Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Gjuha gjermane. Show all posts
Showing posts with label Gjuha gjermane. Show all posts

Gjermania, në kërkim të infermierëve nga Kosova

 

 

Ministria e Shëndetësisë dhe Ministria e Punës dhe Mirëqenies Sociale e kanë përkrahur punësimin ligjor në Gjermani të rreth 250 infermierëve të diplomuar në shkollat profesionale në Kosovë, në kuadër të një marrëveshjeje të ndërmjetësuar me spitalet në Gjermani.

Një numër i infermierëve të diplomuar në shkollat e Kosovës, të kërkuar për punë ligjore në Gjermani, do të pajiset me leje pune. Ata infermierë do të kenë mundësi të qëndrojnë në shtetin gjerman për dy vjetët e ardhshëm.

Njëri nga infermierët, (emri i njohur për redaksinë ) që ka vendosur të shkojë në Gjermani, thotë se “çështja e pagës është ajo që më së shumti ka ndikuar të largohet nga Kosova”.

“Sado që arrin të kryesh shkollim adekuat, në Kosovë do të jesh i barabartë me infermierët që kryejnë shkollën e mesme. Unë kam kryer Fakultetin e Infermierisë dhe tashmë jam në studime master. Në qytetin e Prizrenit jam takuar me shtetasit gjerman, të cilët kanë ardhur për të marrë infermierë nga Kosova. Tashmë kam vendosur të shkoj atje, dhe sigurisht gjatë testimeve u ka pëlqyer puna jonë dhe nuk ka dalluar nga infermierët që punojnë në institucione shëndetësore në Gjermani’’,thotë ai.

Por, kthimi nga Gjermania, kurdo që të mund të ndodhë, as bashkëbiseduesit dhe asnjërit nga 250 infermierët që mund të punësohen atje, nuk do t’u mundësojë punësim në institucionet spitalore të Kosovës, pavarësisht edukimit profesional dhe përvojës së fituar në punë.

Aktualisht, Qendra Klinike Universitare e Kosovës ka rreth 613 mjekë dhe 1,833 infermierë, të punësuar, por numri tyre nuk është aspak në përputhje me nevojat dhe kërkesat e popullatës së Kosovës.

Zëvendësministri i Shëndetësisë, Izet Sadiku, thotë për Radion Evropa e Lirë se nuk ka ndonjë garanci që stafi i mesëm shëndetësor do të punësohet në Kosovë me kthimin nga Gjermania, kurdo që kjo të ndodhë.

“Infermierët do të kenë kontrata të punës në Gjermani dhe ne e përkrahim iniciativën. Por, infermierët nuk e kanë të garantuar se do të punësohen pasi të kthehen. Sigurisht, kjo varet nga buxheti. Kosova ka nevojë për ta, por nëse ata dëshirojnë të vazhdojnë të punojnë në Gjermani, mund ta bëjnë një gjë të tillë’’, thotë Sadiku.

Ndonëse sistemi publik shëndetësor ka nevojë për më shumë staf mjekësor, e posaçërisht për infermierë të shkolluar, zyrtarë qeveritarë thonë se Fondi Monetar Ndërkombëtar ka përcaktuar numrin e të punësuarve dhe nuk ka lejuar rritjen e stafit.

 Sindikata e shëndetësisë thotë se institucionet shëndetësore në Kosovë kanë nevojë që të punësojnë edhe më shumë 5 mijë infermierë.

Blerim Syla, nga Federata Sindikale e Shëndetësisë, konsideron se përkrahja nga ana e Qeverisë së Kosovës, për t’i dërguar infermierët jashtë vendit, shihet si një diskriminim profesional.

