Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Analiza e veprës ''Epi i Gilgameshit''. Show all posts
Showing posts with label Analiza e veprës ''Epi i Gilgameshit''. Show all posts

Epi i Gilgameshit - Analiza

epi i gilgameshit,epi i gilgameshit,eposi i gilgameshit
Epi i Gilgameshit
Epi i Gilgameshit së pari i krijuar në gjuhën sumere, aty nga shek. XXII deri në shek. XVIII p.e.r.
 
Tregimet për Gilgameshin, të njohura në gjithë Lindjen e Mesme, por nuk i dihet autori.
 
NDËRTIMI
 

Vepra Epi i Gilgameshit  është i ndarë në 12 këngë, sipas temave e ndajmë në 2 pjesë
 
TEMA E PARË
 

Kjo pjesë shkon deri në këngën VIII, ka si temë luftën që bën njeriu kundër së keqës njerëzore.
 
Subjekti: Gilgameshi personazh kryesor i epit, me prejardhje hyjnore (2/3) dhe njerzore (1/3). 

Themelues i Urukut, dhe mbret i saj. Krijues i një mbretërie të pasur, ishte një sundimtar i vrazhdë që nuk pyeste shumë për popullin, veçmas i mundonte të rinjët, nuk i linte të bashkohen.
 
Perënditë i pranuan ankesat e popullit, dërgojnë një krijesë hyjnore Enkidujin, i cili e humbi betejën kundër Gilgameshit. Më vonë këta dy bëhen vëllezër dhe bashkëluftëtarë.
 
Këta dy luftuan kundër një të keqe, Humbabës, krijesë hyjnore që i tmerronte njerëzit e një krahine. Këta dy korrën fitore në këtë betejë me ndihmën e hyjnive të Shamashit (zotit të diellit), dhe të Ninibit (hyjit të luftës).Gilgameshi dhe Enkiduji luftuan për të mirën e përgjithshme e jo personale.
 
TEMA E DYTË
 
Fillon nga kënga e IX e deri në fund, ka si temë fikën nga vdekja dhe nga bota e nëndheshme dhe përpjekjen për të gjetur pavdekësinë. Konsiderohet si tema kryesore e epit të Gilgameshit.
 
Subjekti: Është si vazhdim i pjesës së parë, por me përmasa shqetësuese, vdekja e Enkidujit.
 
Vdekjen e Enkidujit Gilgameshi e përjetoi rëndë, dhe që në atë moment koncepti i epit merr një kaje tjetër, jo të luftës dhe të guximit, por atë të nënshtrimit dhe të frikës nga vdekja. Me vdekjen e Enkidujt Gilgameshi kuptoi domosdoshmërinë e vdekjes, se edhe ai një sit duhej të vdiste.
 
Gilgameshi mbante iluzione se Enkiduji do të zgjohet, e mbajti 6 ditë të pavarrosur,të 7 dha urdhër për ta varrosur. 

Atij i mbeti vetëm një shpresë, gjyshi i tij Utnapishtimi, i cili e kishte fituar pavdekësinë me barkën e tij që shpëtonte njerëz. Gilgameshi me shumë vështirësi arriti te gjyshi i tij, ai ia tregon një bari në fund të detit, mirëpo ai bari nuk ishte bari për ta fituar pavdekësinë por në të cilin ishte i vendosur rinia dhe fuqia,edhe këtë nuk arrin ta merr sepse para tij e merr një gjarpër. 

Tani e kupton se edhe ai një dit duhet të vdesë dhe kthehet në Uruk, i kërkon priftërinjëve të shkoj në botën e nëndheshme që ta takoj Enkidujin. Bisedon me hijen e tij, dhe e kupton tmerrin që e pret.
 
Vepra e Gilgameshit mbetet një porosi e madhe për të gjithë njerëzit,se njeriu është i vdekshëm.

Pra tek vepra Epi i Gilgameshit  tregohet një porosi e pastër se të gjithë një ditë do të vdesim ndërsa do të mbesin vetëm veprat e njeriut.

