Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Dëshirë e vërtetë e shqiptarëve

Naim Frashëri (1846 – 1900)

Naim Frashëri është poeti më i madh i Rilindjes sonë Kombëtare. 
Ai është atdhetar, mendimtar dhe veprimtar i shquar i arsimit dhe i kulturës shqiptare. 
Gjithë jetën dhe veprën e tij Naimi ia kushtoi çështjes së çlirimit të Shqipërisë nga zgjedha osmane.
 Lindi në Frashër të Përmetit, ku kaloi edhe fëmijërinë dhe rininë. 
Atje shijoi bukuritë e natyrës së mëmëdheut dhe më vonë në atë temë bëri hapat e parë në vjershërimin shqip. 
Mësoi në gjimnazin “Zozimeja” të Janinës ku studioi historinë dhe letërsinë.
Mësoi disa gjuhë. Në atdhe punoi në Berat e në Sarandë. 
Ngjarjet e vitit 1878 ndikuan në formimin e Naimit si atdhetar dhe si poet i
madh. 

Botoi këto vepra: “Bagëti e bujqësi”, “ Lulet e verës”, “Dëshirë e vërtetë e shqiptarëve” (greqisht), “Qerbelaja”, “Historia e Skënderbeut” etj. 
Vdiq në vitin 1900 në Stamboll.

biografia e Naim Frasherit, Jeta e Naim Frasherit, Veprat e Naim frasherit, ku vdiq Naim Frasheri, biografi Naim Frasheri

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more