Ruaje këtë postim Ruaje këtë postim

Merrni njoftime per postimet e reja

Search This Blog

Showing posts with label Elementet Letrare. Show all posts
Showing posts with label Elementet Letrare. Show all posts

Çfarë është alegoria ?


ALEGORIA (nga greqishtja allos = tjetër dhe agoresio, flas.) është figurë stilistike me anën e së cilës bëhet një qortim i tërthortë. 

Ndërtohet mbi baza të përqasjeve dhe paralelizmit.

Le të marrim si shembull vjershën e Ndre Mjedës "Vaji i bylbylit". 


Po të vërejmë me kujdes gjendjen e zogut, ai është një bilbil i rëndomtë, të cilin e ka zënë njeriu dhe e ruan në kafaz. 

Por, nëpërmjet alegorisë poeti shpreh pozitën e popullit në robërinë otomane, me të cilën synon ta nxisë dhe ta emocionojë lexuesin, të zgjojë te ai ndjenjën e dhembjes dhe të revoltës. 

cka eshte alegoria,alegoria shqip,ceshte alegoria,cka quajme alegori,alegoria shembuj,alegori shembull,shembull alegoria 

ALEGORIA (nga greqishtja allos = tjetër dhe agoresio, flas.) është figurë stilistike me anën e së cilës bëhet një qortim i tërthortë. 

Ndërtohet mbi baza të përqasjeve dhe paralelizmit.

Le të marrim si shembull vjershën e Ndre Mjedës "Vaji i bylbylit". 


Po të vërejmë me kujdes gjendjen e zogut, ai është një bilbil i rëndomtë, të cilin e ka zënë njeriu dhe e ruan në kafaz. 

Por, nëpërmjet alegorisë poeti shpreh pozitën e popullit në robërinë otomane, me të cilën synon ta nxisë dhe ta emocionojë lexuesin, të zgjojë te ai ndjenjën e dhembjes dhe të revoltës. 

cka eshte alegoria,alegoria shqip,ceshte alegoria,cka quajme alegori,alegoria shembuj,alegori shembull,shembull alegoria 

Çka është shkallëzimi


 Çka është shkallëzimi

Shkallëzimi është renditja e gjymtyrëve kur shkon duke u rritur ose duke zbritur forca e sinonimeve dhe e nocioneve që shënohen, quhet shkallëzim. Prandaj shkallëzimi është ose ngjitës ose zbritës. P.sh.

1)    Shkalëzim ngjitës:
Thuaja kangës, rini, pash syt’e tu!
Të rroki, të puthi kanga, të nxisi me dashnu!

2)    Shkallëzim zbritës:
Valimi i anijes së lehtë
Qetohet, ndalohet, mbaron

qka eshte shkallezimi,qka eshte figura e shkallezimit, cfare eshte shkallezimi, çfare eshte shkallezimi , shkallezimet, figura letrare, ceshte shkallezimi,qka eshte figura letrare

 Çka është shkallëzimi

Shkallëzimi është renditja e gjymtyrëve kur shkon duke u rritur ose duke zbritur forca e sinonimeve dhe e nocioneve që shënohen, quhet shkallëzim. Prandaj shkallëzimi është ose ngjitës ose zbritës. P.sh.

1)    Shkalëzim ngjitës:
Thuaja kangës, rini, pash syt’e tu!
Të rroki, të puthi kanga, të nxisi me dashnu!

2)    Shkallëzim zbritës:
Valimi i anijes së lehtë
Qetohet, ndalohet, mbaron

qka eshte shkallezimi,qka eshte figura e shkallezimit, cfare eshte shkallezimi, çfare eshte shkallezimi , shkallezimet, figura letrare, ceshte shkallezimi,qka eshte figura letrare

Çka është enumeracioni


          Çka është enumeracioni

Enumeracioni është  numërim, radhitje , renditje një nga një e fjalëve që kanë lidhje nga kuptimi.
           Sa e dua gjithë jetën!
          Se atje gjej të vërtetën,
Yjtë, hënë hapësirën,
Të  mugëtit,natën, dritën,
Mbrëmën dh’atë errësirën.


Ose           
Enumeracioni si figurë shërben për të bërë përshkrime sa më të gjalla e më konkrete, plot fakte e hollësi të larmishme nga realiteti, që numërohen njëri pas tjetrit.         
            Ne ecim përdore të dy, unë e ti,
            dhe jemi kudo në shtëpi,
            kur jemi nën qiellin e natës,
            nën strehën ku ndizet oxhaku,
            në rrugën e qetë e të gjatë,
            në turmën plot me vështrime
            ku ka dijetarë dhe loço,.
            ku ka të moshuar e foshnja…
                                             
                                                Pol Elyar Ne të dy
         
qka eshte enumeracioni cfare eshte enumeracioni,qka eshte enumeracioni, qka eshte enumeracioni, qfare eshte enumeracioni,kuptimi i enumeracionit,figurat letrare,figura letrare,figure letrare,

          Çka është enumeracioni

Enumeracioni është  numërim, radhitje , renditje një nga një e fjalëve që kanë lidhje nga kuptimi.
           Sa e dua gjithë jetën!
          Se atje gjej të vërtetën,
Yjtë, hënë hapësirën,
Të  mugëtit,natën, dritën,
Mbrëmën dh’atë errësirën.


