Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Fjalët e urta

Fjalët e urta (proverbat)

Fjalët e urta ( proverbat ) janë fraza të shkurtra që shprehim me pak fjalë fílozofìnë popullore (urtinë popullore). Pikërisht për këtë, ato quhen edhe fjalë të urta. Proverbat janë të përhapur në të gjithë botën dhe nuk ka dyshim se midis tyre hasen edhe ngjashmëri apo identitete.  Megjithatë, çdo popull ka proverbat e tij, të ndërtuara sipas psikologjisë dhe përvojës së tij jetësore, filozofike e historike. Fjalët e urta hasen në formën e një vargu apo të dy deri tri vargjeve si edhe në formën e një fraze në prozë.  Proverbat shqiptarë janë të pasur me mendime dhe shprehin mençurinë popullore të përfituar dhe të përcjellë brez pas brezi.  fjalet e urta shqip,cka jane fjalet e urta,fjale te urta,cfare jane fjalet e urta,fjalet e urta,fjale te urta shqip

Çka janë fjalët e urta ?

Çka janë fjalët e urta ? Fjalët e urta janë krijime të shkurtëra popullore në ta shprehet përvoja jetësore e të moshuarve, e cila duhet t’u shërbejë si mësim gjeneratave të reja.   Ndryshe quhen edhe proverba. Fjalët e urta zakonisht përbëhen prej dy pjesëve që ndahen me presje. Disa fjalë të urta:   -”E mira dëgjohet larg, e keqja edhe më larg”   -”Njeriu sa rron, mëson”.   -”Dita e mirë, duket që në mëngjes”.   -”Koka që s’dëgjon më shumë pëson”.   -”Kush i bën varrin shokut, bie vetë brenda”.  cka jane fjalet e urta, cka eshte fjala e urte, cka jane proverbat, cka eshte proverba, cfare jane proverbat, ceshte proverba,c'eshte proverba, cfare eshte proverba, cfare eshte fjala urte, qka osht fjala urte, qka jane fjalt e urta, qka eshte fjala urte, fjala urte definicioni, proverba shqip, porverbat shqip, fjalet e urta shqip, fjale e urte shqip

Ç'janë proverbat

                Ç'janë proverbat Fjalët e urta ose proverbat janë mendime të mprehta e të plota të shprehura me fjalë, në të cilat populli tregon urtinë e tij dhe përvojën e madhe në jetë. Ato e pasurojnë gjuhën dhe i japin bukuri. Fjalë të urta kanë krijuar edhe shkrimtarët tanë, si Naimi dhe Sami Frashëri, Dritëro Agolli etj. qka jae proverbat, qeshe proverba,çeshte proverba, qka jane fjalet e urta, kuptimi i proverbave, domethnja e proverbave

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more