Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Truri. Show all posts
Showing posts with label Truri. Show all posts

12 Ushqimet e trurit


12 Ushqimet e trurit

1. Bajamet - rrisin e fluksit të gjakut në tru
2. Boronica- përmirëson të mësuarit dhe aftësitë motorike
3. Arrat -janë të pasura me omega-3 yndyrë
4. Lakër Brukseli – përmban triftofan e cila ne tru shndrrohet në seroten
5. Brokoli - ndihmon në funksionimin e trurit
6. Lulelakëra - ndihmon në pastrimin e mases se bardhë trurore
7. Xhenxhefili - ka veprim anti-inflamatorë ( kunder ndezjes)
8. Molla-ushqim për mendjen, trupin dhe emocionet
9. Shalqiri & Pjepri -objektivi; funksionet e trurit
10. Lakra - ndihmon në uljen e rrezikun nga kanceri i trurit, mushkërive dhe kancerit të prostatës
11. Marule - ndihmon në rritjen e fluksit të gjakut në tru
12. Arrat e pishës-stimulojnë aktivitetin e trurit


12 Ushqimet e trurit

1. Bajamet - rrisin e fluksit të gjakut në tru
2. Boronica- përmirëson të mësuarit dhe aftësitë motorike
3. Arrat -janë të pasura me omega-3 yndyrë
4. Lakër Brukseli – përmban triftofan e cila ne tru shndrrohet në seroten
5. Brokoli - ndihmon në funksionimin e trurit
6. Lulelakëra - ndihmon në pastrimin e mases se bardhë trurore
7. Xhenxhefili - ka veprim anti-inflamatorë ( kunder ndezjes)
8. Molla-ushqim për mendjen, trupin dhe emocionet
9. Shalqiri & Pjepri -objektivi; funksionet e trurit
10. Lakra - ndihmon në uljen e rrezikun nga kanceri i trurit, mushkërive dhe kancerit të prostatës
11. Marule - ndihmon në rritjen e fluksit të gjakut në tru
12. Arrat e pishës-stimulojnë aktivitetin e trurit

Cila arterie e vaskularizon trurin e vogël ?

Cila arterie e vaskularizon trurin e vogël ?

a) a. carotis communis
b) a. basilaris 
c) a. cerebri posterior
d) a. cerebri media
e) a. cerebri anterior
Cila arterie e vaskularizon trurin e vogël ?

a) a. carotis communis
b) a. basilaris 
c) a. cerebri posterior
d) a. cerebri media
e) a. cerebri anterior

Sa palë qifte nervore dalin prej trurit të shpendëve ?


Sa palë qifte nervore dalin prej trurit të shpendëve ?
A. 10 palë
B. 12 palë
C. 20 palë
D. 24 palë

Sa palë qifte nervore dalin prej trurit të shpendëve ?
A. 10 palë
B. 12 palë
C. 20 palë
D. 24 palë

Çka është punksioni lumbal ?

Punksioni lumbal
Punksioni lumbal është një procedurë me anë të së cilës doktorrët marrin një sasi lëngu cerebrospinal (lëngu që rrethon trurin dhe palcën kurrizore) për testime.

Lëngu cerebrospinal (LCS) është i formuar në disa zona të veçanta të trurit që marrin emrin ventrikuj (barkushe). Ai lëviz nga ventrikujt drejt palcës kurrizore. LCS mund të përmbajë sasi të vogla proteinash dhe sheqeri (glukozë).

Indikacionet për kryerjen e punksionit lumbal

• Dyshim per meningjit

Leukemi ose limfome

• Vlerësim për sëmundje neurologjike si skleroza multiple, neuropati dhe kriza epileptike të përsëritshme

• Temperaturë nga origjinë e panjohur.

Punksioni lumbal mund të kryhet gjithashtu nga anestezistët për të dhënë anestezi spinale (e njohur gjithashtu si bllokim subarahnoidal) për disa lloj ndërhyrjesh kirurgjikale.

Për trajtimin e kancereve, ndonjëherë ilaçet e kemioterapisë mund të hidhen direkt me punksion lumbal në LCS. Ilaçi lëviz lirshëm në LCS dhe mund të shkojë në tru ose në palcën kurrizore atje ku nevojitet.

Teknika e punës

Gjatë një punktsioni lumbale, pacienti duhet të qëndrojë në njërën anë ose ulur.Kurrizi tij pastrohet me një solucion antiseptik.Injektojmë anestezion lokal në lëkurën e tij.Kur zona të mpihet nga anestezioni lokal,do të vendoset një gjilperë e vogël në kurriz në lartesinë e kockave të legenit në pjesën fundore të palcës kurrizore.
Gjilpëra shtyhet ngadalë derisa të gjendet LCS. Për testimet, do të nevojiten një sasi lëngu rreth 2 lugë çaji, i cili do të vendoset në provëza të veçanta.

