Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Bagëti e bujqësi. Show all posts
Showing posts with label Bagëti e bujqësi. Show all posts

Poema- Bagëti e Bujqësi-analizë letrare apo kritikë letrare

Në këtë vepër romantikja paraqitet nëpëmjet proklamimit të natyrës shqiptare.

Ka dy tema kryesore: 1) bagëtinë dhe 2)bujqësinë. 

Bagëtia ka të bëjë me jetën baritore , paraqitet bukuria e tufës së dhenëve , baresha me llërët e përveshur , stopani , shtërpari , loja e shqerrave me mëmat e tyre që ka subjekt lirik në atë se paraqitet atdheu me bijtë e tij.

Bujqësia ka të bëjë me bujkun , fushat pjellore , bimësinë , pemëtarinë , shpesërinë dhe që të dyja edhe bagëtija edhe bujqësia e plotësojnë kultin e natyrës që himnizohet si një ,,jetë ideale‟‟.

Në pjesën e parë flet për migrimin e shqiptarëve në vendet e huaja(pët mërgimtarin) , për lypësin (gjendjen e vështirë ekonomike në Shqipëri).

Në paralelizëm shtrohet edhe dashuria ndaj atdheut.

Në pjesën e dytë flet për udhëtarin(këtu shfaq traditën shqiptare të mikëpritjes) që ka mbetur përjashta dhe për vajin e një nëne me të bijën që vajtojnë vajzën dhe motrën e vdekur(shfaqet tema e panteizmit).

Naimi duke u nisur nga paradigma patriotike thërret fshatarët që të mos shkojnë në qytet.

Poashtu paraqet autori edhe mallin për vendlindjen.

Në vepër kemi shpërthime lirike dhe prirje filozofike.

Trajtat ligjërimore të poemës janë:urimet ,lutjet , mallkimet.

Figura që përdor më së shumti është apostrofa mandje disa e quajnë poemën si një ,,apostrofë e madhe‟‟. 

Shih edhe: 

Bagëti e Bujqësi
 
Koment për veprat “Bagëti e bujqësi” dhe “Lulet e verës”
 

Fjalët e qiririt-NAIM FRASHËRI

Naim Frashëri

 

 

 

Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare 


Poema- Bagëti e Bujqësi-analizë letrare apo kritikë letrare,Poema Bagëti e Bujqësi analiza,Poema Bagëti e Bujqësi analize,Poema Bagëti e Bujqësi kritike letrare,Poema Bagëti e Bujqësi kritika letrare,Poema Bagëti e Bujqësi veper letrare,Poema Bagëti e Bujqësi koment,koment per poemen Bagëti e Bujqësi,Bageti e Bujqesi koment,Bageti e Bujqesi analiza,analize Bageti e Bujqesi    
Në këtë vepër romantikja paraqitet nëpëmjet proklamimit të natyrës shqiptare.

Ka dy tema kryesore: 1) bagëtinë dhe 2)bujqësinë. 

Bagëtia ka të bëjë me jetën baritore , paraqitet bukuria e tufës së dhenëve , baresha me llërët e përveshur , stopani , shtërpari , loja e shqerrave me mëmat e tyre që ka subjekt lirik në atë se paraqitet atdheu me bijtë e tij.

Bujqësia ka të bëjë me bujkun , fushat pjellore , bimësinë , pemëtarinë , shpesërinë dhe që të dyja edhe bagëtija edhe bujqësia e plotësojnë kultin e natyrës që himnizohet si një ,,jetë ideale‟‟.

Në pjesën e parë flet për migrimin e shqiptarëve në vendet e huaja(pët mërgimtarin) , për lypësin (gjendjen e vështirë ekonomike në Shqipëri).

Në paralelizëm shtrohet edhe dashuria ndaj atdheut.

Në pjesën e dytë flet për udhëtarin(këtu shfaq traditën shqiptare të mikëpritjes) që ka mbetur përjashta dhe për vajin e një nëne me të bijën që vajtojnë vajzën dhe motrën e vdekur(shfaqet tema e panteizmit).

Naimi duke u nisur nga paradigma patriotike thërret fshatarët që të mos shkojnë në qytet.

Poashtu paraqet autori edhe mallin për vendlindjen.

Në vepër kemi shpërthime lirike dhe prirje filozofike.

Trajtat ligjërimore të poemës janë:urimet ,lutjet , mallkimet.

Figura që përdor më së shumti është apostrofa mandje disa e quajnë poemën si një ,,apostrofë e madhe‟‟. 

