Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Mjekesia Interne. Show all posts
Showing posts with label Mjekesia Interne. Show all posts

Cilet jane shkaktaret e cianozes periferike ?


Cilet jane shkaktaret e cianozes periferike ?

Shkaktaret e cianozes periferike jane:

lirimi i shtuar i oksigjenit

vëllimi minutor  i zvogëluar i  zemrës

ekspozimi ndaj të ftohtit

obstrukcioni venoz

obstrukcioni arterial
loading...

Cilet jane shkaktaret e cianozes periferike ?

Shkaktaret e cianozes periferike jane:

lirimi i shtuar i oksigjenit

vëllimi minutor  i zvogëluar i  zemrës

ekspozimi ndaj të ftohtit

obstrukcioni venoz

obstrukcioni arterial

Cilet jane shkaktaret e cianozes qendrore ?


Cilet jane shkaktaret e cianozes qendrore ?

Shkaktaret e cianozes qendrore janë:

oksigjenimi i zvogëluar i gjakut

përqëndrimi i zvogëluar i PO2 në ajrin atmosferik

çrregullimet e funksionit të mushkërive

shantet anatomike me përzierjen e gjakut venoz me atë arterial

hemoglobinopatitë (hemoglobina me afinitet të vogël për oksigjen, methemoglobina
loading...

Cilet jane shkaktaret e cianozes qendrore ?

Shkaktaret e cianozes qendrore janë:

oksigjenimi i zvogëluar i gjakut

përqëndrimi i zvogëluar i PO2 në ajrin atmosferik

çrregullimet e funksionit të mushkërive

shantet anatomike me përzierjen e gjakut venoz me atë arterial

hemoglobinopatitë (hemoglobina me afinitet të vogël për oksigjen, methemoglobina

Çka është hipertireoza apo tireotoksikoza ?


Çka është hipertireoza apo tireotoksikoza ?

Hipertireoza apo tireotoksikoza është gjendje e hiperfunksionit të tireoidesë e cila manifestohet me spektër të gjërë simptomesh.

qka eshte hipertireoza,qka eshte tireotoksikoza,tireotoksikoza shqip,ceshte hipertireoza
loading...

Çka është hipertireoza apo tireotoksikoza ?

Hipertireoza apo tireotoksikoza është gjendje e hiperfunksionit të tireoidesë e cila manifestohet me spektër të gjërë simptomesh.

qka eshte hipertireoza,qka eshte tireotoksikoza,tireotoksikoza shqip,ceshte hipertireoza

Cilat janë shkaqet e gushës apo strumës ?Shkaqet e gushës ( strumës) janë:

1. Mungesa e jodit, ku struma ( gusha) merr karakter endemik në disa vende.

2. Shtimi i kërkesës për hormonin e tireoidesë në pubertet apo në shtatëzani.

3. Struma ( gusha) mund të lajmërohet rrallë edhe përkundër marrjes së majftueshme të jodit në organizëm për shkak të mos mundësisë së sintezës së hormonit në tireoide:defektet e lindura të biosintezës së hormonit tireoid, substancat strumogjene në ndonjëushqim ( rrepat e bardhë), barnat të cilat pengojnë prodhimin e hormonit (acidi p – aminosalicilik, fenilbutazoni, litiumi).


kush jane shkaqet e gushes,gusha dhe shkaqet e saj,pse shfaqet gusha,struma,pse paraqitet gusha,faktoret e shfaqjes se gushes,gusha shqip
loading...


Shkaqet e gushës ( strumës) janë:

1. Mungesa e jodit, ku struma ( gusha) merr karakter endemik në disa vende.

2. Shtimi i kërkesës për hormonin e tireoidesë në pubertet apo në shtatëzani.

3. Struma ( gusha) mund të lajmërohet rrallë edhe përkundër marrjes së majftueshme të jodit në organizëm për shkak të mos mundësisë së sintezës së hormonit në tireoide:defektet e lindura të biosintezës së hormonit tireoid, substancat strumogjene në ndonjëushqim ( rrepat e bardhë), barnat të cilat pengojnë prodhimin e hormonit (acidi p – aminosalicilik, fenilbutazoni, litiumi).


kush jane shkaqet e gushes,gusha dhe shkaqet e saj,pse shfaqet gusha,struma,pse paraqitet gusha,faktoret e shfaqjes se gushes,gusha shqip

Ku palpohet pulsi i arteries femoralis ?