Postime të ngjashme:

Epi i Gilgameshit  analizë tjetër

Miti dhe Mitologjia

Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

Epi i gilgameshit,analize letrare,analiza letrare,Gilgameshi analize letrare per kete veper,kritike letrare epi i gilgameshit,Gilgameshi kritike letrare,Analiza e vepres Epi i Gilgameshit,Gilgameshi shqip,Gilgameshi kritike letrare,kritika letrare shqip
epi i gilgameshit,epi i gilgameshit,eposi i gilgameshit
Epi i Gilgameshit
Epi i Gilgameshit së pari i krijuar në gjuhën sumere, aty nga shek. XXII deri në shek. XVIII p.e.r.
 
Tregimet për Gilgameshin, të njohura në gjithë Lindjen e Mesme, por nuk i dihet autori.
 
NDËRTIMI
 

Vepra Epi i Gilgameshit  është i ndarë në 12 këngë, sipas temave e ndajmë në 2 pjesë
 
TEMA E PARË
 

Kjo pjesë shkon deri në këngën VIII, ka si temë luftën që bën njeriu kundër së keqës njerëzore.
 
Subjekti: Gilgameshi personazh kryesor i epit, me prejardhje hyjnore (2/3) dhe njerzore (1/3). 

Themelues i Urukut, dhe mbret i saj. Krijues i një mbretërie të pasur, ishte një sundimtar i vrazhdë që nuk pyeste shumë për popullin, veçmas i mundonte të rinjët, nuk i linte të bashkohen.
 
Perënditë i pranuan ankesat e popullit, dërgojnë një krijesë hyjnore Enkidujin, i cili e humbi betejën kundër Gilgameshit. Më vonë këta dy bëhen vëllezër dhe bashkëluftëtarë.
 
Këta dy luftuan kundër një të keqe, Humbabës, krijesë hyjnore që i tmerronte njerëzit e një krahine. Këta dy korrën fitore në këtë betejë me ndihmën e hyjnive të Shamashit (zotit të diellit), dhe të Ninibit (hyjit të luftës).Gilgameshi dhe Enkiduji luftuan për të mirën e përgjithshme e jo personale.
 
TEMA E DYTË
 
Fillon nga kënga e IX e deri në fund, ka si temë fikën nga vdekja dhe nga bota e nëndheshme dhe përpjekjen për të gjetur pavdekësinë. Konsiderohet si tema kryesore e epit të Gilgameshit.
 
Subjekti: Është si vazhdim i pjesës së parë, por me përmasa shqetësuese, vdekja e Enkidujit.
 
Vdekjen e Enkidujit Gilgameshi e përjetoi rëndë, dhe që në atë moment koncepti i epit merr një kaje tjetër, jo të luftës dhe të guximit, por atë të nënshtrimit dhe të frikës nga vdekja. Me vdekjen e Enkidujt Gilgameshi kuptoi domosdoshmërinë e vdekjes, se edhe ai një sit duhej të vdiste.
 
Gilgameshi mbante iluzione se Enkiduji do të zgjohet, e mbajti 6 ditë të pavarrosur,të 7 dha urdhër për ta varrosur. 

Atij i mbeti vetëm një shpresë, gjyshi i tij Utnapishtimi, i cili e kishte fituar pavdekësinë me barkën e tij që shpëtonte njerëz. Gilgameshi me shumë vështirësi arriti te gjyshi i tij, ai ia tregon një bari në fund të detit, mirëpo ai bari nuk ishte bari për ta fituar pavdekësinë por në të cilin ishte i vendosur rinia dhe fuqia,edhe këtë nuk arrin ta merr sepse para tij e merr një gjarpër. 

Tani e kupton se edhe ai një dit duhet të vdesë dhe kthehet në Uruk, i kërkon priftërinjëve të shkoj në botën e nëndheshme që ta takoj Enkidujin. Bisedon me hijen e tij, dhe e kupton tmerrin që e pret.
 
Vepra e Gilgameshit mbetet një porosi e madhe për të gjithë njerëzit,se njeriu është i vdekshëm.

Pra tek vepra Epi i Gilgameshit  tregohet një porosi e pastër se të gjithë një ditë do të vdesim ndërsa do të mbesin vetëm veprat e njeriut.

Postime të ngjashme:

Epi i Gilgameshit  analizë tjetër

Miti dhe Mitologjia

Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare

Epi i gilgameshit,analize letrare,analiza letrare,Gilgameshi analize letrare per kete veper,kritike letrare epi i gilgameshit,Gilgameshi kritike letrare,Analiza e vepres Epi i Gilgameshit,Gilgameshi shqip,Gilgameshi kritike letrare,kritika letrare shqip

Namazi

Syzat