Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Gjuha Shqipe

Shqipja nder 3 gjuhet me te vjetra ne bote, teze e padiskutueshme

                                              Sipas një studimi  “New York Times” rendit armenishten si gjuhën e parë më të vjetër në botë, e dyta është greqishtja, e më pas vjen shqipja, prej nga rrjedhin shumë gjuhë të tjera.  Ndikimi i gjuhës shqipe në gjuhët e tjera në rajon, dhe pohimet se shqipja është gjuha më e vjetër vazhdojnë të jenë temë diskutimi dhe debati në Ballkan. Kjo për shkak se teoria përmban implikime të shumta etnike dhe politike dhe ushtron një ndikim të mundshëm në pretendimet e shteteve moderne për territore të kontestuara. Sipas gazetës prestigjioze amerikane “New York Times”, gjuha shqipe radhitet në mesin e 3 gjuhëve më të vjetra të botës. Në studimin e publikuar dje dhe të përhapur rrufeshëm në të gjitha sitet online, paraqiten fakte se gjuha shqipe është ndër gjuhët më të vjetra të botës, madje si gjuhë është praktikuar që në kohën e Greqisë së lashtë. “New York Times” rendit armenishten si gjuhën e parë më të vjetër në botë, e dyta është

Ta duam dhe ta ruajmë gjuhën tonë të bukur (fund)

Ta duam dhe ta ruajmë gjuhën tonë të bukur (fund) (e panevojshme dhe e patjetërsueshme) lavatriçe = makinë larëse; legjislativ = ligjvënës; megaloman = mendjemadh; mizeri = mjerim; monument = përmendore; mortalitet = vdekshmëri; neglizhencë = pakujdesi; ofensive = mësymje; sulm orator = gojëtar; parcelë = ngastër; penetrues = depërtues; perfeksionoj = përkryej; personal = vetjak; presion = trysni; produktiv = prodhues; radikal = rrënjësor; seleksionim = përzgjedhje; spektator = shikues; stabilitet = qëndrueshmëri; tekstualisht = fjalëpërfjalshëm; transformim = shndërrim; transmetoj = kumtoj; verbal = gojor; binë = ndërtesë; celulë = qelizë; cerebral = trunor. Burimi: Iljasa Salihu

Ta duam dhe ta ruajmë gjuhën tonë të bukur (VI)

Ta duam dhe ta ruajmë gjuhën tonë të bukur (VI) (e panevojshme dhe e patjetërsueshme) ekspresiv = shprehës; ekuilibër = baraspeshë; ekuivalncë = barasvlerë; ekzagjeroj = teproj, zmadhoj; ekzekutoj = zbatoj, përmbush; eliminoj = zhduk; asgjësoj erupsion = shpërthim; esencë = thelb; eveniment = ngjarje; evident = i qartë, i dukshëm; evitoj = mënjanoj; evokoj = shkoqis, qëmtoj, kujtoj reciprocitet = ndërsjellshmëri fenomen = dukuri; filan = akëcili; firmë = nënshkrim; front = ballë; hezitim = ngurrim; Burimi: Iljasa Salihu

Gjuha shqipe në rrezik !

Shkallët e mbiemrave

Mbiemrat kanë tri shkallë : pohore,krahasore dhe sipërore. Pohore:Ky është futbollist i mirë.; Krahasore:Ky është futbollist më i mirë se ai. ; Sipërore:Ky është futbollisti më i mirë. ;

Mbiemrat e panyjshëm

Mbiemra të panyjshëm janë: mbiemrat e formuara nga emrat përgjegjës me konversion: tiranas,prishtinas,ferizajas, shkodran, korçar, vlonjat; mbiemrat e formuar me prapashtesat -ar, -tar, -ik, -ist, -iv, -or, -tor: bankar, amtar, heroik, feminist, aktiv, verior, baritor; mbiemrat e formuar me prapashtesat -(ë)s, -ues, -yes, nga pjesorja ose e tashmja e foljes: djegës, ngjitës, vlerësues, ushqyes, rrëmbyes; të gjithë mbiemrat e përbërë: zemërgjerë, zemërgur, tekniko-shkencor, ekonomiko-shoqëror, largpamës, mirëbërës etj.

Mbiemrat e nyjshëm

Mbiemra të nyjshëm janë të gjithë ata mbiemra: që mbarojnë me -ë : i bardhë, i mirë, i gjatë; që formohen me prapashtesat -(ë)m, -shëm, -(ët): i mesëm, i shëndetshëm, i hekurt, i ftohtë etj.; që formohen nga pjesorja: i shkruar, i zënë, i lodhur; që mbarojnë me -ër : i vjetër, i varfër, i verbër, i shurdhër,

Gjuhë Shqipe dhe Letërsi -Test (PYTJE DHE PËRGJIGJE)

Gjuhë Shqipe dhe Letërsi -Test (PYTJE DHE PËRGJIGJE) Këtu kemi pytje dhe përgjigje nga gjuha shqipe dhe letërsia(shqipe dhe botërore),për secilën përgjigje klikoni mbi pytje dhe hapet përgjigja përkatëse. Do të shtohen vazhdimisht pytje dhe përgjigje kështuqë na vizitoni prap www.rapitful.blogspot.com Kliko ketu per me shume pyetje dhe pergjigje me zgjidhje Prej sa tingujsh përbëhet sistemi fonetik i gjuhës shqipe? Cilët janë parimet e drejtshkrimit të gjuhës shqipe? Çfarë janë tingulli dhe fonema? Çka studion gramatika? Çka studion leksikologjia? Çështë fonologjia? Si ndahet fonetika? Në cilët rrafshe ndryshojnë dy dialekte dhe gjuha standarde? Çështë gjuha standarde? Trego për librin e parë shqip Cilat janë dokumentet që vërtetojnë se gjuha shqipe është vazhduese e ilirishtes? Ç'është gjuha popullore? Cilët janë funksionet e gjuhës? Cilët janë rrafshet (nënsistemet) e gjuhës? Pse themi se gjuha është mjeti universal për komunikim? Çka ësht

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more