“Këtë e argumentoj vetëm me një çështje. Në Kosovë kemi nevojë për 5 mijë infermierë, në anën tjetër i dërgojmë jashtë vendit ata që i kemi shkolluar këtu. Nëse ky është sukses, atëherë unë nuk e di çfarë ndjenja morale kemi! Po e shfrytëzojnë trurin tonë dhe po i dërgojnë jashtë vendit. Ky është një manipulim i radhës i disa kompanive që vijnë nga Evropa dhe lidhin marrëveshje me Ministrinë e Shëndetësisë, i marrin kuadrot e shkolluar dhe pas dy vjetësh i hedhin në rrugë ata”,konsideron Syla.
Por, zëvendësministri i Shëndetësisë, Izet Sadiku, në një bisedë me Radion Evropa e Lirë thotë se ndonëse institucionet e vendit janë në dijeni për mungesën e infermierëve, por mospunësimi i tyre ndodh për shkak të mungesës së buxhetit.

Duke marrë parasysh diplomimin e madh të të rinjve në sektorin e shëndetësisë, ne kemi përkrahur marrëveshjen që të marrin përvojë në Evropë dhe pas dy vjetësh të kthehen në Kosovë”, shprehet Sadiku.

Qendra Emergjente në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës, si qendër terciare referente për gjithë
Kosovën, sipas profesionistëve shëndetësorë është mbingarkuar me punë dhe mungesë stafi, njëherësh është institucioni prej nga më së shumti ikin, si mjekët, po ashtu edhe infermierët.

Më herët, në një prononcim për Radion Evropa e Lirë, këtë e pati konfirmuar edhe vetë drejtori i Qendrës Emergjente, Basri Lenjani. Ai pati deklaruar se shumë mjekë e infermierë tashmë janë në kurse të gjuhës gjermane, pasi që Gjermania ka kërkesë të madhe sidomos për infermierë.

Kosovarët, pati thënë ai, janë të interesuar të punojnë atje për shkak të kushteve më të mira të punës dhe pagës më të madhe.

“Kemi informata që një pjesë e stafit mjekësor, mjekë dhe infermierë, po e mësojnë gjuhën gjermane. Por, ne nuk duhet lejuar që njerëz profesionistë të ikin nga vendi, pasi që për ata njerëz ka nevojë Kosova”, kishte thënë Lenjani gjatë intervistës.

Ndryshe, Kosova, për t’i përmbushur standardet evropiane, duhet që t’i punësojë në institucionet publike shëndetësore edhe dy mijë mjekë e pesë mijë infermierë aq sa edhe nevojiten për kokë banori.(REL)

 

 

Ministria e Shëndetësisë dhe Ministria e Punës dhe Mirëqenies Sociale e kanë përkrahur punësimin ligjor në Gjermani të rreth 250 infermierëve të diplomuar në shkollat profesionale në Kosovë, në kuadër të një marrëveshjeje të ndërmjetësuar me spitalet në Gjermani.

Një numër i infermierëve të diplomuar në shkollat e Kosovës, të kërkuar për punë ligjore në Gjermani, do të pajiset me leje pune. Ata infermierë do të kenë mundësi të qëndrojnë në shtetin gjerman për dy vjetët e ardhshëm.

Njëri nga infermierët, (emri i njohur për redaksinë ) që ka vendosur të shkojë në Gjermani, thotë se “çështja e pagës është ajo që më së shumti ka ndikuar të largohet nga Kosova”.

“Sado që arrin të kryesh shkollim adekuat, në Kosovë do të jesh i barabartë me infermierët që kryejnë shkollën e mesme. Unë kam kryer Fakultetin e Infermierisë dhe tashmë jam në studime master. Në qytetin e Prizrenit jam takuar me shtetasit gjerman, të cilët kanë ardhur për të marrë infermierë nga Kosova. Tashmë kam vendosur të shkoj atje, dhe sigurisht gjatë testimeve u ka pëlqyer puna jonë dhe nuk ka dalluar nga infermierët që punojnë në institucione shëndetësore në Gjermani’’,thotë ai.

Por, kthimi nga Gjermania, kurdo që të mund të ndodhë, as bashkëbiseduesit dhe asnjërit nga 250 infermierët që mund të punësohen atje, nuk do t’u mundësojë punësim në institucionet spitalore të Kosovës, pavarësisht edukimit profesional dhe përvojës së fituar në punë.

Aktualisht, Qendra Klinike Universitare e Kosovës ka rreth 613 mjekë dhe 1,833 infermierë, të punësuar, por numri tyre nuk është aspak në përputhje me nevojat dhe kërkesat e popullatës së Kosovës.

