Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Tumoret

Çka është Astrocitoma?

Astrocitoma paraqet 20% e të gjithë tumorëve primar të trurit dhe është tumor neuroepitelial që ndahen në 4 shkallë sipas OBSH-së ku shkalla I dhe II konsiderohen si beninje dhe semibeninje, ndërsa shkalla III dhe IV si malinje.

Në moshën e rritur kanë afinitet për t’u rritur në pjesët frontale dhe temporoparietale. Në fëmijëri dhe rini forma pilocytike shfaqet me rritje në cerebellum dhe regjionin e strukturave të vijës së mesme si n.opticus, hipotalamus dhe trungun truror. Mosha e sëmundjës te forma pilocytike është 5 – 17 vjeçare, astrocitoma e hemisferave të trurit të madh nga mosha 30 – 40 vjeçare.

Tek forma pilocystike heret shfaqen simptome lokale dhe shenja të presionit intrakranial. Tek forma shfaqen fillimisht ndryshime psiqike, sulme epileptike, ndërsa më vonë simptome lokale. Tek astrocitoma e shkallës së ulët në CT dhe RM vërehet një lezion homogjen i cili nuk absorbon shumë kontrast, te forma malinje kemi dallime të dendësisë me edemë perifokale.

 Prognoza është më e mir…

Çka është Oligodendroglioma?

Bëhet fjalë për tumor të oligodendroglisë me infiltrim dhe rritje të ngadalshme i ndarë mirë nga strukturat përreth. Ky tumër përbën diku 5% e tumorëve primar të trurit.

Në 40% stë rasteve shfaqen kalcifikime, në ndërkohë është i mundshëm malinjizimi. Rritja e favorizuar është në pjesët parietale dhe frontale nga medulla në drejtim të korteksit. Mosha më e shpeshtë e shfaqjës është në mes 30 – 50 vjeç.

Klinikisht shpesh shfaqen sulme epileptike dhe me progres edhe shenja lokale. Në CT dhe RM shfaqen lezione hipodense shpesh me kalcifikime.

Nëse është i mundshëm për nga lokalizimi bëhet resekcioni i tumorët, përndryshe bëhet terapi me rrezatim dhe PVC. 5-vite-mbijetesa arrin deri në 80%, ndërsa edhe pas 10 viteve jetojnë 40 – 60% e pacientëve.

Cilat jane shkaqet e tumoreve ?

Cilat jane shkaqet e tumoreve ?

Shkaqet e tumoreve jane:

Faktoret endogjen: si trashegimia,raca,mosha,gjinia,hormonet etj.

Faktoret ekzogjen:si fizik,kimik,ineksioz,disontogjenetik etj.
kush jane shkaqet e kancereve,kanceri dhe shkaqet e tij,pse shfaqet kanceri,kanceri dhe shkaku,pse shfaqet kanceri,pse paraqitet kanceri,paraqitja e kancerit dhe shkaqet,pse ndodh kanceri

Cilat jane rrugët e metastazimit të tumoreve ?

Cilat jane rrugët e metastazimit të tumoreve ?

Rruget e metastazimit te tumoreve jane:

1.Metastazimi implantues në hapsirat trupore

2.Metastazimi me rrugë hematogjene

3.Metastazimi me rrugë limfogjene

si metastazon tumori,si shperndahet kanceri,kanceri shperndarja e tij,rruget e shperndarjes se kancerit,rruget e perhapjes se kanceri,kanceri dhe perhapja e tij

Çka është adenoma ?

Adenoma është çdo neoplazi e epitelit gjëndror,beninj ose malinj.
Tipi malinj quhet më saktë adenokarcinomë.  
Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth, kuptojm,shqip,eshte,quajme,kuptimi i fjales, domethnja e fjales,jane,adenoma,adenomat,adenome,adenom

Postimet e fundit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more