Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Analiza e romanit ''Don Kishoti'' - Miguel Servantes

Don Kishoti- Miguel Servantes-kritikë apo analizë letrare

Don Kishoti Spanja e shek XVI përjetonte krizë ekonomike për shkak të fuqizimit monetar dhe krizë morale nga avanturizmi kalorsiak. Ky avanturizëm vinte nga leximi i romaneve kalorsiake që atë kohë e kishin vërshuar Spanjën. Romanet lexoheshin me të madhe madje njerëzit gjërat që i lexonin mundoheshin ti veprojnë në jetën e përditshme si ngjarje të imagjinuara . Ky lexim i romaneve kish ndikuar aq shumë madje edhe në ekonominë e shtetit ngase te njerëzit ishte mbjellur ideja se fare pa punë e pa bërë asgjë po u bëre si personazhet e romaneve kalorsiake mund të bëhesh brenda natës person i pasur. Këtë ish munduar ta ndalonte edhe mbreti Karlo V por skish mundur. Atë që nuk e arriti as mbreti arriti ta bënte  Miguel Servantes me veprën e tij Don Kishoti . Tema dhe ideja e romanit i bëjnë kritikë të ashpër shoqërisë feudale të Spanjës.Ky roman me temë dhe vlerë estetike ngrihet mbi romante kalorsiake. Konsiderohet roman antikalorsiak. I ironizon ,

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more