Zëvendësministri i Shëndetësisë, Izet Sadiku, thotë për Radion Evropa e Lirë se nuk ka ndonjë garanci që stafi i mesëm shëndetësor do të punësohet në Kosovë me kthimin nga Gjermania, kurdo që kjo të ndodhë.

“Infermierët do të kenë kontrata të punës në Gjermani dhe ne e përkrahim iniciativën. Por, infermierët nuk e kanë të garantuar se do të punësohen pasi të kthehen. Sigurisht, kjo varet nga buxheti. Kosova ka nevojë për ta, por nëse ata dëshirojnë të vazhdojnë të punojnë në Gjermani, mund ta bëjnë një gjë të tillë’’, thotë Sadiku.

Ndonëse sistemi publik shëndetësor ka nevojë për më shumë staf mjekësor, e posaçërisht për infermierë të shkolluar, zyrtarë qeveritarë thonë se Fondi Monetar Ndërkombëtar ka përcaktuar numrin e të punësuarve dhe nuk ka lejuar rritjen e stafit.

 Sindikata e shëndetësisë thotë se institucionet shëndetësore në Kosovë kanë nevojë që të punësojnë edhe më shumë 5 mijë infermierë.

Blerim Syla, nga Federata Sindikale e Shëndetësisë, konsideron se përkrahja nga ana e Qeverisë së Kosovës, për t’i dërguar infermierët jashtë vendit, shihet si një diskriminim profesional.

“Këtë e argumentoj vetëm me një çështje. Në Kosovë kemi nevojë për 5 mijë infermierë, në anën tjetër i dërgojmë jashtë vendit ata që i kemi shkolluar këtu. Nëse ky është sukses, atëherë unë nuk e di çfarë ndjenja morale kemi! Po e shfrytëzojnë trurin tonë dhe po i dërgojnë jashtë vendit. Ky është një manipulim i radhës i disa kompanive që vijnë nga Evropa dhe lidhin marrëveshje me Ministrinë e Shëndetësisë, i marrin kuadrot e shkolluar dhe pas dy vjetësh i hedhin në rrugë ata”,konsideron Syla.
Por, zëvendësministri i Shëndetësisë, Izet Sadiku, në një bisedë me Radion Evropa e Lirë thotë se ndonëse institucionet e vendit janë në dijeni për mungesën e infermierëve, por mospunësimi i tyre ndodh për shkak të mungesës së buxhetit.

Duke marrë parasysh diplomimin e madh të të rinjve në sektorin e shëndetësisë, ne kemi përkrahur marrëveshjen që të marrin përvojë në Evropë dhe pas dy vjetësh të kthehen në Kosovë”, shprehet Sadiku.

Qendra Emergjente në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës, si qendër terciare referente për gjithë
Kosovën, sipas profesionistëve shëndetësorë është mbingarkuar me punë dhe mungesë stafi, njëherësh është institucioni prej nga më së shumti ikin, si mjekët, po ashtu edhe infermierët.

Më herët, në një prononcim për Radion Evropa e Lirë, këtë e pati konfirmuar edhe vetë drejtori i Qendrës Emergjente, Basri Lenjani. Ai pati deklaruar se shumë mjekë e infermierë tashmë janë në kurse të gjuhës gjermane, pasi që Gjermania ka kërkesë të madhe sidomos për infermierë.

Kosovarët, pati thënë ai, janë të interesuar të punojnë atje për shkak të kushteve më të mira të punës dhe pagës më të madhe.

“Kemi informata që një pjesë e stafit mjekësor, mjekë dhe infermierë, po e mësojnë gjuhën gjermane. Por, ne nuk duhet lejuar që njerëz profesionistë të ikin nga vendi, pasi që për ata njerëz ka nevojë Kosova”, kishte thënë Lenjani gjatë intervistës.

