të cilat janë janë  burime të rendesishme te  energjisë.
    
                 Lëndët djegëse fosile dhe energjia diellore

  Benzina apo gazolina
​​është një produkt i energjisë së diellit. Benzina ​​është krijuar nga lëndët djegëse fosile. Lëndët djegëse fosile janë mbetjet e kafshëve dhe bimëve që kanë jetuar shumë kohë më parë. Këto bimë dhe kafshë  që dikur kane ekzistuar kane marrë energji nga dielli. Njerëzit gjithashtu përdorin energjinë e diellit në formë të lëndëve djegëse fosile të tjera të tilla si gazi natyror dhe nafta.


energjia diellore, panelet solare, fito energji me diell, krijo energji solare, energjia solare, nderto panel solar, dielli, energjia e diellit, lendet djeges, lendet fosile, burimet e energjise, energjia si  burim,fotosinteza,


                             Prodhimi Energjisë diellore

  Forma të shumta të energjisë burojnë nga dielli. Kjo energji është burim i  qëndrueshëm që mundëson q
ë njerëzit të jetojnë në Tokë. Prodhimi i kësaj energjie  fillon në berthamen  e diellit. Dielli, si shumica e yjeve, është i përbërë kryesisht nga hidrogjeni.Berthama e tij  është aq e nxehtë dhe e ngjeshur saqë sasi të mëdha të atomevehidrogjenit qëndrojnë së bashku. Këto atome kthehen në helium, në një proces të quajtur fuzion apo fuzionim atomik apo bërthamorë. Ky transformim prodhon sasi të madhe të energjisë. Energjia e prodhuar në qendër të diellit, atëherë del  jashtë nga bërthama.Shkëlqimi i diellit apo rrezet e diellit si dhe ngrohja rezultojnë nga ky proces.
   

                          Energjia diellore në Tokë

    Energjia që rrjedh nga fuzionimi bërthamordiell prodhon shumicen e energjisëTokë. Pasi kjo energji arrinë  në Tokë, mund të përdoret për energji elektrike dhe ngrohje. Energjia elektrike mund të përfitohet duke u konvertuar rrezet e diellit apo fotonet nga qelizat diellore (te quajtura fotovoltaike ), ose nëpërmjet impianteve të energjisë diellore. Impiantet e energjisë diellore shendrrojnë energjine diellore  në avuj në mënyrë që të gjenerojne energji  për shtëpitë dhe bizneset. Ngrohja nga dielli është gjithashtu një burim i dobishëm i energjisë. Energjia fotonike mblidhet nga  qelizat diellore dhe shendrrohet më pas ne energji per  ngrohje.
    

                 Transferimi i energjisë diellore në Tokë

   Dielli gjithashtu e siguron energjine për njerëzit që të funksionojnë në mënyrë optimale. Energjia që fillon me proceset atomike në diell,   më vonë transferohet nga një forme e energjise në një tjetër në Tokë. Energjia e diellit i ndihmon bimët të rriten. Këto bimë me pastaj  konsumohen nga kafshët apo njerëzit, duke u dhënë atyre energji qe të funksionojne. Kafshët që hanë bimët gjithashtu prodhojnë ushqim shtesë për njerëzit qe e konsumojnë në mënyrë të drejtpërdrejtë ose të tërthortë. Për shembull, bari që rritet nga rrezet e diellit i jep lopëve një burim të ushqimit. Ky ushqim siguron energji për lopët për të prodhuar qumësht per njerezit per ta pire dhe mish për ta ngrënë, të cilat janë janë  burime të rendesishme te  energjisë.
    
                 Lëndët djegëse fosile dhe energjia diellore

  Benzina apo gazolina
​​është një produkt i energjisë së diellit. Benzina ​​është krijuar nga lëndët djegëse fosile. Lëndët djegëse fosile janë mbetjet e kafshëve dhe bimëve që kanë jetuar shumë kohë më parë. Këto bimë dhe kafshë  që dikur kane ekzistuar kane marrë energji nga dielli. Njerëzit gjithashtu përdorin energjinë e diellit në formë të lëndëve djegëse fosile të tjera të tilla si gazi natyror dhe nafta.


energjia diellore, panelet solare, fito energji me diell, krijo energji solare, energjia solare, nderto panel solar, dielli, energjia e diellit, lendet djeges, lendet fosile, burimet e energjise, energjia si  burim,fotosinteza,

Namazi

Syzat