Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Metonimi

Çka është metonimi ?

Metonimi  për nga rëndësia qëndron krahas metaforës. Realizimi i saj kryhet me kalimin e fjalës nga kuptimi i parë në kuptimin tjetër, dhe ndërmjet tyre qëndron lidhja e varësisë jo e ngjashmërisë si te metafora. Metafora konsiderohet figurë e poezisë, ndërsa metonimia figurë e prozës.

Metonimitë më të njohura janë kur:
          • fjala me kuptim abstrakt përdoret për fjalën që ka kuptim konkret dhe anasjelltas:
          “Uh, m’u thaftë gjuha po kaj më erdhi ajo tash?”
          “Mbas pesë vjetësh, kur këmbët i shkelën përsëri në katund…”
“Motra nuk shkon në derë të huaj pa e pa gëzimin e vëllaut.”

                                                N. Rrahmani:Rruga e shtëpisë sime

          • kur përdoret emri i autorit në vend të veprës:

          “Kam një javë që po e lexoj Barletin

          Në shembullin: Mjerimi punon, punon ditë e natë (Poema e mjerimit, Migjeni) poeti përdor gjendjen e mjeruar të asaj kohe për vetë njeriun e mjeruar. Ndërmjet tyre ekziston lidhja e varësisë.

qka…

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more