Ndryshe, Kosova, për t’i përmbushur standardet evropiane, duhet që t’i punësojë në institucionet publike shëndetësore edhe dy mijë mjekë e pesë mijë infermierë aq sa edhe nevojiten për kokë banori.(REL)

250 infermierë kosovarë sivjet do të punësohen në Gjermani

 

 

Në inaugurimin e Programit Gjermano-Kosovar për Arsim dhe Karrierë, të organizuar nga "Qeap-Heimerer", u tha se 250 infermierë të rinj nga Kosova kanë të drejtat e barabarta me qytetarët gjermanë për punësim në sektorin e shëndetësisë në Gjermani.

Drejtori i "Qeap-Heimerer",  Petrit Beqiri është i bindur se dy sektorët, arsimi dhe shëndetësia janë dhe do të mbesin ndër sektorët me prioritet për punësimin e kosovarëve profesionistë në Gjermani.

Ai tha se ky grup prej 250 infermierëve nuk është i pari e as i fundit  për punësim me kontrata fillestare dy vjeçare.

Këtij punësimi, i është gëzuar edhe ministri i Punës dhe Mirëqenies Sociale, Arban Abrashi, i cili tha se është hera e parë që kosovarët nuk po shkojnë si  azilantë, por  sipas tij, si profesionistë.

Ai tha se është një imazh i mirë për Kosovën. Punësimi ka karakter edhe aftësim profesional për të rinjtë kosovarë, por nevojitet edhe zotërimi i gjuhës gjermane dhe kualifikim shkollor.

 

 

Në inaugurimin e Programit Gjermano-Kosovar për Arsim dhe Karrierë, të organizuar nga "Qeap-Heimerer", u tha se 250 infermierë të rinj nga Kosova kanë të drejtat e barabarta me qytetarët gjermanë për punësim në sektorin e shëndetësisë në Gjermani.

Drejtori i "Qeap-Heimerer",  Petrit Beqiri është i bindur se dy sektorët, arsimi dhe shëndetësia janë dhe do të mbesin ndër sektorët me prioritet për punësimin e kosovarëve profesionistë në Gjermani.

Ai tha se ky grup prej 250 infermierëve nuk është i pari e as i fundit  për punësim me kontrata fillestare dy vjeçare.

Këtij punësimi, i është gëzuar edhe ministri i Punës dhe Mirëqenies Sociale, Arban Abrashi, i cili tha se është hera e parë që kosovarët nuk po shkojnë si  azilantë, por  sipas tij, si profesionistë.

Ai tha se është një imazh i mirë për Kosovën. Punësimi ka karakter edhe aftësim profesional për të rinjtë kosovarë, por nevojitet edhe zotërimi i gjuhës gjermane dhe kualifikim shkollor.

Gjermania kërkon 46 mijë punëtorë shqiptarë, drejtohuni tek zyra e punës për aplikim

 Gjermania kërkon 46 mijë punëtorë shqiptarë, drejtohuni tek zyra e punës për aplikim

 

Nëse ke një zanat dhe dëshiron të punosh në Gjermani, mjafton të paraqitesh në zyrat e punës për t’u orientuar me procedurat se si mund të pajisesh me vizë pune, pa pasur nevojë të nisesh si azilkërkues.

Ministri i Mirëqenies Sociale, Blendi Klosi konfirmon kërkesën e Gjermanisë për të punësuar 46 mijë persona në punë që nuk preferohen nga gjermanët.

“Janë 46 mijë kërkesa nga shteti gjerman, por kjo nuk do të thotë që do të vijnë të gjithë nga Shqipëria. Së bashku me qeverinë gjermane, nëpërmjet programit të mbështetjes gjermane GIZ, ne kemi filluar punën nëpër disa sportele kryesore të zyrave të punës në vendin tonë.

Do të përgatisim asistencën e afruar nga Shërbimi Social Shtetëror për të gjithë ata që kanë një profesion. Mjafton profesioni dhe kontrata e punës për të bërë të mundur vizën e punës në Gjermani”, tha Klosi për “Top Channel”.

Por, sipas Klosit, në zyrat e punës ka më pak kërkesa sesa pritej, për faktin se i pakët është edhe numri i atyre që kanë një zanat.

