Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Komedia Hyjnore

Sa pjesë ka vepra '' Komedia Hyjnore'' ?

Sa pjesë ka vepra '' Komedia Hyjnore'' ? Vepra ''Komedia Hyjnore'' ka tri pjesë:ferrin,purgatorin dhe parajsën. Lexo me shume:  Komedia Hyjnore Sa pjesë ka vepra '' Komedia Hyjnore'' ?,cilat jane pjeset e komedise hyjnore,kush jane pjeset e vepres komedia hyjnore

''Komedia Hyjnore'' - Referat apo analizë letrare

 " Komedia Hyjnore '' 1.Krijimi dhe burimi i veprës Danteja këtë vepër e koncipoi në Firencë,por intensivisht e punoi në mërgim që nga viti 1315 deri më 1321. E quajti komedi sepse në kohën kur jetoi Dante kështu quheshin të gjitha ato vepra që fillonin me peripeci dhe mbaronin me hepiend. Vepra u quajt hyjnore jo ngaqë në të kishte ndërhyrje ferare-shenjtore por nga ajo se pas 2 shekujsh ende nuk ka arritur ndonjë shkrimtar të paraqesë një vepër aq të menduar e komplete si ajo prandaj iu dha epiteti hyjnore. Këtë komedi e cilësojnë dy komponenta krijuese 1) origjinaliteti përmbajtësor dhe stilistik dhe 2)gërshetimi mjeshtëror e shkrirja në një tërësi e burimeve që Aligieri i ka pasur nga antikiteti apo lashtësia , nga filozofia e antikitetit , filozofia bashkëkohore,nga platforma politike e lëvizjes bashkëkohore ku ka qenë pjemarrës edhe Danteja. 2.Ndërtimi formësor '' Komedia Hyjnore '' është e ndarë në 3 pjesë të barabarta : Ferri , Pu

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more