Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Gripi. Show all posts
Showing posts with label Gripi. Show all posts

Prevenimi apo parandalimi i gripit


Për parandalimin e gjendjes gripoze adoptohen disa rregulla të thjeshta të higjienës së jetës.

Ushqim i ndryshëm dhe i ekuilibruar, me fruta dhe perime për shkak se janë të pasura me vitamina dhe minerale.

Pastaj gjumë të mjaftueshëm si dhe aktivitet të rregullt fizik.

Evitoni ngrohjen e tepruar të dhomave, pastaj praktikoni ajrosje të rregullt gjatë ditës të dhomës ku qëndroni.

si parandalohet gripi,gripi dhe parandalimi i tij

Për parandalimin e gjendjes gripoze adoptohen disa rregulla të thjeshta të higjienës së jetës.

Ushqim i ndryshëm dhe i ekuilibruar, me fruta dhe perime për shkak se janë të pasura me vitamina dhe minerale.

Pastaj gjumë të mjaftueshëm si dhe aktivitet të rregullt fizik.

Evitoni ngrohjen e tepruar të dhomave, pastaj praktikoni ajrosje të rregullt gjatë ditës të dhomës ku qëndroni.

si parandalohet gripi,gripi dhe parandalimi i tij

Trajtimi(mjekimi,tretmani,terapia) i gripit


Fillimisht personave me grip ju këshillohet: regjim shtrati (pushim), terapi simptomatike (paracetamol, brufen), vitaminë C, pika për hundë (tretje fi ziologjike 0.9 %), të pihen sa më shumë lëngje (sidomos çaj) dhe mjekimi i komplikimeve (nëse paraqiten).

Shih edhe: Parandalimi i gripit
Trajtimi i gripit,gripi dhe trajtimi,trajtimi medikamentoz i gripit,gripi dhe trajtimi i tij,mjekimi i gripit,tretmani i gripit


Fillimisht personave me grip ju këshillohet: regjim shtrati (pushim), terapi simptomatike (paracetamol, brufen), vitaminë C, pika për hundë (tretje fi ziologjike 0.9 %), të pihen sa më shumë lëngje (sidomos çaj) dhe mjekimi i komplikimeve (nëse paraqiten).

Shih edhe: Parandalimi i gripit
Trajtimi i gripit,gripi dhe trajtimi,trajtimi medikamentoz i gripit,gripi dhe trajtimi i tij,mjekimi i gripit,tretmani i gripit

Komplikimet e gripit

Otit (Sëmundje e veshit), bronkit (Sëmundje e rrugëve të sipërme të frymëmarrjes), pneumoni (kallje e mushkërive), rhiniti (Infl amacioni i hundës), faringiti (infl amacioni i fytit), bronkiti (infl amacioni i bronkeve).

Shih edhe:Trajtimi i gripit

cilat jane komplikimet e  gripit,gripi dhe komplikimet tij
Otit (Sëmundje e veshit), bronkit (Sëmundje e rrugëve të sipërme të frymëmarrjes), pneumoni (kallje e mushkërive), rhiniti (Infl amacioni i hundës), faringiti (infl amacioni i fytit), bronkiti (infl amacioni i bronkeve).

Shih edhe:Trajtimi i gripit

cilat jane komplikimet e  gripit,gripi dhe komplikimet tij

Shenjat klinike të gripit

Temperaturë e ngritur deri në 40 C me ethe, plogështi, kokëdhimbje, dhimbje muskujsh
(kontraktura), anoreksi (humbje apetit), kollë të thatë (që nuk të lenë të qetë).
 

Fillimi është i shpejtë me simptome të përnjëhershme.

Lexo edhe: Shenjat e përgjithshme të gripit
Temperaturë e ngritur deri në 40 C me ethe, plogështi, kokëdhimbje, dhimbje muskujsh
(kontraktura), anoreksi (humbje apetit), kollë të thatë (që nuk të lenë të qetë).
 

Fillimi është i shpejtë me simptome të përnjëhershme.

Lexo edhe: Shenjat e përgjithshme të gripit

Shenjat e përgjithshme të gripit

Lodhje e përgjithshme dhimbje të trupit, temperaturë, ethe, kokëdhimbje, dhimbje fyti, kollitje, rrjedhje nga hundët. 

Këto simptoma janë ankesa të zakonshme që paraqiten gjatë dimrit dhe nuk duhet përzier gjithnjë me gripin i cili mund të shkaktoj komplikime në disa raste edhe dramatike tek personat e moshuar apo tek atë që veç janë të sëmur nga sëmundje tjera, pastaj tek të porsalindurit. Andaj në këto raste kjo gjendje nuk duhet të neglizhohet.