Ku palpohet pulsi i arteries femoralis ?

Pulsi i art. femoralis palpohet nën ligamentin ingvinal të Poupart-it në mesin e vijës e cila lidhë spina iliaka dhe simfizën.

ku degjohet pulsi i arteries femoralis,pulsi i arteries femorale ku degjohet,ku palpohet
loading...

Ku palpohet pulsi i arteries femoralis ?

Pulsi i art. femoralis palpohet nën ligamentin ingvinal të Poupart-it në mesin e vijës e cila lidhë spina iliaka dhe simfizën.

ku degjohet pulsi i arteries femoralis,pulsi i arteries femorale ku degjohet,ku palpohet

Ku palpohet pulsi i arteries tibialis posterior ?


Ku palpohet pulsi i arteries tibialis posterior ?

Pulsi i art. tibialis posterior palpohet në mesin e vijës e cila lidhë pjesën e pasme të malleollit medial dhe faqes së brendshme të tetivës së Aklit.

ku degjohet pulsi i arteries tibialis posterior,arteria tibialis posterior
loading...

Ku palpohet pulsi i arteries tibialis posterior ?

Pulsi i art. tibialis posterior palpohet në mesin e vijës e cila lidhë pjesën e pasme të malleollit medial dhe faqes së brendshme të tetivës së Aklit.

ku degjohet pulsi i arteries tibialis posterior,arteria tibialis posterior

Ku palpohet pulsi i arteries tibialis anterior ?


Ku palpohet pulsi i arteries tibialis anterior ?

Pulsi i art. tibialis anterior palpohet midis të dy malleollave në mes të nyjes së këmbës.


ku degjohet pulsi i arteries tibialis anterior,arteria tibialis anterior
loading...

Ku palpohet pulsi i arteries tibialis anterior ?

Pulsi i art. tibialis anterior palpohet midis të dy malleollave në mes të nyjes së këmbës.


ku degjohet pulsi i arteries tibialis anterior,arteria tibialis anterior

Ku palpohet pulsi i arteries dorsalis pedis ?


Ku palpohet pulsi i arteries dorsalis pedis ?

Pulsi i art. dorsalis pedis palpohet në faqen dorzale të shputës në mes të kockës metatarzale I dhe II.

arteria dorsalis pedis,ku palpohet arteria dorsalis pedis,ku degjohet pulsi i arteries dorsalis pedis
loading...

Ku palpohet pulsi i arteries dorsalis pedis ?

Pulsi i art. dorsalis pedis palpohet në faqen dorzale të shputës në mes të kockës metatarzale I dhe II.

arteria dorsalis pedis,ku palpohet arteria dorsalis pedis,ku degjohet pulsi i arteries dorsalis pedis

Ku palpohet pulsi i arteries radialis ?


Ku palpohet pulsi i arteries radialis ?

Pulsi i art. radialis palpohet përgjat tehut të radiusit në faqën volare të nyjes së dorës.

pulsi i arteries radialis,arteria radialis,ku degjohet pulsi i arteries radialis,radiale
loading...

Ku palpohet pulsi i arteries radialis ?

Pulsi i art. radialis palpohet përgjat tehut të radiusit në faqën volare të nyjes së dorës.

pulsi i arteries radialis,arteria radialis,ku degjohet pulsi i arteries radialis,radiale

Kur lëndohet më së shpeshti nervi radial ?Kur lëndohet më së shpeshti nervi radial ?


Nervi radial lëndohet më së shpeshti te fraktura e humerusit.

Për këtë shkak nuk janë të mundura fleksioni dorsal i shuplakës ( “dora e vjerur”) as ekstenzioni i gishtave, kurse në faqen radiale të gishtit të madhë dhe të shuplakës paraqitet humbja e ndieshmërisë.

Te lëndimet e larta të nervit bie funksioni i m.triceps, dhe se nuk është e mundur me shtri llërën.


kur lendohet me se shpeshti radial,lendimi i nervit radial,tek cila frakture lendohet nervi radial,qka pamundeson nervi radial,cili muskul demtohet tek nervi radial
loading...


Kur lëndohet më së shpeshti nervi radial ?


Nervi radial lëndohet më së shpeshti te fraktura e humerusit.