Më poshtë e keni një video se si kryhet punksioni lumbalqka eshte Punksioni lumbal,cka eshte Punksioni lumbal,cfare eshte Punksioni lumbal,ceshte Punksioni lumbal,cfare eshte punksioni lumbal,qka quajme Punksion lumbal,Punksioni lumbal shqip,punksioni lumbal indikacionet,punkcioni lumbal,cka eshte punkcioni lumbal
Punksioni lumbal
Punksioni lumbal është një procedurë me anë të së cilës doktorrët marrin një sasi lëngu cerebrospinal (lëngu që rrethon trurin dhe palcën kurrizore) për testime.

Lëngu cerebrospinal (LCS) është i formuar në disa zona të veçanta të trurit që marrin emrin ventrikuj (barkushe). Ai lëviz nga ventrikujt drejt palcës kurrizore. LCS mund të përmbajë sasi të vogla proteinash dhe sheqeri (glukozë).

Indikacionet për kryerjen e punksionit lumbal

• Dyshim per meningjit

Leukemi ose limfome

• Vlerësim për sëmundje neurologjike si skleroza multiple, neuropati dhe kriza epileptike të përsëritshme

• Temperaturë nga origjinë e panjohur.

Punksioni lumbal mund të kryhet gjithashtu nga anestezistët për të dhënë anestezi spinale (e njohur gjithashtu si bllokim subarahnoidal) për disa lloj ndërhyrjesh kirurgjikale.

Për trajtimin e kancereve, ndonjëherë ilaçet e kemioterapisë mund të hidhen direkt me punksion lumbal në LCS. Ilaçi lëviz lirshëm në LCS dhe mund të shkojë në tru ose në palcën kurrizore atje ku nevojitet.

Teknika e punës

Gjatë një punktsioni lumbale, pacienti duhet të qëndrojë në njërën anë ose ulur.Kurrizi tij pastrohet me një solucion antiseptik.Injektojmë anestezion lokal në lëkurën e tij.Kur zona të mpihet nga anestezioni lokal,do të vendoset një gjilperë e vogël në kurriz në lartesinë e kockave të legenit në pjesën fundore të palcës kurrizore.
Gjilpëra shtyhet ngadalë derisa të gjendet LCS. Për testimet, do të nevojiten një sasi lëngu rreth 2 lugë çaji, i cili do të vendoset në provëza të veçanta.

Më poshtë e keni një video se si kryhet punksioni lumbalqka eshte Punksioni lumbal,cka eshte Punksioni lumbal,cfare eshte Punksioni lumbal,ceshte Punksioni lumbal,cfare eshte punksioni lumbal,qka quajme Punksion lumbal,Punksioni lumbal shqip,punksioni lumbal indikacionet,punkcioni lumbal,cka eshte punkcioni lumbal

Çka jane meningjet ?


Çka jane meningjet ?

Meningjet jane cipa apo membrana që mbështjellin trurin dhe palcën kurrizore.

cka jane meningjet,qka jane meningjet,ceshte meningji,qka eshte meningji,cfare jane meningjet

Çka jane meningjet ?

Meningjet jane cipa apo membrana që mbështjellin trurin dhe palcën kurrizore.

cka jane meningjet,qka jane meningjet,ceshte meningji,qka eshte meningji,cfare jane meningjet

Çka eshte nervi ?


Nervi eshte strukturë në formë të tejzës, i përbërë nga ind i veçantë nervor përmes të cilit
përçohen impulset nga një regjion i trupit në regjionin tjetër.

Varësisht nga funksioni i  tyre, nervat janë të njohur si nerva sensor ose motor.

Nervat sensorë (të ndjesisë) bartin  informacione nga bota e jashtme në palcën kurrizore dhe në tru.

Nervat motorikë transmetojnë impulset nervore nga palca kurrizore dhe truri për të nxitur aktivitetin muskulor.

qka eshte nervi,cka eshte nervi,ceshte nervi,qka jane nervat,cka jane nervat,cfare jane nervat,nervi shqip,nervat shqip

Nervi eshte strukturë në formë të tejzës, i përbërë nga ind i veçantë nervor përmes të cilit
përçohen impulset nga një regjion i trupit në regjionin tjetër.

Varësisht nga funksioni i  tyre, nervat janë të njohur si nerva sensor ose motor.

Nervat sensorë (të ndjesisë) bartin  informacione nga bota e jashtme në palcën kurrizore dhe në tru.

Nervat motorikë transmetojnë impulset nervore nga palca kurrizore dhe truri për të nxitur aktivitetin muskulor.

qka eshte nervi,cka eshte nervi,ceshte nervi,qka jane nervat,cka jane nervat,cfare jane nervat,nervi shqip,nervat shqip

Namazi

Syzat