Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Anatria. Show all posts
Showing posts with label Anatria. Show all posts

Çka është Anartria (dizartria)

Çka është Anartria (dizartria)

Anatria është humbja e plotë apo e pjesërishme e funksionit të të folurit, për shkak të çrregullimit në mekanizmin neuromuskular të artikulimit. 

Pacienti plotësisht e kupton të folurit dhe mund të shkruaj dhe të lexojë, por nuk mund të flas, meqë muskujtë e buzëve dhe gjuhës nuk mund të kontrollojnë ekspiriumin me të cilin kishin për t’u formuluar fjalët. 

Të folurit dizartrik është i pakuptueshëm, por përdorimi i fjalëve apo kuptimi i tyre janë të paprekur.

Për artikulim janë përgjegjës muskujtë e fytyrës (i inervon n. facialis), laringut dhe grykës (n. vagus), nofullave (n. trigeminus) dhe gjuhës (n. hypoglosus).

Dizartritë, mund të zënë fill për shkak të: 

a) Dëmtimit të neuronit të sipërm motorik, 
b) Çrregullimit të harmonizimit të sistemit ekstrapiramidal, 
c) Dëmtimit të neuronit të poshtëm motorik, 
d) Dëmtimit të lidhjeve mioneurale dhe 
e) miopative.

ceshte anartria, qka osht anartria, cka eshte dizartria, c'eshte dizartria, cka eshte fjala dizarti, kuptimi i dizartrise, fjala dizartri, qka osht dizartria, cfare eshte dizartria, kuptimi i dizartrise, fjala dizartri, te dhena mjekesore,
Çka është Anartria (dizartria)

Anatria është humbja e plotë apo e pjesërishme e funksionit të të folurit, për shkak të çrregullimit në mekanizmin neuromuskular të artikulimit. 

Pacienti plotësisht e kupton të folurit dhe mund të shkruaj dhe të lexojë, por nuk mund të flas, meqë muskujtë e buzëve dhe gjuhës nuk mund të kontrollojnë ekspiriumin me të cilin kishin për t’u formuluar fjalët. 

Të folurit dizartrik është i pakuptueshëm, por përdorimi i fjalëve apo kuptimi i tyre janë të paprekur.

Për artikulim janë përgjegjës muskujtë e fytyrës (i inervon n. facialis), laringut dhe grykës (n. vagus), nofullave (n. trigeminus) dhe gjuhës (n. hypoglosus).

Dizartritë, mund të zënë fill për shkak të: 

a) Dëmtimit të neuronit të sipërm motorik, 
b) Çrregullimit të harmonizimit të sistemit ekstrapiramidal, 
c) Dëmtimit të neuronit të poshtëm motorik, 
d) Dëmtimit të lidhjeve mioneurale dhe 
e) miopative.

ceshte anartria, qka osht anartria, cka eshte dizartria, c'eshte dizartria, cka eshte fjala dizarti, kuptimi i dizartrise, fjala dizartri, qka osht dizartria, cfare eshte dizartria, kuptimi i dizartrise, fjala dizartri, te dhena mjekesore,

Namazi

Syzat