Shih edhe: 

Bagëti e Bujqësi
 
Koment për veprat “Bagëti e bujqësi” dhe “Lulet e verës”
 

Fjalët e qiririt-NAIM FRASHËRI

Naim Frashëri

 

 

 

Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi analiza letrare 


Poema- Bagëti e Bujqësi-analizë letrare apo kritikë letrare,Poema Bagëti e Bujqësi analiza,Poema Bagëti e Bujqësi analize,Poema Bagëti e Bujqësi kritike letrare,Poema Bagëti e Bujqësi kritika letrare,Poema Bagëti e Bujqësi veper letrare,Poema Bagëti e Bujqësi koment,koment per poemen Bagëti e Bujqësi,Bageti e Bujqesi koment,Bageti e Bujqesi analiza,analize Bageti e Bujqesi    

Bagëti e Bujqësi - Poemë nga Naim Frashëri

Bagëti e Bujqësi - Naim Frashëri

Ju bregore bukuroshe! E ju lumenjt’ e kulluar!
Çuka, kodra, brinja, gërxhe, dhe pyje të gjelbëruar!
Do të këndonj bagëtinë, që mbani ju e ushqeni;
O vëndëthit e bukur, ju mendjenë ma dëfreni.
Kur dëgjon zëthin e s’ëmës, qysh e le qengji kopenë,
Blegërin dy a tri herë edhe ikën e merr dhenë;
Edhe në i prefshin udhën, njëzet a tridhjetë vetë,
e ta trëmbin ajy s’kthehet, po shkon në mes si shigjetë.
Mëndje! Mer fushat e malet, jashtë jashtë nga qyteti,
nga brenga, nga thash-e-thëmet, nga rëmuja nga rëmeti.
Tek këndon thëllëza me gas edhe zogu me dëshirë,
E qyqja duke qeshur, bilbili me ëmbëlsirë,
tek hapet trëndafili, atje ma ënda të jem,
bashkë më shpesh edhe unë, t’ja thëres këngës, t’ia them,
Të shoh kecërit e shqerrat, deshtë cjepët, dhënt e dhitë,
Qiellin e zbukuruar, dhenë me lul’ e me dritë.
- Vashë bukurosh’ e bariut! Që vjen me llërë përveshur,
Me zemër të dëfryer, e me buzëzë të qeshur,
Me dy shqerëza ndër duar të bukura si dhe vetë,
Në sythit tënd e shoh gazë që s’e kam gjetur ndë jetë.
Dashi sysk’e me këmborë që e ke manar po të vjen pas,
Dhe qeni me bes i larmë, të ndjek me dëshir e me gas,
Dashç Perëndinë, pa më thua, a mos na pe bagëtinë?
- I lash’ atje pas më të gdhirë... ja atje përtej tek vinë.
O! Sa bukuri ka tufa! Sa gas bie bagëtia!
Vinë posi blet e plotë, i bekoftë Perëndia!
Nëpër shesh e nër bregore, janë përhapur shqerrat!
E kecërit nëpër rripat dhe në gjethet e në ferrat!
Sa me vrap e me gas bredhin edhe lozin shok me shok,
Aty përhapen me nxit, aty mblidhen prapë tok,
Edhe prapë tufë-tufë, përhapen duke bredhur,
Duke ikur me vrap shumë, duke lojtur duke hedhur,
Nxitojn’ e s’ lodhen kurrë, edhe kur i mer uria,
se cili futet në tufë, suletë te mëm’ e tia.
Posa gjen mëmën e dashur dhe me vrap i hyn në gji,
Rri në gjunjë dhe e zë sisën, e qumështin e ëmbël pi,
Pa e ëma me mall shumë, ndo dhi qoftë ndo dele,
Bir’ e vetëm e mer në gji, me gas e me përkëdhele...
Sa më pëlqen blegërima, zër’ i ëmbël i bagëtisë,
Qëngji dhe kec’ i bukur, që rri në gjunj’ e pi sisë,
Përhapurë bagëtia nëpër shesh e nëpër brinja
Nër lajthi e nëpër dushnja, ndër muriza ndër dëllinja;
Bien zilet dhe këmborët, dhe fyelli dhe xhuraja,
Dhe bleron e gjelbërojnë, fusha male brigje maja,
Edhe gjithë gjë e gjallë, ndjen në zëmër një dëshirë,
Një gaz të ëmbël e të shumë! O! Sa bukur e sa mirë!

