Skip to main content

Posts

Showing posts with the label William Shakespeare

Mbreti Lir - Komenti dhe Analiza - William Shakespeare

Subjekti : Mbreti Lir eshte mbreti i Anglise. Ai vendos te lere fronin e tij dhe t’a ndaje mes tre vajzave te tij, Gonerilit, Reganit dhe Kordelias. Ai I vendos ato para nje prove ku do te shihte se cila nga vajzat do ta donte me shume. Dy vajzat e medha  nisin ta manipulojne me fjale, ndersa Kordelja, vajza e vogel thote se ajo e do babain e saj ashtu sic do femije. Prandaj ai nuk I jep asaj nga tokat e veta, por e mallkon  dhe  e debon ate nga shtepia. Nderkohe  Kordelja shkon ne France pasi mbreti I Frances ishte ne dashuri me te. Me pas  Liri e kupton se c’gabim te rende kishte bere pasi dy vajzat e debojne nga shtepia dhe e lene ne shi. Nderkohe  Konti I Glosterit  ka gjithashtu probleme familjare. Djali I tij I madh, Edmundi, eshte I adaptuar . Ai nuk e pranon dot kete dhe thur nje intrigue sikur djali tjeter , Edgari do te vrase babane e tyre. Ndaj Glosteri e debon Edgarin dhe mban prane vetes Edmundin. Kur Glosteri merr vesh qe Lirin e kane braktisur te bijat, e ndihmo

Shumë zhurmë për asgjë - William Shakespeare - Analiza

Komedia Shume zhurme për asgjë i përket periudhës së pjekurisë së Shekspirit dhe futet në llojin e komedisë së zakoneve, me subjekt satirik dhe problemor. Motivi në të cilin mbështet kjo komedi është i njohur që në Antikitet dhe rishfaqet në mjaft autore të kohës së Shekspirit : ai njihet si motivi i "kipcit" ose i ngatërresës që vjen si pasoje e ngjashmërisë fizike mes dy personazhesh të ndryshme. Në komedinë e Shekspirit "ipci" shkakton rënien në kurth të djaloshit, i cili mashtrohet nga një grua që për nga pamja ngjan si e dashura e tij. Fabula pastaj shtjellohet nga Shekspiri krejt lirshëm dhe në përshtatje me shijet e tij estetike. Dy djelmosha, Benedikti dhe Klaudi, ndodhen për vizite të guvernatori i Mesinës, princi Leonato që është babai i Heros dhe xhaxhai i Beatricës. Ndërsa Klaudi bie në dashuri me vajzën e guvernatorit dhe përgatitet të martohet me të, Benedikti dhe Beatricja nuk rreshtin se ngacmuari e se talluri me njeri-tjetrin, here më të mirë e her

5 thënie për dashurinë nga William Shakespeare

5 thënie për dashurinë nga William Shakespeare Kush dashuron është i qetë.Kumbon vetëm tenxherja bosh. Kush dashuron fort, frikë e fortë e mundon, dhe sa më e madhe frika, dashuria më shumë flakëron! Dashuria lindet, jeton dhe vdes ke sytë. Dashuria nuk sheh me sy po me zemër;prandaj Amori me flatra është i verbër. Ku mbjell dashuri, rritet hareja. Thenie, Thenie per dashurine, William Shakespeare, 

Hamleti - Analiza

Hamleti Tragjedia '' Hamleti ''  Analize apo referat Kjo vepër apo '' Hamleti '' veçohet me ideale humaniste , meditime filozofike,stil të përsosur dhe përjetime estetike. Historinë e familjes '' Hamleti '' së pari e shënoi Sakson Gramatiku në fund të shekullit XII , më 1580 u dha në teatër londinez '' Hamleti' ' e shkruar nga Tomas Kidi . Shekspiri krijoi variantin origjinal me këtë temë . Paraqitjen e kësaj tragjedie e paralajmëron tragjedia Jul Cezari . Cezari ka tiparet e një mbreti , diktatori dhe antipatiku por në vepër një prej personazheve të veprës ,,Jul Cezari‟‟ i quajtur Markoni thotë se ai është njeri i ndershëm. '' Hamleti' ' para vetes shtron pyetjen nëse historia dhe Shekspiri e dënuan vrasjen e Cezarit diktator nga Bruti republikan atëherë si do të ndryshohet e keqja kur diktatura nuk dënohet po republika. Nis me atmosferë të rëndë, pushteti kot mundohej

Çka është tragjedia

          Ç ka është tragjedia Tragjedia është lloj i dramës në vargje apo prozë , në formë dialogu . Termi tragjedi rrjedh nga fjala greke trakos, keci dhe ode, këngë. Personazhi kryesor në luftë për realizimin e idealeve të veta mbaron tragjikisht . Tragjedi të njohura në letërsinë botërore janë : „ Hamleti “, „ Makbethi “, të Shekspirit etj. qka eshte tragjedia, qka domethene tragjedi, cka eshte tragjedia, ceshte tragjedia, c eshte tragjedia, çka eshte tragjedia, fjala tragjedi, kuptimi i tragjedise, çfare eshte tragjedia, cka quajm tragjedi

Biografia e William Shakespeare (1564-1616)

Biografia e William Shakespeare (1564-1616) U lind në vitin 1564 në qytetin evogël Stratford, në të cilin e kaloi fëmijërinë dhe rininë.  Pati mundësi të njohë mirë jetën e zakonet e krahinës angleze, të dëgjojë prej gojës së fshatarëve gojëdhënat popullore, të njohë mirë gjuhën e gjallëpopullore. Për 22 vjet veprimtari krijuese, ai i dha skenës së letërsisë 7 vepra të mrekullueshme nga ana e jetës plot gjallëri. Kulmin ekrijimtarisë së vet e arrin kur shfaqen në skenë tragjeditë madhështore të tij “ Hamleti ”, “ Makbethi ”, “Mbreti Lir” etj. VILIAM SHEKSPIRI (1564-1616),william shekspiri,biografia e william shekspirit,Bigrafia e William Shakespeare (1564-1616),jeta e shekspirit 

Mendime të mençura nga William Shakespeare

Mendime të mençura nga William Shakespeare Nëse ndokë e urrejnë shumë njerëz, ai duhet të jetë njeri i mirë. E dimë ç'jemi, por nuk e dimë se ç'mund të jemi. Bota është një teatër, ku secili e luan rolin e vet. Besimi në ngazëllim është njësoj si vetë ngazëllimi. Mos trego gjithë çfarë ke, as mos kallëzo gjithë çfarë di. Të gabosh është njerëzore,të falësh - hyjnore, por unë nuk jam zoti Guxoj të bëj atë çfarë i ka hije njeriut; kush guxon më shumë se kaq,nuk është njeri. Oratorët nuk janë luftëtarë të mirë. Shfaqe dhimbjen tënde me fjalë! Dhimbja që nuk flet shtrëngon zemrën deri sa të mos pëlcasë. Më të sinqertët janë lotët që derdhim për veten tonë. Dhe djalli mund të citojë biblën kur ia ndjen nevojën. Kur i ke të gjitha, nuk sheh asgjë; të hapen sytë vetëm kur nuk ke gjë. Miku i vërtetë duhet t'i durojë huçet e mikut. Ku mbjell dashu ri, rritet hareja. Hapi sytë mirë sa të martohesh, më pas mbylli fare. Dashuria lindet, je

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more