Ndryshe paraqitet situata për infermierët, të cilët janë të kërkuar në Gjermani dhe vetëm për këtë vit, deri më tani, janë punësuar sipas rregullave 460 infermierë.

 Gjermania kërkon 46 mijë punëtorë shqiptarë, drejtohuni tek zyra e punës për aplikim

 

Nëse ke një zanat dhe dëshiron të punosh në Gjermani, mjafton të paraqitesh në zyrat e punës për t’u orientuar me procedurat se si mund të pajisesh me vizë pune, pa pasur nevojë të nisesh si azilkërkues.

Ministri i Mirëqenies Sociale, Blendi Klosi konfirmon kërkesën e Gjermanisë për të punësuar 46 mijë persona në punë që nuk preferohen nga gjermanët.

“Janë 46 mijë kërkesa nga shteti gjerman, por kjo nuk do të thotë që do të vijnë të gjithë nga Shqipëria. Së bashku me qeverinë gjermane, nëpërmjet programit të mbështetjes gjermane GIZ, ne kemi filluar punën nëpër disa sportele kryesore të zyrave të punës në vendin tonë.

Do të përgatisim asistencën e afruar nga Shërbimi Social Shtetëror për të gjithë ata që kanë një profesion. Mjafton profesioni dhe kontrata e punës për të bërë të mundur vizën e punës në Gjermani”, tha Klosi për “Top Channel”.

Por, sipas Klosit, në zyrat e punës ka më pak kërkesa sesa pritej, për faktin se i pakët është edhe numri i atyre që kanë një zanat.

Ndryshe paraqitet situata për infermierët, të cilët janë të kërkuar në Gjermani dhe vetëm për këtë vit, deri më tani, janë punësuar sipas rregullave 460 infermierë.

Gjermania ofron 46 mijë vende pune. Ja si aplikohet online në Agjencinë e Punësimit

Gjermania ofron 46 mijë vende pune. Ja si aplikohet online në Agjencinë e Punësimit

 

46.608 vende pune ofrojnë kompanitë gjermane për të cilat mund të aplikojnë qytetarë nga vendet e Ballkanit, duke përfshirë Shqipërinë. Mjekë, infermierë, inxhinierë të të gjitha kategorive, teknikë kompjuterash, zanatçinj, si hidraulikë, elektricistë, muratorë, mekanikë makinash, gomistë janë vetëm disa nga profesionet për të cilat mund të aplikohet nëpërmjet portalit on-line “Make it to Germany”.