Poema bageti e bujqesi, Naim Frasheri bagetia e bujqesia, Naim Frasheri Bagetia dhe Bujqesia, poema nga Naim Frasheri
Bagëti e Bujqësi - Naim Frashëri

Ju bregore bukuroshe! E ju lumenjt’ e kulluar!
Çuka, kodra, brinja, gërxhe, dhe pyje të gjelbëruar!
Do të këndonj bagëtinë, që mbani ju e ushqeni;
O vëndëthit e bukur, ju mendjenë ma dëfreni.
Kur dëgjon zëthin e s’ëmës, qysh e le qengji kopenë,
Blegërin dy a tri herë edhe ikën e merr dhenë;
Edhe në i prefshin udhën, njëzet a tridhjetë vetë,
e ta trëmbin ajy s’kthehet, po shkon në mes si shigjetë.
Mëndje! Mer fushat e malet, jashtë jashtë nga qyteti,
nga brenga, nga thash-e-thëmet, nga rëmuja nga rëmeti.
Tek këndon thëllëza me gas edhe zogu me dëshirë,
E qyqja duke qeshur, bilbili me ëmbëlsirë,
tek hapet trëndafili, atje ma ënda të jem,
bashkë më shpesh edhe unë, t’ja thëres këngës, t’ia them,
Të shoh kecërit e shqerrat, deshtë cjepët, dhënt e dhitë,
Qiellin e zbukuruar, dhenë me lul’ e me dritë.
- Vashë bukurosh’ e bariut! Që vjen me llërë përveshur,
Me zemër të dëfryer, e me buzëzë të qeshur,
Me dy shqerëza ndër duar të bukura si dhe vetë,
Në sythit tënd e shoh gazë që s’e kam gjetur ndë jetë.
Dashi sysk’e me këmborë që e ke manar po të vjen pas,
Dhe qeni me bes i larmë, të ndjek me dëshir e me gas,
Dashç Perëndinë, pa më thua, a mos na pe bagëtinë?
- I lash’ atje pas më të gdhirë... ja atje përtej tek vinë.
O! Sa bukuri ka tufa! Sa gas bie bagëtia!
Vinë posi blet e plotë, i bekoftë Perëndia!
Nëpër shesh e nër bregore, janë përhapur shqerrat!
E kecërit nëpër rripat dhe në gjethet e në ferrat!
Sa me vrap e me gas bredhin edhe lozin shok me shok,
Aty përhapen me nxit, aty mblidhen prapë tok,
Edhe prapë tufë-tufë, përhapen duke bredhur,
Duke ikur me vrap shumë, duke lojtur duke hedhur,
Nxitojn’ e s’ lodhen kurrë, edhe kur i mer uria,
se cili futet në tufë, suletë te mëm’ e tia.
Posa gjen mëmën e dashur dhe me vrap i hyn në gji,
Rri në gjunjë dhe e zë sisën, e qumështin e ëmbël pi,
Pa e ëma me mall shumë, ndo dhi qoftë ndo dele,
Bir’ e vetëm e mer në gji, me gas e me përkëdhele...
Sa më pëlqen blegërima, zër’ i ëmbël i bagëtisë,
Qëngji dhe kec’ i bukur, që rri në gjunj’ e pi sisë,
Përhapurë bagëtia nëpër shesh e nëpër brinja
Nër lajthi e nëpër dushnja, ndër muriza ndër dëllinja;
Bien zilet dhe këmborët, dhe fyelli dhe xhuraja,
Dhe bleron e gjelbërojnë, fusha male brigje maja,
Edhe gjithë gjë e gjallë, ndjen në zëmër një dëshirë,
Një gaz të ëmbël e të shumë! O! Sa bukur e sa mirë!

Poema bageti e bujqesi, Naim Frasheri bagetia e bujqesia, Naim Frasheri Bagetia dhe Bujqesia, poema nga Naim Frasheri

Çka është tema e veprёs letrare

Çka është tema e veprёs letrare

Tema e veprёs letrare ёshtё njё rreth i caktuar dukurish qё zgjedh poeti nga
realiteti dhe i pёrgjithёson nё vepёr.
 
Çdo vepёr letrare ka temё tё caktuar. 

Ato mund tё jenё tё nduarnduarshme si p.sh.: ngjarjet, personat, dukuritë e ndryshme shoqёrore, marrёdhёniet klasore,jeta e pёrditshme, veset e njё individi, veset shoqёrore etj.

 P.sh.: tema e veprёs sё N. Frashёrit “Bagёti e buqёsi” ёshtё himnizimi i natyrёs shqiptare dhe i punёve tё blegtorisё e buqёsisё. 