Ose           
Enumeracioni si figurë shërben për të bërë përshkrime sa më të gjalla e më konkrete, plot fakte e hollësi të larmishme nga realiteti, që numërohen njëri pas tjetrit.         
            Ne ecim përdore të dy, unë e ti,
            dhe jemi kudo në shtëpi,
            kur jemi nën qiellin e natës,
            nën strehën ku ndizet oxhaku,
            në rrugën e qetë e të gjatë,
            në turmën plot me vështrime
            ku ka dijetarë dhe loço,.
            ku ka të moshuar e foshnja…
                                             
                                                Pol Elyar Ne të dy
         
qka eshte enumeracioni cfare eshte enumeracioni,qka eshte enumeracioni, qka eshte enumeracioni, qfare eshte enumeracioni,kuptimi i enumeracionit,figurat letrare,figura letrare,figure letrare,

Çka është apostrofa

            Çka është apostrofa

Apostrofa është figurë që ndërtohet duke ndërprerë papritur ligjërimin dhe duke iu drejtuar me thirrje një njeriu ose një sendi të personifikuar.
          O mallet e Shqipërisë e ju lisat e gjatë,
          Fushat e gjëra me lule, q’u kam ndër mënd dit’e natë

qka eshte apostrofa,apostrofe,qfare eshte apostrofa,apostrofizmi,apostrofat,apostrofe, cfare eshte apostrofa,çfare eshte apostrofa
            Çka është apostrofa

Apostrofa është figurë që ndërtohet duke ndërprerë papritur ligjërimin dhe duke iu drejtuar me thirrje një njeriu ose një sendi të personifikuar.
          O mallet e Shqipërisë e ju lisat e gjatë,
          Fushat e gjëra me lule, q’u kam ndër mënd dit’e natë

qka eshte apostrofa,apostrofe,qfare eshte apostrofa,apostrofizmi,apostrofat,apostrofe, cfare eshte apostrofa,çfare eshte apostrofa

Çka është anafora

                Çka është anafora

Anafora është përsëritje e fjalëve të njëjta në fillim të fjalisë dhe të pjesëve të fjalisë. P.sh.
          I ra qiellit, e ndriti,                                     I dha erë trëndafilit,
          I ra zemrës, e nxehu,                                  I dha dritë bukurisë,       
          I ra verës, e buçiti,                                    I dha këngëtë bilbilit,
          I ra shpirtit dhe e dehu.                           I dha shije gjithësisë.

qka eshte anafora,qfare eshte anafora,qka jane figurat letrare,figura letrare,figure letrare,cfare eshte anafora,cfare jane figurat letrare
                Çka është anafora

Anafora është përsëritje e fjalëve të njëjta në fillim të fjalisë dhe të pjesëve të fjalisë. P.sh.
          I ra qiellit, e ndriti,                                     I dha erë trëndafilit,
          I ra zemrës, e nxehu,                                  I dha dritë bukurisë,       
          I ra verës, e buçiti,                                    I dha këngëtë bilbilit,
          I ra shpirtit dhe e dehu.                           I dha shije gjithësisë.

qka eshte anafora,qfare eshte anafora,qka jane figurat letrare,figura letrare,figure letrare,cfare eshte anafora,cfare jane figurat letrare

Çka është përsëritja


                  Çka është përsëritja

Përsëritja është një nga figurat stilistike; mënyrë shprehjeje poetike që konsiston në përsëritjen e fjalëve të njëjta, disa herë të frazave të njëjta, në përsëritjen e të njëjtave forma sintaktike, në përsëritjen e tingujve (anaphora, mbaresa, rima etj.)

 Çka është përsëritja,perseritja,perseritje,perseritjet,figurat letrare,figura letrare,figurat,letersi shqipe

                  Çka është përsëritja

Përsëritja është një nga figurat stilistike; mënyrë shprehjeje poetike që konsiston në përsëritjen e fjalëve të njëjta, disa herë të frazave të njëjta, në përsëritjen e të njëjtave forma sintaktike, në përsëritjen e tingujve (anaphora, mbaresa, rima etj.)

 Çka është përsëritja,perseritja,perseritje,perseritjet,figurat letrare,figura letrare,figurat,letersi shqipe

Çka është paralelizmi figurativ


       Çka është paralelizmi figurativ

Paralelizmi figurativ – Sajohet kur njeriun e vëmë përballë natyrës, kur fenomenet njerëzore i vëmë përballë atyre natyrore. (P.sh. Përkulet qeparisi nga maja në rrëzë – Po qan vasha mbi varrin e trimit)

paralelizmi,paralelizmat,paralelizem,Çka është paralelizmi figurativ

       Çka është paralelizmi figurativ

Paralelizmi figurativ – Sajohet kur njeriun e vëmë përballë natyrës, kur fenomenet njerëzore i vëmë përballë atyre natyrore. (P.sh. Përkulet qeparisi nga maja në rrëzë – Po qan vasha mbi varrin e trimit)

paralelizmi,paralelizmat,paralelizem,Çka është paralelizmi figurativ

Namazi

Syzat