Kjo faqe në internet është çelur në bashkëpunim nga ministria e Çështjeve Ekonomike dhe Energjisë, nga ministria e punës dhe Çështjeve Sociale si dhe nga Agjencia gjermane e Punësimit. Kjo faqe në internet përditësohet shumë shpesh dhe kompanitë hedhin automatikisht kërkesat e tyre për profesionistë të fushave të ndryshme.
PORTALI ONLINE Agjencia Gjermane e Punësimit ka publikuar listën e profesioneve ku ka vende të lira në ekonominë më të fortë në Evropë. Të gjithë ata që jetojnë jashtë vendeve të BE-së, pra përfshi Shqipërinë, Kosovën a po Maqedoninë mund të aplikojnë për punësim legal në Gjermani. Paga mesatare neto në Gjermani është 2.000 euro, ndërsa paga e personelit mjekësor dhe kujdestarëve varion nga 2000 deri në 2200 euro në vlerë bruto.
Në këtë link, ju mund të shihni se cilat profesione kërkohen më së shumti nga punëdhënësit gjermanë: http://www.make-it-in-germany.com/en. Për të konkurruar për vendet e punës, është e nevojshme të tregoni se keni nivel arsimor dhe të respektohen rregullat e lejes së qëndrimit në Gjermani.
“Ekziston një shans për punonjësit të cilët nuk janë nga BE-ja për të marrë vende pune, pasi këto profesione kërkohen shumë në Gjermani, pasi nuk ka kandidatë të mjaftueshëm të brendshëm”, thekson Agjencia Gjermane e Punësimit. Në portalin e Rrjetit Evropian të të dhënave të punësimit, raportet tregojnë se dje Gjermania ka hapur konkurs për 267,144 vende të lira pune.
SI MERRET VIZA NE AMBASADE Ambasada Gjermane në Tiranë ka publikuar një udhëzues për të gjithë ata persona që janë të interesuar të punësohen me dokumente të rregullta në Gjermani. Sipas tij, personat që mund të punësohen me dokumente të rregullta ndahen në dy kategori: Ata që kanë një vend të garantuar pune nga punë-dhënësi e që përmbushin kushtet për një lëshim vize dhe ata që kanë kualifikime të veçanta pune.
UDHEZIMI PER PROCEDUREN Në mënyrë që kërkesa juaj për vizë të mund të shqyrtohet shpejt, këshillohet që të respektohet procedura në vijim. Para se të caktoni një takim për aplikim për vizë, ju duhet të keni dokumentacionin në vijim:
– Ofertën me karakter detyrues të vendit të punës apo kontratën tashmë të nënshkruar të punës ose kualifikimit profesional me një punëdhënës konkret apo ndërmarrje, që ofron kualifikimin profesional në Gjermani.
– Miratimin paraprak të autoriteteve gjermane përgjegjëse për punësimin.
Hapi i 1-rë: Kërkimi i një vendi pune apo një vendi për kualifikim profesional tek një punëdhënës konkret, përkatësisht, tek ndërmarrja që ofron kualifikim profesional në Gjermani.
Për të udhëtuar në Gjermani duhet të keni një ofertë pune me karakter detyrues apo ofertë kualifikimi profesional nga një punëdhënës në Gjermani dhe një vizë kombëtare.
Nëse keni gjetur një punë të përshtatshme, kërkoni prej punëdhënësit ofertën e punës, përkatësisht kontratën konkrete të kualifikimit profesional. Kjo duhet të përmbajë të dhëna të plota për punëdhënësin dhe punëmarrësin (emrin e plotë të punëmarrësit dhe punëdhënësit përkatësisht të kompanisë, adresën, të dhënat e kontaktit) dhe të marrëdhënies së punës (fillimi i kontratës- jo para datës 01.01.2016), lloji i kontratës, paga bruto, orari i punës, koha e pushimeve, shërbimet e vëçanta). Këshillohet të përpilohen së paku tri kopje të njëjta (të nënshkruara nga punëdhënësi i ardhshëm dhe ju personalisht) të ofertës së punës me karakter detyrues, përkatësisht të kontratës së punës ose kualifikimit profesional.
Hapi i 2-të: Marrja e pëlqimit nga autoritetet gjermane kompetente për punësim. Në mënyrë që më vonë të mund t’ju jepet viza, nga autoritetet gjermane kompetente kërkohet miratimi për punësimin. Për punëdhënësin tuaj pikë direkte kontakti është – sipas rastit – ose Zyra Federale e Punës ose Zyra për të Huajt. Se cila nga dy autoritetet është përgjegjëse, varet nga fakti nëse ju keni qëndruar më parë për një kohë të gjatë në Gjermani (p.sh. si azilkërkues ose i toleruar, për shkollim ose studime, punë, kurs gjuhe mbi 3 muaj).
Prandaj, ju duhet që punëdhënësit tuaj t’i jepni informacione gjithëpërfshirëse rreth qëndrime ve tuaja të mëhershme në Gjermani. Ju lutemi kini parasysh, që këto informacione do të verifikohen gjatë procedurës së mëpasshme për pajisje me vizë, dhe të dhënat e mangëta apo të pasakta mund të çojnë në refuzimin e kërkesës për vizë, përkatësisht në stërzgjatjen e kohës së përpunimit të kërkesës tuaj.
DISA NGA PROFESIONET QE KERKOHEN NGA GJERMANIA – Asistent teknik – Inxhinier mekanik – Elektricist – Instalues elektrik – Elektricist për ndërtimin – Hidraulik – Teknik i ngrohjes – Punëtor pa kualifikime për ujë – Shofer – Monitorim i infrastrukturës hekurudhore – Mirëmbajtja e infrastrukturës në hekurudhat – Infermierë në pediatri – Infermierë në kirurgji – Infermierë në klinikë – Anesteziolog – Ndihmës anesteziolog – Kujdestarë për të moshuar – Specialistë në klinika gjeriatrike – Specialistë në onkologji – Specialistë në endoskopi – Specialistë në nefrologji – Specialistë në rehabilitim – Profesionistë të shëndetësisë – Teknikë kompjuterash – Hidraulikë – Muratorë – Mekanikë makinash – Gomistë