Tema e vjershёs sё Migjenit ‘Poema e mjerimit” ёshtё mjerimi i shtresave tё varfёra tё qytetit etj.

vepra letrare, tema e vepres letrare, tema letrare, temat letrare,teme letrare, veper letrare cila eshte tema e vepres se migjenit, cila eshte tema e bageti dhe bujqesi, cka eshte tema e vepres letrare, cfare eshte tema e vepres letrare, poema e mjerimit, bageti e bujqesi, migjeni,naim frasheri
Çka është tema e veprёs letrare

Tema e veprёs letrare ёshtё njё rreth i caktuar dukurish qё zgjedh poeti nga
realiteti dhe i pёrgjithёson nё vepёr.
 
Çdo vepёr letrare ka temё tё caktuar. 

Ato mund tё jenё tё nduarnduarshme si p.sh.: ngjarjet, personat, dukuritë e ndryshme shoqёrore, marrёdhёniet klasore,jeta e pёrditshme, veset e njё individi, veset shoqёrore etj.

 P.sh.: tema e veprёs sё N. Frashёrit “Bagёti e buqёsi” ёshtё himnizimi i natyrёs shqiptare dhe i punёve tё blegtorisё e buqёsisё. 

Tema e vjershёs sё Migjenit ‘Poema e mjerimit” ёshtё mjerimi i shtresave tё varfёra tё qytetit etj.

vepra letrare, tema e vepres letrare, tema letrare, temat letrare,teme letrare, veper letrare cila eshte tema e vepres se migjenit, cila eshte tema e bageti dhe bujqesi, cka eshte tema e vepres letrare, cfare eshte tema e vepres letrare, poema e mjerimit, bageti e bujqesi, migjeni,naim frasheri

Naim Frashëri (1846 – 1900)

Naim Frashëri (1846 – 1900)

Naim Frashëri është poeti më i madh i Rilindjes sonë Kombëtare. 

Ai është atdhetar, mendimtar dhe veprimtar i shquar i arsimit dhe i kulturës shqiptare. 

Gjithë jetën dhe veprën e tij Naimi ia kushtoi çështjes së çlirimit të Shqipërisë nga zgjedha osmane.

 Lindi në Frashër të Përmetit, ku kaloi edhe fëmijërinë dhe rininë. 

Atje shijoi bukuritë e natyrës së mëmëdheut dhe më vonë në atë temë bëri hapat e parë në vjershërimin shqip. 

Mësoi në gjimnazin “Zozimeja” të Janinës ku studioi historinë dhe letërsinë.
 
Mësoi disa gjuhë. Në atdhe punoi në Berat e në Sarandë. 

Ngjarjet e vitit 1878 ndikuan në formimin e Naimit si atdhetar dhe si poet i
madh. 

Botoi këto vepra: “Bagëti e bujqësi”, “ Lulet e verës”, “Dëshirë e vërtetë e shqiptarëve” (greqisht), “Qerbelaja”, “Historia e Skënderbeut” etj. 

Vdiq në vitin 1900 në Stamboll.

biografia e Naim Frasherit, Jeta e Naim Frasherit, Veprat e Naim frasherit, ku vdiq Naim Frasheri, biografi Naim Frasheri
Naim Frashëri (1846 – 1900)

Naim Frashëri është poeti më i madh i Rilindjes sonë Kombëtare. 

Ai është atdhetar, mendimtar dhe veprimtar i shquar i arsimit dhe i kulturës shqiptare. 

Gjithë jetën dhe veprën e tij Naimi ia kushtoi çështjes së çlirimit të Shqipërisë nga zgjedha osmane.

 Lindi në Frashër të Përmetit, ku kaloi edhe fëmijërinë dhe rininë. 

Atje shijoi bukuritë e natyrës së mëmëdheut dhe më vonë në atë temë bëri hapat e parë në vjershërimin shqip. 

Mësoi në gjimnazin “Zozimeja” të Janinës ku studioi historinë dhe letërsinë.
 
Mësoi disa gjuhë. Në atdhe punoi në Berat e në Sarandë. 

Ngjarjet e vitit 1878 ndikuan në formimin e Naimit si atdhetar dhe si poet i
madh. 

Botoi këto vepra: “Bagëti e bujqësi”, “ Lulet e verës”, “Dëshirë e vërtetë e shqiptarëve” (greqisht), “Qerbelaja”, “Historia e Skënderbeut” etj. 

Vdiq në vitin 1900 në Stamboll.

biografia e Naim Frasherit, Jeta e Naim Frasherit, Veprat e Naim frasherit, ku vdiq Naim Frasheri, biografi Naim Frasheri

Namazi

Syzat