Lexo me shume: Gripi

cilat jane shenjat e gripit,gripi dhe shenjat e tij,gripi shenjat gripoze,gripi shenjat e gripit
Lodhje e përgjithshme dhimbje të trupit, temperaturë, ethe, kokëdhimbje, dhimbje fyti, kollitje, rrjedhje nga hundët. 

Këto simptoma janë ankesa të zakonshme që paraqiten gjatë dimrit dhe nuk duhet përzier gjithnjë me gripin i cili mund të shkaktoj komplikime në disa raste edhe dramatike tek personat e moshuar apo tek atë që veç janë të sëmur nga sëmundje tjera, pastaj tek të porsalindurit. Andaj në këto raste kjo gjendje nuk duhet të neglizhohet.

Lexo me shume: Gripi

cilat jane shenjat e gripit,gripi dhe shenjat e tij,gripi shenjat gripoze,gripi shenjat e gripit

Çka është gripi ?

Gripi është sëmundje infektive e shkaktuar nga virusi i gripit, i cili ndryshon nga viti në vit.

Virusi në fjalë shumzohet në rrugët e frymëmarrjes.

Në përgjithësi paraqitet në formë të epidemisë duke filluar nga Nëntori dhe zvogëlohet në shkurt-mars.

Gjendja gripoze paraqitet gjithmonë në momente të këqija! Në momente të ndërrimit të vendit të punës, ngarkesave në punë, obligimeve familjare etj.

Gjendja gripoze nuk zgjedh kohën, angazhimet profesionale dhe familjare. Pas një numri komplikimesh të lehta shëndetësoretësore mund të vjen radha e paraqitjes së gripit. 

Problemi i gripit është trajtuar si një nga problemet virale më të vjetra. Por shpesh në popull është një tendencë që me termin grip të përfshihet një numër sëmundjesh të cilat nuk kanë fare të bëjnë me gripin. 

Kohëzgjatja e inkubacionit (koha prej momentit të infektimit deri tek shfaqja e simptomave) me grip ndryshon prej 24-48 orë. 

I sëmuri mund të jetë infektues mesatarisht 6 ditë, duke llogaritur edhe kohën para shfaqjes së simptomave. 

Tek personat me imunitet jo të dobësuar rikthimi komplet në gjendje e mëparshme bëhet pas dy jave.

Lexo edhe: Shenjat e përgjithshme të gripit

qka eshte gripi ,Cka eshte gripi ,ceshte gripi,cfare eshte gripi ,qeshte gripi,definicioni gripi, perkufizimi gripi,shpjegimi gripi,qka kuptojm me gripi, qka nenkuptojm me gripi,nenkuptimi gripi,kuptimi i fjales grip,sa eshte inkubacioni tek gripi,
Gripi është sëmundje infektive e shkaktuar nga virusi i gripit, i cili ndryshon nga viti në vit.

Virusi në fjalë shumzohet në rrugët e frymëmarrjes.

Në përgjithësi paraqitet në formë të epidemisë duke filluar nga Nëntori dhe zvogëlohet në shkurt-mars.

Gjendja gripoze paraqitet gjithmonë në momente të këqija! Në momente të ndërrimit të vendit të punës, ngarkesave në punë, obligimeve familjare etj.

Gjendja gripoze nuk zgjedh kohën, angazhimet profesionale dhe familjare. Pas një numri komplikimesh të lehta shëndetësoretësore mund të vjen radha e paraqitjes së gripit. 

Problemi i gripit është trajtuar si një nga problemet virale më të vjetra. Por shpesh në popull është një tendencë që me termin grip të përfshihet një numër sëmundjesh të cilat nuk kanë fare të bëjnë me gripin. 

Kohëzgjatja e inkubacionit (koha prej momentit të infektimit deri tek shfaqja e simptomave) me grip ndryshon prej 24-48 orë. 

I sëmuri mund të jetë infektues mesatarisht 6 ditë, duke llogaritur edhe kohën para shfaqjes së simptomave. 

Tek personat me imunitet jo të dobësuar rikthimi komplet në gjendje e mëparshme bëhet pas dy jave.

Lexo edhe: Shenjat e përgjithshme të gripit

qka eshte gripi ,Cka eshte gripi ,ceshte gripi,cfare eshte gripi ,qeshte gripi,definicioni gripi, perkufizimi gripi,shpjegimi gripi,qka kuptojm me gripi, qka nenkuptojm me gripi,nenkuptimi gripi,kuptimi i fjales grip,sa eshte inkubacioni tek gripi,

Namazi

Syzat