Gjermania ofron 46 mijë vende pune. Ja si aplikohet online në Agjencinë e Punësimit

 

46.608 vende pune ofrojnë kompanitë gjermane për të cilat mund të aplikojnë qytetarë nga vendet e Ballkanit, duke përfshirë Shqipërinë. Mjekë, infermierë, inxhinierë të të gjitha kategorive, teknikë kompjuterash, zanatçinj, si hidraulikë, elektricistë, muratorë, mekanikë makinash, gomistë janë vetëm disa nga profesionet për të cilat mund të aplikohet nëpërmjet portalit on-line “Make it to Germany”.

Kjo faqe në internet është çelur në bashkëpunim nga ministria e Çështjeve Ekonomike dhe Energjisë, nga ministria e punës dhe Çështjeve Sociale si dhe nga Agjencia gjermane e Punësimit. Kjo faqe në internet përditësohet shumë shpesh dhe kompanitë hedhin automatikisht kërkesat e tyre për profesionistë të fushave të ndryshme.
PORTALI ONLINE Agjencia Gjermane e Punësimit ka publikuar listën e profesioneve ku ka vende të lira në ekonominë më të fortë në Evropë. Të gjithë ata që jetojnë jashtë vendeve të BE-së, pra përfshi Shqipërinë, Kosovën a po Maqedoninë mund të aplikojnë për punësim legal në Gjermani. Paga mesatare neto në Gjermani është 2.000 euro, ndërsa paga e personelit mjekësor dhe kujdestarëve varion nga 2000 deri në 2200 euro në vlerë bruto.
Në këtë link, ju mund të shihni se cilat profesione kërkohen më së shumti nga punëdhënësit gjermanë: http://www.make-it-in-germany.com/en. Për të konkurruar për vendet e punës, është e nevojshme të tregoni se keni nivel arsimor dhe të respektohen rregullat e lejes së qëndrimit në Gjermani.
“Ekziston një shans për punonjësit të cilët nuk janë nga BE-ja për të marrë vende pune, pasi këto profesione kërkohen shumë në Gjermani, pasi nuk ka kandidatë të mjaftueshëm të brendshëm”, thekson Agjencia Gjermane e Punësimit. Në portalin e Rrjetit Evropian të të dhënave të punësimit, raportet tregojnë se dje Gjermania ka hapur konkurs për 267,144 vende të lira pune.
SI MERRET VIZA NE AMBASADE Ambasada Gjermane në Tiranë ka publikuar një udhëzues për të gjithë ata persona që janë të interesuar të punësohen me dokumente të rregullta në Gjermani. Sipas tij, personat që mund të punësohen me dokumente të rregullta ndahen në dy kategori: Ata që kanë një vend të garantuar pune nga punë-dhënësi e që përmbushin kushtet për një lëshim vize dhe ata që kanë kualifikime të veçanta pune.
UDHEZIMI PER PROCEDUREN Në mënyrë që kërkesa juaj për vizë të mund të shqyrtohet shpejt, këshillohet që të respektohet procedura në vijim. Para se të caktoni një takim për aplikim për vizë, ju duhet të keni dokumentacionin në vijim:
– Ofertën me karakter detyrues të vendit të punës apo kontratën tashmë të nënshkruar të punës ose kualifikimit profesional me një punëdhënës konkret apo ndërmarrje, që ofron kualifikimin profesional në Gjermani.
– Miratimin paraprak të autoriteteve gjermane përgjegjëse për punësimin.
Hapi i 1-rë: Kërkimi i një vendi pune apo një vendi për kualifikim profesional tek një punëdhënës konkret, përkatësisht, tek ndërmarrja që ofron kualifikim profesional në Gjermani.
