Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Toka

Një “super tokë” në sistemin tonë diellorë?

Astronautët besojnë se kanë zbuluar dy nga objektet më të largëta të gjetura ndonjëherë në sistemin tonë diellor, transmeton koha.net. Njëri nga objektet, ata thonë se mund të jetë një “super tokë”, e cila ndodhet gjashtë herë më larg se Plutoni.Duke përdorur teleskopin Alma, hulumtuesit nga Suedia dhe Meksika kanë vënë re këto objekte misterioze gjatë kërkimeve të tyre. Është e vështirë të thuhet se sa larg janë objektet, por shpejtësia e tyre dhe drita, sugjerojnë se ato nuk mund të jenë yje. Teleskopi Alma është më i madhi në botë, i cili ka kushtuar pothuajse 1 miliard dollarë, edhe është në punë gjithmonë për kërkimin e objekteve të reja.

Planetët dhe Toka

Planetet ne Sistemin Diellor ndahen ne dy kategori: planete te ngurte (Merkuri, Aferdita, Toka dhe Marsi) te cilet jane masa shkembore dhe planete te gazte (Jupiteri, Saturni,Urani dhe Neptuni) te cilet kane permasa me gjigande dhe kane perberje te gazte.(psh. helium, hidrogjen etj) Planetet tokësore ndodhen me afer Diellit dhe jane relativisht te vogla. Ato mbeshtillen nga nje qender e ngurte "trualli" qe u jep kuptim emertimit te tyre. Jane mjaft te dendura dhe permbajne shume pak hidrogjen dhe helium.

Shkencëtarët: Toka mbrohet nga një forcë e padukshme

  Ndonëse mund të tingëllojë paksa sikur filmat fantazi, mirëpo shkencëtarët nga Universiteti i Kolorados kanë bërë të ditur që pas një studimi të bërë kanë zbuluar që planeti ynë është i mbështjellë nga dy shtresa, në formë të unazës, shtresa të cilat janë të mbushura me protone dhe elektrone, duke mbrojtur kështu tokën. Barriera e padukshme, që ndodhet rreth 11.600 kilometra mbi tokë parandalojnë futjen e elektroneve me energji të lartë në atmosferën e tokës. “Duket sikur këto elektrone futen në një hapësirë, të rrethuar nga një xham”, ka thënë profesori Daniel Baker. “Ngjashëm me fushat, të cilat i shohim në “Star Trek”, që përdoren në film për të parandaluar futjen e alienëve në planetin tonë”.

Çka është erozioni ?

Erozioni është gërryerje që pëson sipërfaqja e tokës nga veprimi i ujërave, i akullit ose i erës.  Pasojë e erozionit është dëmtimi i tokës së plleshme. Cka eshte erozioni,qka eshte erozioni,ceshte erozioni,cfare eshte erozioni,qeshte erozioni,çka eshte erozioni,çfarë,domethene,dmth, do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi, eshte,quajme,kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,definicioni,definimi,cka kuptojme me termin, cfare do te thote fjala,erozioni,erozionet,erozion

Sa kontinente i ka Toka dhe cilat janë ?

 Sa kontinente i ka Toka dhe cilat janë ? Toka i ka 7 kontinente dhe janë: Azia, Afrika, Amerika Veriore, Amerika Jugore, Antarktida, Evropa, Australia. sa kontinente i ka Toka, bota, kontinentet e botes, cilat jane,cilet jane, kontinentet e botes, kontinentet e tokes, toka kontinentet, 

Çka është vija bregdetare ?

Çka është vija bregdetare ? Vija bregdetare është vija ku deti përputhet me tokën, e cila mund të jetë e ulët, malore, ranore, shkëmbore e kombinuar etj. cka eshte vija bregdetare, cfare eshte vija bregdetare, ceshte vija bregdetare, vija bregdetare shqip,

Çka është Mali ?