Për këtë shkak nuk janë të mundura fleksioni dorsal i shuplakës ( “dora e vjerur”) as ekstenzioni i gishtave, kurse në faqen radiale të gishtit të madhë dhe të shuplakës paraqitet humbja e ndieshmërisë.

Te lëndimet e larta të nervit bie funksioni i m.triceps, dhe se nuk është e mundur me shtri llërën.


kur lendohet me se shpeshti radial,lendimi i nervit radial,tek cila frakture lendohet nervi radial,qka pamundeson nervi radial,cili muskul demtohet tek nervi radial

Çka është anemia sideroblastike ?


Anemia sideroblastike  karakterizohet nga prania e sideroblasteve.

Sideroblastet janë qeliza eritrocitike që kanë një unazë "prej hekuri" në citoplazmë.

Anemia sideroblastike shfaqet apo shkaktohet nga eritropoeza joefektive.

Shkaqet e anemisë sideroblastike janë: alkoolizmi kronik, barnat (shpesh izoniazidi), dhe defektet gjenetike.

Shenjat dhe simptomat e anemisë sideroblastike janë: lodhja, takikardia, zbehja, etj.

Diagnoza e anemisë sideroblastike bëhet duke matur nivelin e hekurit në serum i cili rezulton i rritur, ndërsa niveli i transferinës (TIBC) mund të jetë normal ose i rritur.

Niveli i ferritinës është gjithashtu i rritur.

Në biopsinë e palcës të kockave mund të shihen sideroblastet.

Trajtimi i  anemisë sideroblastike: ndonjëherë anemisë sideroblastike i përgjigjet trajtimit me piridoksinë (vitaminë B6).

qka eshte anemia sideroblastike,kush e shkakton anemine sideroblastike,pse shfaqet anemia sideroblastike,cilat jane shkaqet e anemise sideroblastike,cilat jane shenjat dhe simptomat e anemise sideroblastike,si behet diagnoza e anemise sideroblastike,si trajtohet anemia sideroblastike
loading...

Anemia sideroblastike  karakterizohet nga prania e sideroblasteve.

Sideroblastet janë qeliza eritrocitike që kanë një unazë "prej hekuri" në citoplazmë.

Anemia sideroblastike shfaqet apo shkaktohet nga eritropoeza joefektive.

Shkaqet e anemisë sideroblastike janë: alkoolizmi kronik, barnat (shpesh izoniazidi), dhe defektet gjenetike.

Shenjat dhe simptomat e anemisë sideroblastike janë: lodhja, takikardia, zbehja, etj.

Diagnoza e anemisë sideroblastike bëhet duke matur nivelin e hekurit në serum i cili rezulton i rritur, ndërsa niveli i transferinës (TIBC) mund të jetë normal ose i rritur.

Niveli i ferritinës është gjithashtu i rritur.

Në biopsinë e palcës të kockave mund të shihen sideroblastet.

Trajtimi i  anemisë sideroblastike: ndonjëherë anemisë sideroblastike i përgjigjet trajtimit me piridoksinë (vitaminë B6).

qka eshte anemia sideroblastike,kush e shkakton anemine sideroblastike,pse shfaqet anemia sideroblastike,cilat jane shkaqet e anemise sideroblastike,cilat jane shenjat dhe simptomat e anemise sideroblastike,si behet diagnoza e anemise sideroblastike,si trajtohet anemia sideroblastike

Cilët janë faktorët e rrezikshëm të infarktit ?


Cilët janë faktorët e rrezikshëm të infarktit ?

Faktorët e rrezikshëm të infarktit janë:

hipotensioni arterial,
ndryshimet patologjike në enët e gjakut, 
disproporcioni në mes të kërkesës së indit për gjak dhe furnizimit të tij.


faktoret e rrezikshem te infarktit,infarkti dhe rreziku per infarkt

loading...

Cilët janë faktorët e rrezikshëm të infarktit ?

Faktorët e rrezikshëm të infarktit janë:

hipotensioni arterial,
ndryshimet patologjike në enët e gjakut, 
disproporcioni në mes të kërkesës së indit për gjak dhe furnizimit të tij.


faktoret e rrezikshem te infarktit,infarkti dhe rreziku per infarkt

Cilët janë faktorët që favorizojnë infarktin ?