Për të udhëtuar në Gjermani duhet të keni një ofertë pune me karakter detyrues apo ofertë kualifikimi profesional nga një punëdhënës në Gjermani dhe një vizë kombëtare.
Nëse keni gjetur një punë të përshtatshme, kërkoni prej punëdhënësit ofertën e punës, përkatësisht kontratën konkrete të kualifikimit profesional. Kjo duhet të përmbajë të dhëna të plota për punëdhënësin dhe punëmarrësin (emrin e plotë të punëmarrësit dhe punëdhënësit përkatësisht të kompanisë, adresën, të dhënat e kontaktit) dhe të marrëdhënies së punës (fillimi i kontratës- jo para datës 01.01.2016), lloji i kontratës, paga bruto, orari i punës, koha e pushimeve, shërbimet e vëçanta). Këshillohet të përpilohen së paku tri kopje të njëjta (të nënshkruara nga punëdhënësi i ardhshëm dhe ju personalisht) të ofertës së punës me karakter detyrues, përkatësisht të kontratës së punës ose kualifikimit profesional.
Hapi i 2-të: Marrja e pëlqimit nga autoritetet gjermane kompetente për punësim. Në mënyrë që më vonë të mund t’ju jepet viza, nga autoritetet gjermane kompetente kërkohet miratimi për punësimin. Për punëdhënësin tuaj pikë direkte kontakti është – sipas rastit – ose Zyra Federale e Punës ose Zyra për të Huajt. Se cila nga dy autoritetet është përgjegjëse, varet nga fakti nëse ju keni qëndruar më parë për një kohë të gjatë në Gjermani (p.sh. si azilkërkues ose i toleruar, për shkollim ose studime, punë, kurs gjuhe mbi 3 muaj).
Prandaj, ju duhet që punëdhënësit tuaj t’i jepni informacione gjithëpërfshirëse rreth qëndrime ve tuaja të mëhershme në Gjermani. Ju lutemi kini parasysh, që këto informacione do të verifikohen gjatë procedurës së mëpasshme për pajisje me vizë, dhe të dhënat e mangëta apo të pasakta mund të çojnë në refuzimin e kërkesës për vizë, përkatësisht në stërzgjatjen e kohës së përpunimit të kërkesës tuaj.
DISA NGA PROFESIONET QE KERKOHEN NGA GJERMANIA – Asistent teknik – Inxhinier mekanik – Elektricist – Instalues elektrik – Elektricist për ndërtimin – Hidraulik – Teknik i ngrohjes – Punëtor pa kualifikime për ujë – Shofer – Monitorim i infrastrukturës hekurudhore – Mirëmbajtja e infrastrukturës në hekurudhat – Infermierë në pediatri – Infermierë në kirurgji – Infermierë në klinikë – Anesteziolog – Ndihmës anesteziolog – Kujdestarë për të moshuar – Specialistë në klinika gjeriatrike – Specialistë në onkologji – Specialistë në endoskopi – Specialistë në nefrologji – Specialistë në rehabilitim – Profesionistë të shëndetësisë – Teknikë kompjuterash – Hidraulikë – Muratorë – Mekanikë makinash – Gomistë

Gjuha gjermane me foto - 18

Gjuha gjermane

Gjuha gjermane

Gjuha gjermane me foto - 17Gjuha gjermane me foto - 16MENSCHEN – Wortschatzkarten: Begrüßung und Abschied

MENSCHEN – Wortschatzkarten: Begrüßung und Abschied to the PDF!

MENSCHEN – Wortschatzkarten: Begrüßung und Abschied to the PDF!

Përkthimi i ''nëse'' : wenn apo ob?Koordienierende konjuktionen - Lidhëzat bashkërenditëse

Gjuha gjermane me foto - 15Im GartenDas RestaurantGjuha gjermane me foto - 14Das Wetter und die JahreszeitenGjuha gjermane me foto - 13Essen und TrinkenDie Jahreszeiten - Die MonateGjuha gjermane me foto - 12Gjuha gjermane me foto - 11Namazi

Syzat