Çka është Mali ? Mali është formë impresive relievore në të vërtetë është formë e ngritur në Tokë, e krijuar si rezultat i aktivitetit të korës së Tokës. ceshte mali, cfare eshte mali, cka eshte mali, mali shqip, malet shqip, cka jane malet, cfare jane malet, malet shqip, mali, cka dmth mali, malet

Çka është astenosfera ?

Çka është astenosfera ? Astenosfera është shtresa më e epërme e sferës së mesme të Tokës ose mantelit, që shtrihet në thellësi 100-350 km nën kontinente dhe 50-220 km nën fundin e oqeaneve, e trashë rreth 150 km. cfare eshte astenosfera,ceshte astenosfera, cka eshte astenosfere,astenosfera shqip,c'eshte astenosfera, astenosfera gjeografi, qka quajme astenosfere, astenosfera shqip

Çka është Dielli ?

Dielli Çka është Dielli ? Dielli është ylli më i afërt i tokës . Në krahasim me yjet e tjerë, është shumë i vogël. Dielli është një lëmsh i gazët dhe i zjarrtë. Dielli nga brendia lëshon një nxehtësi dhe dritë shumë të madhe. Kështu ai ngroh të gjithë planetët rreth tij. Pa Diell në Tokë nuk do të kishte jetë . Toka do të ishte e errët, e ftohtë, pa bimë , pa njerëz, pa kafshë dhe pa gjallesa të tjera.Ajo do të ishte e vdekur . Dielli është larg nga toka 150 milionë kilometra. Dielli është 1 milion e treqind mijë herë më i madh se Toka . cka eshte dielli, cfare eshte dielli, ceshte dielli, dielli fakte, fakte shkencore per diellin, fakte per diellin, qka osht dielli, dielli shqip, sa eshte larg dielli nga toka, sa larg eshte dielli nga toka, sa i madh eshte dielli, dielli fakte, fakte mbi diellin, te dhena per diellin, te dhena per diell, dielli faktet, cfare eshte diell, c'eshte dielli

Çka janë planetet ?

Çka janë planetet ? Planetët janë trupa të errët, të fortë dhe të ngurtë që sillen rreth Diellit . Të gjithë planetët e marrin dritën dhe nxehtësinë nga dielli . Planetët nga Toka mund të shihen më mirë me ndihmën e teleskopëve. Deri më tash njeriu ka arritur të shkojë vetëm deri në Hënë. Ndërkaq rreth planetëve të tjerë janë lansuar satelitë të cilët ndihmojnë njohjen më të mirë të planetëve. cka jane planetet, cfare jane planetet, ceshte planeti, cka eshte planeti, cjane planetet, qka jane planetet, planetet shqip, planeti shqip, planetet shqip, planetet definicion, qka quajme planet, cfare quajme planet, trupat qiellor

Çka është gjithësia ?

Çka është gjithësia ? Rreth Tokës gjendet një hapsirë shume e madhe dhe e pakufishme.Kjo hapsirë quhet gjithësi . Çka është Toka ? Toka është trup qiellor i errët dhe gjendet në lëvizje të përhershmë në hapsirën e pakufishme. Këtë për herë të parë nga largësitë e mëdha të gjithësisë e panë kozmonautët. Toka atyre u është dukur si një top i rrumbullakët. Toka prej të gjitha yjeve të tjera më së afërmi e ka Diellin. Nga Dielli Toka e merr dritën dhe nxehtësinë. Toka i takon sistemit Diellor. Sistemi Diellor Në përbërje të sistemit Diellor përveç Tokës bëjnë pjesë edhe tetë planete tjerë:Merkuri, Afërdita(Venera), Marsi, Jupiteri, Saturni, Urani, Neptuni dhe Plutoni. cka eshte gjithesia, cfare eshte gjithesia, ceshte gjithesia, cka eshte gjithesi, gjithesia shqip, gjithesi shqipe, gjithesi shqip, gjithesia shqipe, fjala gjithesi, kuptimi gjithesi, gjithesi, gjithesia, cka eshte toka, cfare eshte toka, ceshte toka, qka eshte toka, qka

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more