Cilët janë faktorët që favorizojnë infarktin ?

Faktorët që favorizojnë infarktin janë:mënyra e furnizimit me gjak,shpejtësia e formimit të inkluzionit, vulnerabiliteti i indit në hipoksi, kapaciteti i gjakut në transportin e O2.


faktoret qe e shkaktojne infarktin,infarkti faktoret e tij
loading...

Cilët janë faktorët që favorizojnë infarktin ?

Faktorët që favorizojnë infarktin janë:mënyra e furnizimit me gjak,shpejtësia e formimit të inkluzionit, vulnerabiliteti i indit në hipoksi, kapaciteti i gjakut në transportin e O2.


faktoret qe e shkaktojne infarktin,infarkti faktoret e tij

Cilët janë llojet e pleuritit ?


Cilët janë llojet e pleuritit ?

Llojet e pleuritit jane:pleuriti seroz, pleuriti tuberkulozo-kazeoz,pleuriti fibrozo-obliterans.


pleuriti dhe llojet e tij,kush jane llojet e pleuritit,pleuriti llojet,tipet e pleuriti,
loading...

Cilët janë llojet e pleuritit ?

Llojet e pleuritit jane:pleuriti seroz, pleuriti tuberkulozo-kazeoz,pleuriti fibrozo-obliterans.


pleuriti dhe llojet e tij,kush jane llojet e pleuritit,pleuriti llojet,tipet e pleuriti,

Çka eshte pleuriti ?


Çka eshte pleuriti ?

Pleuriti eshte inflamacion i pleurës quhet pleurit.


qka eshte pleuriti,qka quajme pleurit,qka jane pleuritet,pleuriti shqip
loading...

Çka eshte pleuriti ?

Pleuriti eshte inflamacion i pleurës quhet pleurit.


qka eshte pleuriti,qka quajme pleurit,qka jane pleuritet,pleuriti shqip

Çka eshte gastriti ?


Çka eshte gastriti ?

Gastriti eshte inflamacion i paretit të lukthit.


qka eshte gastriti,gastriti shqip,qka quajme gastrit
loading...

Çka eshte gastriti ?

Gastriti eshte inflamacion i paretit të lukthit.


qka eshte gastriti,gastriti shqip,qka quajme gastrit

Si quhet inflamacioni i arterieve dhe venave ?


Si quhet inflamacioni i arterieve dhe venave ?

Inflamacioni arterieve dhe venave quhet vascultis apo vaskulit.


si quhet inflamacioni i arterieve dhe venave
loading...

Si quhet inflamacioni i arterieve dhe venave ?

Inflamacioni arterieve dhe venave quhet vascultis apo vaskulit.


si quhet inflamacioni i arterieve dhe venave

Cilat jane tipet e shokut per nga pikepamja etiopatologjike ?


Cilat jane tipet e shokut per nga pikepamja etiopatologjike ?

Tipet e shokut per nga pikepamja etiopatologjike jane: kardiogjen, hipovolemik, septik dhe neurogjen.

llojet e shokut nga etiologji,shoku dhe tipet e shokut,kush jane llojet e shokut


loading...

Cilat jane tipet e shokut per nga pikepamja etiopatologjike ?

Tipet e shokut per nga pikepamja etiopatologjike jane: kardiogjen, hipovolemik, septik dhe neurogjen.

llojet e shokut nga etiologji,shoku dhe tipet e shokut,kush jane llojet e shokut


Tek cilat semundje takohet edema e gjeneralizuar ?


Tek cilat semundje takohet edema e gjeneralizuar ?

Edema e gjeneralizuar takohet tek:semundjet renale,kardiovaskulare dhe hepatike.
loading...

Tek cilat semundje takohet edema e gjeneralizuar ?

Edema e gjeneralizuar takohet tek:semundjet renale,kardiovaskulare dhe hepatike.

Me cilen anemi manifestohet mungesa e acidit folik ?


Me cilen anemi manifestohet mungesa e acidit folik ?

Mungesa e acidit folik manifestohet me anemine megaloblastike.

qka shkakton mungesa e acidit folik
loading...

Me cilen anemi manifestohet mungesa e acidit folik ?

Mungesa e acidit folik manifestohet me anemine megaloblastike.

qka shkakton mungesa e acidit folik

Namazi

Syzat